Dodaj do ulubionych

W całej sieci Vectra - IP identyczne

IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 27.08.09, 14:31
Ostatnio cos chciałem sciagnąc ze stronki, i mi wyskoczyło ze z tego samego IP
juz ktos sciaga i musze czekac 55 minut. Gadałem z kumplem ktory tez ma neta z
VECTRY i ma identyczne IP jak moje.
Porażka na maxa.
Obserwuj wątek
    • tothmes Re: W całej sieci Vectra - IP identyczne 27.08.09, 14:36
      CZepiasz się. Dla naszych forumowych grafomanów to manna z nieba.
      Będą anonimowo wypisywali bzdety i pierdoły i ciągle wyskakiwać
      będzie tylko jeden IP. Miodzio.
      Po Twoim poście napewno ilość zawieranych umów na neta w Vectrze
      gwałtownie wzrośnie.
      • Gość: lokalny Re: W całej sieci Vectra - IP identyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.09, 14:44
        mylisz się, nie bedą anonimowi. Operator ma obowiązek przechowywac
        logi połączeń i jeśli zajdzie potrzeba to bez problemu można
        zidentyfikować delikwenta.
        • lachien Re: W całej sieci Vectra - IP identyczne 27.08.09, 16:51
          Mówisz o IP zewnętrznym czy wewnętrznym?

IP zewnętrzne - nie może być 2 takich samych.
          IP wewnętrzene - jesli ta sama sieć to nie może być, bedzie konflikt. Jeśli inne
          sieci możliwe ...
          • Gość: AJS Re: W całej sieci Vectra - IP identyczne IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 27.08.09, 17:00
            Szczerze to nie wiem jakie mam czy wewnetrzne czy zewnetrzen, ale porownałem z
            osoba ktora tez ma z Vectry i ma identyczne IP.
            • lachien Re: W całej sieci Vectra - IP identyczne 27.08.09, 17:03
              No to masz wewnętrzne i wtedy jest to możliwe. Daje to sporo możliwości do
              popisu komuś, kto się trochę na tym zna:)
              • Gość: internauta Re: W całej sieci Vectra - IP identyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 17:41
                a jakie mają możliwości do popisu różni naciągacze :):)
                Skoro jest taki sam adres IP w całej sieci to w jaki sposób ustali się
                delikwenta, który mógł zrobić przekręt np. na allegro???
                Może admin z vectry rozpozna takiego ktosia np. po "zapachu" modemu??? :):)
                • lachien Re: W całej sieci Vectra - IP identyczne 27.08.09, 17:46
                  Sprecyzuj pytanie. Jeśli chodzi o Allegro to masz jeszcze hasło prawda? Tak samo
                  jak z loginami na forach. Zresztą - jeśli zalogujesz się z domu, na który jest
                  podpisana umowa z providerem i zrobisz przekręt, to sam sobie nałóż od razu
                  kajdanki. Ja mówiłem prosto - to jest dla osób, które sie na tym ZNAJĄ. A nie
                  dla wąchaczy słonko modemów.
          • Gość: lokalny Re: W całej sieci Vectra - IP identyczne IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.09, 18:28
            adresy ip dzielą sie na prywatne (nierutowalne) i publiczne
            (rutowalne). Z zewnątrz "nie widać" adresów prywatnych, nie mniej
            jednak kazdy dostawca internetu dokladnie wie (a przynajmniej
            powinien wiedziec) kto i kiedy otrzymal konkretny adres wewnetrzny.
            Tak więc w razie potrzeby można stwierdzić, kto o okreslonej
            godzinie wysłał np. obraźliwego posta na forum ...
            • lachien Re: W całej sieci Vectra - IP identyczne 27.08.09, 19:32
              No właśnie nie, jak na mój gust pokręciłeś pojęcia. Routing to przekazywanie
              pakietów bez zmienionych adresów. Maskowanie z routingiem nie ma nic wspólnego.
              Adres z sieci wewnętrznej jest zamieniany na adres zewnętrzny (nie zagłębiajmy
              się w proces śledzenia połączeń), a ten dopiero jest routowany. Czyli routujemy
              pakiet z adresem należącym do sieci zewnętrznej i puszczamy go w sieć
              zewnętrzną. Ale w żadnym momencie nie routujemy pakietu z sieci wewnętrznej na
              zewnętrzną i vice versa.
              • Gość: lokalny Re: W całej sieci Vectra - IP identyczne IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.09, 20:41
                to jak funkcjonuje komunikacja IP nie jest kwestią gustu. Proponuję
                zapoznac się jakie są klasy adresowe w IPv4 i jak w związku z tym
                dzielą sie adresy. A w jaki sposob zamieniane sa adresy prywatne na
                publiczne krótko opisane jest w:
                pl.wikipedia.org/wiki/Network_Address_Translation
                • Gość: Bartek Re: W całej sieci Vectra - IP identyczne IP: *.cdma.centertel.pl 31.08.09, 12:50
                  Mają NAT.
                  • Gość: rapidshare Re: W całej sieci Vectra - IP identyczne IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 31.08.09, 15:23
                    W telkonecie też tak było ze wszystkie kompy użytkowników widoczne były z
                    zewnątrz jako jeden komputer (jeden adres IP). Była taka sama sytuacje z
                    rapidshare itp. serwisami. Dla firefoxa jest wtyczka o nazwie "Rapidshare
                    Downloader". Wkleja się linki do niego i wtyczka samodzielnie już co jakiś cas
                    próbuje zciagnać plik - tylko przegladarka musi byc włączona...
                    addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/8376
                    Co do anonimowosci to są serwery socks proxy i inne tego typu rzeczy aczkolwiek
                    na danym serwerze itp. zapewne gromadzone są logi. Najlepiej podłączyć się do
                    netu z telefonu komórkowego a nastepnie już po wszystkim wyrzucic karte sim jak
                    i sam telefon :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka