Dodaj do ulubionych

D-E-P-T-A-K kiedy?

24.03.06, 14:24
Fajnie ze sa pomysły na detak bo takiego miejsca brakuje. Nasze centrum
miasta jest jakie jest-raczej nie ciekawe ale deptak moze byłby renesansem
tego skrawka naszego Ostrowca.Mniejsze maista maja swoje reprezentacyjne
ulice a u Nas-bieda Panie bieda. Podpisuje sie pod tym pomusłem i pozwole
sobie na moja wizje tego terenu.Otoż nalezy zacząć od zamknięcia
Siennienskiej dla ruchu kołowego do Okolnej do Polnej.Plusy:
-miasto nabiera charakteru
-deptak jest obok rynku wizytowka i miejscem spotkan z wyską kultura:
heppeningi, teatry uliczne
-droga zyska ładną nawierzchnie i mało architekturę (ławki, kosze, latarnie
itp)
-sklepy beda miały wiekszy obrot-spacery mieszkancow
-poprawi sie estetyka tego miejsca
-moze wreszcie zabudowane zostana plomby po kamieniczkach i powstana 2
pierzeje-marzenie:)
-droga nie ma ruchu autobusowego wiec zmiany w organizacjii ruchu nie byłyby
az tak kolosalne
-deptak to okolice bankow, urzedu miasta
-byłby zalązkiem rewitalizacji reszty srodmiescia
-Starchowice i Skarzysko nie posiadaja owego
Minusy:
-duze nakłady
-mentalnosc Ostrowczan
-utrudnienia w ruchu i brak parkingów

Wpisujcie swoje pomysły (nie przekarze JANKOWI:))-chociaz z drugiej strony to
miałby nad czym myslec.POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • dinowar Ostrowiec ma kiepski, małomiejski charakter 24.03.06, 14:31
      i właściwie nie ma na deptak miejsca. Zły układ ulic powoduje, że tylko na
      deptak nadawałaby się ... główna ulica czyli aleja. A to przeciez nie wchodzi w
      grę. Pomysł ciekawy, ale raczej nierealny.
    • morfinka_12 Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 24.03.06, 14:50
      moim zdaniem deptak ma sens wtedy gdy przy nim skupione jest życie, na tą
      chwile nie widzę możliwqości aby deptak rtaki zaczął działać, sienieńska wydaje
      się nigłupim pomysłem ale.
      Za deptak robi teraz galeria w tesco,
      na końcu ulicy na powstać nowy market (na miejscu browaru)
      społeczeństwo nie ma przyzwyczajenia i mentalnosci wychodzenia na kawę, obiad,
      (choćby niedzielny) wychodzenia na spacer - "do ludzi"
      nie ma kasy w kieszeniach, a jeślim jakaś jest wypływa z Ostrowca szerokim
      strumieniem - zyski marketów
      tak więc robienie deptaku jest ogólnie dobrym pomysłem ale niestety
      nieprzystającym do dzisiejszych realiów miasta. zamiast pseudo inwestycji można
      byłoby przeznaczyć kasę na taką inwestycję i dodatkowo mogłaby ona ściągnać
      turystów z Bałtowa
      • brazylion3 Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 24.03.06, 15:14
        No, żurnalisto!Wywód, godny infiltratora:) Prawie analiza SWOTA. Deptak stanowi o dynamice miasta. To jest punkt koncentrowania się życia społecznego, towarzyskiego, rozrywkowego. Utozsamianie deptaka z koniecznością przebudowy układu komunikacyjnego:) Wydaje się,że koncepcja przebudowy rynku zmierza do tego by tu własnie stworzyć deptak. W Krakowie rynek jest w zasadzie deptakiem(no ale to inna specyfika). Wg mnie tylko ulica Sienienska nadaje sie do do przekształcenia, chociaż wąska uliczka ze schodami także.
        Mentalność!!Zgadza się to jest bardziej fundamentalny i złożony problem miasta, niż powstawanie miejsc pracy
      • pathos_phobos Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 24.03.06, 21:54
        Droga morfinko,uwierz mi,że w porównaniu z lublinianami stanowimy bardzo
        dynamiczną społeczność, a mimo to odkąd wybudowano deptak w 1997 wszyscy
        zauważyli zmianę-jest to miejsce,gdzie się idzie przejść, posłuchać muzyki,
        pokazać się.Jest tam gwarno,nawet,gdy miasto sie wyludnia-czyli ok 17 ;-)
        A jeśli nie ma na coś popytu, trzeba go sztucznie stworzyc-co nazywa się tak
        oględnie kreowaniem mody :-D
        • halevi Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 27.03.06, 09:48
          "w porównaniu z lublinianami stanowimy bardzo
          > dynamiczną społeczność"

Doprawdy, wolne żarty
    • pathos_phobos Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 24.03.06, 21:18
      Cieszę się,że mój pomysł chwycił.Ja jednak bym wolał,zeby dotał do Janka,
      zurnalisto.
    • bmwariat Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 27.03.06, 09:57
      ale co Oni zrobili z drzewami w RYNKU?? jak to wygląda? rosnące pale!
      Mijałem sie z Jasiem koło banku, tak się też patrzył na te PRZYCIĘTE DRZEWA! Co
      to za moda???
    • chuchalscy Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 27.03.06, 10:26
      Deptak robi się wtedy gdy ulica żyje własnym życiem i bez funkcji deptaka. Czy
      dziś coś żyje w Ostrowcu, mam na myśli ulicę z funkcjami handlowymi,
      kulturalnymi i gastronomicznymi? Nie wiem na dobre, bo rzadko bywam w mym
      mieście. Siennieńska jest jakimś tam pomysłem. Ale czytam, że Browar ma być
      zamieniony na market? Zgroza. Deptak powinien właśnie zacząć się od willi na
      rogu z ul. Głogowskiego aż do Browaru. A Browar powinien być hitem kończącym
      albo jak kto woli początkowym. Przy okazji ktoś by może reaktywował "Węgierską", co?
      • pathos_phobos Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 27.03.06, 12:55
        > Deptak robi się wtedy gdy ulica żyje własnym życiem i bez funkcji deptaka.

Absolutnie się nie zgadzam i przykładem może być zarówno Krakowskie
        Przedmieście w Lublinie,gdzie chodniki miały metr szerokości jak i Sienkiewicza
        w Kielcach.
        • halevi Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 27.03.06, 14:29
          > Absolutnie się nie zgadzam i przykładem może być zarówno Krakowskie
          > Przedmieście w Lublinie,gdzie chodniki miały metr szerokości jak i
          Sienkiewicza
          >
          > w Kielcach.

A ja z tym sie absolutnie nie zgadzam. Krakowskie w Lublinie na długo przed
          przebudową na deptak było główną handlową (bankową, usługową) ulicą miasta
          • pathos_phobos Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 27.03.06, 16:12
            Bo Krakowskie to jest główna ulica Lublina,to oczywiste.Ale w części gdzie
            teraz jest deptak był nieustający korek a chodniki MIAŁY 1 metr szerokości.Ale
            odkąd powstał deptak ze starych firm pozostał chyba tylko Chmielewski i
            pko.Wszystko inne się zmieniło,nie mówiąć o knajpach,których przed 97 nie było.
      • brazilion Tez jestem za powrotem "Wegierskiej"... 27.03.06, 15:09
        To byly czasy !
        • brazylion3 Re: Lublin nie obraźcie sie... 27.03.06, 16:35
          ale mnie nie przekonuje u Was ta starówka:).Jest taka kameralna, a te chodniki nie są dopasowane do otaczających ich budynków. Jakiś taki kontrast:)
          Siuenkiewka w Kielcach:) to skrzywione odbicie Floriańskiej w Krakowei. Będę twierdził ,że najlepsze deptaki i klimat to KRAKÓW, WROCŁAW:) - co, nie dizzy81:)
          • dizzy81 Re: Lublin nie obraźcie sie... 27.03.06, 18:43
            Kraków nie ma deptaka, to cały Kraków jest deptakiem :)))
            • sumbuddy Piotrkowska, Łódź, Polska 27.03.06, 19:16
              zapraszam do Łodzi. Tu jest prawdziwy deptak.
              • dizzy81 Re: Piotrkowska, Łódź, Polska 27.03.06, 19:23
                Aj! Nie wyszło, to jeszcze raz:

A będzie parada techno w tym roku? Czy Jurek znowu zabroni ?
                • sumbuddy Re: Piotrkowska, Łódź, Polska 27.03.06, 19:27
                  szczerze mówiąc, to akurat ta gałąź muzyki jest mi zupełnie obojętna. Poza tym,
                  to chyba jakąś wczesną jesienią (wrzesień) się odbywało, więc jeszcze trochę
                  czasu pan Kropka ma na przemyślenia, ale wątpię, żeby zmienił zdanie. Na razie
                  więc nic nie słychać.
          • halevi Re: Lublin nie obraźcie sie... 28.03.06, 10:21
            Ja sie nie obrażam. Natomiast pozostane przy zdaniu, że Lublin to jedno z
            najbardziej klimatycznych miast w Polsce. Stare miasto jest tylko ułamkiem
            historycznego Lublina, bo już w średniowieczu miasto wychodzio poza mury
            miejskie, zwłaszcza w kierunku zachodnim. Nie mówiąc już o kilku historycznych
            przedmieściach. No ale żeby to wiedzieć to trzeba trochę poczytać, a przede
            wszystkim też zejść z utartych szlaków. Do czego zachęcam także w Ostrowcu i
            okolicach, bo też jest ciekawie.
            A już zupełnie nie rozumiem, o co Ci chodzi z tymi chodnikami, że niedopasowane
            do kamienic. Na starym miesie to w ogóle nie ma chodników, bo uliczki w całoś
            ci pełnią ich rolę i są wybrukowane kostką granitową.

A Wrocław - cóż, fragmentami niebrzydkie miasto, ale co powiesz o blokach (w
            całkiem sprej zresztą ilości) na Starym Mieście?
        • chuchalscy Re: Tez jestem za powrotem "Wegierskiej"... 28.03.06, 14:47
          Czyli musisz być Brazilion z mojego pokolenia skoro pamiętasz Węgierską, hehe
    • dizzy81 Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 27.03.06, 19:22
      A będzie parada techno w tym roku? Czy Jurek znowu zabroni ?
      • brazylion3 Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 27.03.06, 20:16
        Maszerowałem P{iotrkowską całe 5,3 km. Dużo sklepów, fajnie i takie tam:) Ale jakoś ... klimatu brak...na chyba ,że teraz. Co do parady techno, to w Dizzy w Łodzi jest prezydent Kropiwnicki, Jurek Marian w Szczecinie, zresztą nieudolny, ale wygrał wybory samorządowe bez kampani wyborczej!Nie potrzebował ekspertów, no!!!Nie załapałbym się u niego, nie!nie!Zresztą za daleko do Szczecina, no i mierny z niego prezydent. Summbudy posłuchaj sobie czasem transiku:) tak żeby odpłynąc daleko:)
        • sumbuddy Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 27.03.06, 20:27
          hmm, ja tam widzę klimat. Zależy, co się komu podoba.
          dizziemu pewnie chodziło o imię Kropki, czyli Jerzy (dla przyjaciół Jurek ;))
          a co do transiku - jeżeli już słucham elektroniki, to jest to chill out. No i
          praca dysku w komputerze :) Ale oczywiście nie mam nic "naprzeciwko" transikowi.
          Pozdrowienia z Łodzi.
          • dizzy81 Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 27.03.06, 20:33
            No własnie cos mi nie pasowało w tym poście b3, ale nie "zjarałem sie", no ale co ty b3 uwazasz ze nie wiem gdzie sie kompromitował Jurek:) i że preziem Łodzi też Jurek?
    • pathos_phobos Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 27.03.06, 20:25
      Nie licytujmy się, gdzie jest ładniejszy deptak, tylko pomyślmy, co możemy
      zrobić,żeby w Ostrowcu był jakikolwiek.
      • sumbuddy Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 27.03.06, 20:31
        otóż to. Zgadzam się z pathos_phobos. Kraków ma Rynek, Łódź ma Piotrkowską -
        dwa różne miasta, dwa różne miejsca. I dobrze by było, gdyby u nas coś takiego
        się pojawiło. A może zrezygnować z deptaka i zrobić bomba Rynek, co przecież ma
        być realizowane...
        • pathos_phobos Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 27.03.06, 20:36
          Rynek a deptak to 2 rózne miejsca.Na placu się stoi a po deptaku chodzi-to
          najprostsza różnica.A to wywołuje różne zachowania.Ja jestem za ładnym rynkiem
          i deptakiem,jako jego uzupełnieniem
          • brazylion3 Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 27.03.06, 20:50
            Ja jednak chyba przyjmę wizję Janka, czyli rynek jako centrum, pełniący funkcję deptaka i reprezentacyjne. Właściwie modelując płytę rynku, można spowodować, że ludzie będą chodzić, przemieszczać się itd.
            Sumbudy słuchasz nie raz jakieś sety:)
            • sumbuddy Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 27.03.06, 21:00
              zgadzam się z b3, a więc i z Jankiem a.k.a Johnny'm.
              brazylionie3, jeśli sety, to hiphopowe, choć czasem w łódzkim bagdad cafe i
              jakiś house mi podejdzie (ale musi mieć funkowe zacięcie)
              • brazylion3 Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 27.03.06, 21:07
                Ja tam słucham setów muzyki klubowej głównie z polskich klubów: dj hazel, kris, k3, bolek, drum, krecik, @lex, Justin, antex itd. Ci goście na prawde robia klimat imprez i jak mówią klubowicze jazde:)
              • bmwariat Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 28.03.06, 10:34
                nie słucham zbytnio tłuczków techno, nie lubie walenia o garnki, ale z tego
                typu muzyki podoba mi się ATB. O hip gó..już nie mówie, bo to nie jest muzyka...
                • sumbuddy do bmwariat 28.03.06, 12:42
                  Twoje zdanie na temat hiphopu jest Twoim zdaniem. Moje moim. I niech tak
                  pozostanie. Chociaż nie rozumiem ludzi, którzy mówią, że to nie muzyka. To
                  tyle, bo widzę, że szkoda czasu na dyskusję, która zresztą wybiega grubo poza
                  temat.
                  Pozdrawiam !
                  • bmwariat Re: do bmwariat 28.03.06, 12:45
                    przecież nic nie powiedziałem złego:) Po prostu dla mnie to rapowane disco polo
                    i tyle:) Każdy ma swoje zdanie i trzeba je szanowac:)) Szanuje Twoje, szanuj
                    moje:))Tyle:))))Bez żadnej obrazy oczywiście.
                    • sumbuddy Re: do bmwariat 28.03.06, 14:28
                      acha...no to spoko. Skoro mowa o rapowanym disco polo, które mało ma wspólnego
                      z prawdziwym hh, to podpisuję się pod tym, co powiedziałeś wcześniej. No i się
                      oczywiście nie obrażam :)
                      • brazylion3 Re: do bmwariat 28.03.06, 17:43
                        Muzyka klubowa zahacza o wile gatunków muzycznych.Zgadza się jest sieczka momentami, ale są też dobre kawałki, wszystrko zależy od seta>Przy takiej muzyczce samochodem jedzie się elegancko:) I nie jestem też tam jakimś znawcą tego nurtu:)
            • pathos_phobos Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 27.03.06, 21:07
              Ja jednak zdania nie zmienię-żaden rynek deptaka nie zastąpi-to zupełnie różne
              miejsca.
              • chuchalscy Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 28.03.06, 14:46
                Zrozum Pathos, że ulica nie musi być wyłączona z ruchu a spełniać swietnie
                funkcję deptaka. Ale na siłę to ja deptaka nie zrobię i nie powiem ludziom,
                teraz macie deptak, cieszcie się, tu pijcie piwo, tu spacerujcie, tu kupujcie i
                róbta co chceta. Tak się nie da. Podam przykład Gdyni. Może ktoś zna. Jest ulica
                Świętojańska. Jest deptakiem tak na prawdę, choć samochody jeżdżą. Zawsze miała
                klimat. Teraz ją zmodernizowano, zwężono!!!! jezdnie, poszerzono chodniki, itp.
                itd. Jest super. Ale klimat był tu zawsze. Pokaż mi gdzie jest klimat w
                Ostrowcu? Skoro nie ma, to trudno mówić o deptaku. Kidyś klimat miała Aleja i
                Sienkiewicza, nawet Polna. A teraz? No nie wiem...........
                • pathos_phobos Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 28.03.06, 19:18
                  Gdyni nie znam,A klimat można stwotrzyć.Czy ty znasz Lublin? Bo tam właśnie
                  klimat stworzono.Kiedyś na starówkę strach było chodzić po zachodzie słońca,a
                  teraz miejsce zyje i kwitnie. A siennieńska nie jest główną arterią miasta.
                  Co więcej,Zamknięcie Krakowskiego stworzyło problem w komunikacji między
                  wschodnią i zachodnią częścią centrum, ale wszyscy mówią,ze było warto.
                  Czy ja mam zrozumieć,że TY bedzies ten deptak robił?
                  • halevi Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 29.03.06, 10:16
                    Tutaj się z Toba zgadzam w zupełności
                    • pathos_phobos Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 29.03.06, 14:19
                      Dzięki :-D
                  • chuchalscy Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 29.03.06, 10:56
                    Ja mieszkam w Wejherowie, więc nie będę robił deptaka, spoko. Ostrowiec to moje
                    miasto rodzinne i ukochane i tyle. Róbcie sobie sami deptak, ale Ty dalej nie
                    rozumiesz, że klimatu się nie stworzy na siłę. A Siennieńska jest fajna, zgoda.
                    Życzę powodzenia.
                    • pathos_phobos Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 29.03.06, 14:13
                      Nie na siłe.Klimat tworzą ludzie.Widać dawno nie byłeś i nie znasz klimatu np
                      śp Cafe Browar.Więc nie mów,że w Ostrowcu klimatu nie ma.
                      • fiszu A lokalizacja? 30.03.06, 09:28
                        Zgadzam się co do potrzeby wykreowania miejsca spacerowego w centrum. Nie
                        jestem pewien lokalizacji. Na pierwszy rzut oka wszystko jest ok. Siennieńska
                        jest zamknięta na pewnym odcinku, położona w centrum miasta i ma (choć
                        zaniedbane ostatnimi laty) tradycje, nazwijmy je, kulinarno-rozrywkowe. Jednak
                        warto wziąć poprawkę na zmiany, jakie miały miejsce w ostatnich (około) 3
                        latach. To mój 6 rok poza Ostrowcem, ale nawet ja zdołałem je dostrzec.
                        Po pierwsze zgubiony został klimat ulicy, zlikwidowane zostały: Cafe Browar,
                        Oaza, Ster, a nawet Borozo (może niepopularne, ale klimatyczne). Brak dobrych
                        następców dla tych przybytków (bo chyba nie traktujemy na serio tego dziwoląga
                        z pseudo-ogródkiem na miejscu wspomnianego Borozo). Vincent (czy też Vinzent)
                        także podupadł, chociaż chyba jeszcze funkcjonuje.
                        Po wtóre warto zwrócić uwagę na gospodarkę przestrzenną miasta (już nie wnikam,
                        czyja to wina, czy to w ogóle jest wina, czy może zasługa - te dyskusje
                        przetoczyły się jak tornado przez forum). Mam na myśli osławioną "inwazję
                        marketów" na Ostrowiec, a na ulicę Siennieńską także. Powstały przy niej: Lidl,
                        Lider Price, a teraz w miejscu Browaru, ma powstać coś nowego (powiedzmy
                        Kaufland). To zwiększa ruch kołowy, buduje się parkingi itd. Nie wydaje mi się,
                        żeby to było najlepsze miejsce do spacerowania (chyba, że na zakupy promocyjne).
                        Warto zauważyć, że po przebudowie Rawszczyzny i wybudowaniu Galerii Ostrowiec,
                        centrum miasta, od lat skupiane w okolicy rynku (a więc i tak przesunięte z
                        dawnego centrum - Alei), uległo częściowemu rozproszeniu, czy też rozerwaniu.
                        Dawniej ( mam na mysli czasy sprzed 10-20 lat - ha , moja młodość) niejako
                        naturalnym deptakiem były okolice rynku i Wąskiej Uliczki. Teraz takiego
                        miejsca brak. Jak widać w "ludziach" (i ja w tej liczbie) i sentyment i
                        poczucie braku drzemią.
                        • brazylion3 Re: A lokalizacja? 30.03.06, 09:34
                          Mówiszo klimacie, klimat tworzą m.in. ludzie, których nie ma. Kto ma chodzić do tych lokali, wydawaći zostawiać tam pieniądze.Ład przestrzenny nie jest zachowany, ale w którym miejscu w polskich miastach jest on utrzymany:) Wg mnie stopniowo będzie ubywać różnych lokali rozrywkowo- pijalnych, wynikac to będzie z nierentownośći.
                        • chuchalscy Dzięki bardzo !!!Wam Ostrowiacy 30.03.06, 12:08
                          Fiszu, masz rację w każdym punkcie. Mnie Photos zarzuca, że dawno w Ostrowcu nie
                          byłem i nie wiem, że klimat Siennieńska ma. Biedny człowiek. Ale ja Drogi
                          Photosie znam Polskę i trochę więcej i dla mnie najpiękniejszy był i jest
                          Ostrowiec. Kocham go jednak nie małpią matczyną miłością, tylko tak jak Fiszu,
                          czyli rzeczowo i z zatroskaniem o jego dalszy, daj boże świetlany rozwój. A
                          teraz Photos, bywam częściej niż się Tobie wydaje i codziennie czytam i patrzę
                          co w Ostrowcu. Będę 16 czerwca, chętnie pogadam i dłoń uścisnę, bo muszę
                          przyznać, że to FORUM dzięki takim osobom jak WY żyje i jest świetne. Dzięki
                          bardzo!!! Wam Ostrowiacy, że chcecie tak fajnie gadać o naszym mieście.
                          • bmwariat Re: Dzięki bardzo !!!Wam Ostrowiacy 30.03.06, 12:56
                            ech:))aż się chce czytać takie posty:))))
                            Powiedz tylko gzdie wyczytujesz o Ostrowcu, bo ja też chciuałbym wiedzieć co
                            się w moim kochanym mieście dzieje. Prenumeraty GO już nie mam(oszukańcy!!),
                            portalu dobrego nie ma. Została tylko stronka forum i UM..
                            • chuchalscy Re: Dzięki bardzo !!!Wam Ostrowiacy 31.03.06, 10:41
                              Ja skąd czerpie wiadomości? Ano każda stronka dot. Ostrowca, choćby najmniejsza,
                              nawet szkolne. No i mam kumpli z którymi kontaktuję się często. Staram się bywać
                              minimum dwa razy w roku. A tak a propos stronek, czy już wpisałeś się na
                              stronkę- ostrowiecnr1.w.interia.pl/. Warto, tam powstaje taka mała
                              ewidencja Ostrowiaków, ja oczywiście pod loginem mailowym "chuchalscy" jestem do
                              odnalezienia
    • brazylion3 Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 30.03.06, 12:51
      Wszystkich, tu nas piszących, łąćzy jedno miejsce urodzeni, później wychowywania. Cieszymy się ,że poprzez tę formę możemy Wam przybliżyć miejsce rodzinne:) Choć wiadomo, ze wszyscy tu piszącxy są spoza Ostrowca i raczej nie wrócą, to zawsze trzeba odwoływać się od wartości stanowiących o naszym pochodzeniu:)
      Pozdrawiam:)!
      • bmwariat Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 30.03.06, 12:57
        ja wróce:)))
        • brazylion3 Re: D-E-P-T-A-K kiedy? 30.03.06, 14:36
          Sorry, przeoczyłem:):):):):):):):):):)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka