lachien Re: Filmy nie do zdarcia 16.11.05, 11:32 Event Horizon (Ukryty Wymiar) też mi się bardzo spodobał, a szczególnie ścieżka dźwiękowa do tegoż dzieła, która jest autorstwa Michaela Kamena i Orbital. Świetny film, trzyma w napięciu. A ten drugi film obnosi się z tytułem Żywot Briana. Monty Python Monty Python. Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Niech bedzie i "Zywot..." 16.11.05, 14:59 obysmy tylko mowili o tym samym, zarabistym filmiku. Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Filmy nie do zdarcia 16.11.05, 15:13 Na 100% ten sam. Life of Brian. Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: Filmy nie do zdarcia 16.11.05, 15:18 I swietnie. I wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
fiszu Z "Pytonów" obstawiam "Sens życia". 17.11.05, 18:24 Przeczytałem kiedyś niezłą recenzję tego dziełka. Recenzent użył malowniczego określenia "łabędzi śpiew". Genialna scena z restauracji. Dla koneserów deserów :) Odpowiedz Link Zgłoś
monika.dk Re: Z "Pytonów" obstawiam "Sens życia". 17.11.05, 22:58 a ja z mojego późnego dzieciństwa czy wczesnej młodości, mówię tak, bo juz coś kojarzyłam ale nie do końca wiedziałam o co chodzi, pamiętam odcinki Montiego z "akademią głupich kroków", zaśmiewałam się z tego Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: Z "Pytonów" obstawiam "Sens życia". 18.11.05, 02:00 A ja dodalbym "Jabberywocky" - to KUPA (doslownie i w przenosni) smiechu ! Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion "Shadowlands" 28.11.05, 04:46 Chociaz nie przepadam za Debra Winger, ale za to lubie Anthony`ego Hopkinsa. Polecam jednak ten duet w wysmienitym dramacie "Shadowlands", ktory mowi o tym, ze milosc moze okazac sie bardziej gleboka i logiczna od najbardziej glebokiego i logicznego intelektu... Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: "Shadowlands" 28.11.05, 04:48 No tak, skleroza. Juz tutaj wczesniej o tym filmie pisalem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15066&w=22199851&a=30279798 Nawiasem mowiac, akurat "Kroniki z Narnii" wkrotce wejda na ekrany kin... Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion "Chronicles of Narnia" 08.02.06, 00:17 Musze przyznac, ze film bardzo mi sie podobal. Bylem na nim z dziecmi i stwierdzam, ze o ile powierzchownie jest to film takze dla najmlodszych, wiele przenosni i odniesien zauwazyc moze jednak dopiero osoba dorosla. Sporo akcji, podskornej filozofii, piekne zdjecia oraz pozytywne przeslanie dla wszystkich widzow, niezaleznie od wieku. Goraco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: "Chronicles of Narnia" 08.02.06, 00:32 z calym szacunkiem- szkoda mi trochę Narni, bo te książki byly tak ważne dla mego dzieciństwa, więc chyba sobie daruję Odpowiedz Link Zgłoś
buksy Re: "Chronicles of Narnia" 08.02.06, 08:39 Mimo wszystko uważam że jest to film dla dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 09.02.06, 10:27 "Siekierezada" na podstawie opowiadania/powieści Stachury o tym samym tytule. Nie każdemu takie poetyckie kino, przegadane, musi się podobać, klimaty "wiosek na końcu świata w PRL" oraz zimowego lasu- ja jestem nadal pod wrażeniem wczorajszego seansu jakim nas uraczyla TVP:) Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion "Siekierezada" 09.02.06, 15:20 Absolutnie sie z Toba zgadzam. A jaka piekna byla ta wokaliza (o ile dobrze pamietam - na bazie jakiegos kawalka z "Czterech por roku" Vivaldiego w wykonaniu Hanny banaszak...). Ale film ostatni (i pierwszy zreszta) raz ogladalem juz chyba z jakies 20-pare lat temu. Chetnie bym sobie go przypomnial. Czy jest juz moze na DVD ? Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: "Siekierezada" 09.02.06, 15:29 Aha, a ogladalem te "Siekierezade" zdaje sie w `slynnym` PRZODOWNIKU. To byly czasy ! Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: "Siekierezada" 09.02.06, 17:36 nie wiem jak z DVD, ale pewnie nie ma bo to przecież film spoza nurtu popularnego kina, a szkoda. A czy Możesz przybliżyć trochę co to ten "Przodownik" byl, bo się trochę za mlodym niestety jest by wiedzieć...? Odpowiedz Link Zgłoś
monika.dk Przodownik 10.02.06, 09:06 były trzy kona w Ostrowcu- Zorza, Hutnik i Przodownik Hutnik w miejscu gdzie obecnie jest Scenium, Zorza to nawet nie wiem gdzie, a Przodownik to dzisiejsze JEDYNE kino, kiedyś tak się nazywało Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: Przodownik 10.02.06, 14:17 "Zorza" byla swego czasu w "gustownym" budyneczku na rynku w Denkowie... Odpowiedz Link Zgłoś
buksy Re: Przodownik 10.02.06, 15:35 budynek jeszcze stoi...a Zorza charakteryzowała się największym stopniem pochylenia miejsc do siedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 11.02.06, 13:47 skoro się wątek odnowil pozwalam sobie na kolejną pozycję- irański film "Dzieci niebios", ciekawy portret Iranu wlaśnie (w filmie nie ma o tym ani slowa, ale to prawdopodonie Teheran) i klimat też niezly- dobrze się ogląda Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 16.02.06, 19:21 Kontynuując:) udalo mi się w poniedzialek zaliczyć nowy film Francois Ozona- "Czas który pozostal". Polecam. Naprawdę warto. Więcej już nie powiem... Odpowiedz Link Zgłoś
monika.dk Re: Filmy nie do zdarcia 17.02.06, 07:38 mnie wciągnął "Skazany na bluesa" Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion "The Experiment" 17.02.06, 14:48 A mnie poruszyl niemiecki "The Experiment", o tym jak dla tytulowego eksperymentu w zakladzie karnym zamieniono rolami straznikow z wiezniami. Czlowiek jest jednak (niekiedy) zwierzeciem. Nie obrazajac przy tym zwierzat. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 17.02.06, 20:28 hm a już myślalam że rozmawiam sama ze sobą:) dla wielbicieli Hiszpanii i flamenco- polecam Vengo Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion "Los Olvidados" 18.02.06, 03:20 Jak Hiszpania, to szokujacy "Los Olvidados" mistrza Bunuela... Trudno po tym usnac i uspokoic sumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 20.02.06, 00:18 kino Tarkowskiego (chyba nie bylo)- niesamowity jest Stalker, Rublow także... a teraz jestem w trakcie Zwierciadla- i wrażenia są pozytywne, nawet bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 "Siekierezada" 20.02.06, 01:27 trafiłem na ten film przypadkiem w TVP.Lubię polskie filmy z tego okresu, więc gdy zobaczyłem wstęp, już wiedziałem, ze go obejrzę do konca. I rzeczywiście. dla mnie dobry film. Ukazujący pewne mechanizmy, relacje grup( środowisko drwali). Film rzeczywiście oddaje klimat zrębów lasów bieszczadzkich. Dodatkowo trafiają do tego środowiska dwaj panowie, mający uprzednio problemy natury miłosnej. Dobry filmik!! Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: "Siekierezada" 20.02.06, 09:32 a nie splycasz trochę? To, co Stachura napisal, jest pelne jakiejś magii, takiego metafizycznego uroku.. i film także ma to "coś", co sparwilo, że po jego obejrzeniu poczulam przyplyw sil. A może to ja jestem dziwna i bzdury piszę.. Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: "Siekierezada" 20.02.06, 14:55 Ja tak ten film odebrałem. W kwestii abstrakcji metafizycznej, to rzeczywiście czegoś się mozna było się dopatrzeć, tylko co to było: brak sensu życia, zagubienie...? Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: "Siekierezada" 20.02.06, 19:58 Najlatwiej jednak zrozumiec, o co chodzi po przeczytaniu ksiazki, na podstawie ktorej film zostal nakrecony. Miedzy innymi chodzilo tam o zawod milosny, nieodwzajemniona milosc i probe ucieczki przed bezsenesem zycia bez milosci i zycia w ogole. Probe odnalezienia sie w ciezkiej pracy wsrod prostych ludzi, na koncu swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: "Siekierezada" 20.02.06, 21:25 Dokład!, ja też tak ten film interpretuję. Z tą magią..., no to może trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: "Siekierezada" 26.02.06, 21:36 i dobrze- a już podejrzewałam braki wrażliwości;) Stachura jest cudowny. Pozdrawiam z Krakowa:) Odpowiedz Link Zgłoś
sumbuddy FILM, KTÓRY TRZEBA OBEJRZEĆ 2 DO 3 RAZY 26.02.06, 12:01 17 marca premiera filmu "Hi way" stworzonego przez aktorów kabaretu MUMIO - Dariusza Basińskiego i Jacka Borusińskiego. Już wiem, że to będzie film nie do zdarcia. A na razie pozostaje nam trailer na WP. W dobie dna, jakie osiągnęło polskie kino, film "Hi way" może być perełką. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 11.03.06, 20:33 kino Kieślowskiego!!! najbardziej chyba 3 kolory- ale obejrzane ciągiem... super! Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 17.03.06, 11:13 wątek podupada, rozmawiam ze sobą, ale- wybieram się na "Piekło" Tanowica, wg pomysłu Kieślowskiego i Piesiewicza. Wnioski i przemyślenia po seansie. Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion "Something`s Gotta Give" 17.03.06, 15:01 Niestety, nie wiem, jaki jest polski odpowiednik tytulu. W rolach glownych Jack Nicholson (jako niepoprawny wieczny macho/lawstorant) oraz Diane Keaton. Przezabawny, ale i dajacy do myslenia film. Na prawdziwe uczucia (podobno) nigdy nie jest za pozno... Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
buksy Re: "Something`s Gotta Give" 17.03.06, 15:17 Po polsku zrobiono z tego "Lepiej późno niż wcale" Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 18.03.06, 12:05 dobrze, do dzieła... film bardzo w duchu Kieślowskiego, ale to nie zarzut, podoba się, jeśli lubimy poetyckie klimaty, fantastyczna muzyka, ciekawa historia.. skupia się na dyskusji: przeznaczenie czy przypadek? Po prostu niezły film, po którym się z kina wychodzi troszkę innym człowiekiem Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Aisablri ? 18.03.06, 17:32 o kurczę, nie zauważyłam, że tak graficznie się pomieszało:) oczywiście "Piekło" o którym pisałam wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
marysia996 Re: Filmy nie do zdarcia 18.03.06, 18:35 A co sądzicie o "Skrzypku na dachu"? Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: Filmy nie do zdarcia 18.03.06, 18:41 Muzyka podoba mi sie. Tematyka - pol na pol. Jedno jest pewne - skrzypek jest obrzezany. Aha, i jeszcze dobrze, ze akcja nie dzieje sie w Polsce, bo znow robilibysmy za tych, co z mlekiem matki... A tak - tym razem padlo na Rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
michal13w Re: Filmy nie do zdarcia 27.03.06, 20:41 Nie będę oryginalny, "Braveheart". Ostatnio odświeżyłem, bierze mnie to i już. Żałuję tylko, że nigdy nie będę miał okazji zobaczyć go w kinie, to byłoby coś. Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion "Solaris" wg. prozy St. Lema... 27.03.06, 20:54 w wersji z Georgem Clooney`em. Naprawde niezly film, jak na produkcje hollywoodzka. I pewnie dlatego nie zrobil zbyt duzej kariery... Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 03.04.06, 00:34 obejrzałam dziś "Zmruż oczy"- najpierw z dystansem, ale potem... świetny film, warto!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 09.04.06, 00:42 Bergmana "Persona"... jest się nad czym głowić... Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 12.04.06, 00:19 witam siebie w tym wątku- tym razem polecam "Henryka V" K. Branagha, jako przyklad teatru w kinie, calkiem zgrabnego i interesującego:) Ciekawe spojrzenie na Szekspira. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: Filmy nie do zdarcia 12.04.06, 00:26 Jak cię interesuje to na stronach są różne nagrania audio teatrów telewizyjnych:) Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 12.04.06, 00:28 na jakich stronach>? podasz? "Henryk V" jest raczej filmową adaptacją sztuki, zachowuje tylko kilka elementów teatralnych:) Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: Filmy nie do zdarcia 12.04.06, 00:33 www.geocities.com/niciunka/ www.audioksiazki.prv.pl/ www.necroscop.byethost2.com/index.php?id=spis%20ebook%D3w&dz=A:Ajdukiewicz%20Kazimierz Tyle na razie znalazłem. Tam musisz się na niektórych zalogować, no i oczywiście poszukać. Jest tego trochę:) Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 12.04.06, 00:36 Ajdukiewicz Kazimierz:)) znam:) dzięki, poszukam sobie czegoś, w końcu bystra jestem;) Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: Filmy nie do zdarcia 12.04.06, 00:41 Tak to jest to o czym pomyslałaś:)!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion "The Cave" 13.04.06, 17:06 Nie ukrywam, ze lubie dobrze i pomyslowo zrobione filmy z dreszczykiem, w tym i horrory. Wbrew niepochlebnym recenzjom, powiedziec musze, ze "The Cave" /po polsku pewnie jaskinia lub grota, ale cholera wie, jak oni to przetlumacza ;( /, to niezly filmik. Szczegolnie piekne zdjecia podwodne, niczym ze snu "stereo i w kolorze". Napiecie tez kumuluje sie w stosowny sposob, tylko te krwiozercze stwory jakies takie... Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 28.04.06, 10:35 Film, który jest polączeniem kina ambitnego, a zarazem takiego, na którym się dobrze można bawić. Większość chyba zna "Hamleta", otóż- ja polecam szczerze film T. Stoppard'a oparty na sztuce opartej na Hamlecie. To taki Hamlet wybitnie zakręcony i śmieszny- "Rosencrantz i Guildestern nie żyją". Dialogi w stylu: Hamlet rozmawia z Ofelią: "Nimfo, wspomnij w modłach| na wszystkie grzechy me.", na co jeden z bohaterów mówi, spokojnie preparując samolocik z papieru- "Nie myślałbym o tym, na twoim miejscu.| Tylko popadniesz w depresję." Ogólnie rzecz biorąc, warte obejrzenia:))) Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion "Straw Dogs" 01.05.06, 15:20 Macie wolny dluuuugi weekend, wiec w miare mozliwosci obejrzyjcie sobie np. "Straw Dogs" - dramat kryminalno-psychologiczny z Dustinem Hoffmanem w rez. Sama Peckinpaha (cholera wie, jaka jest polska wersja tytulu, film z roku 1971) lub "The Mission" z R. DeNiro i J. Ironsem. Odpowiedz Link Zgłoś
tycja78 Re: "Straw Dogs" 24.08.07, 14:19 ja lubie "Advokata Diabła"ale tez "Zycie jest piekne". Odpowiedz Link Zgłoś
ewam_1977 Re: "Straw Dogs" 26.10.07, 11:13 "Adwokata diabła" obejrzałam parę razy i jeszcze pewnie do niego wrócę, może dlatego,że walka dobra ze złem , pokusami , słabościami jest odwieczna i ponad czasowa Jak masz na imie ? Szatan Mówi mi tato . Odpowiedz Link Zgłoś
ewam_1977 A.I . 26.10.07, 11:29 "Sztuczna inteligencja " uwielbiam ten film , choć za każdym razem płacze na nim ........smutna opowieść o świecie , który opanowały roboty , czy roboty mogą kochać ? Tak mogą jednak mimo ze ich miłość jest ludzka i prawdziwa one takie nie są .......>Wyrzucony robot -dziecko o imieniu David wyrusza w podróż ze swoim misiem, na poszukiwanie Błękitnej Wrózki , która pomoże mu stać się prawdziwym chłopcem .Naprawdę wruszająca opowieść Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 01.05.06, 21:35 Oglądalam i polecam- "Wilbur wants to kill himself", wbrew pozorom tytulu bardzo sympatyczna tragikomedia, fajnie się ogląda i wcale nie plytki film:) Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Wszyscy jesteśmy Chrystusami 01.05.06, 21:40 PrzedWczoraj oglądalem!Do teraz mi sie kołacze w głowie! Niesamowity momentami, skłonił mnie do myślenia! Odpowiedz Link Zgłoś
chuchalscy Re: Filmy nie do zdarcia 23.06.07, 13:53 No oczywiście cietyre tankisty und hund Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 06.05.06, 00:13 "Przypadek" K Kieślowskiego- czasem jest tak, że o naszym losie decydują ulamki sekund. Ten film pokazuje zgrabnie jak toczyly się chwile życia bohatera w zależności od tego jak zadzialal przypadek w jednym momencie... Warto, bo wciąga:) Do glębszego przemyślenia, no i realia PRL końca lat 70-tych:) Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 18.05.06, 22:58 "Zaćmienie" Antonioniego, właśnie wróciłam z seansu... bardzo klimatyczmny:) Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion No to ja dodam... 19.05.06, 03:52 ... "Amarcord" Fellini`ego. Film, ktory moge ogladac bez znudzenia co najmniej raz na miesiac. Czysta filmowa poezja i nostalgia za przemijajacym czasem... Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 19.05.06, 10:31 Zapomniałam o "Jasminum" Kolskiego:) Bardzo przyjemny film, do oglądania z uśmiechem na twarzy, choć i nie wolny od kwestii do których można się przyczepić. Ale za wątki klasztorne ogromny plus:) I fantastyczna rola Gajosa- tu widać jak temu aktorowi zaszkodziła szufladka. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś