Dodaj do ulubionych

tabletki a papierosy

23.11.09, 18:57
czy podczas brania tabletek na poczatku i jak palilyscie to czulyscie jakas roznice? bo ja np jak nie pale 2-3 dni to czuje sie ok ale jak juz zapale to pozniej jest mi nie dobrze.. bo z tego co wiem nie powinno sie palic, ale niektorym z moich znajomych nie robi to zadnej roznicym czuja sie tak samo..
Obserwuj wątek
    • claratrueba Re: tabletki a papierosy 25.11.09, 07:18
      Palenie+tabletki to wielokrotnie zwiększone ryzyko zakrzepicy, (udaru, zawału w
      konsekwencji- nawet u b. młodych osób), nadciśnienia. Samopoczucie może być OK,
      przy nadciśnieniu nawet lepsze, ale niebezpieczeństwa to nie zmniejsza. Przy
      czym, jeśli palisz raz na 2-3 dni to ten wpływ jest właściwie żaden. Gdyby
      zdarzyło Ci się "większe palenie" weź tabletkę aspiryny- obniża krzepliwość, lub
      czosnek w tabletce np. Alliofil- działa podobnie.
    • ash_3 Re: tabletki a papierosy 28.11.09, 01:08
      paliłam zanim zaczęłam brać tabletki wink żadnej różnicy nie odczuwałam /teraz
      ani nie biorę tabletek ani nie palę tongue_out/.
    • evrin Re: tabletki a papierosy 28.11.09, 12:10
      palilam i lykalam, papierosy w niczym tabsom nie przeszkadzaja, tak mi mowili lekarze.
      • claratrueba Re: tabletki a papierosy 29.11.09, 08:21
        Ulotka też tak mówi? Bo tabsom nie przeszkadzają, tylko Twojemu zdrowiu. Taką
        "opinię" lekarzy słyszę po raz pierwszy.
        • ding_yun Re: tabletki a papierosy 29.11.09, 20:54
          Uwaga ogólna: to jest jakiś bardzo rozpowszechniony przesąd, że palenie podczas
          brania tabletek nie jest szkodliwe. Niestety jest, zwłaszcza dla kobiet po 35
          roku życia, ale nie tylko. To, że nie czujesz się źle paląc i łykając tabsy to
          nie znaczy, że nie jest to niebezpieczne. To, że Twoja mama/siostra/koleżanka
          tak robią to nie znaczy, że Tobie to nie zaszkodzi. Poza tym jeszcze jedno: nie
          wiem czemu, ale lekarze dość często zapominają wysyłać pacjentki (zwłaszcza
          młode) na badania krwi na układ krzepnięcia, więc lepiej jest pamiętać o tym
          samemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka