pixpi 03.03.05, 19:06 kosciol na Pulankach buduje sie juz 22 lata co wy sadzicie mozna wierzyc ze on sie wybuduje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
englishman22 Re: kosciol na Pułankach 03.03.05, 19:14 wiara przenosi gory-4001:) Odpowiedz Link Zgłoś
raskarba Taki sobie epizod... 03.03.05, 21:20 Swego czasu (5-7 lat temu) przy pomocy ś.p. Bogusława Nowakowskiego zorganizowaliśmy tu, u nas zbiórkę funduszy na potrzeby budowy tego kościoła. Niewielka suma (chyba niewiele ponad tysiąc dolarów) została następnie przekazana proboszczowi parafii budującej kościół na Pułankach przez kogoś jadącego na wakacje do Polski. Od tego czasu nie miałem z nikim związanym z tą sprawą żadnego kontaktu i, naturalną koleją rzeczy, sądziłem, że kościół już dawno został wzniesiony... Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Zastanawia mnie skąd u polonusów taki pęd 04.03.05, 09:18 do finansowania przedsięwzięć w PL Czasem bardziej z czasem mniej słusznych (patrz Radio Ma Ryja) Odpowiedz Link Zgłoś
raskarba Re: Zastanawia mnie skąd u polonusów taki pęd 04.03.05, 17:49 No, jak to, przecież krajanom trzeba pomagać. Nie można być egoistą. Inna sprawa, kto i na co tak naprawdę najbardziej tej pomocy potrzebuje. 2-3 lata temu udało mi się z pomocą całego mnóstwa innych osób zebrać całkiem sporą sumkę na zalaną przez powódź jedną ze SP w Ostrowcu. I wiem, że akurat te pieniądze nie poszły na marne (osobiście sprawdzałem)... Odpowiedz Link Zgłoś
buksy Re: kosciol na Pułankach 04.03.05, 13:23 to "mój" kosciół to trochę wiem, do końca to mu i tak daleko ale postępy widać, myslę że w takim tempie to jeszcze tylko 10 lat i juz..:). Kiedys oceniłem taka standardową tacę z niedzielnej mszy..bylo tego na oko ze 150,00 zł (50$) tak wiec ..pomalutku Odpowiedz Link Zgłoś
bmwariat Re: kosciol na Pułankach 04.03.05, 14:33 Ten kościól jest budowany od daty ustawienia tego Krzyża tj od 1982 roku. Jeszcze mam zdjęcie komunijne przy nim z 1987 r.:) Pamiętam te słynne "czerwone cegły", które póżniej ówczesny ks. proboszcz przegrał w karty:))A teraz proboszczem jest ponoć były kierownik któregoś z wydziału na Hucie..:)To może robota się ruszy troche szybciej..a ruszyła w tamtym roku, bo z okna miałem piękny widok na Góry Świętokrzyskie i wieże telewizyjną na Świętym Krzyżu, a teraz juz nie mam takiego. Najlepszy jest jednak "Big Ben", daje czadu ten dzwon...przewaznie o 9 rano w niedziele:) Mieszkałem niedaleko..to zawsze miałem w niedziele taki "teleranek":))) Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: kosciol na Pułankach 04.03.05, 15:59 Przegrał w karty i uciekł na probostwo do Szewnej, a dzwon tez mnie rano budzi, troche wkurzajace, ale trza sie przyzwyczaic, pozdrawiam aktulane Pułanki! Odpowiedz Link Zgłoś
buksy Re: kosciol na Pułankach 04.03.05, 17:34 Już nie ma tego proboszcza w Szewnej...został przezucony na "inną placówkę" :) Odpowiedz Link Zgłoś
raskarba Re: kosciol na Pułankach 04.03.05, 17:51 buksy napisał: > Już nie ma tego proboszcza w Szewnej...został przezucony na "inną placówkę" :) ...ponoć podróże kształcą ! Odpowiedz Link Zgłoś
buksy Re: kosciol na Pułankach 04.03.05, 21:42 Jeżeli nie jest to pytanie retoryczne..to żyje Odpowiedz Link Zgłoś