5magna 22.06.13, 01:15 news.nationalpost.com/2013/06/20/pictures-and-videos-of-massive-flooding-in-canmore-and-southern-alberta/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eva15 Re: Koniec swiata?? 22.06.13, 01:22 Bez przesady. Niemców też skutecznie na wschodzie zalało, a kraj mniejszy, mimo to jeszcze żyją . Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Koniec swiata?? 22.06.13, 02:07 Witaj Czegos takiego w zyciu nie widzialem, a widzialem nawet duze powodzie. Ta masa wody to byly opady w zasadzie przez ostatnie 3 dni plus woda ze sniegu w gorach. Mowi sie o powodzi najwiekszej od moze 150 lat. W samym Calgary ewakuowano 75tys. ludzi. Ja mam dom na 'gorze' wiec jestesmy OK. Czesc downtown zalana. W slynnym Saddledome woda byla do 10 rzedu krzeselek. Najgorzej ucierpialo High River i slawne Canmore (ogladnij videoclips z ta masa wody w Cougar Creek ktory normalnie przez lata jest 'suchy'). Transcanada HWY 1 nieprzejezdna. Jedno mnie zdumiewa: doskonala organizacja, centrum kryzysowe dziala jak powinno ludzie oferuja sobie pomoc jest to niesamowite uczucie ze mozna liczyc na czyjas pomoc. Co do kosztow to cholera wie ale kilka mld$ to bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
amg10 Re: Koniec swiata?? 22.06.13, 02:35 jackk3 napisał: > Witaj > ... Ta masa wody to byly opady w zasadzie przez ostatnie 3 dni plus woda ze sniegu w > gorach Troche to mnie dziwi rozmiar tej kleski: przeciez 3 dni to nie az tak dlugi okres nawet duzych deszczy. A ta woda ze stopnionych sniegow z gor to dopiero teraz (srodek czerwca) a nie wczesniej ?? Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Koniec swiata?? 22.06.13, 02:48 W niektorych miejscach spadlo ponad 250ml deszczu przez kilkadziesiat godzin. U nas jest preria. Inna ziemia/gleba (ciensza), po pewnym czasie woda po prostu nie ma gdzie 'pojsc'. Duze obszary o malym nachylaniu, duzo miast zrobili osadnicy gdy nikt nie myslal o terenach zalewowych. www.calgarysun.com/ kliknij na 'Raw video' z lewej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: Koniec swiata?? 22.06.13, 03:03 Cos sie dzieje dziwnego. W Okanagan Valley tez pada ale bez powodzi. Jest jednak zimno jak nigdy. Lata wogole niema. Do jeziora nie wyjdziesz. Niema szans aby sie woda zagrzala w tym roku.... Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Koniec swiata?? 22.06.13, 04:46 Czesc Nic dziwnego sie nie dzieje. Mieszkamy blisko olbrzymiego pasma gor! Takie rzeczy byly i beda sie zdarzac. Nie ma na to rady. Z ociepleniem nie ma to zupelnie zwiazku. 'Blame Canada'! A ja na wakacjach jestem..... Odpowiedz Link Zgłoś
amg10 Re: Koniec swiata?? 22.06.13, 03:08 jackk3 napisał: > W niektorych miejscach spadlo ponad 250ml deszczu przez kilkadziesiat godzin. 250ml na metr kwadratowy ?? I to w ciagu az kilkadziesieciu godzin ?? Przeciez to zaledwie 0.25 litra (ciut wiecej niz szklanka) na metr kw. ?? Przeciez to prawie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Koniec swiata?? 22.06.13, 04:40 OK, moja wina. Uzylem zlych jednostek (wlasciwie oznaczen). Chodzilo 250 milimetrow. Zadowolony teraz ? Odpowiedz Link Zgłoś
amg10 Re: Koniec swiata?? 22.06.13, 05:20 jackk3 napisał: > OK, moja wina. Uzylem zlych jednostek (wlasciwie oznaczen). Chodzilo 250 milime > trow. Zadowolony teraz ? To zaden powod do zadowolenia. Ale te 250 mm wody to duzo wiecej niz 250 ml na metr kw. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Koniec swiata?? 22.06.13, 06:40 Zgoda, nalezalo mi sie. Nie chcialem byc zlosliwym. Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: Koniec swiata?? 22.06.13, 07:00 Mowili ze to przyszlo jakos z USA. Nie zrozumialem dokladnie ale podobno jakis olbrzymie przemieszczenie atmosferyczne. Sam fakt ze Gory Skaliste sa obok tego nie mogly spowodowac na taka skale.....Cos mnie sie wydaje ze to wszystko jest zwiazane za zmianami na sloncu..... Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Koniec swiata?? 22.06.13, 07:11 Na poczatku tak to moglo wygladac. Ale potem to wygladalo ze ta masa powietrza walila z NE i byla zatrzymywana na Gorach Skalistych przez co najmniej 48 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: Koniec swiata?? 22.06.13, 07:25 thewatchers.adorraeli.com/2013/06/22/devastating-floods-struck-alberta-canada/ Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Koniec swiata?? 22.06.13, 07:33 5magna przykro na to patrzyc, niestety! Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: Koniec swiata?? 22.06.13, 07:47 Tu jest taki problem ze to nie jest tylko zalanie a miliony ton szybko przemieszczajacej sie wody. Wszystkie mosty trzeba bedzie sprawdzac i wiele innych konstrukcji. To mozna porownac bardziej do trzesienia ziemi lacznie z zalaniem........ Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Koniec swiata?? 22.06.13, 21:02 Tu jest ladnie wytlumaczone: www.cbc.ca/news/canada/calgary/story/2013/06/21/f-alberta-floods.html Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk To nie koniec Swiata,magna. 22.06.13, 14:13 Woda zejdzie i zycie powroci na te zimie. Gorzej jest z tym ,co zobaczysz na tych zdjeciach: www.dailymail.co.uk/news/article-2340806/Abandoned-America-Photographer-captures-haunting-images-rusting-steel-works-crumbling-schools-factories-great-superpower.html Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: To kara Boska 22.06.13, 23:18 za to ze buduja te miasta blisko rzeki, na terenach zalewowych, za to ze ich planowanie opiera sie na zyczeniach spekulatorow, a nie wieloletnich obserwacji. I tak jest z kazda katastrofa. Ludzie maja nadzieje ze unikna katastrofy, w koncu przychodzi kryska na matyska. Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: To kara Boska 24.06.13, 06:51 OK, stalo sie. Teraz chca to odbudowac. Nie bedzie latwo bo pieniedzy malo. Po drugie jak to odbudowac? Co zmienic. Jezeli to skleca do kupy tak jak bylo to jaka jest gwarancja ze w przyszlym roku nie stanie sie cos podobnego? Jeszcze jeden raz podobny kataklizm a ludzie powariuja, zamienia sie w zombi. Wysiada psychicznie i fizycznie. Zmiany beda nieodwracalne...... Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: To kara Boska 24.06.13, 17:46 Pieniedzy malo??? Please. Calgary to najlepiej prosperujace miasto w Pln. Am. obecnie. Fora sie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: To kara Boska 24.06.13, 17:57 Prosperuja jak wszystko idzie dobrze. Ile maja teraz tego Heritage Fund? Teraz bedzie potrzeba nie setki milionow a miliardy dolarow na odbudowe. Kazdy nastepny dzien kosztuje miliony dolarow straconych dochodow.....Cala Kanada dostanie po kosciach po tej powodzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: To kara Boska 24.06.13, 18:45 Spokojnie. Jeszcze nie bylo wyceny. Takie rzeczy powoduja tez pobudzenie czyli boom gospodarczy (jestem ciekaw jak szybko zacznie brakowac ludzi w budownictwie). Fakt ze downtown 'stoi' sam jestem ciekaw ile jeden dzien przestoju kosztuje? Ciekawe czy 'Calgary Stampede' sie odbedzie w tym roku. Cala Kanada powiadasz? Ano niech Harper wylaczy Alberte na jeden rok ze slynnych forums.canadiancontent.net/news/104371-equalization-payments-2012-a.html Wtedy nie bedziemy w ogole potrzebowac 'pomocy'. Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: To kara Boska 24.06.13, 19:08 Harper nie wylaczy bo Alberta by sie musiala odlaczyc.....Pracy przy odbudowie bedzie dosyc, to jest oczywiste ale ze zakumulowany majatek wielu lat pracy zostal zniszczony to tez jest fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: To kara Boska 24.06.13, 19:17 Lubie Alberte i zycze jej najlepszego. Moje czasy tam to byly za Peter Lougheed i Don Getty...... en.wikipedia.org/wiki/Peter_Lougheed Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: To kara Boska 24.06.13, 21:08 Patrzac na to wiedzialem ze to jest katastrofa o biblijnych proporcjach. Premier Alberty powiedzaiala ze "swiat sie zmienil" razem z ta powodzia i zajmie 10 lat pracy aby to wszystko odbudowac......Teraz chodzi o to aby utrzymac zdrowie fizyczne i psychiczne ludzi. Jak by to polecialo to zadne pieniadze nie pomoga...... Odpowiedz Link Zgłoś