Dodaj do ulubionych

odstawienie tabletek

07.04.05, 12:53
po prawie rocznym braniu taletek odstawilam je na zawsze mam nadzieje
teraz zamierzam obserwowac siebie i zobaczyc jak moj organizm zareaguje na
brak tabletek
jakie sa wasze spostrzezenia po odstawieniu tabletek?
Obserwuj wątek
    • majamajka Re: odstawienie tabletek 07.04.05, 16:21
      Nie chcę nikogo zdołować, może być wszystko ok., ale moje spostrzeżenia są
      nieciekawe.
      Włosy wypadały garściami, cera trochę się pogorszyła, co prawda nieznacznie,
      tzn. jest jak przed tabletkami. Nieregularne cykle, miesiączki dłuższe niż
      przed pigułkami, podwyższona prolaktyna, dwa guzki w piersiach. Libido wróciło
      do normy po kilku miesiącach. Włosy też już tak nie wypadają po tych kilku
      miesiącach.
      Nieregularność temperatury i czasem nietypowy śluz – stosuję teraz metodę
      termiczno-objawową.
    • theday Re: odstawienie tabletek 07.04.05, 23:30
      ja w zasadzie patrzę na to z ogromnym optymizmem, problemy z włosami miałam
      zarówno z jak i bez tabletek więc nie bedzie sprawy;
      cera- nawet biorąc tabletki mam pryszczole czasem ale nie dużo
      brałam tabletki tylko rok więc nie spodziewam się jakichś bardzo dużych różnic
      gdy kiedyś zrobiłam przerwę wszystko było w jak najlepszym porządku więc tego
      się nie obawiam i zamierzam zacząć stosować metodę termicznio-objawową
      • majamajka Re: odstawienie tabletek 13.04.05, 14:03
        Hihi, ja też jestem w zasadzie początkująca i przy okazji powiem Ci
        ciekawostki, których w pierwszym miesiącu obserwacji nie wiedziałam, a nie
        zawsze się o nich wspomina.
        Temperaturę trzeba mierzyć przed 7.30 (o tej samej porze,...), ale nie później,
        bo od tej godziny organizm zaczyna wybudzać się ze snu i temp stopniowo rośnie.
        Zauważyłam, że temp o 7.00 są „książkowe”, a o 10.00 (bo czasem śpie aż do 10,
        a o 7 tylko pomiar) w te same dni temp jest już dużo wyższa np. 37,1, 37,0 –
        przy lekkim przeziębieniu. Przeziębienie nie wpływa u mnie na temp o 7.00.
        Czasem są nietypowe objawy śluzu przez cały cykl – to nabłonek macicy, można go
        odróżnić w teście ze szklanką wody. Śluz szyjkowy (ten, który nas interesuje)
        wrzucony do szklanki z wodą wypływa na wierzch, wydzielina pochwowa nie będąca
        śluzem szyjkowym (nabłonek, nie interesuje nas) rozpuszcza się w wodzie i
        tworzy zawiesinę.
        Zapraszam na strone www.lmm.pl , jest tam duzo info o metodzie termiczno-
        objawowej, audycje i forum.
    • theday Re: odstawienie tabletek 13.04.05, 20:27
      no ja sobie juz poczytałam dosc sporo i mierzę się- niestety u mnie musi to być
      godzina 6 rano bo czasem muszę wstac tak wcześnie ale znowu kiedy indziej mogę
      spać do 9- niestety nie da się po zmierzeniu tempki o 6 nie idzie już zasnac
      przynajmniej narazie
      jest fajnie i wreszcie czuję ze żyję
      • majamajka Re: odstawienie tabletek 14.04.05, 20:32
        Ja zasypiam dalej, nie przeszkadza mi ta pobudka.
        Obyś Ty też się wysypiała.
        Pozdrawiam.
    • buffy85 Re: odstawienie tabletek 17.04.05, 09:55
      Ja też odstawiłam pigułki po ponad póltorarocznym zażywaniu.
      Jak narazie jest OK< skutek uboczny jest jeden: cały czas mam ochote się
      kochać.. już zapomniałam jakie to fajne uczucie.
      Pozdrawiam wink
    • scarlett.o-hara U mnie oki... 20.04.05, 15:29
      Odstawiłam pigułki 3 m-ce temu. Okres przyszedł po pierwszy, drugi i trzeci raz
      równo po 34 dniach. Teraz się zmieni, bo znowu wracam do pigułek... Nie
      zuważyłam żadnych skutków z odstawienia, chyba tylko to, że faktycznie cera mi
      sie pogorszyła. Pozdrawiam.
    • puciuszek Re: odstawienie tabletek 27.04.05, 13:03
      Brałam Logest jakieś 2 lata, z 2 przerwami, wcześniej przez 4 lata zażywałam
      Trinordiol. Nie mialam jakichś specjalnych
      skutków ubocznych oprócz tego, że niekiedy mmnie mdliło. Waga mi nieco wzrosła
      o jakieś 3-4 kg ale to miałam akurat przy wszystkich tabl. hormonalnych
      (odczuwam, że mój organizm po prostu magazynuje wode). Jeśli chodzi o libido to
      z natury mam wysokie, tabletki nic w tej materii nie zmieniły (nadal mam
      wogromny tepmerament). Nadmienie, że obecnie mam problemy z zajściem w ciąże, a
      mija już rok czasu jak nic nie biorę...Wg lekarza i moich obserwacji, rozmów z
      pacjentkami klinik bezpłodności dość
      często zdarza sie to kobietom, które długotrwale zażywały pigułki antykonc.
      • puciuszek Re: odstawienie tabletek 27.04.05, 13:07
        Po odstawieniu cykl mi się rozregulował, miesiączki miałam po 3 m-cach, mam
        podwyższony testosteron, LH, FSH i okazało się że PCOS, co jest ewidentnie
        skutkiem zażywania pigułek. Niestey, natura bywa złośliwa.
    • slomka811 Re: odstawienie tabletek 28.04.05, 09:34
      Ja odstawiłam tabletki po 2,5 roku stosowania.Chciałam coś zrobić dla swojego
      zdrowia,a poza tym mój ukochany nalegał.Dziś po 27 dniowym cyklu dostałam okres
      i już tęsknię za tabletkami....Wrócił okropny ból brzucha, nabrzmiałe piersi i
      inne dolegliwości.No i brak spontaniczności w sexsie.Źle mi z tym.Z tabletkami
      było łatwiej i bardziej komfortowosmilesmilesmileAle teraz chyba zacznę się obserwować i
      może NPR?Choć nie jestem przekonana.Niestety mój chłopak obecnie jest przeciwny
      wszystkim innym metodom antykoncepcji.Tak mu się odmieniło,a mnie to strasznie
      wkurza,bo wszystko jak zwykle jest na mojej głowie i to mnie boli brzuch i
      krzyże....Ale co zrobić....
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka