Dodaj do ulubionych

kosciol na Pułankach

03.03.05, 19:06
kosciol na Pulankach buduje sie juz 22 lata co wy sadzicie mozna wierzyc ze
on sie wybuduje
Obserwuj wątek
    • englishman22 Re: kosciol na Pułankach 03.03.05, 19:14
      wiara przenosi gory-4001:)
    • raskarba Taki sobie epizod... 03.03.05, 21:20
      Swego czasu (5-7 lat temu) przy pomocy ś.p. Bogusława Nowakowskiego
      zorganizowaliśmy tu, u nas zbiórkę funduszy na potrzeby budowy tego kościoła.
      Niewielka suma (chyba niewiele ponad tysiąc dolarów) została następnie
      przekazana proboszczowi parafii budującej kościół na Pułankach przez kogoś
      jadącego na wakacje do Polski. Od tego czasu nie miałem z nikim związanym z tą
      sprawą żadnego kontaktu i, naturalną koleją rzeczy, sądziłem, że kościół już
      dawno został wzniesiony...
      • morfinka_12 Zastanawia mnie skąd u polonusów taki pęd 04.03.05, 09:18
        do finansowania przedsięwzięć w PL Czasem bardziej z czasem mniej słusznych
        (patrz Radio Ma Ryja)
        • raskarba Re: Zastanawia mnie skąd u polonusów taki pęd 04.03.05, 17:49
          No, jak to, przecież krajanom trzeba pomagać. Nie można być egoistą. Inna
          sprawa, kto i na co tak naprawdę najbardziej tej pomocy potrzebuje. 2-3 lata
          temu udało mi się z pomocą całego mnóstwa innych osób zebrać całkiem sporą
          sumkę na zalaną przez powódź jedną ze SP w Ostrowcu. I wiem, że akurat te
          pieniądze nie poszły na marne (osobiście sprawdzałem)...
    • buksy Re: kosciol na Pułankach 04.03.05, 13:23
      to "mój" kosciół to trochę wiem, do końca to mu i tak daleko ale postępy widać, myslę że w takim tempie to jeszcze tylko 10 lat i juz..:).
      Kiedys oceniłem taka standardową tacę z niedzielnej mszy..bylo tego na oko ze 150,00 zł (50$) tak wiec ..pomalutku
      • bmwariat Re: kosciol na Pułankach 04.03.05, 14:33
        Ten kościól jest budowany od daty ustawienia tego Krzyża tj od 1982 roku.
        Jeszcze mam zdjęcie komunijne przy nim z 1987 r.:)
        Pamiętam te słynne "czerwone cegły", które póżniej ówczesny ks. proboszcz
        przegrał w karty:))A teraz proboszczem jest ponoć były kierownik któregoś z
        wydziału na Hucie..:)To może robota się ruszy troche szybciej..a ruszyła w
        tamtym roku, bo z okna miałem piękny widok na Góry Świętokrzyskie i wieże
        telewizyjną na Świętym Krzyżu, a teraz juz nie mam takiego. Najlepszy jest
        jednak "Big Ben", daje czadu ten dzwon...przewaznie o 9 rano w niedziele:)
        Mieszkałem niedaleko..to zawsze miałem w niedziele taki "teleranek":)))
        • dizzy81 Re: kosciol na Pułankach 04.03.05, 15:59
          Przegrał w karty i uciekł na probostwo do Szewnej, a dzwon tez mnie rano budzi, troche wkurzajace, ale trza sie przyzwyczaic, pozdrawiam aktulane Pułanki!
          • buksy Re: kosciol na Pułankach 04.03.05, 17:34
            Już nie ma tego proboszcza w Szewnej...został przezucony na "inną placówkę" :)
            • raskarba Re: kosciol na Pułankach 04.03.05, 17:51
              buksy napisał:

> Już nie ma tego proboszcza w Szewnej...został przezucony na "inną placówkę" :)

...ponoć podróże kształcą !
              • bmwariat Re: kosciol na Pułankach 04.03.05, 21:37
                a on żyje???
                • buksy Re: kosciol na Pułankach 04.03.05, 21:42
                  Jeżeli nie jest to pytanie retoryczne..to żyje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka