Dodaj do ulubionych

odstawić?

03.10.05, 11:29
2,5 roku biore pigułki, Novynette. Nigdy nie narzekałam na żadne zmiany
samopoczucia czy libido, wszystko było ok. Od jakiegoś miesiąca mimo, że mam
ochotę nma seks, to nie umiem się podniecić, jestem tak ucha, że mój partner
ma problem z wprowadzeniem członka. Jak już "wejdzie" to jest lepiej, śluz
się wytworzy, ale nie ma go tyle co zwykle a po stosunku czuję się bardziej
obtarta i jest to większy dyskomfort dla mnie. Czy to możliwe, że dopiero po
tak dlugim czasie od rozpoczecia stosowania pigułek czuję ich negatywne
działanie? Poza tym jestem już zmęczona braniem tabletek, męczy mnie to, czy
któraś z was poczuła kiedyś że ma już dość pigułek? Może właśne mój problem z
suchością jest w jakiś sposób powiązany z psychiczną niechęcią do pigułek?
Zaznaczę, że nie planujemy jeszcze dziecka, ale nie byłoby ono tragedią, a
wręcz przeiwnie. Zastanawiam się czy zmiana pigułek omoże na "suchość"? Czy
pozostaje odstawienie?
Obserwuj wątek
    • anusia29 Re: odstawić? 03.10.05, 11:52
      moim zdaniem problem w psyche i zmiana tabletek nie pomoże. Możliwe, ze masz
      też stan zapalny, taki bezobjawowy (poza suchością) i stąd problemy z seksem.
      Ginekolog - to po pierwsze, i szczera rozmowa z samą sobą (po drugie). A np.
      czy partner czymś Ci ostatnio (mniej lub bardziej) nie dopiekł? Nie masz do
      niego o coś żalu? Itp.
      • kathleen3 Re: odstawić? 03.10.05, 14:15
        Ja po okolo 4 latach brania Novynette zaczelam odczuwac podobne objawy do
        Twoich - teraz jestem pierwszy cykl po odstawieniu. Wróciło podniecenie,
        nawilzenie i nareszcie mam znow ochote na seks. Pod koniec brania pigulek
        mialam ochote na seks w ostatnim dniu 7 dniowej przerwy.
        Pozdrawiam
        • inezz_a Re: odstawić? 04.10.05, 13:39
          kathleen a rozmawialas o tym z lekarzem? Od razu zaproponowal odstawienie
          tabletek, czy mowil cos o zmianie na inne? Ja mam wizyte u lekarza za tydzien,
          zastanawiam sie czy zmieniac czy dac sobie odpocząć. Z drugej strony jak
          pomysle o tych dodatkowych zabezpieczeniach, prezerwatywach, liczeniu dni...
          ale moze chce byc za wygodna...
          • kathleen3 Re: odstawić? 04.10.05, 19:32
            Rozmawialam z dwoma lekarkami. Jedna nie miala zdania na ten temat, a druga
            uznala, że nie powinnam absolutnie odstawiac tylko jechac na nich do menopauzy,
            z przerwa na ciaze. Zatkalo mnie i zrobilam sobie przerwe bez pytania lekarki o
            zgode - tzn, zrobilam sobie przerwe w grudniu ubieglego roku - taka na 3
            miesiace. Wrocila mi wtedy ochota na seks, odpowiednie nawilzenie - ogolnie
            mezczyzna znow zaczal mnie podniecac smile. Jednak po 3 miesiacach wrocilam do
            pigulek z uwagi na to, zeby nie miec okresu podczas ciezkich dla mnie
            egzaminow. Tylko, ze stopniowo zaczely mi wracac przykre objawy pigulkowe i
            doszlam do wniosku, ze nie bede sie dluzej meczyc. Decyzje o odstawieniu dobrze
            przemyslalam - zakupilam ksiazke o NPR, zaczelam lykac Castagnus i obserwowac
            swoj organizm. Z temperatury i sluzu juz w pierwszym cyklu wiem, kiedy
            skonczyly mi sie dni plodne. Zgodnie z zaleceniami NPR przez pierwsze 3 cykle
            bedziemy bardzo uwazac - co zreszta czynimy smile
            Zamiana pigulek nie wydaje mi sie pomocna - w koncu to sa te same hormony,
            kazde w dawce, ktora jest nienormalna dla organizmu.
            Spróbuj odpoczac - poobserwujesz swoj organizm, a do pigulek mozesz wrocic w
            kazdej chwili.
            Mnie metoda NPR nie zajmuje duzo czasu - rano mierze temperature, potem
            obserwuje sluz albo jego brak - to jest naprawde proste. Poza tym w mniej pewne
            dni mozna zalozyc prezerwatywe i wole to, niz wieczna suchosc.
            Dlugo dojrzewalam do decyzji o odstawieniu pigulek i stosowaniu czegos innego.
            Mam nadzieje, ze to, co napisalam troche wyjasnia to, co napisalam wyzej.
            Pozdrawiam
            • inezz_a Re: odstawić? 05.10.05, 11:03
              dzięki, bardzo mi pomoglas. Pewnie jeszcze troche podojrzewam do odstawienia
              pigułek, ale jestem coraz blizej. Dziwi mnie natomiast, ze te skutki uboczne
              zaczely mi doskwierac dopiero po ponad dwoch latach. Wczesniej wszystko bylo
              ok. Libido, nawilzenie, a teraz zupelnie nic nie czuje... Pewnie w koncu
              zabiore sie za lekture o NPR. Pozdrawiam.
              • kathleen3 Re: odstawić? 05.10.05, 13:01
                Ja tez przez pierwsze lata brania czulam sie dobrze, a problemy zaczely sie po
                ponad 2 latach. Poczatkowo zreszta sadzilam, ze to stres smile
    • saba76 Re: odstawić? 05.10.05, 10:04
      Przy niektórych pigułkach tez cierpiałam na suchość, trochę lepiej przy
      3fazxowych, ale jednak nie to samo.
      Też mam już dość biorę od 8lat z przerwami na ciąże i teraz kończę opakowanie i
      idę zakładać spiralkę.
      • kat.s Re: odstawić? 05.10.05, 12:30
        dzieki kathlen za info, ja tez od 8 lat biore piguły, na wiosnę palnujemy z
        mężem dziecko, wiec odstawiam za miesiąc, zeby tez ogranizm się przestawił i
        oczyscił, poza tym, tez juz dawno temu ie zastanawialam, skad u mnie taki maly
        popęd sexualny i ta suchość... sad mam tylko obawzy, czy przez ten półroczny
        okres kiedy to nie bede brala tabletek wszystko będzie wporządku, jak się do
        tego przygotować., itd.,pozdrawiam
        kas
        • kathleen3 Re: odstawić? 05.10.05, 13:22
          Ja kupilam Castagnus i mam wrazenie, ze moj organizm po odstawieniu funkcjonuje
          normalnie. Poniewaz wlasnie sie zaszczepilam na rozyczke, wiec przez 3
          najblizsze miesiace nie planuje ciazy a mam nadzieje, ze przez ten czas moj
          organizm ostatecznie wroci do rownowagi, czego i Tobie zycze smile
          • kat.s Re: odstawić? 05.10.05, 14:09
            a co to jest ten Castagnus? i ile kosztuje szczepionka przeciwko rózyczce, czy
            to jets platna usluga czy nie (moze na recepte?)? jestem po pierwszej dawce
            szczepionki przeciwko żółtaczce, za 1,5 tygodnia mam następna (w ten sam dzień
            wezmę przeciwko grypie-tak w przychodni powiedzieli, że mogę po uprzednim
            zbadaniu przez lekarza) a ostatnia dawka za pól roku od pierwszej smile
            pozdrawiam, kas
            • inezz_a Re: odstawić? 05.10.05, 15:06
              ja tez bym chciala wiedziec co to jest Castagnus i czemu ma sie przysluzyc. Co
              d przygotowan do ciąży - wiem, że powinno sie brać kwas foliowy, zapobiega to
              wadom układu nerwowego u dziecka.
              • kathleen3 Re: odstawić? 05.10.05, 18:47
                Castagnus to lek ziolowy stosowany w zaburzeniach cyklu miesiaczkowego - mozna
                go kupic w aptece za okolo 11 zł bez recepty.Bierze sie go przez 90 dni (3
                opakowania) codziennie po 1 tabletce rano po sniadaniu).
                Kwas foliowy tez powinno sie brac, tym bardziej, ze pigulki go wyplukuja z
                organizmu, podobnie jak i witaminy B.
            • kathleen3 Re: odstawić? 05.10.05, 18:50
              Castagnus to lek ziolowy stosowany w zaburzeniach cyklu miesiaczkowego - mozna
              go kupic w aptece za okolo 11 zł bez recepty.Bierze sie go przez 90 dni (3
              opakowania) codziennie po 1 tabletce rano po sniadaniu).
              Szczepilam sie szczepionka skojarzona przeciwko rozyczce, odrze i swince -
              nazywa sie MMR II i jest do kupienia w aptece na recepte - kosztuje około 50 zł
              i wystarczy jedna dawka szczepionki. Na te skojarzona mozesz sie szczepic
              dopiero w odstepie 6 tygodni co najmniej od tej na wzwB i na grype. Chociaz ja
              bym sobie odpuscila te na grype - co zreszta zrobilam za namowa pani z punktu
              szczepien.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka