Dodaj do ulubionych

Regulacja okresu tabletkami

05.07.11, 20:33
Mam pytanie pilne, jestem w posiadaniu 1 opakowania Cilestu, kiedyś dawni temu brałam. Od dawna nie biorę żadnych hormonów. W sierpniu płynę na żagle na 1 tydzień urlopu, policzyłam sobie że okres mi wypadnie albo na samym początku albo w połowie rejsu sad(( To oczywiście najgorsze co może być i popsuje mi rejs! Miesiączki mam bolesne, late w ciepłym klimacie mdleję, mam krwotoki no czysta masakra. I teraz tak, czy ja mogę sobie wziąć to jedno opakowanie tabletek jednorazowo kończąc je odpowiednio wcześniej aby okres mi się skończył tuż przed wyjazdem?? I proszę podpowiedzcie mi którego dnia dostaje się okresu po wybraniu tabletek bo nie pamiętam już ale wydaje mi się ze jest to jakiś 3 czy 4 dzień.
Obserwuj wątek
    • milamilka Re: Regulacja okresu tabletkami 05.07.11, 23:33
      Czy może mi ktoś odpowiedzieć? Poszukałam w internecie ale znalazłam dużo informacji na temat wydłużenia cyklu tabletkami a ja chcę skrócić! Czy to da efekt? Czy może być tak że odstawię tabletki a okres nie przyjdzie i i tak dostanę tak jak zwykle?? Albo czy to groźne dla zdrowia?
      • doral2 Re: Regulacja okresu tabletkami 06.07.11, 07:06
        jak juz masz brac tabletki to wybierz całe opakowanie do końca.
        krwawienie z odstawienia przeważnie następuje w 3-4 dniu.
        poza tym warto by się zainteresować przyczyną takich bolesnych miesiączek, bo normalne to to nie jest.
        • milamilka Re: Regulacja okresu tabletkami 06.07.11, 13:20
          Nie mogę bo to nic nie da i będzie bez sensu, jak wybiorę całe opakowanie dostanę okresu w dniu wyjazdu i będę go miała prawie do końca urlopu! Nie o to przecież mi chodzi. Muszę skrócić cykl o ok tydzień niestety, cykle mam ok 28 dniowe. Nie chcę brać 2 opakowań pod rząd bo po 1 mam tylko jedno opakowanie poza tym obawiam się ze na wakacjach na jachcie nie będę pamiętała o wzięciu tabletki.
          Byłam dziesiątki razy u gina, zawsze mówię o bolesnych miesiączkach i jeszcze żaden nie uznał to za objaw niepokojący. Miałam robionych wiele badań i naprawdę jestem zdrowa. Nie mam żadnych wad, hormony prawidłowe. Nie raz słyszałam "taka pani uroda".
          • doral2 Re: Regulacja okresu tabletkami 06.07.11, 17:53
            zmień lekarza i poproś o jeszcze jedno opakowanie tabletek.
            lepiej wziąć dwa pod rząd, niż kilka tabletek z jednego, bo tak sobie zamieszasz, że wcale nie jest powiedziane, kiedy dokładnie dostaniesz okres.
            może równie dobrze wypaść akurat na wyjazd...
            gdybyś wcześniej brała tabletki, myk z kilkoma wyszedłby, natomiast przy pierwszym opakowaniu możesz się nastawić na niespodziankę...
            a lekarza i tak zmień, bolesne miesiączki to nie uroda, tylko efekt nieprawidłowości.
            • milamilka Re: Regulacja okresu tabletkami 06.07.11, 20:19
              Kobieto, ale jakich nieprawidłowości smile Byłam badana we wszystkie strony zapewniam, miałam robione dokładnie hormony i nie chodzę do jednego lekarza, byłam u bardzo wielu w swoim życiu, nie mam jednego gina. 25 lat już mam te bolesne miesiączki i żyję. Za 10 dostanę menopauzę co ja mam w tym wieku jeszcze leczyć. Wiem że chcesz dobrze ale coś źle wyczytałaś gdzieś bo u jednego może to być jakaś nieprawidłowość np anatomiczna a u innego tak jest i basta. Bolesne miesiączki są powszechnie spotykane, nawet w reklamach o tym gadają wink
    • claratrueba Re: Regulacja okresu tabletkami 06.07.11, 19:43
      Przy 28 dniowym cyklu, skrócenie nie wyjdzie. Po prostu nie narośnie endometrium na tyle, żeby miało co się złuszczać i krwawić. Taka machinacja może się udać przy wyjątkowo długich cyklach tylko. jedyna szansa to zacząc brać tabletki mniej więcej 7 dnia poprzedniego cyklu i wziąć całe opakowanie. Znam takie przypadki pomyślnego przesunięcia. A pamietać o jednej tabletce dziennie nawet w czasie rejsu to chyba nie takie wielkie halo. Szczególnie Cilest gdzie godzina nie jest taka istotna.
      natomiast bolesne miesiączki to tak powszechne, że lekceważone przez wiekszość ginów. Czasem faktycznie niewiele można pomóc - tyło- i przodozgięcie macicy, niewydolność szyjki (wtedy są bolesne skurcze i co jakiś czas potężna fala krwi- tak było u mnie, lekarz nie zlekceważył, choć jedyne leczenie to miarowe uciskanie podbrzusza pięściami, faktycznie pomagało bardzo, potem sama wymyśliłam, żeby robić "brzuszki"-jeszcze lepszy skutek ) .
      • milamilka Re: Regulacja okresu tabletkami 06.07.11, 20:30
        Hmmm chyba nie rozumiem. Tzn. ze jak wezmę np 16 tabletek od 1 dnia miesiączki (czyli pominę tylko 5) w najbliższym cyklu (czyli za ok tydzień) to nie dostanę okresu za 4 dni po wzięciu ostatniej???? No jakim cudem? To kiedy dostanę? Pamiętam ze jak zaczynałam kiedyś brać tabletki to tak właśnie brałam, od 1 dnia okresu całe opakowanie 21 i gdzieś 25 dnia dostawałam krwawienia. Wyczytałam że podobno krwawienie przy tabletkach jest i tak udawane bo endometrium prawie nie przyrasta. Mi chodzi tylko o to aby nie było go w tygodniu kiedy jestem na wakacjach.
        Nie mam ani tyło ani przodo zgiecia ani innych wad anatomicznych chyba że kilkudziesięciu ginów jakich w życiu spotkałam jest konowałami. Co do niewydolnosci szyjki nie wiem a jak to się objawia? U mnie się nie da nic poradzić bo po prostu mam silne skurcze, może produkuję za dużo hormonów odpowiedzialnych za te skurcze nie wiem. Zawsze mam bole 2-3 dni a 1 dnia mi słabo i jestem blada, okres zawsze trwa 5, obfite są tylko 1 o 2 dzien (2 najbardziej), krwotoki mam tylko jak jest bardzo duży wysiłek fizyczny i upał (np na żaglach!!!!!!!!!!!!), ze 2 razy w życiu zdarzyło mi się omdlenie z bólu. Mam tak od zawsze.
    • milamilka Re: Regulacja okresu tabletkami 14.07.11, 12:54
      A ja swój plan realizuję smile Dostałam okresu dzień wcześniej niż przewidywałam, biorę Cilest i zamierzam wziąć 18 tabletek (czyli raptem 3 nie wezmę), jeśli okres dostanę 4 dnia po odstawieniu to skończy mi się na dzień przed wyjazdem na żagle i wszystko gra smile
      • milamilka Re: Regulacja okresu tabletkami 02.08.11, 02:20
        No i się udało smile Nie pojmuję dlaczego wszyscy namawiali mnie na wydłużanie zamiast skracania i pakowanie w siebie nie wiedzieć po co 2 opakowań tabletek.
        • doral2 Re: Regulacja okresu tabletkami 02.08.11, 07:08
          to po kiego wałka dupę nam zawracasz??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka