Dodaj do ulubionych

Wątpliwości ...

06.01.10, 22:30
Mam małe wątpliwości i obawy...
Mianowicie jestem przeziebiona ale bardziej niz zwykle bo to przezieienie utrzymuje sie od prawie tygodnia przed swietami BN. Bralam antybiotyki przez 4 dni przed swietami. W tym czasie brałam tez tabletki antykoncepcyjne Cilest. W dniu zazywania osttaniej tabletki anty i dzien pozniej kiedy juz skonczylam opakowanie uprawialam seks, ale z prezerwatywa.
Moje obawy dotycza tego czy jakims cudem moglam zajsc w ciaze? Czy gdzies moj partner przy zakladaniu prezerwatywy nie mogl przeniec nasienia. No nie wiem sama. To moze i glupie ale nieco sie obawiam ... I wlasciwie po jakim czasie organizm 'oczyszcza' sie z antybiotykow? Nie umniejszajc dzialania tebletek. Czy teraz jak nadal ejstem przeziebiona i biore np szereg lekow typu fervex gripex witaminy itp tabletki mnie beda mniej chronic i powinnam np do chwili wyzdrowienia uzywac dodakowego zabezpieczenia?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • claratrueba Re: Wątpliwości ... 07.01.10, 06:11
      1. sprawdź w ulotce Cilestu czy brany przez Ciebie antybiotyk (nie nazwa
      handlowa a substancja czynna- napisane mniejszymi literami pod nazwa handlową) w
      ogóle zmniejsza działanie tabletek/wchodzi w interakcję. Bardzo niewiele
      antybiotyków tak działa.
      2. w ulotce antybiotyku jest napisane jak długo utrzymuje się pełne stężenie we
      krwi. Ten czas razy trzy- to z grubsza czas, kiedy jeszcze jakieś stężenie
      utrzymuje się.
      3. gripexy, witaminy nie wpływają na skuteczność tabletek- dla pewności porównaj
      ich skład z ulotką Cilestu.
      4. Jaki antybiotyk bierze sie 4 dni? By kuracja była skuteczna bierze się 7,
      krótsze dawkowanie to wyjątek dot. bodajże 1 czy 2 środków. I od kiedy
      antybiotyk leczy przeziębienie czyli infekcję wirusową? Antybiotyk działa na
      bakterie, nie wirusy.
      • defne Re: Dziekuje za odpowiedz :) 12.02.10, 10:42
        Dziekuje slicznie za odpowiedz i wytłumaczenie poruszonych przeze mnie kwestii smileWszystko jest/ było w porzadku, jednak czasem zamartwiam sie niepotrzebnie i panikuje smile
        A co to brania antybiotyków to zle sie wyrazilam bylam raczej chora niz przeziebiona. Ale dostalam jakiegos małego uczulenia od antybiotyków i przestalam ich uzywac.
        Pozdrawiam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka