Dodaj do ulubionych

dziś w aptece... (harmonet)

08.10.05, 00:08
Drogie Panie. Nie wiem czy przypadkiem podobny wątek już nie był zakładany
(szukałam, nie znalazła, jeśli przegapiłam, to przepraszam), ale muszę się
podzielić przeżyciem. Mianowicie dziś realizowałam receptę od mojego lekarza
na Harmonet. Wykupiłam ją. Przyniosłam do domu. Po kilku godzinach telefon
"Czy Pani X.Y.? Tu apteka przy ulicy..., realizowała Pani receptę na harmonet,
dostaliśmy właśnie wiadomość, ze hurtownie farmacetuczyne wycofały TĘ SERIĘ
Harmonetu z produkcji ze względu na to, że nie spełnia norm. Czy mogłaby Pani
przyjść i przynieść zakupione tabletki, wycofamy je ze sprzedaży i damy Pani
serię, która spełnia wszystkie normy?".
Poszłam do apteki tak szybko, jak tylko się dało.

W aptece Pani odebrała mi zakupiony Harmonet, wręczyła nowy i powiedziała "Bo
wie Pani, tem wycofany po prostu nie działał".

Ja jestem w szoku, w sumie kwestia przypadku....
Obserwuj wątek
    • farelkaa Re: dziś w aptece... (harmonet) 08.10.05, 10:23
      oszit, a mogłabyś powiedzieć coś więcej, nr serii na przykład czy coś?
      • mef8 Re: dziś w aptece... (harmonet) 08.10.05, 10:52
        Niestety, zgłupiałam tak bardzo, jak to usłyszałam, ze nie obejrzałam niczego
        (zresztą Pani szybko zabrała mi feralne opakowania..). W zamian dała mi 2 dobre
        - numer serii M0168A
        • baby1girl Re: dziś w aptece... (harmonet) 08.10.05, 18:34
          az zaniemowilam i sie przerazilam jak to przeczytalam... ;/
        • kamia12 Re: dziś w aptece... (harmonet) 26.07.06, 13:00
          Probelem polega na tym że niestety triminulet, minulet i harmonet działają
          szkodliwie na organizm kobiety - dlatego wycofane - owsem antykoncepcja - jest,
          działa ale szkodzą
      • mona625 Re: dziś w aptece... (harmonet) 22.10.05, 14:23
        wczoraj wzielam pierwsza tabletke( moje drugie opakowanie) ze zlej serii. Jak
        myslicie, mam je dalej brac?Do ginekologa moge isc dopiero w poniedzialek i nie
        wiem co robic. Prosze o odpowiedz dziewczyny, ktore tez biora tabletki ze zlej
        serii.
    • lola1231 Re: dziś w aptece... (harmonet) 08.10.05, 18:42
      o jasny gwint! no to ładnie! bądz tu kobieto spokojna....
    • clooneyka Re: dziś w aptece... (harmonet) 09.10.05, 14:58
      szit... mam nadzieję, że moje było ok.
    • justy1 Re: dziś w aptece... (harmonet) 10.10.05, 20:19
      Wstrzymano (to nie to samo, co wycofano) w obrocie tylko KILKA SERII Harmonetu,
      Tri-Minuletu i Stedirilu (podejrzenie o niespełnianie wymagań jakościowych).
      Serie inne niż wstrzymane są dostepne w aptekach i hurtowniach
      farmaceutycznych.
      tu macie komunikat Głównego Inspektora Farmaceutycznego ze szczegółami:
      www.gif.gov.pl/wstrz_w_obrot.html
      Harmonet: NO155B d.w.04.2008; NO157A d.w.04.2008; NO264A d.w.06.2008
      Tri-Minulet: XO5341 d.w. 12.2007
      Stediril 30: XO5341 d.w. 06.2007

PS. jeśli nie uda wam się kupić dobrej serii Harmonetu lub stedirilu lub
      straciłyście zaufranie do producenta (Wyeth), to możecie na taką receptę kupić
      odpowiedniki innych firm: Harmonet-> logest, Stediril-> microgynon, rigevidon.
      • justy1 Re: dziś w aptece... (harmonet) 10.10.05, 20:23
        > odpowiedniki innych firm: Harmonet-> logest, Stediril-> microgynon, rig
        > evidon.
        Tri-Minulet -> Milvane
      • justy1 stediril- korekta serii 12.10.05, 02:16
        > Stediril 30: XO5341 d.w. 06.2007
        korekta:
        269X d.w.06.07
        271W d.w. 06.07

zresztą polecam tekst źródłowy na www.gif.gov.pl/wstrz_w_obrot.html
    • kysu Re: dziś w aptece... (harmonet) 11.10.05, 12:31
      no piekne kwiatki...
      swoja droga ciekawi mnie skad apteka ma nr do ciebie
      moja apteka nic o mnie nie wie wink
      • coffe1 Re: dziś w aptece... (harmonet) 11.10.05, 14:02
        kysu napisała:

> no piekne kwiatki...
        > swoja droga ciekawi mnie skad apteka ma nr do ciebie
        > moja apteka nic o mnie nie wie wink

skoro zrezlizowała receptę, to na niej jest adres, a pózniej mozna zadzwonic do
        informacji, podac adres i uzyskac telefon, nie wiedziałaś o tym? Pewnie jeszcze
        młodziutka, niedoświadczona jesteś "Kysu"
        • goniek.m Re: dziś w aptece... (harmonet) 11.10.05, 17:09
          wiecie co, zaczynam rozumiec swoja sytuacje, niestety wyrzuciłam dawno
          opakowanie i paragaon ale po 4 m-cach przyjmowania regularnie harmonetu i
          przestrzeganiu wszystkiego zaszłam w ciążę być moze właśnie dlatego ze trafiłam
          na tą serię od kiedy jest ona w sprzedaży- była? ktoś wie?
          • mef8 Re: dziś w aptece... (harmonet) 11.10.05, 19:54
            Apteka wlasnie tak mnie wyśledziła. Po adresie - numer tel domowego (do
            rodziców, gdzie wciąż jestem zameldowana), a tam dowiedzieli się o mój nr tel
            komórkowego... To nowootwarta apteka, na nowym osiedlu - pewnie dlatego się
            starają b. niż tylko się da.

Nie wiem, od kiedy jest w sprzedaży, ale na stronie gif, na którą wysłała jedna
            z forumek, obwieszczenie o wycofaniu serii leku z obrotu pojawiło się z datą 7
            października br (więc apteka zareagowała szybko).

Chyba przy następnej wizycie u gin poproszę o zmianę tebletek na Logest.

• betty51 Re: dziś w aptece... (harmonet) 23.10.05, 00:11
            ja również brałam tabletki harmonet regularnie i niedawno zaszłam w ciaże
            poszukuje osób w podobnej sytuacji w jakiej sie znalazłam bo mam zamiar
            wystąpić na drogę sądową prosze o kontakt!!! betty5@buziaczek.pl
        • kysu Re: dziś w aptece... (harmonet) 12.10.05, 11:51
          Jestem na tyle mlodziutka i niedoswiadczona, ze mam wlasny dom, w ktorym nie ma
          tel stacjonarnego wink
          • aagniesia20 Re: dziś w aptece... (harmonet) 19.10.05, 17:27
            witam ja sie dzisiaj dowiedziałam ze harmonet bedzie juz dostepny we wszystkich
            aptekach do piątku!!!!!!! głowa do góry dziewczynywink
        • coffe1 Re: dziś w aptece... (harmonet) 13.10.05, 21:37
          znalazłam to na innym forum, jak jakas Pani napisała w tej sprawie.

Szanowna Pani/Szanowny Panie,

w odpowiedzi na pytanie przesłane do tut. Inspektoratu w dniu 13 października
          2005r. informuję, iż Główny Inspektor Farmaceutyczny decyzją Nr 35/WS/2005 z
          dnia 05.10.2005r. wstrzymał w obrocie na terenie całego kraju produkt leczniczy
          o nazwie :

HARMONET tabletki powlekane, opakowanie 21 szt.

nr serii : N0155B, data ważności : 04.08

nr serii : N0157A, data ważności : 04.08

nr serii : N0264A, data ważności : 06.08

podmiot odpowiedzialny: Wyeth-Lederle Pharma GmbH

wytwórca : Wyeth Medica Ireland

Decyzja została wydana w związku z podejrzeniem, iż w/w serie preparatu mogą
          nie spełniać wymagań jakościowych określonych pozwoleniem na dopuszczenie do
          obrotu. W związku z powyższym, serie te nie mogą być stosowane w lecznictwie do
          czasu wykonania badań jakościowych.

Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Farmaceutycznej w Warszawie nie był stroną
          tego postępowania, nie prowadzi również badań jakościowych, stąd też nie może
          wypowiadać się o faktycznych powodach wydania powyższej decyzji. Być może
          więcej informacji uzyska Pani/Pan w Głównym Inspektoracie Farmaceutycznym
          (www.gif.gov.pl/).

Z poważaniem,

Artur Ślarzyński

Referent prawny

Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Farmaceutycznej w Warszawie

ul. Nowogrodzka 31

00-511 Warszawa
    • corte Re: dziś w aptece... (harmonet) 11.10.05, 21:37
      Informacje o wstrzymaniu sprzedaży tych leków antykocepcyjnych znajdziesz tu
      www.e-medyk.info/wiadomosci.php?id=218
    • niunka1982 Re: dziś w aptece... (harmonet) 13.10.05, 18:36
      Witam
      przerazila mnie ta wiadomosc strasznie dzis sie wlasnie o tym dowiedzialam jak
      poszlam do apteki i pani mi powiedziala ze nie ma harmonetu poniewaz wycofali
      ze sprzedarzy, kazała szukac gdzies indziej. Poszlam do kolejnej apteki i
      kupilam poniewaz od jutra mam zaczac je bracsad z tego co widze nie maja tej
      serii pechowej (moja seria No122B). Mam nadzieje ze nie trafilam na taka
      felerna poniewaz mam teraz okres. Chyba mam racje ze wszystko oki??
      • blanqq Re: dziś w aptece... (harmonet) 21.10.05, 16:09
        Niunka, jestem w tej samej sytuacji co Ty... Też musiałam szybko kupic Harmonet
        i w dwoch aptekach powiedzieli, że mają tylko te wstrzmane serie... W trzeciej
        kupiłam z serią tą samą co Ty, czyli NO122B. Napisz czy z twoimi tabletkami
        wszystko gra??? Bo ja dziś wezme pierwszą tabletkę z tego opakowania i tym
        samym pierwszą w moim życiu, a więc to dodatkowy stres! Czekam z
        niecierpliwością!!! Pozdrawiam gorąco-
        Blanqq
        • niunka1982 Re: dziś w aptece... (harmonet) 21.10.05, 22:36
          Witam!
          Biore juz to opakowanie tydzien czasu i wszystko oki jak na razie nie widze
          roznicy miedzy tamtymi wczesniejszymi opakowaniami. Ale z tego co juz słyszałam
          harmonet juz powrocił do sprzedarzy wiec chyba wszystko oki.
    • baby1girl Re: dziś w aptece... (harmonet) 13.10.05, 19:04
      harmonet zostal wycofany ze sprzedazy, dzisiaj wlasnie poinformowal mnie o tym
      ginekolog, zmienilam tabletki na logest.
      • niunka1982 Re: dziś w aptece... (harmonet) 13.10.05, 19:17
        czyli tego harmonetu juz wogole nie bedzie w sprzedarzy?? czy tylko zrobia
        jakies nowe serie??
        • sikoku Re: dziś w aptece... (harmonet) 14.10.05, 09:18
          mi ginekolog powiedzial ze raczej juz nie bedzie i trzeba bedzie zmienic
          tabletki. Ale ogolnie to jestem w szoku, biore harmonet chyba rok i mialam
          pelne zaufanie do tych tabletek a teraz to mimo tergo ze mam opakowanie z innej
          serii to i tak mam schizy ze moze ono tez jest felerne;<

pzdr
          • niunka1982 Re: dziś w aptece... (harmonet) 14.10.05, 09:38
            Wiesz ja mam ten sam problem mimo to ze wczoraj udalo mi sie kuoic inna serie
            nize te felerne to i tak tez sie boje ze jedank za jakis czas bedzie takze ono
            felernesad i co zabezpieczamy sie a tu mozee byc jedank dzidzius nie za fajnie :
            ( stracilam do nich zayfaniesad
            • callista1 Re: dziś w aptece... (harmonet) 14.10.05, 10:56
              napisalam do nich wczoraj maila, bo akurat jestem w trakcie brania tej wadliwej
              serii. Dostalam taka odpowiedz.

» Wiadomość e-mail << poprzednia | następna >>
              Od:
              Aleksandra Chrostek <chrosta@wyeth.com> [do książki] [zablokuj]
              Do: callista@go2.pl
              Kopia do:
              Temat: Re: Harmonet- wadliwa seria
              Data: 13 października 2005 13:55

[do druku]
              [pokaż/schowaj nagłówki]

Dzień dobry,

Przepraszamy za niedogodno?ci zwi�zane z kupnem Harmonetu. S� one spowodowane
              wstrzymaniem, nie wycofaniem leku ze sprzedaży. Wykonywane s� obecnie dodatkowe
              badania analityczne (nie jako?ciowe) przez Narodowy Instytut Zdrowia
              Publicznego. Badania nie dotycz� składu leku, który jest prawidłowy.

W tym tygodniu spodziewamy się decyzji i dalszych informacji na ten temat.

Z poważaniem,
              Wyeth

+++++++++++++++++++++
              i nadal nie do konca wiadomo o co chodzi, ale zapytalam sie wprost czy moge byc
              w ciazy i czy wplywaja negatywnie na moje zdrowie.
              Dzisiaj ide do ginekologa i nie wiem czy mam zmieniac... boje sie nadal. Ale
              chyba to ze nie dzialaja, to nie jest prawda. Mnostwo kobiet nawet nie maja
              pojecia ze sa wycofane, bo przeciez nie kazde siedza na tym forum, albo maja
              wykupione na 3 opakowania na zapas.
              • mroczna_dama Re: dziś w aptece... (harmonet) 14.10.05, 16:29
                słuchajcie..a jaka teraz mozna mieć pewnosć,z pozostałe serie sa ok?? ja biorę
                Stediril...mam serie 267 i 270...mam nadzieję,z e za moment nie okażę się,z ęi
                te są felerne...
              • girl201 Re: dziś w aptece... (harmonet) 18.10.05, 16:41
                napisz koniecznie, co Ci odpowiedzieli... jestem w takiej samej sytuacji jak Ty
                i szczerze mówiąc jestem przerażona...
                • kamila_rybicka Re: dziś w aptece... (harmonet) 19.10.05, 12:41
                  Ja takze jestem w trakcie brania feralnej serii - dzwonilam do mojego
                  ginekologa i powiedziano mi tam ze to jest kwestia niedopelnienia przez
                  producenta jakis formalnosci a nie nieskutecznosci(tak im mowia przedstawiciele
                  firmy),ale z drgugiej strony kazali mi przyjsc do lekarza wiec nie wiem jak to
                  rozumiec.ale nerwy sa konkrtne
    • daria00 Re: dziś w aptece... (harmonet) 19.10.05, 18:38
      Dziś ginekolog przepisał mi harmonet i nic nie wspomiał ze go wycofali.
      Wiec co ja mma teraz zrobić? Czy wykupię receptę?
    • stefa.k Re: dziś w aptece... (harmonet) 20.10.05, 13:15
      Wczoraj, czyli 19/10/2005 harmonet został przywrócony do obrotu... decyzją GIF.
      Niby wszystko ok.
      • mona625 Re: dziś w aptece... (harmonet) 22.10.05, 14:25
        wczoraj wzielam pierwsza tabletke( moje drugie opakowanie) ze zlej serii. Jak
        myslicie, mam je dalej brac?Do ginekologa moge isc dopiero w poniedzialek i nie
        wiem co robic. Prosze o odpowiedz dziewczyny, ktore tez biora tabletki ze zlej
        serii.
        • bubu51 Re: dziś w aptece... (harmonet) 22.10.05, 17:47
          hmmm ja tez biore tabletki ze złej serii,bylam u ginekologa przepisal mi
          logesty choc on sam nic nie wiedzial o tym ze sa zle serie harmonetow..dokoncze
          opakowanie ze zlej serii i zaczynam brac logest..a dokanczam harmonety poniewaz
          tego samego dnia co bylam u ginka to w aptece powiedziano mi ez z harmonetami
          wszystko wporzadku nawet z tymi trefnymi seriami..wiec w sumie niepotrzebnie
          zmienialam na logesty..ale przezorny zawsze ubezpieczony..w sumie jak teraz
          biore te harmonety to troche mam nerwow ale mam nadzieje ze rzeczywiscie
          wszystko z nimi ok..czy ktos tez kontynuuje branie zlej serii Harmonetow??
        • stardust6 Re: dziś w aptece... (harmonet) 06.11.05, 11:01
          harmonet przywrocili 19.10, wiec wydaje mi sie ze mozna go spokojnie brac.
          28.10 tez kupilam opakowanie ze zlej serii. na poczatku sie tym martwilam ale
          zadzwonilam do apteki w ktorej kupilam harmonet i facet mi powiedzial ze nie
          mam sie czym martwic. zapytalam sie go czy mozliwe jest zeby dali mi stare
          opakowanie z magazynu.on powiedzial ze nie- bo tamte wycofali ze sprzedazy- a
          te ktore ja mam sa jakby z nowej dostawy (mimo ze maja te felerne nr serii).
          poza tym pytalam sie ginekologa i o felerny harmonet i powiedzial ze to nie
          chodzilo o jakosc tabletek lecz bylo zwiazane ich z przepakowywaniem. wydaje mi
          sie ze harmonet ktory mam jest skuteczny i raczej nie powinnam sie martwic. w
          koncu robili rozne badania i stwierdzili ze mozna go przywrocic do sprzedazy.
          przeciez nie podjeliby takiej decyzji gdyby okazal sie do kitu. takze
          dziewczyny glowa do gory smile
    • czarna167 Re: dziś w aptece... (harmonet) 22.10.05, 15:19
      Bylam w podobnej sytuacji teraz niedawno z tydzien temu poszlam do ginekologa
      po recepte na stediril 30 no wypisal mi ja i polazlam do apteki a tu mi mowia
      ze stediril wycofany zostal bo cos tam jakis takis bym to polazlam do drugej
      apteki a tam sytuacja sie powtarza a ja oczy w slup no to Pani farmaceutka dala
      mi odpowiednik stedirilu i polazlam do domu
      No ale jak ja sobie przypomne co Pani w aptece powiedziala ze stedirolowi
      costam cos tam bylo to normalnie mnie ciarki przechodza zwlaszcza ze teraz
      strasznie sie zle czuje i niby na tescie mi wykazalo ciaze hahaha ( nie bylabym
      zalamana ciaza nawet bym sie cieszyla ale gdyby nie to paskutctwo jak stediril
      BLEEE
      • 1986rybka Re: dziś w aptece... (harmonet) 22.10.05, 21:38
        fajnie ='( ja dziś kupiłam harmonet i myślalam że seria jest ok... okazało się
        że mam tą trefną ='( i nie wiem co mam robić... muszę wziąć dziś pigułkę...
        myslicie że nie chronią one tak samo jak te "dobre" serie? =(
        • 1986rybka Re: dziś w aptece... (harmonet) 23.10.05, 09:58
          www.antykoncepcja.pl/article.php?story=20051021194242947 - polecam tą
          stronke...
          okazuje się że nawet te niby "trefne" serie są ok i takie były.
          czytałam też główną decyzje inspektora farmaceutycznego z 19.10, gdzie napisane
          jest że badania potwierdziły właściwą jakość wstrzymanych serii. I serie te
          znowu powróciły do sprzedaży.

Więc nie ma się czym martwić smile jest wszystko ok smile a skuteczność jest
          zachowana smile
          • nat.alka Re: dziś w aptece... (harmonet) 23.10.05, 10:03
            Tak, ale decyzje dotyczą Harmonetu, Tri-Minuletu i Minuletu, a Stediril nadal
            jest wsztrzymany.
            • mroczna_dama Re: dziś w aptece... (harmonet) 25.10.05, 10:50
              w sprostowaniu na stronie
              www.gif.gov.pl/wstrz_w_obrot.html
              napisane jest,z ęjest to tylko zmiana daty na opakowaniu- to mozę potrwac,
              trzeba wszytsko chyba przepakować do nowych opakowań, bo przecieżnie przebiją
              numerów ot tak...
              ktoswie coś bliższego o Stedirilu??
              • zamglona17 Re: dziś w aptece... (harmonet) 25.10.05, 19:57
                tak więc nie ma się czego obawiać w związku z tą serią.... uspokoiło mnieto bo
                wpadałam w obłed! mam prawie 18 lat i miałabym być mamą?... nieee.... ja polegam
                na tych tabletkach, nie robie błędów w ich przyjmowaniu i nie wiem co bym
                zrobiła gdybym miała teraz dziecko... no ale cóż okres dostałam (po braniu tych
                wadliwych) więc chyba nie ma zagrożenia ciąży?
                • mango19 Re: dziś w aptece... (harmonet) 06.11.05, 22:36
                  jestem zalamana...sad nie wiem co robic,czy to dziala??? mam ta "zla" serie.. na
                  pewno moge bez obaw ja zazywac...?
                  • justy1 Re: dziś w aptece... (harmonet) 06.11.05, 22:39
                    to przestań się załamywać.

przeczytaj dokładnie wątek.
                    sprawdź podane linki.
    • fdg Re: dziś w aptece... (harmonet) 07.11.05, 21:13
      Witam!
      Kupiłam dziś Harmonet i okazało się, że nalezy on do wycofanej niedawno serii
      NO155B. Piszecie, że niby wszystko jest ok z tymi seriami, jednak ja mam pewne
      obawy i wątpliwości. Będą to pierwsze w moim zyciu tabletki anty i juz łapię
      schizy, że moga być nieskuteczne sad Czy mam prawo prosić w aptece o zamianę na
      opakowanie z innej serii???? Czy może od razu dac sobie z tym spokój????
      Kurczę, decydując się na antykoncepcję hormonalną miałam nadzieję, że mogła
      będę wreszcie kochać sie z moim facetem bez strachu i lęku o niechcianą ciążę,
      a tu okazało się, że już nie mam zaufania do tej metody... uncertain Może wszystko to
      nazbyt wyolbrzymiam... Sama nie wiem... confused
      Pozdrawiam serdecznie!
      • sikoku Re: dziś w aptece... (harmonet) 08.11.05, 09:13
        ja tez mam harmonet z tej serii. Pani w aptece powiedziala ze nie ma sie o co
        martwic, bo wycofane serie nie zostaly ponownie wprowadzone do obiegu, sa nowe
        serie z takimi samymi numerami, moga sie roznic jedynie data waznosci. Poza tym
        Harmonet nie byl poddawany badaniom jakosciowym, ale analitycznym wiec nie
        chodzi o to ze sa nieskuteczne, jest to tylko badanie skladu tabletki. Rownie
        dobrze takim samym badaniom moglyby byc poddane inne tabsy anty. Wiec nie ma co
        panikowac.
        pzdr
        • corrina_f1 Re: dziś w aptece... (harmonet) 14.11.05, 16:17
          No to miło się rozpoczęła moja "współpraca" z harmonetem...
          Wcześniej nic na ten temat nie czytałam, ponieważ brałam diane, więc żadne inne
          tabletki mnie nie interesowały.
          W zeszłym tygodniu byłam u gin, dostałam receptę na harmonet (nie wspominała
          słowem o całej tej akcji) i w sobotę wykupiłam ją. Zonk !!! To była właśnie
          wstrzymana seria No157A!! Dziś właśnie wzięłam pierwszą tabletkę.
          Obawiam się że mam maleńki problem, receptę wykupiłam w weekend w Karpaczu, a
          jestem z W-wy! sad
          Co robić ?
          • corrina_f1 Re: dziś w aptece... (harmonet) 14.11.05, 17:06
            Decyzja dotycząca wstrzymania sprzedaży Harmonetu została uchylona dzięki Bogu
            31 października smile Zadzwoniłam do apteki, gdzie go kupowałam i pani mnie
            uspokoiła, znalazłam zresztą treść uchylenia decyzji w necie smile
            Ale co sie zdenerwowałam to moje !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka