Dodaj do ulubionych

Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pearl...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 22:05
hmmm ale czy to naprawde jest 100%???
Obserwuj wątek
    • Gość: Justa Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 16.02.05, 16:47
      Tak się składa,że nic nie jest na 100% i to okropnie boli.
      • Gość: marta Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: 193.111.166.* 16.02.05, 16:53
        z ta wątroba, to jest dobry numer -chyba ktos sie dość kiepsko orientuje w
        fizjologii...uncertain
        • Gość: bb Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 17:42
          To chyba ty się kiepsko znasz na fizjologii, bo przecież każdy wie (no, oprócz
          ciebie), że jakiekolwiek tabletki, czy to antykoncepcyjne, czy od bólu głowy i
          zęba, uszkadzają wątrobę sad Tak więc autor artykułu ma rację
          • jagna20 PRZEREKLAMOWANE 05.05.05, 16:29
            Czesc, dziewczyny!

Popularność plastów antykoncepcyjnych, to niestety kwestia reklamy.

Też dałam się naciagnąć. Zmieniłam pigułki na Evrę. Teraz wracam do Harmonetu.
            Podzielę się z Wami moimi doświadczeniami i refleksjami.

Pięć miesięcy temu bardzo prosiłam, mojego ginekologa, by przepisał mi plastry
            zamiast pigułek. Ten się w końcy zgodził. Stwierdził, że jeśli mi ta forma
            dostarczania organizmowi hormonów będzie bardziej odpowiadać, to on nie widzi
            przeciwskazań. No i zaczełam uzywać Evrę.

Chcialam, by ginekolog przepisał mi plastry, bo przecież można przeczytać tyle
            artykułów o przewadze palstrów nad pigułkami. Tylko w kazdym artykule jest to
            samo... Bo dziennikarze i autorzy stron internetowych przepisują te teksty po
            prostu z materiałów reklamowych producenta Evry, czyli firmy Janssen-Cilag. Nie
            są to niezależne opinie lekarzy, a cytowane badania były robione ... na
            zleccenie Janssen-Cilag.
            Przeczytajcie notkę na
            www.emedyk.pl/artykul.php?idartykul_rodzaj=91&idartykul=1945
            Jest tam napisane m.in., że "Głównym celem kampanii jest zbudowanie wizerunku
            Evry jako produktu modnego". - I trzeba pochwalić, że cal kampanii reklamowaj
            udało im się osągnąć.
            "Całoroczna kampania będzie skierowana do mediów oraz do grupy "opinion
            leaders", kreujących i dyktujących trendy." - Aż migłupio się przed samą sobą
            przyznać! smile Na mnie też zachęcająco działały zdjęcia ślicznej Anny Muchy
            pokazującej się na przyjęciach z plastrem na ramieniu. Przecież powinnam się
            kierować względami medycznymi. Ale specjaliści od marketingu znają naszą
            psychikę, trzeba przyznać, że to fachowcy.

O jednej z akcji marketingowych możecie jszcze przeczytać na
            kobiety.pl/index.php?option=art&id=6163
            Też są do tego zatrudniane osoby kształtujace opinię: aktorki i osoby z tytułmi
            naukowymi - socjolodzy z Uniwersytetu Warszawskiego (broń boże nie lekarze).

A jak to jest z tą przewagą plastów Evra nad pigułkami antykoncepcyjnymi:

- Ja osobiście bardziej bałam się że zapomnę co tydzieć przykleić nowego plastra
            (raz się o jeden dzień spóźniłam). Albo że po tygodniowej przerwie zapomnę
            nakleić kolejny. Jakoś przy pigułkach wpadałam w rutynę i nie było problemu,
            żeby codzień o tej samej porze łyknąć kolejną. Więc to bzdura, że kobiety nie
            zapominają o pigułkach, a o plastrach nie będą. Niektóre być może, inne (jak ja)
            bardziej denerwują się zapominaniem plastów.

- Na pewno ważną rzeczą dla osób mających problemy z wątrobą jest to, że plastry
            oszczędzają watrobę. Coż, lekarz wytłumaczył mi, że to nie tak. sad Bo
            niezaleznie od tego, czy hormony dostaną się do organizmu przez żołądek czy
            przez skótę, i tak metabolizm jest później w wątrobie.

- Plastry wcale nie są wygodne! To świństwo się brudzi, częściowo dokleja! Fuj!
            Nie wiem, jak można reklamować, że dla kobiet aktywnych jest to lepsze
            rozwiązanie niż pigułki. Pigułkę łykasz i już.

- Poza tym, czy ja muszę wszystkim pokazywać, jaką metodę antykoncepcji stosuję?
            To sprawa moja i mojego chłopaka. Dobrze, że teraz, gdy zbliża się lato wrazam
            do pigułek. Miałabym paradować na uczelni z plastrem na ramieniu czy na plaży w
            bikini z plastrem na brzucuchu czlbo pośladku? Uważam, że o antykoncepcji trzeba
            mówić. Ale nie muszę zaraz wszystkim tak naocznie pokazywać, jaką antykoncepcję
            stosuję, tak jak nie muszę pokazywać, jakich podpasek czy tamponów używam.

- Pigułek jest wiele rodzajów, z różnymi hormonami, w róznych dawkach. Można
            dobrać dziewczynie taką, którą będzie najlepiej tolerowała, bedzie najmniej
            skutków ubocznych. A plastry Evra mają jeden zestaw hormonów i jednej dawce i ta
            chormony sprawdą się u części tylko kobiet. Reszta będzie miała problemu, które
            tu opisujecie (spadek libido, opuchnięcia czy tendencje do tycia itp, jak to z
            źle dobranymi hormonami.)

- Wreszcie cana. Dwa razy droższe od większości pigułek (od niektórych więcej
            niż dwa razy droższe). Tylko w praktyce okazało się, ze tak na prawdę to
            wychodzi JESZCZE DROŻEJ, bo jak plaster zacznie zbyt odstawać przed upływem
            tygodnia, to musisz nakleich świeży. (Gorzej jeśli akurat już nie masz i musisz
            w trybie awaryjnym bie po receptę do ginekologa. Na szczeście mi się aż tak
            awaryjna sytuacja nie przytrafiła.) Ja wolę te pieniadze wydać na coś innego.

/Ale się rozpisałam. wszystko, co mi leży na sercu w sprawie Evry. Zaraz muszę
            lecieć./

Fajnie, że na polskim rynku mamy już wybór między pigułkami a plastrami (na
            razie jedną marką plastrów). Pewnie części z nas Evra odpowiada.
            Napiszcie, dziewczyny!, jestem ciekawa, czy tylko ja się do nich tak
            zniechęciłam. Jak Wy sobie dajecie radę z Evrą?

• Gość: ann Re: PRZEREKLAMOWANE IP: *.icpnet.pl 13.05.05, 21:50
              stosuje evre od roku i jestem bardzo zadowolona, mam chore jelita a to wyklucza
              tabletki, po ktorych czulam sie fatalnie, nigdy nie zapomnialam o zmianie
              plastra mozna go nakleic tak by nie byl widoczny,nie przeszkadza mi w zyciu ani
              nie sprawia jakiegolowiek dyskomfortu, nie odczuwam zadnych skutkow ubocznych-
              jak widac zdania sa podzielone, wydaje mi sie ze kazda osoba powinna sama dobrac
              dla siebie najlepszy sposob antykoncepcji..
              ja osobiscie uwazam ze jest to najlepsza metoda na rynku
              pozdrawiam
              • bikini85 Re: 05.08.08, 11:30
                zgadzam sie z Toba ann, trzeba umiejetnie go nakleic w odpowiednim miejscu i sie
                myc smile wtedy nie bedzie sie brudzil, a takze nie przyklejac na balsamowane cialo
                bo wtedy bedzie sie przemieszczal i klej zostanie i wtedy sie moga przyczapiac
                farfocle z bielizny, ale ja tego problemu nie mam, i jest swietnie, zero
                pigulek, watroba zdrowa, komfort i jes super. POLECAM!!!
              • Gość: fergie18 ?? IP: *.generacja.pl 13.11.08, 11:29
                ann a jakie miałaś problemy z jelitami?? bo ja też mam i nie wiem czy to nie od
                pigułek, lekarz mi na to nie potrafi jednoznacznie odpowiedzieć i też sie
                zastanawiam nad zmianą na plastry
                jak możesz to napisz mi na maila gazetowego : fergie18@gazeta.pl
            • Gość: Ania Re: PRZEREKLAMOWANE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 11:58
              zastanawiam się nad Plastrami ale twoja notatka mnie przekonała dzięki Niech
              moc pigułek będzie z Tobą
              • rybka244 Re: PRZEREKLAMOWANE do Jagna20! 29.06.05, 14:09
                Z tm metabilizmem i watroba to nie do końca tak.Mnie równiez b dokłądnie
                lekarka tłumaczyła na jakiej to jest zasadzie.(mam problemy z watroba po
                diane35).Normalne pigułki trafiaja od razu do watroby,czyli musi ona
                pzrefiltrować to wszystko w wiekszym steżeniu,natomiast w przypadku
                plastrów,hormony do staja sie bezpośrednio do krwi,i owszem po jakims czasie do
                watroby trafiaja ,,resztki"już pzrerobione)pzrepraszam za malo fachowy jezyk)W
                kazdym razie każda kobieta powinna dobrac indywidualnie,jednak w przypadku
                problemów z watroba ,jeśli tzreba sie leczyć hormonalnie to zdecydowanie
                plastry maja duuuzooo mniejszy wpływ na watrobe.
            • Gość: ewunia Re: PRZEREKLAMOWANE IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.05, 23:54
              KOBIETO NIE ROB BLĘDÓW ORTOGRAFICZNYCH!!!
              • Gość: facet Re: PRZEREKLAMOWANE IP: 217.153.163.* 13.01.06, 11:57
                KOBIETO TY TEŻ NIE RÓB BŁĘDÓW ORTOGRAFICZNYCH I PISZ PO POLSKU !!!
                poza tym przyjęło się pisać małymi literami - inaczej KRZYCZYSZ - to raz a dwa
                przyzwyczaj się, że zwykle pisze się bez polskich literek ze względu na to, że
                niektóre przeglądarki ich nie obsługują TAK ?
            • Gość: ola 21 Re: PRZEREKLAMOWANE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 14:07
              czesc dziewczyny.u mnie wygladalo to tak ze kiedy zdecydowalam sie ze musze sie
              jakos zabezpieczac wybralam sie do mojego ginekologa.na poddstawie badan
              hormonalnych lekarz zaproponowal mi tabletki nawet nie pamietam nazwy.ale zadal
              mi pytanie."czy jest pani systematyczna jesli chodzi o zazywanie lekow
              jakichkolwiek?" na to ja odpwiedzialam ze nie.zawsze mialam z tym problem.ale
              stwierdzilam ze z zazywaniem pigulek antykoncepcyjnych nie ma zartow wiec
              pomyslalam ze trzeba sie bedzie przestawic i pilnowac tego.i wtedy zaproponowal
              mi EVRE.czyli zmiana plastra co tydzien.ja jestem zadowolona, chociaz na
              poczatkupo odlejeniu wychodzily dziwne swedzace krostki teraz jest ok.nie
              odkleja sie i jestem bardzo zadowolona.uwazam ze jest to fajna sprawa dla
              zaponinalskich jak jasmilepolecam!!!!
            • m.skibinska Re: PRZEREKLAMOWANE 07.09.05, 14:20
              popieram calkowicie wygladaja oblesnie
            • Gość: Naranja Re: PRZEREKLAMOWANE IP: .1.* / *.allianz.pl 06.10.05, 10:39
              O matko jetes strasznie stonnicza...nie wykazałaś zadnej wady plastrów, które
              nie są tylko twoimi odczuciami...ja miałam problem z teblatkami, brałam ich
              bardzo duzo róznych i efekt ten sam...problemy z wątroba...rzeczywiscie nie
              jest tak, ze nic doi tej watroby sie nie dostaje, ale są to w porównaniu z
              tabletkami sladowe ilości...zawsze zapominałam brac w terminie tabletke, a raz
              na tydzien to zaden problem. Co do odklejania to sie zgadzam, ale wystarczy
              nakleic na to drugi plaster, taki zwykły kwadratowy i jest święty spokójsmile jak
              widzisz to zaley od człowieka, a nie od własciwości jednego czy drugiego środka.
            • Gość: farmaceuta Re: PRZEREKLAMOWANE IP: 195.150.233.* 06.01.06, 11:37
              >>>- Na pewno ważną rzeczą dla osób mających problemy z wątrobą jest to, że ?>>>plastry
              >>>oszczędzają watrobę. Coż, lekarz wytłumaczył mi, że to nie tak. sad Bo
              >>>niezaleznie od tego, czy hormony dostaną się do organizmu przez żołądek czy
              >>>przez skótę, i tak metabolizm jest później w wątrobie.

chcialbym sie ustosunkowac do tej wypowiedzi konowala bo inaczej nie mozna go nazwac.
              TTS evra jest systemem terapeutycznym i wciagu doby dostarcza do organizmu 20ug estrogenu (cilest 35ug estrogenu) i 150ug progestagenu (cilest 250ug)

teraz troche fizjologii i budowy leku. Podstawowa zaleta TTS mialo byc ominiecie watroby i efektu pierwszego przejscia. producentom TTS udalo sie to osiagnac. prosze zwrocic uwage na dawke hormonow dostarczana przez pigulke i przez TTS (plaster) dawki zawarte w pigulce sa o 70% wieksze niz w plastrze. teraz wrocimy do sprawy niszczenia watroby. po zazyciu pigulki nastepuje jej wchloniecie w przewodzie pokarmowym (albo i nie, choroby, antybiotykoterapia, wymioty itp) nastepnie hormony wedruja zyla wrotna do watroby gdzie ulegaja metabolizmowi. dawka hormownow w pigulce musi byc wieksza poniewaz watroba rozklada pewna czesc leku (unieczynnia ja) zanim ona znajdzie sie w krazeniu ogolnym i zacznie dzialac.
              i teraz dalej o niszczeniu watroby - chyba latwo zauwazyc ze im wiecej substancji leczniczej podamy to bardziej obciazamy watrobe. TTS evra w tym przypadku odciaza watrobe poniewaz ma o 70% mniejsze dawki hormonu.
              jesli chodzi o odklejanie plastrow to nie moge sie na ten temat wypowiadac bo nie wiem (facet) o wygodzie tez trudno.... mi mowic. ale wg co czytalem o tts evra to jest to bardzo ciekwa alternatywa dla pigulek. warto poczytac artykuly na medline jest ich dosc sporo. czesc jest za free, a czesc niestety platna sad
              lekarze z przrkoscia musze stwierdzic sa czasem nie duouczeni, a szczegolnie jesli chodzi o leczenie grzbyc pochwy - 50zl i recepta na ketokonazol i final, do tego tabletka na flukonazol, ale juz nie poinformuja ze flukonazol trzeba lyknac 3 razy ...... wg tego co mi mowili (podobno najnowsze badania)
              • Gość: studentka medycyny Re: PRZEREKLAMOWANE IP: *.versanet.de 14.01.06, 13:20
                Zwracam uwage pana farmaceuty, ze first pass effect, ktory odbywa sie w watrobie
                po wchlonieciu leku z przewodu pokarmowego to co innego niz ostateczny
                metabolizm leku. Transdermalny sbosob podania leku powoduje ominiecie first pass
                effect, a zarazem odciazenie watroby.
            • Gość: plasterek Re: PRZEREKLAMOWANE IP: *.mm.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.06, 12:23
              tu nie chodzi o to aby noszac plaster na reku chwalic sie nim! to co ma kazdy z
              nas na reku , brzuchu itd jest jego tylko sprawa! ja tez wole plastry, bo o
              przyjmowaniu pigulek zawsze zapominalam a o plastrach nie!on sie nie odkleja
              tylko przed przyklejeniem go trzeba wybrane miejsce posmarowac spirytusem ,
              odczekac jak odparuje i dopiero przekleic!ja po pigulkach bardzo zle sie czulam
              a po plastrze jest wszystko ok! uwazam , ze kazdy powinien dobrac metode
              antykoncepcji indywidualnie i nie jest to kwestia mody tylko swiadomego wyboru
              obu partnerow!
            • Gość: asiula jagna-odp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 22:33
              kobieto...ze tobie odpowiadaja tab to nie znaczy ze wszytskim..ja mialam
              robione proby watrobowe i wyszl ze nie moge brac tab..to co mam zrobic?
              przezuce sie na evre..ciesze sie ze jest cos co oszedzi moja watrobe
              dziwny artykol..
              pozdr..
            • Gość: Aga Evra na swiecie-krytyczne opinie IP: *.aster.pl 10.10.06, 21:38
              Do Polski wiele informacji dociera z opoznieniem. Jak juz pisalam w innym
              poscie, zdecydowalam sie teraz przerwac. Bolaly mnie nogi, bardzo bardzo,
              ponizej kolan.Sama mialam uczucie, ze zatykaja mi sie zyly.Jestem pewnie
              bardziej na to wrazliwa, bo mam rodzinne sklonnosci do zylakow. Zaluje tylko,
              ze wczesniej nie szukalam opinii na anglojezycznych stronach!!!Zobaczcie
              same.Obiektywne zrodlo;USA today.Artykul sprzed roku!!!
              www.usatoday.com/news/health/2005-11-10-birth-control-patch_x.htm
              (fragment:Erika Klein's sister Kathleen Thoren died a year ago from blood clots
              in her brain that the coroner said were brought on by Ortho Evra. She said
              women deserve to be informed when making birth-control decisions.)

Ciesze sie, ze wczoraj podjelam te decyzje i nie rozpoczelam kolejnego
              opakowania plastrow. Z nowinakmi na rynku jednak trzeba ostroznie. Pierwsze
              tabletki na rynku lata temu tez mialy smiertelne zniwo, zanim zoptymalizowali
              dawke hormonow. Chyba jednak wole, zeby J&J nie eksperymentowal na mnie....

A polscy lekarze?Tak , maja obowiazek chronic nas, ale wybaczcie , mysle, ze
              dopoki nie wydarzy sie tragedia u nas.....nadal beda uczestniczyc w tej
              kampanii marketingowej....tak jak niektore "gwiazdki"TV
              • Gość: margolcia Re: Evra na swiecie-krytyczne opinie IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.10, 18:56
                Evra JEst skuteczna, ale ma uboczne skutki niestety ,2 lata stosowałam ,na dzień dzisiejszy już z niej nieskozystam ,i czuję się lepiej psychicznie i fizycznie,
            • rupiowa ja jestem zadowolona 17.03.08, 17:51
              Kolezanka chyba troche wyolbrzymia. Ja mialam w druga strone z Evra, a mianowicie:

- niestety z rutyna u mnie kiepsko i przy tabletkach ciagle zapominalam o tym,
              ze trzeba je ykac codziennie. Plaster nakleja sie raz w tygodniu i juz. A zmiana
              o dzien pozniej nie jest tragedia.

- Po tabletkach przeroznych (szukalam najlepszych) tylam za przeproszeniem jak
              dzika swinia. Przy plastrach moja waga stanela.

- fakt, krawedzie sie odklejaja, ale jak kolezanka napisala nie wszyscy musza
              wiedziec jaka antykoncepcje stosujemy co oznacza ze nie musi byc on przyklejony
              na widoku a przyklejajac sobie np na pupie nie mamy zbyt wielu okazji zeby go
              ogladac

- cena jest wysoka, ale wygoda jak dla mnie nie do opisania.

- przy tabletkach moje okresy byly baaaardzo bolesne, przy plastrze niewiele czulam.

Mysle ze ile osob tyle opinii, kazda z nas i tak sama musi zdecydowac jaka
              metoda jest najlepsza. Ja jestem pewna ze jak znow bede stosowac antykoncepcje
              to na 100% beda to plastry (czy to Evra czy moze jakis konkurent ktory pewnie
              sie pojawi wczesniej czy pozniej).
            • bikini85 Re: 05.08.08, 11:26
              wiesz widocznie zle naklejasz mi sie nie brudzi ani nie odkleja, przyczapiam w
              miejscu nie widocznym dla swiata nie uszkadzam watroby, a zlycvh opini na temat
              plastrow jest tyle sam co na temat innych srodkow antykoncepcyjnych anwet
              harminetu, tak wiec kazdy bierze to co jest jego zdaniem najlepsze, jabym nie
              wziela juz nigdy pigulki.
            • Gość: ASia Re:sprawdzone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 19:56
              jak dka mnie to jest bardzo dobra antykoncepcja . przyklejam plaster zawsze o tej samej porze.Nie narzekam na brudzenie sie plastrów i na to , że ktoś zobaczy mój plaster na pośladku na olaży bo poprostu nie pokazuje tyłka > mam bikini i tyle. także jak dla mnie jest ok.
            • Gość: ania nie wydaje mi sie!!! IP: *.citylan.bg 05.10.08, 16:13
              stosuje plastry od ponad 1.5 roku i jak na razie jestem zadowolona... nie moge powiedziec ze sa znakomite natomiast czuje sie znacznie lepiej niz po tabletkach. zazywalam jasmin (ktory ginekolog polecal mi jako najlepsza antykoncepcje) w ciagu 4 miesiecy z 54kg polecialam na 68 i wcale nie bylo mi z tym dobrze!!! nie daje wiary we wszystkie testy na to jakie tabletki sa najlepsze gdyz przy normalnym trybie zycia przytylam 14kg. po 4 mies mialam dosc calych tych metod, jednak znacznym plysem sa mniej bolesne miesiaczki z ktorymi mialam problem od lat a od kolezanki usyszalam o palstrach, postanowilam sprobowac. jak do dzis jedynym problemem jest pokazywanie sie na palzy i wysluchiwanie pytan: a co Ci sie w brzuch stalo???? w szczegolnosci gdy pyta mnie o to 10latek.... jezeli chodzi o brudzenie znalazlam sposob.... mycie plasta myjka z gory pierwszego dnia i posmarowanie oliwka z oliwek. zapewniam, nic sie nie przyklei a plaster bedzie sie trzymal caly tydzien.
              • Gość: Niemilcze Prawda o Tabletkach i Jasminie IP: *.icpnet.pl 18.06.11, 12:34

Czy zdajesz sobie sprawę, że jaśmin jest lekiem śmiertelnym dla kobiet? W Szwajcari został wycofany z rynku po tym jak kilka kobiet zmarło w skutek używania go. Dlaczego NA RYNKU POLSKIM SIĘ GO SPRZEDAJE? Tabletka nie powoduje ze nie masz jajeczkowania, ona powoduje ( w dużym uproszczeniu) że nie masz edometrium w macicy tzn. substancji, która jeżeli zostaniesz zapłodniona daje substancje odżywcze dziecku. Tabletki antykoncepcyjne mają właściwości WCZESNOPORONNE co oznacza że możesz być w ciąży, ale nie posiadając endometrium głodzisz swoje poczęte dziecko na śmierć...
                • malgosiek2 Re: Prawda o Tabletkach i Jasminie 18.06.11, 13:06
                  A co to jest jaśmin?
                  Bo z tego co wiem to jaśmin to drzewo z pięknie pachnącymi białymi kwiatami.
                  Zapewne Tobie chodzi o Yasmin czyli tabletki antykoncepcyjne.
                  A po drugie jakieś herezje prawisz jak ktoś totalnie nawiedzony i fanatyk w jednym.
            • Gość: didikdorotka ale kotoś pierdyknął antyreklame, ciekawe po co? IP: *.rybnik.vectranet.pl 13.03.09, 00:40
              z hormonami jest jak z ludźmi - jednego znosisz, innego nie. Dlatego nie ma co
              się wywodzić na temat wyższości kalafiora nad marchewką, bo to bzdura. Cała ta
              notka Jagny jest utrzymana w klimacie "z nimi się nie bawcie tylko moje wybory
              są najlepsze". I trochę to zalatuje na reklamę Harmonetu. Po co normalny
              człowiek zbierałby materiały na temat Janssen-Cilag?? Tylko dlatego że mu
              produkt nie pasuje? kryptoreklama na zamówienie w dodatku nierzetelna. Pozdrawiam.
            • Gość: mariola 30 Re: IP: *.iung.pulawy.pl 11.05.12, 11:18
              jagna 20, nie mogę nieustosunkować się do poniższej wypowiedzi gdyż może ona prawie całkiem bezzasadnie zniechęcić wiele kobiet; reklama - wiadomo że jeśli na rynek wchodzi nowość a plastry niewątpliwie były nowinka techniczną to potrzebny jest marketing do rozpowszechnienia produktu i nie ma co tu się doszukiwać podstępów; trudno skłonić się do czegoś co jest inne i nowe używając dotychczas konkurencyjnych produktów (mam na myśli pigułki ) przez wiele lat; zapominanie - rzeczywiście na początku można się zapomnieć, wygoda plastra jest taka że masz cały tydzień spokój a 7go dnia wystarczy nastawić przypomnienie w telefonie; ja po miesiącu nie miałam problemów z zapominaniem nawet bez telefonu; wątroba - wpływ plastra na wątrobę nie jest mniejszy niż tabletek, tu się zgadzam, trzeba robić co najmniej raz do roku bilirubinę; brudzenie i wygoda - faktem jest że plaster dość szybko staje się brudny i nieładnie to wygląda natomiast rozwiązaniem jest naklejenie go w niewidocznym miejscu np boczna część uda czy podbrzusze; nigdy nie odlepił mi się plasterek z górnej części boku uda (a uda mam solidne); tam go wcale nie czuć jak również nie widać; jeśli chcesz założyć bikini to naklej go na podbrzuszu bądź pośladku i nie ma co szukać dziury w całym, że ktoś Ci go zobaczy jeśli masz z tym taki problem; wpływ - to czy kobieta ma spadek libido czy nie nie zależy od Evry!! to indywidualna kwestia zależna od kobiety jak zareaguje na daną mieszankę składników; pisanie takich przykładów to bzdura; tak samo może byc po tabletkach - każdy może mieć skutki uboczne; a doborem hormonów zajmuje się lekarz a nie pacjentka czytająca ulotkę; cena - uważam że są wygodniejsze i nie niszczą żołądka i jelit; jak każdy lek a tym bardziej długo przyjmowany oddziałuje na florę żołądka i jelit; wiem bo ja już tabletek praktycznie nie przyjmuję i wymiotuję gdy tylko dostanę antybiotyk; więc polecam paniom, które takowy problem mają;

pozdrawiam
            • Gość: Rena przereklamowane IP: *.hsd1.nj.comcast.net 08.09.12, 16:41
              Bardzo podoba mi sie Twoja wypowiedz.Zgadzam sie w 100%. Moj lekarz nie bardzo mi polecal Evre i nawet bylam na niego zla,myslalam sobie taki fajny wynalazek a on obstaje za pigulkami ,chyba jakis nienormalny jest.Ja oczywiscie sie uparlam i sprobowalam.Po pierwsze jak zaczelam wczywtywac sie w informacje na ten temat to przerazilam sie ,nie na zarty! W Stanach lekarze wysylaja do swoich pacjentek listy z zaprzestaniem uzywania Evry gdyz moga (powtarzam MOGA) powodowac bardzo powazne problemy ze zdrowiem w rezultacie czego moga prowadzic do smierci. Probuja teraz udowodnic ze pare mlodych dziewczyn zmarlo w konsekwencju stosowania Evry. Naciski na koncern zeby przeprowadzil badania porownujace Evre z pigulkami zpelzly na niczym. Teraz natomiast to juz powazna sprawa. Chodzi o to ze Evra mimo tej samej zawartosci hormonow dostarcza organizmowi o 60% wiecej chemi z tego wzgledu ze omija caly uklad pokarmowy (gdzie tabletka przeciez jest czesciowo strawiona) Z watroba bzdura. Moj lekarz powiedzial to samo ze nic watroby nie moja bez wzgledu czy jest wchlaniane przez skore czy uklad pokarmowy. Wiecej , Evre wpisano na liste lekow o podwyzszonym ryzyku uszczerbka na zdrowie. I to wszystko mozna przeczytac w internecie nie na forum . A na koniec tak beznadziejnie sie czulam, ze mimo mojej wysokiej odpornosci na bol nie wytrzymalam tygodnia z plastrem. Tez dalam sie wrobic w plater ,bo to taka fajna metoda antykoncepcyjna. Wiem ze sa dziewczyny ktorym Evra bedzie odpowiadac i dobrze. Wcale to jednak nie zmienia faktu ze ryzyko udaru mozgu .zakrzepicy zylnej czy zawalu wzrasta trzykrotnie. Ja wole nie ryzykowac a na dodatek nie bede juz probowac bo moj organizm sam mowi nie! czyz to nie jest zadziwiajace. A dodam tylko ze jestem zdrowa osoba i toleruje rozne niedogodnosci .Tym razem nie dal rady(organizm)za co jestem mu serdecznie wdzieczna. Nie ma sensu narazac sie na smierc!
              • Gość: gość Re: przereklamowane IP: *.ip.netia.com.pl 24.06.14, 15:50
                ja stosuję plastry evra od 12 lat
        • agadanielo Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea 04.08.05, 18:32
          MAM PYTANIE CZY KTOŚ STOSUJĄC TE PLASTRY ZASZEDŁ W CIĄŻĘ?
      • aleksandra76 Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea 06.11.05, 20:50
        Aleś ty durna. Co boli? Kombinuj dalej, a potem bedziesz płakać.
      • Gość: kkk_23 Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 08:03
        Jestem tego amego zdania strasznie: boli mięsień, na którym na klejony jest
        plaster. Orócz tego plaster jednak się oddkleja nie całkowicie ale na boczkach
        no i nie wygląda on zbyt efektownie. Jednym słowem jestem na nie.
      • bikini85 Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea 05.08.08, 11:23
        co cie boli?? moze nie umiesz zakladac i sciagac?
    • Gość: wriz Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 18:32
      "Przede wszystkim dla kobiet żyjących aktywnie (można uprawiać dowolny sport
      bez obaw, że plasterek się odklei)".
      He he. Ale glupota. Tabletki dla aktywnych kobiet pewnie sie zupelnie nie
      nadaja. Z jednym plastrem biegac przez caly tydzien. Fuuujjj.
      Zapomnieli dodac, ze taki plaster moze sluzyc jako bizuteria (tak kazali mowic
      paniom wynajetym do reklamowania tego wynalazku). Jedynym powaznym argumentem
      za sa chyba problemy z watroba. A dla zapominalskich - Geriavit.
      • Gość: Ruda Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 15:41
        A ja uważam to za bardzo fajny wynalazek. Brałam tabletki i to codzienne
        pikanie w telefonie "weź pigułkę" doprowadzało mnie do szału. Plastra nie widać
        jeśli przykeisz go w odpowiednim miejscu i naprawdę zapomina się o
        antykoncepcji. SUPER! Polecam!
        • Gość: mala Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: 62.111.139.* 22.02.05, 17:09
          a 3 taki plastek moga uzywac 18 19 latki i 3 mozna go zastosowac podczas
          pierwszego razu i 3 moze sie ktos orientuje w jakiej cenie jest to cudo i 3
          mozna go kupic bez receptysmile
          • Gość: ola Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.77.classcom.pl 22.02.05, 22:28
            tak można kupić bez recepty, w hurtowni... kup sobie od razu z 15 opakowań i
            najpierw przyklej sobie na czole... nie kombinuj jakby tu kupić plasterki bez
            wizyty u lekarza! co za dzieciak crying
          • inga_iga Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea 23.02.05, 00:08
            co do ceny- 65zł kosztuje owo cudo- przynajniej ja tyle płaciłam
            • Gość: izju19 Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.aster.pl 11.03.05, 12:33
              inga,przeplacaszwink 54 zł, apteka na kabatach, niedaleko wyjscia z metra
              (warszawa)
              • Gość: ewa81 Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.chello.pl 23.03.05, 23:50
                A dokładnie? Na jaką stronę trzeba wyjść? Znaczy w strone Tesco czy w drugą? I
                gdzie ta apteka jest w tych noych blokach? Pozdrawiam
                • Gość: asiakle Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.05, 21:33
                  na krochmalnej kosztują 51zł (Śródmieście-warszawa)
                  • Gość: Ewelcia Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.chello.pl 11.09.05, 12:44
                    w Krakowie w aptekach Biobilewicza sa po 46 zl
                  • Gość: izka Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.chello.pl 28.10.05, 10:41
                    Ja wczoraj kupiłam w aptece w hali mirowskiej (Warszawa) za 49.99
              • Gość: ewa Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.cable.satra.pl 09.04.05, 16:39
                mi udalo sie znalezc apteke w ktorej kosztuja tylko 46 zl
                • inqa Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea 10.04.05, 13:55
                  Gdzie ta apteka ?
                • Gość: Aga Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.wolow.sdi.tpnet.pl 14.05.05, 17:24
                  czy kobiety 48 letnie też mogą stosować plastry. na opakowaniu jest napisane od
                  18 do 45 roku życia. czyli co po 45 roku życia nie działają/
                  • Gość: iza Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.tu.kielce.pl / *.tu.kielce.pl 29.08.05, 13:53
                    Mam 49 lat i po raz pierwszy zastosowałam te plastry na czas wakacji. Lekarz
                    nie stwierdził przeciwskazań. Jednak podczas ich stosowania odczuwałam
                    dyskomfort. Przyklejały się do ubrania, szczególnie w pierwszym dniu po
                    naklejeniu. Miałam uczucie swędzenia i niestety prawie przez cały czas 3
                    miesięcy stosowania, pojawiały się plamienia, a pierwszych tygodniach
                    krwawienie. Wczesniej stosowałam pigułki antykoncepcyjne. Te z kolei obciążały
                    watrobę. Mimo skutków ubocznych. Stwierdzam, że plastry są wygodniejsze w
                    stosowaniu.
                • Gość: agniecha odpowiedzcie-proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 20:10
                  używałam tabletek przez rok. musiałam przestać je łykać, bo mój facet musiał
                  wyjechać na rok za granicę. teraz wyjeżdżam do niego na 3miesiące...i nie mam
                  zamiaru brać tabletek, bo źle się po nich czułam. powiedzcie, prosze- czy można
                  używac plastrów przez tak krótki okres czasu jak 3miesiące??
                  no i jeszcze jedno pytanie: nie rozumiem tu jednej rzeczy...plaster nakleja się
                  (pierwszy raz) pierwszego dnia miesiączki...no i nosi sie go podczas
                  miesiączki??a potem jak skończą się te 3 tygonie, to będę miała okres po raz
                  2?? smilelicze na wasze odpowiedzi
                  • Gość: inkaR Re: odpowiedzcie-proszę IP: *.opole.internetia.pl 06.09.06, 13:53
                    najlepiej wytłumaczylby to ginekolog, ale przypuszczam ze już po ptakach ta
                    sprawa ale dla samej formy napisze
                    pierwszy plaster nakleja się podczas miesiączki pierwszego dnia jej wystapienia
                    (tzn w ciagu 24h) i to jest dzień pierwszy zmiany plastra i tego samego dnia
                    tygodnia bedzie sie naklejać następne plastry tj 2 tydzień i 3 tydzień, 4
                    tydzień pozostaje na wystap[ienie miesiączki i jest to tydzień bez plastra
                    chyba ze sie z niego wogóle rezygnuje i nakleja dalej plastry w dniu zmiany
                    plastra (np jeśli był to poniedzialerk to cały czas ma to być poniedziałek)
                    przy czym zaleca sie po pierwszej 3 tygodniowej serii plastrów po o kresie
                    przesunąc dzień zmiany plastra o jeden dzień wcześniej

co do czasu- mozna go stosować w krotkim czasie ale zakażdym razem ama sie na
                    uwzglednieniu że z rozpoczeciem od nowa przyklejania plastrow trzeba czekać do
                    pierwszego dnia okresu
              • Gość: paola Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.08, 22:54
                ja płacę 49,90
            • Gość: gosia Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 17:20
              plastry kupuje po 49.99 i uwazam ze cena nie jest wygórowana.
              • Gość: Monika Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.hereford-edu.org.uk 10.03.06, 12:57
                a ja nie place za nie bo w anglii jest antyk,za darmo pozdrawiam.
            • Gość: plasterek Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.mm.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.06, 12:25
              musisz poszukac tanszej apteki. ja place 49,80zl
            • bikini85 Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea 11.08.08, 00:29
              Musze powiedziec ze placilas bardzo duzo, chociaz ja sama tez tyle placilam, ale
              warto jest sprawdzic w kilku aptekach a najlepiej w kazdej przy kazdej okazji
              smile. Bywaja apteki gdzie cena plastrow jest niska tzn ok 45 zl. ja znalazlam
              apteke gdzie kosztuja 50zl. Tak wiec szukaj jakiejs apteki gdzie bedzie taniej,
              bo warto, jak ja kupuje np 3 opkaowania to zaoszczdzam az 45zl. Czyli jedno
              opakowanie wecej smile
              Powodzenia
          • Gość: ania 1883425 Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 00:07
            Ja stosuje plasterki od 17 roku zycia ,czyli raczej zadnych przeciwskazan nie
            ma co do wieku,mozna go stosowac podczas 1wszego stosunku,gdyz jego dzialanie
            jest juz widoczne po 7 dniach od naklejenia 1wszego plastra,opakowanie zawiera
            3plastry,kosztuja roznie (zaleznieod marży jaka naklada na lek apteka) okolo 45-
            63 zł niestety plastrki sa tylko i wylacznie na recepte,uzywajac je bez wiedzy
            lekarza mozna sobie naprawde powaznie zaszkodzic!!!pozdrawiam
    • kdys Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea 23.02.05, 13:28
      Dla aktywnych kobiet??? Kpina - na snowboardzie plaster odkleił mi się po dwóch
      dniach (był na pośladku). Następnym razem przykleję na ramieniu, mam nadzieję,
      że lepiej zniesie moje upadki. Zastanawiam się tylko co zrobię w sezonie
      windsurfinowym... przecież na czole sobie nie nakleję!
      • natalya20 Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea 23.02.05, 17:24
        ja jestem bardzo zadowolona, o tabletkach zapominalam i zle sie po nich czulam,
        zreszta nie ma co w takich sprawach dyskutowac co jest leprze bo dla kazdego
        cos innego, nic mi sie nigdy nie odkleilo, nigdy nie bylo nic widac i
        samopoczucie sie poleprzylo noo ale to jest juz indywidualna sprawa kazdego,
        • Gość: minia Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.05, 16:25
          A co zrobic po naklejeniu takiego plastra co z kapielą? Przecież podczas
          kapieli plaster może sie odkleić i co naklejac następny przecież to bez sensu.
          • karbobo Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea 24.02.05, 17:52
            Używałam tabletek antykoncepcyjnych przez 3 lata.Właśnie zaczęłam używać
            plastrów ze względu na wątrobę.To prawda,że plastry są mniej szkodliwe,bowiem
            przez cykl wątrobowy przechodzi tylko ok. 10% substancji (przy stosowaniu
            pigułek aż 90% !!!),przynajmniej tak powiedział mi mój lekarz.Zresztą też się
            trochę znam na losach różnych substancji w organizmie.To jedno.Drugą zaletą
            jest to,że wszelkie rozstroje żołądkowe, nie obniżają działania
            antykoncepcyjnego.Są wygodne i można się z nimi kąpać,pływać,a nawet korzystać
            z sauny.Co do ceny kupowałam za 49 zł.Wszystko zależy od aptekiwinkPolecam
            • Gość: ewa81 Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.chello.pl 23.03.05, 23:52
              A w gdzie kupowałaś za taką cenę? W Warszawie? Jeśli tak to gdzie dokładnie?
              Dzięki z góry za odp.
          • Gość: plasterek Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.mm.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.06, 12:31
            mozesz sie swobodnie kapac bez obawy, ze odpadnie! tylko nie smaruj tego
            miejsca zadnymi balsamami ani oliwkami a przed przyklejeniem plastra wybrane
            miejsce przemyj spirytusem , poczekaj jak odparuje i naklej plasterek mocno go
            dociskaja! nie odpadnie!
            • Gość: katowice Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.c31.msk.pl 27.02.06, 15:03
              ja wlasnie tak robie przemywam miejsce ,ale i tak nie przylega mi
              idealnie.mialam juz na podbrzuszu ,na jednym ramieniu, na drugim i za kazdym
              razem odkleja mi sie-nie mocno ,bo ok 2 -3 mm,ale chyba powinien przylegac
              dokladnie-juz nie wiem gdzie go przylepic zeby bylo dobrze-chyba na czoło smile
              moze cos poradzicie ?????
    • Gość: justSandra Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 00:47
      stosuje plastry juz 5 miesięcy i rzeczywiście się sprawdzają. można sie
      zrelaksować i miło spędzać czas z ukochaną osobą smile a efektów ubocznych choc
      dużo na ulotce to u siebie ich nie zauważyłam.
      • Gość: Slicznaania Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 13:53
        A możecie mi powiedzieć czy zauważyłyście efekt spadku libido po plastrach? Ja
        niestety miałam tak po pigułkach (każdego rodzaju) i zostają tylko gumki... a to
        mało wygodne i przyjemne sad
        • Gość: Marisa Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.technical.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 12:23
          hej ja tez sie czułam fatalnie po pigułkach i miałam niski poziom libido a
          teraz gdy uzywam plastrów jest ok a nawet lepiej mze dlatego ze wyrównał mi sie
          poziom hormonów ...
    • Gość: kamila Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 08:42
      ja sie nimi zatrulam. mialam takie mdlosci ze na nogach nie moglam stac , na
      drugi dzien mialam jeszcze gorsze objawy!!!odkleilam plaster i powoli zaczelo
      mi przechodzic ale jeszcze krazyly we mnie hormony i przez to mialam jeszcze
      przez ten dzien objawy zatrucia(skutki uboczne). mialam objawy jak na grype ale
      taka okropna grype .mialam takie bole stawow ze nie moglam wytrzymac a przy tym
      dreszcze i mdlosci. bylam tak oslabiona ze spalam jakies 20 h na dobe nic przy
      tym nie jedzac budzac sie czasami z lzami w oczach z zapytaniem co mi jest!!!
      na na nastepny dzien wszyszystkie objawy przeszly. jestem pewna w 100% za za
      tym wszystkim staly cudowne plasterki. jestem wsciekla bo liczylam ze sa
      naprwade dobre!!!kiedys bralam tabletki i oprocz strasznego przytycia nie
      mialam takich objawow.
      • jagababba Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea 05.03.05, 23:06
        ja z kolei mialam bardzo przykry obrzek nog. Nie moglam spac, ani chodzic. Na
        moje skargi pani doktor powiedziala, ze "organizm musi sie przystosowac do
        zmiany". Ostatniego plastra juz nie przykleilam.
        Mialam rowniez mdlosci i jakies zawroty glowy. Interesujace jest to, ze
        dostalam je wlasnie na zniwelowanie skutkow ubocznych dziala tabletek...
        • Gość: karolka Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 09:20
          a ja przez pierwsze 2 miesiace stosowania plastrow nie mialam praktycznei
          zadnych skutkow ubocznych smile oprocz tego ze urosly mi piersi (w ciagu 2
          miesiecy!)(mialam 70B a teraz mam 70C big_grin ) no i to by bylo na tyle. plastry sa
          swietne smile polecaaam
          • Gość: ania Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.citylan.bg 05.10.08, 16:40
            co do rozmiaru stanika popieram.... tyle ze u mnie z a do c!!!!!
            tongue_out
      • Gość: Ola Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: 195.136.118.* 20.07.05, 19:04
        Kiedyś zazywałam tabletki.Jako 18 latka nie miałam większego pojęcia o
        tabletkach.Lekarz przepisał mi najtansze- refundowane.W miesiąc przytyłam 10
        kg!w drugim jeszcze ze 3!Wygladałam jak świnia.Przerzuciłam sie na
        cillest.Pojawiły sie wtedy migreny i bół w klatce piersiowej.Odstawiłam wtedy
        wszysto na bok.Teraz jestem kilka dni na plastrach bo miałam problemy w rodzinie
        z wątrobą i jelitami.Cięzkie były pierwsze 4 dni.Ból brzucha,mięśni i stawów był
        niesamowity.Nie wspomne juz o zaparciach a pózniej biegunkach a takze uczuciu
        mdłości.Dodatkowo wystąpiła opuchlizna brzucha i ból jajnika bo plater jest nad
        nim.Teraz jest 5 dzień i jest lepiej zobaczymy co pózniej.Aha plaster sie
        nieznacznie przesówa i brudzi nie tylko podspodem ale i w około.Nie nadaje sie
        zbytnio do ćwiczen bo czułam jak spodnie "zachaczały "o niego(spodnie typowo
        sportowe)
      • Gość: olka Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.sympatico.ca 18.02.06, 04:56
        czesc...ja biore evre przez 6 miesiecy i szczerze nie wiem czy plasterki sa
        przyczyna ale 3 razy czulam tez objawy zatrucia..wymioty,bol
        brzucha,mdlosci.Nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale dzialo sie to na 3
        dzien przewaznie po zalozeniu nowego plasterka..biore je do dzis ale chcialabym
        znam przyczyne moich problemow...moze ktos podobnie ma?
    • Gość: Julietta Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.netpark.pl / 83.16.127.* 01.03.05, 11:43
      Chciałabym się dowiedzieć czy te plastry przepisuje lekarz ginekolog? I jaka
      jest cena takiego produktu?
      • Gość: Patrycja (26l.) Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 12:20
        Plastry, tak jak i tabletki, przepisuje lekarz ginekolog. Cena zależy od
        apteki. Na przykład w Krakowie jest taka grupa aptek, gdzie można kupić jedno
        opakowanie plastrów już za 46 zł, a nie tak jak w innych za około 60 zł.
        Ja przechodzę właśnie na plastry, bo okazało się, że mam podwyższony jeden z
        wyników prób wątrobowych. Nie mam wyjścia. Tabletki brałam już od 7 lat z
        przerwami i widocznie zaczęły mi szkodzić. Mam nadzieję, że nie będę miała
        problemów z dostosowaniem się do plastrów.
        Pozdrawiam Patrycja
        • Gość: Bożka (40l.) Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 05.03.05, 17:27
          własnie dzisiaj, po tygodniowej przerwie, zaczynam drugie opakowanie.
          Nie wystąpiły u mnie jakieś poważne skutki uboczne poza swędzenio-pieczeniem
          pod plastrem na obu ramionach.Po zerwaniu plastra pojawiły się wypryski.
          Natomiast skóra na pośladu po zerwaniu plastra była czysta.
          Co mnie czeka począwszy od dziś???
          Pozdrawiam
        • Gość: ewelka Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 20:12
          Gdzie w Krakowie mozna dostac najtaniej plastry Evra?
    • ana3267 Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea 05.03.05, 22:50
      Zastanawiam się ile jest takich plastrów w opakowaniu?I jaka jest skuteczność w
      procentach?
      • Gość: ania Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 23:38
        w kazdym opakowaniu znajduje sie 3 plastry a ich skutecznosc jest bardzo
        zblizona do skutecznosci tabletek
      • Gość: pr5ażynka Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.devs.futuro.pl 07.09.05, 16:42
        Plastry w opakowaniu są trzy, powinny starczyć na miesiąc, skuteczność w
        procentach pow 99%, jak przy tabletkach doustnych, cena miesięcznej terapii 50 -
        60 zł, zależy od apteki.
    • ana3267 Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea 05.03.05, 22:56
      Plastry antykoncepcyjne

Jedna z najnowszych hormonalnych metod antykoncepcyjnych, coraz bardziej
      popularna wśród młodych kobiet, także w Polsce. Jest wygodna, o plastrach
      wystarczy pamiętać 3 razy w miesiącu, jest także dobrze przyswajana przez
      organizm, a jeśli chodzi o bezpieczeństwo i skuteczność – nie różni się od
      doustnych środków antykoncepcyjnych. Mały plasterek daje pewną ochronę, dzięki
      niemu nie trzeba pamiętać o codziennym łykaniu tabletek, koniec z
      prezerwatywami, globulkami, czy piankami! Współczesna medycyna działa cuda,
      żebyśmy mogły kochać się bez strachu.. Oczywiście, za całkiem spore pieniądze…

Plastry zawierają środki hormonalna, które przenikając przez skórę zapewniają
      ochronę przed niechcianą ciążą. Substancje czynne zawarte w plastrach przechodzą
      do krwioobiegu i chociaż to dla niektórych brzmi nieprawdopodobnie, dzięki
      przyklejonemu do skóry kawałka tworzywa możemy uprawiać bezpieczny seks. Jedynym
      wskazaniem do zastosowania plastrów jest antykoncepcja. Oczywiście nie
      zapewniają one żadnej ochrony przed chorobami przenoszonymi drogami płciowymi.
      Nie powinny odklejać się w czasie kąpieli, sauny, czy ćwiczeń gimnastycznych.

Dla kogo? Plastry są przeznaczone dla kobiet w wieku rozrodczym, które chcą
      stosować hormonalną metodę antykoncepcji. Plastry mogą być nieskuteczne u pań z
      bardzo duża nadwagą – kobiety ważące więcej niż 90kg powinny stosować inne
      metody antykoncepcji.

Ile to kosztuje? Niestety, całkiem dużo. Plastry nie są refundowane i ich koszt,
      to ok 60-65 zł za trzy sztuki. Starczają na 28 dni.

Na co uważać?Tak jak przy tabletkach antykoncepcyjnych – kobiety cierpiące na
      przewlekłe choroby powinny powiedzieć o nich ginekologowi przepisującemu
      plastry. Choroby serca, padaczka, cukrzyca, czy inne poważne przypadłości mogą
      być przeciwwskazaniem do stosowania plastrów. Należy także pamiętać, że
      stosowanie hormonalnej antykoncepcji może zwiększać ryzyko zakrzepicy. Nie
      wiadomo, czy plastry wpływają na zwiększenie ryzyka zachorowanie na raka piersi,
      na pewno rak w przypadku tych kobiet jest częściej i szybciej wykrywalny co jest
      spowodowane częstszymi wizytami u specjalistów, podobnie jak z rakiem szyjki macicy.

Na początku stosowania plastrów, podobnie jak w przypadku pigułek, możliwe są
      niepożądane działania, jak plamienia, krwawienia, mdłości, bóle piersi, mogą
      pojawić się objawy depresji. Jest możliwy przyrost masy ciała, i inne przykre
      dolegliwości, które jednak powinny szybko minąć. Jeśli po stosowaniu plastrów
      pojawiły się niebezpieczne objawy należy szybko skontaktować się z lekarzem. Tak
      samo w przypadku gdy najczęściej występujące działania niepożądane, tzn.
      plamienia, krwawienia, czy mdłości nie ustąpią po pierwszych 3 miesiącach
      stosowania plastrów.

Jak stosować?Pierwszy plaster nakleja się na skórę w pierwszym dniu miesiączki.
      Należy go bardzo dokładnie przykleić upewniając się, czy dobrze przylega.
      Nakleja się go na niezmienioną chorobowo, zdrową, suchą, czystą i nieowłosioną
      skórę. Najlepiej naklejać plaster na pośladkach, brzuchu, zewnętrznej części
      ramienia, lub górnej części tułowia. Plastry nakleja się raz w tygodniu, przez 3
      tygodnie, potem następuje 7-dniowa przerwa. Potem, w 28 dniu cyklu nakleja się
      kolejny. Oczywiście nigdy nie należy mieć na ciele więcej niż jeden plaster.
      Należy także uważać, żeby plastra nie „traktować” kosmetykami, uważać przy
      ubieraniu się, oraz w czasie kąpieli. Jeśli plaster odklei się, należy przykleić
      go ponownie, lub nakleić nowy.

Wady. Plastry, chociaż wygodne i bezpieczne, mają także swoje wady. Dziewczyny,
      które stosują plastry skarżą się głównie na fakt, iż bardzo szybko się brudzą i
      nieefektownie wyglądają na skórze. Oczywiste jest też, że w miejscu, w którym
      jest przyklejony plaster skóra się nie opali, co może doskwierać głównie latem,
      tym bardziej, że nie należy przyklejać plasterka dwa razy pod rząd w tym samym
      miejscu. Niektóre kobiety twierdzą, że plastry się odklejają, jednak większość
      uważa, że to nie groz
      • Gość: noelle Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.chello.pl 06.03.05, 23:38
        używam plastrów od kilku miesiecy i odpukać bocian u mnie nie zawitał.
        zważywszy na moją zaawansowaną sklerozę stosowanie plastrów jest bardzo
        wygodne ( naklejam je zawsze w sobotę ), + tydzień przerwy.
        zalety - nie muszę codziennie pamietać o łykaniu tabletki, nie zauważyłam
        skutków ubocznych oprócz nieznacznego( czasami) swędzenia pod plasterm.
        W środku cyklu czasami mam obrzmiałe i bolesne piersi bardziej niż
        przedtem,oraz zaobserwowałam że nie tyle mam obniżone libido co dokucza mi
        suchośc pochwy( ale na to również znalazłam sposób ) smile)

dla dziewczyn które zaobserwowały obniżony poziom libido polecam krople -
        cefadysiac - jest to afrodyzjak dla kobiet przy obnizonym libido ..
        Pozdrawiam Noelle
        • Gość: Budap Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.catv.broadband.hu 22.03.05, 19:09
          Dzieki za podpowiedz gdyz mam te same skutki uboczne co ty - kropka w kropke.
          Tylko mi libido zaniklo totalnie, a sluzu przed braniem tabletek mialam
          nadmiar - to teraz czuje sie jak "pol kobieta" bo nie mam prawie wcale. Te
          krople pomagaja? Moj maz powiedzial, ze jak jeszcze raz zobaczy te chol...
          plastry na mnie - to niewazne ktory dzien cyklu, to mi go zerwie. Brrrr smile
          • leelee2 Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea 10.11.05, 12:41
            Tak sobie czytam Wasze wypowiedzi i zastanawiam sie ile jest w prawdy, a ile
            kłamstwa.
            Oczywiście sama przyklajałam plasterki, ale niestety musiałam z nich
            zrezygnować, ale nie dlatego, że dopatrzyłam sie jakiś skótków ubocznych. Sama
            mam bardzo poważne problemy z wątrobą i mimo wszelkich opinii jakie krążą na
            temat tego produktu ciesze się, że coś takiego wyszło na rynek.
            Czasami jest tak, że nie wszystko człowiekowi odpowiada. Niestety antykoncepcja
            to trochę szorstki temat, dlatego producenci pomyśleli także o tych kobietach,
            które jak do tej pory musiały męczyć sie z gumkami....
            Plastry tak samo jak tabletki będą miały swoje zwolenniczki i przeciwniczki.
            Proponuje, aby każda z Was wypróbowała jedno jak i drugie i sama oceniła "w czym
            sie lepiej czuje"...
            Skuteczność pigułek jest znana bardzo dobrze, bo są one na rynku..... a co z
            plastrami??????
            Czy rzeczywiście można pozwolic sobie na głebokiego nura bez koła
            ratunkowego....??? <to pytanie kieruje do Kobiet, które maja już za soba jakiś
            staż z Evrą>
            Pozdrawiam!!!
            • bikini85 Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea 11.08.08, 00:36
              Ja stosuje je od jakis 2 lat. Innej metody antykoncepcji nie stosuje. Do tej
              pory nie mam jeszcze dzieci smile
              Mysle ze kobiety ktore zaszly w ciaze majac plastry to albo jakis fenomen, (co
              moze tez byc fenomen przy tabletkach) albo zwyczajnie nie dopilnowaly terminow
              zakladania i sciagania plastrow, moze nosily zbyt dlugo albo zbyt wczensie i nie
              regularnie wymienialy.. tylko same o tym nie wiedza. Albo raz nakleily a raz
              nie.. sa naprawde rozne kobiety.... smile Takze jesli masz rowno w glowce i jestes
              swiadoma to nie powinnas miec zadnych klopotow ani niepsodzianek smile
      • anna-plader Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea 08.08.06, 09:11
        Witam. od 5-ciu lat biorę tabletki anty firmy Yasmin i są ok, nie mam objawów
        ubocznych mimo oczywiście tycia! Są one najnowszej generacji jednak biorę już
        je trochę za długo i chciałabym zacząć stosować plastry. Mam pytanie na które
        większość ginekologów odpowiada różnie, otóż czy mogę 'od razu" stosować
        plastry po zarzywaniu tabletek bez dłużej przerwy i czy mając przyklejony
        plaster mogę opalać się w solarium?
    • Gość: Ala Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 13:03
      Ja równiez skusilam się na reklamowane plastry. Antykoncepcja ok. ale to co
      zaczęło mi się robić z cerą to poprostu koszmar( przedtem brałam tabletki ok. 8
      lat, rózne i było wszystko w porządku). W trzecim miesiącu stosowania plastrów
      zaczęły pojawiać sie mi na brodzie olbrzymie czerwone grudy o nieokreślonej
      zawartości. Szybko się powiększały i rozprzestrzeniały. Pognałam do dermatologa
      i okazało się że to zmiany prawdopodobnie od plastrów. Leczę to świństwo
      antybiotykami już trzeci miesiąc, a plastry oczywiście odstawiłam.
      Przedstrzegam wszystkich.
    • Gość: Myszka Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 21:06
      ...ja zaczelam stosowac plastry i jest ok,jak narazie mam tylko wieksze piersi
      ale poza tym to czuje dobrze..
      • Gość: Budap Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.catv.broadband.hu 22.03.05, 19:11
        Ja mam conajmniej 2 razy wieksze piersi odkad zaczelam uzywac plastrow - nie
        wchodze w niekotre koszule, co juz mi sie mniej podoba - a z kolei moj maz jest
        innego zdania smile i jest chetny wymienic mi cala garderobe, w szczegolnosci
        staniki smile
    • acia_b Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea 15.03.05, 21:47
      Plastry są świetne. U mnie nie wystąpiły żadne skutki uboczne, pierwszego dnia
      po założeniu plasterka czułam tylko pieczenie...a teraz jestem jak najbardziej
      zadowolona!!! Co do spadku libido...u mnie jest na odwrót...smile Pozdrawiam i
      naprawdę polecam!!!
    • Gość: Budap Pomocy!!! :) IP: *.catv.broadband.hu 22.03.05, 19:15
      Tak tez to zauwazylam ZNACZACY spadek libido, well nie ze zauwazylam, gdyz moje
      libido w skali od 0 do 10 spadlo do -10, czyli go nie mam wogole sad Nigdy nie
      bralam tabletek (nie sadze, iz one wprowadzilyby jakas roznice..). Czy mozna
      temu jakos zaradzic, gdyz to jest jedyny skutek uboczny Evry w moim przypadku,
      ale za to jaki istotny?! Nadmiar sluzu na jaki cierpialam, prezobrazil sie w
      totalna pustynie sad
      Moze ktos mi cos poradzic z wlasnego doswiadczenia etc?
      • Gość: noelle Re: Pomocy!!! :) IP: *.chello.pl 30.03.05, 11:35
        krople na podniesienie libido to cefadysiac, już po kilku dniach zaobserwowałam
        znaczny wzrost libido, natomiast na suchośc pochwy -żel Feminum - nawilżający
        żel intymny dla kobiet - cena pk 15 zl dostępny w aptekach bez recepty..
        stosuję go od jakiegoś czasu i wszystko gra jak paderewski na flecie.
        Pozdrawiam smile)
        • Gość: marika Re: Pomocy!!! :) IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 23:09
          a czy te kropelki to w aptece się kupuje??? i ile taka przyjemność kosztuje?
          • Gość: go ....... IP: *.net / *.pl 20.06.05, 17:02
            mam pytanie ile plastrow jest w opakowaniu???
        • Gość: tralala Re: Pomocy!!! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 18:58
          Paderewski był pianistą...
      • Gość: l Re: Pomocy!!! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 14:09
        plastry to najwiekszy shit jakiego w zyciu uzywalam!!Wytrzymalam 6 dni i z
        placzem zrywalam pierwszy plasterek!!Depresja ogromna,co do spadku libido to
        nie wiem bo nie bylam w stanie nawet myslec o seksie,ale to jaka zrobila mi sie
        sahara to juz byl szczyt!!Niestety teraz ze wzgledu na to musze sie troche
        leczyc...w tym sensie ze przez te okrutne suchosci zmienilo mi sie srodowisko
        i "mieszkancy".Podziwniam dziewczyny ktore radza sobie z taka dawka hormownow!!
        Ja wracam do starych dobrych tabletek...juz wiecej nie eksperymentuje!!
        Pozdrawiam!
        • Gość: vibrio Re: Pomocy!!! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 00:02
          co to znaczy "z taką dawką hormonów"?? mi ginekolog chcąc przepisać coś z
          mniejszą zawartością hormonów (w przeliczeniu na dawkę dzienną) wystawił
          recepte na Evrę zamiast wcześniej przepisywanego Cilestu..
        • Gość: rj Re: Pomocy!!! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 17:55
          każdy odzielny lek działa na każdego innego człowieka w inny sposób, więc po co
          to straszenie.też dziwne jest zrzucanie winy na "plastry" za zmiane flory
          bakteryjnej w pochwie, skoro jest takie wiele czynników, zmniejszających ją, że
          niektórzy nie są w stanie tego sobie wyobraźić.
          Czytam tu wiele opinii i są tak wymieszane, że każda z nas powinna wyciągnąc
          jakieś wnioski.
          A mi się od tego w głowie pomieszało.
    • Gość: dora Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 16:36
      jest to moja w zasadzie pierwsza hormonalna metoda antykoncepcji,dopiero
      zaczelam stosowac plastry-mam pytanie,czy mozliwe sa juz objawy po 2dobie od
      naklejenia?nie wiem,czy to samopoczucie spowodowane menstruacja.mam dosc
      znaczace zawroty glowy i objawy jak przy sporym nadcisnieniu,jestem tez bardzo
      zmeczona.
      • karbobo Tanie plastry 49 zł 30.03.05, 21:30
        Jeżeli chodzi o libido, to u mnie wzrosło i to znacznie:W czasie 3-letniego
        zażywania tabletek LOGEST, było z tym dużo gorzej.Jeżeli chodzi o to gdzie się
        kupuje plastry za 49 zł, to w Bydgoszczy na ul.Kurpińskiego smileTo mało w
        porównaniu z innymi aptekami gdzie średnia cena to 60 zł.Miejmy nadzieję, że w
        końcu stanieją...Pozdrawiam
        • Gość: Domi PYTANKO ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 14:46
          CZY WAM TEZ PLASTEREK TAK MARSZCZYL SIE NA KRAWEDZIACH ???
          CZY TO NIE PRZESZKADZA , BO NIE LUBIE NIESPODZIANEK smile)

BUUUZIAK
          • Gość: patchowska Re: PYTANKO ??? IP: *.sympatico.ca 12.04.05, 06:21
            Sprobuj przytrzymac plaster przy przyklejaniu conajmniej 30 sekund zamiast
            zalecanych 10 i staraj sie przyklejac na ramieniu lub gornej polowie ciala
            gdzie mozliwosc odklejenia sie lub tarcia o odziez jest mniejsza. Niestety
            plaster ma to do siebie, ze brudzi sie na krawedziach, wiec po kilku dniach
            wyglada nieestetycznie i nie polecam zakladania w widocznych miejscach.
            • Gość: Marisa Re: PYTANKO ??? IP: *.technical.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 12:57
              a ja mam pytanko co do tych brzegów.. nosze plaster 2 tydzien i do brzegów
              plastra przykleja sie bród z ubrań powodujac jego odklejanie na rogach ... czy
              ktos ma nato sposób ?????????????????????????????????
              • Gość: calineczka Re: odp. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 11:49
                nie martw się odklejające brzegi w niczym nie przeszkadzają,gorzej jeśli odkleji
                się połowa
              • Gość: ania Re: PYTANKO ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 23:34
                ten sam plaster nosisz 2 tydzien z rzędu??kobieto przeczytaj instrukcje
                dolaczona do opakowania bo sama sobie skzodzisz takim postepowaniem
          • Gość: Marisa Re: PYTANKO ??? IP: *.technical.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 12:56
            he ja tez mam ten problem choc w chwili przyklejenia było ok i przylegał
            równomiernie ???
          • kiniaan SPOSÓB NA BRUDZENIE... 23.06.05, 21:59
            Evrę stosuję od 1,5 roku czyli odkąd pojawiła się na naszym rynku. Mam
            sprawdzony patent na brud wokół plastra, polecony przez ginekologa, więc
            nieszkodliwywink)). Wystarczy po przyklejeniu plastra delikatnie przetrzeć
            brzegi wacikiem nasączonym wodą po goleniu mężasmile)).
            • Gość: Madzia83 Re: SPOSÓB NA BRUDZENIE... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 20:15
              Dzieki za dobru sposob,to naprawde działa.Polecam innym.Pozdrawiam.
      • Gość: ania Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 23:36
        wydaje mi sie ze to normalne,ja po kilku dniach stosowania plastrow mialam
        biegunki i wymioty ale po jakims czasie te objawy ustepuje ,jesli jednak zdazy
        sie ze bede u3mywac sie do tygodnia to lepiej skonsultuj sie ze swoim
        ginekologiem
    • Gość: kasiek Pytanie... IP: *.rzeszow.mm.pl 14.04.05, 10:55
      Mam pytanie dotyczace miejsca przyklejenia plastra-umiejscowilam go nie na
      posladku,a raczej na biodrze,czy bedzie to mialo wplyw na skutecznosc dzialania
      plasterka? prosze o odpowiedz...
      • Gość: toja Re: Pytanie...trójmiasto? IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 01:08
        gdzie najtaniej mozna kupić plasterki EVRA w Trójmieście?
        • Gość: Ana ODPOWIEDŹ CENY TRÓJMIASTO IP: *.chello.pl 25.05.05, 18:40
          nA jagiellońskiej plastry po 45zł apteka gemini polecam !!!!1
          • Gość: marika Re: ODPOWIEDŹ CENY TRÓJMIASTO IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 22:53
            tzn. w gdańsku na jagielońskiej, czy w gdyni przy kinie gemini? czy to apteka
            nazywa się gemini???smile z góry dzięki za info.
            • wredna.suka ta cena za to opakowanie na miesiąc?? 24.06.05, 10:52

• Gość: kapri Re: ODPOWIEDŹ CENY TRÓJMIASTO IP: *.ib.tcz.pl / *.tcz.pl 11.08.05, 00:22
              To gdzie w końcu można kupić te plastry w Trójmieście? Gdańsk czy Gdynia?
              Tanio smile oczywiście
          • Gość: Pola ważne pytanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 17:05
            gdzie można najtaniej kupić plastry w Łodzi?? dziekuję za odpowiedzi,
            pozdrawiam
            • Gość: dama Re: ważne pytanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.69.80.* 29.07.05, 13:32
              pewnie spóznilam si z odpowiedzia, ale najtaniej jest w aptece kwiaty polskie
              na rogu Kosciuszki i Struga- ok49zl
            • Gość: anzdba Re: ważne pytanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.06, 19:35
              Bardzo prosze o pomoc gdzie mozna kupic tanie plastry w Sosnowcu bo pytalam w
              3-ch aptekach a cena nie schodzi z 62 zl,koszmar POMOCY prosze o e-maila
              anzdba@tlen.pl
              • Gość: Agata Re: ważne pytanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 19:44
                w Gliwicach kupuje za 45.90!!! ale są apteki gdzie te kosztują 62. jak masz
                kogos kto tu jeździ to apteka jest na Pl. Piłsudskiego - w innych drogo smile
          • Gość: ewa Re: ODPOWIEDŹ CENY TRÓJMIASTO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 22:05
            gdzie można najtaniej kupić plastry we Wrocławiu???
        • Gość: martish Re: Pytanie...trójmiasto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 14:32
          jeszcze nie zaczelam stosowac ale recepte juz mam a we wrzeszczu jest apteka
          gdzie kosztuja.... 39 zl big_grin i co wy na to? big_grin
          • koperek83 Re: Pytanie...trójmiasto? 18.11.05, 21:02
            W JAKIEJ APTECE TANIO WE WRZESZCZU?
            • Gość: Madzia83 Re: Pytanie...trójmiasto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 20:03
              Apteka "Rodzinna" Carffur w Gdańsku,cena 45zł.
            • Gość: Madzia83 Re: Pytanie...trójmiasto?Tanio! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 14:39
              Tanio w aptece we Wrzeszczu,przy Akademi Medycznej,apteka "Pod Wieza",cena 39zł.
          • Gość: Ann Re: Pytanie...trójmiasto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 11:04
            Prosze określić położenie tej apteki - bliżej, może ulicę, a może nr telefonu -
            prosze na mój e-mail:katiu@poczta.fm
      • Gość: f Re: Pytanie... IP: *.spray.net.pl 04.08.08, 22:40
        najlepiej zapytaj mgr farmacji gdzie go przylepic - w aptece lub on-line
        farmaceuta24.pl smile
    • Gość: Gonia Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: 195.47.201.* 15.04.05, 14:45
      Potwierdzam wypowiedzi poprzedniczek czyli:
      - spadek libido
      - suchość pochwy
      - ociężałość nóg
      - powiększenie piersi
      - wystapiły u mnie również plamienia.
      Na plamienia i ociężałośc nóg polecił mi lekarz Cyclo3Fort -uszczelniający
      naczynia krwionośne (niestety 30 zł opakowanie).
      Dwa pierwsze objawy można zwalczyć stosują jak podała jedna z moich
      poprzedniczek żel nawilźający i krople na zwiększenie libido, 4 objaw mi sie
      podoba smile)
      Pozdrawiam was wszystkie dziewczyny!
      • Gość: Pati Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.centertel.pl 29.09.07, 21:17
        Witam!!!=) mam pytanko... Mianowicie czy po plasterkach przybiera sie na wadze??
        ostatnio bralam pigulki i bardzo przytytlam oraz mialam wahania nastrojow. =(

Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam bardzo serdecznie
    • Gość: mysza Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.ath.forthnet.gr 28.04.05, 13:29
      do goscia dziala i naprawde jest super w uzycie dla zapominalskich i majacych
      prodlemy zoladkowe czesto mam torsje to gdzie jestem nie mam evry to boli
      • Gość: dora Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: 62.233.201.* 02.05.05, 10:21
        jak myślicie, czy chccąc przesunąc okres o tydzień (majowy wyjazdsmile), można
        przykleić czwarty plaster i po nim zrobić przerwę, skoro to takie samo działnie
        jak pigułki..?
        • Gość: joskai Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.devs.futuro.pl 08.05.05, 14:53
          po trzecim ostatnim plastrze przyklejasz czala kolejna serie czyli trzy plastry i po nich juz koniecznie robisz przerwe, czyli w jednym ciagu przyklejasz 6 plastrow
          • Gość: Bartek Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 18:44
            Wiecie moze cos na temat wycofania plastrow Evra od 1 maja??
            Moja dziewczyna byla ostatnio w aptece po niniejsze plastry i powiedziano jej ze
            w zwiazku z wejsciem do uni (cos tam cos tam, nie pamietam dokladnie), od
            pierwszego maja 2005 roku jest wstrzymana sprzedaż i nie wiadomo kiedy bedzie
            wznowiona.
          • Gość: ania Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 23:30
            plastry przykleja sie co tydzien,przez 3 tygodnie a 4 tydzien jest tygodniem
            przerwy,oczywiscie dziala nadal az do nastepnego opakowania plastrow
    • Gość: Fijonna Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.NET / *.stella.net.pl 13.05.05, 14:43
      Własnie postanowiłam z plastrów przejsc na tabletki.tylko czy po odklejeniu
      ostatniego mam robic normalnie 7 dni przerwy czy wziąc tabletkę pierwszego dnia
      okresu??
      • Gość: Magda Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.aster.pl 20.05.05, 09:07
        Ja mam pytanie w druga strone- czy przechodzac z tabletek na plastry, bez
        robienia przerwy, nalezy pierwszy plaster przykleic w pierwszym dniu okresu,
        czy tego dnia, w ktorym powinno sie wziasc pigulke??? Ginekolog powiedziala, ze
        po 7 dniowej przerwie zamiast pigulki, a z kolei w ulotce jest, ze pierwszego
        dnia okresu i zglupialam... Obdzwonilam kolezanki i tez nie ma zgodnosci... Jak
        wy zmienialyscie? bardzo prosze o odpowiedz, bo to juz kwestia jutro, czy za
        kilka dni, a ja naprawde nie wiem...
        • rosti Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea 20.05.05, 15:35
          Dwa dni temu przeszłam z Cilest na plastry i musisz go nakleić w pierwszym dniu
          miesiączki na 100 % tak powiedział mój lekarz. Nakleiłam go na brzuch i nie
          jest to chyba dobre miejsce bo zaczyna się odklejać na brzegach .Mam nadzieję
          że nie odpadnie do terminu zmiany plastra. Pozdrawiam
          • alcia12345 Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea 19.09.05, 17:43
            Witam.Wlaśnie chce zacząć stosowanie plasterkow. Tak jak Ty używam Cilest. I
            mam pytanko- jak sie czujesz gdy zmienilaś je na plastry? Pozdrawiam
        • Gość: Marisa Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.technical.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 13:02
          Wiecie ja sie zakreciłam z tym wszystkim pisze ze mam plaster naklejac w 8
          dniu cyklu czyli jezeli przyklejam Go sobie w sobote to czy za tydzien w
          niedziele nastepny czy raczej w sob ....z ulotki wynika ze w 8 dniu ale juz
          sama sie zmieszałam ?????????????
          • Gość: ania Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 23:47
            naklejaj plaster zawsze w ten sam dzien tygodnia,czyli jak nakleisz w niedziel
            np.to nastepny rowniez w ten sam dzien