ivonne2 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 19.01.06, 10:23 Hej. Udaru nie miałam, ale niestey mam dla wykluczenia guza zrobić tomografie. Lekarz stwierdził, ze tabletki mogły wywołać jakąs uśpioną chorobe, zobaczymy. póki co antykoncepcji mam dosyć. Odpowiedz Link
johana19 Re: yasmin - w szczecinie 21.01.06, 19:06 Ja mieszkam w Słupsku ale najtaniej znalazłam za 34,64 )) Taniej już chyba nie ma co? A w aptece koło mojego domu kosztują w jednej 39,95, a w drugiej 42,00!! Asia mama LENY (27-01-2005) A Lenka ma już... Odpowiedz Link
klamus Re: yasmin - w szczecinie 25.07.06, 21:17 U mnie w mieście kosztują 31,50zł a w innej 43zł!! Odpowiedz Link
kajmanka2 Re: yasmin - w szczecinie 02.08.06, 11:20 W której aptece udało Ci sie kupić za 31,50??? Ja kupuje za 40zł.. Odpowiedz Link
anilewe82 Re: yasmin - w szczecinie 26.01.06, 10:28 Ja najtaniej znalazłam w aptece pod Medicusem - przy Placu Zwyciesta. Zapłaciłam 37 zł. Odpowiedz Link
wiola6 Re: yasmin - w szczecinie 26.01.06, 18:41 witam.od 6 lat biorę cilest ale od 3 miesięcy mam plamienia i zle się czuję lekarz przepisał mi właśnie yasminę i po tym co czytam to sama już niewiem co lepsze tyle złych opini czy warto zmieniać czy zostać przy cileście. Odpowiedz Link
jolus19.07 Re: yasmin 26.01.06, 19:30 Jestem w połowie pierwszego opakowania. Suchość w ustach i częstsze oddawanie moczu. Poza tym żadnych bólów, jedynie mam wciąż lekkie plamienie. Czy to może jeszcze długo potrwać? Jestem przerażona, że większość z was urosły piersi. Mam je spore, a jak jeszcze urosną to się chyba załamię. Zobaczymy co czas pokaże. Odpowiedz Link
kati_p Re: yasmin 27.01.06, 14:57 ja mam piersi w rozmiarze F i po pigułkach nie urosły Odpowiedz Link
mala_gonia Re: yasmin 28.01.06, 16:51 Czy ktoras z was sosujac yasmin ma skutek uboczny w postaci obfitej wydzieliny z pochwy? caly cykl musze nosic wkladki, by nie brudzic bielizny.czekam na okres z utesknieniem, bo to jedyny czas kiedy nie musze nosci wkladek, tylko tampony. wczesniej uzywalam cilest, potem logest,ale czulam sie po nim okropnie i chcialam wrocic do cilestu, ale lekarz zaproponowal mi yasmin. Zgodzilam sie i czuje sie dobrze uzywajac yasmin, tylko te uplawy... nie pamietam zebym miala takie objawy przy cilest. Zastanawiam sie nad powrotem do cilestu. Czy ktoras z was ma podobne doswiadczenia? Prosze o rade. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
setorika Re: yasmin 31.01.06, 19:05 Czytam te wypowiedzi i w zasadzie nie można z nich wyciągnąć żadnego słusznego wniosku. Chyba tylko jeden się nasuwa: trzeba przetestować na sobie. Co do skutków ubocznych ze śmiertelnym włącznie: nie należy wpadać w panikę, przeczytajcie sobie dokładnie ulotkę zwykłych środków przeciwbólowych czy innych specyfików bez recepty. Odpowiedz Link
piksel85 Re: yasmin 29.05.06, 10:05 setorika napisała: > Czytam te wypowiedzi i w zasadzie nie można z nich wyciągnąć żadnego słusznego > wniosku. Chyba tylko jeden się nasuwa: > trzeba przetestować na sobie. > > Co do skutków ubocznych ze śmiertelnym włącznie: nie należy wpadać w panikę, > przeczytajcie sobie dokładnie ulotkę zwykłych środków przeciwbólowych czy innyc > h > specyfików bez recepty. Tak tylko ze lekami antykonceopcyjnymi mieszacie sobie w gospodarce hormonalnej i nikt do konca nie wie jak to jest przy dluzszym stosowaniu panike nalezy wyeliminowac ale lepiej byc ostrozna bo moga byc z tego klopoty Powodzenia Odpowiedz Link
margo96 Re: yasmin 02.02.06, 09:34 Zażywam pierwsze opakowanie Yasmin.Też musze cały czas nosić wkładki ito wcale nie w rozmiarze mini.Myślałam że to raczej objaw jakiejś nadciagajacej grzybicy czy innego paskudztwa.Wczesniej prze 3 lata brałam Femoden.Czułam się OK,ale ostatnio przytyło mi sie znacznie,biust ważył tonę,no i te bóle głowy.Codziennie.No i mój ginekolog stwierdził że czas na zmianę.Nie wiem czy to wyjdzie mi na dobre,bo mam zero ochoty na seks.Po prostu nic mnie nie rusza Odpowiedz Link
justytka yasmin a brak krwawienia? 01.02.06, 09:35 pierwsze opakowanie skonczylam w sobote, jest sroda i dalej nic.. to czeste czy jest to juz powod do zdenerwowania? Odpowiedz Link
gwiazda_polarna Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 03.02.06, 12:29 Kończę 4 opakowanie Jasmin, czuję się świetnie, jest tylko jedno ale...od momentu przyjmowania jasmine przytyłam 7 kilo!!! Odpowiedz Link
portis3 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 30.08.07, 19:45 gwiazda_polarna napisała: > Kończę 4 opakowanie Jasmin, czuję się świetnie, jest tylko jedno ale...od > momentu przyjmowania jasmine przytyłam 7 kilo!!! Tak, to sie zdarza ja tez przytylam. A poniewaz to nie byl jedyny minus(niestety), wiec je odstawilam. Odpowiedz Link
norka84 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 03.02.06, 13:35 Otóż kilka dni temu na forum "Zdrowie Kobiety" przeczytałam wątek, dziewczynie spóźniał się okres i zrobiła dwa testy. Wszło jej, że jest w ciązy. Dziewczyna pisała, że nie wiem jak to możliwe bo brała proszki regularnie, o żadnej nie zapomniała, nie było wymiotów ani bigunek (to są jej słowa). Co o tym sądzicie? Ja także biore Yasmin i prawdę mówiąc podłapałam małą schizę... Zaufałam pigułkom, wszystko było dobrze i nagle natknęłam się na ten wątek. Ostatni raz współżyłam 27 grudnia, potem 4 stycznia (po 8 dniach) dostałam krwawienia z odstawienia, teraz znowu mam krwawienie tylko jakoś takie mniej obfitsze mi się wydaje. Ale może to moje wymysły... Schiza pewnie... Sorry że was zamęczam pewnie i tak każda z Was ma własne problemy. W każdym razie dzięki za wysłuchanie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
nimfetka23 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 04.02.06, 17:44 Witajcie dziewczyny! Ja biorę Yasmine, pierwsze opakowanie. Po kilku pigułkach zaczęły mnie dręczyć straszne bóle głowy, dosłownie nie do wytrzymania. Tabletki przeciwbólowe nie pomagają Zostało mi jeszcze 5 dni mordęgi.... W przyszłym tygoidniu ide do lekarza po receptę na inne. Dodam, ze wcześniej brałam Cilest przez 4 miesiące. Dostałąm po nim strasznej grzybicy i bardzo popsuła mi się cera. Lekarz uprzedzał mnie, że może mnie boleć głowa po Yasmine. Ciekawe ile pacjentek juz mu sie skarżyło? Co do pragnienia, to po Yasmine mam straszne pragnienie. Dotąd nie wypijałam 1 litra dziennie a teraz wypijam chyba ze 3... Nie moge nigdzie w necie znaleźć informacji na temat skutków ubocznych Yasmine i jego potencjalnego wycofania, oprócz tego co piszecie na forum. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
nimfetka23 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 04.02.06, 17:46 Aha, zapomniałam napisać, że po Yasmine mam strasznie obfite białe upławy i suchą skóre na całym ciele. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
the_sound_of_silence Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 07.02.06, 23:38 W zeszłym miesiącu lekarz przepisał mi Yasmin. Dzisiaj wzięłam 7 tabletkę. Robię wszystko zgodnie ze wskazaniami lekarza. Wybieram się co prawda na kontrolę, ale kto wie, może któraś z was mi coś doradzi? Moje samopoczucie raczej nie uległo zmianie. No, może przez pierwsze dni byłam bardziej drażliwa, ale to raczej zbiegło mi się z innymi sprawami. Jestem - nie oszukujmy się - prawie cały czas narażona na stres, czasem ogromny stres; Yasmin zaczęłam brać, żeby nie jechać na opakowaniach ibupromu w trakcie okresów (niesamowity ból organów rodnych+w dolnych partiach kręgosłupa, uniemożliwiający normalne funkcjonowanie). No i wszystko cacy, w sumie od momentu wzięcia pierwszej tabletki odnośnie bólów było już tylko lepiej. Ale po jakichś 5ciu dniach (zapisałam, ale nie chce mi się sprawdzać) zaczęły mi się krwawienia. Całodobowe, jak normalna miesiączka. Z tym, że trwało to, włącznie z "krawieniem z odstawienia" ponad dwa tygodnie. Bezboleśnie co prawda i - teoretycznie - zgodnie z ulotką. Yasmin to moje pierwsze tabletki i jestem przed 20, więc trochę te krwawienia zbagatelizowałam. Lekarz nic mi o paleniu nie mówił, ani tym bardziej o tym, że tabletki są aż tak szkodliwe - a jest dobrym specjalistą; pomijam już fakt, że kolegą z pracy mojego stryja Cóż, co do skutków ubocznych, to z Yasmin wiążę tylko odzywające się co jakiś czas bóle brzucha (subtelne dość i tak), to krwawienie (z niecierpliwością czekam na przejście tego opakowania, bo może być wesoło) i podejrzewam, że wróciła mi grzybica - z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że może mieć to jakiś związek z tabletkami. Ja we Wrocławiu płacę 42,50. Ale będę szukać taniej (choć nierealna wydaje mi się opcja ok. 30 zł na placu św. Macieja) Pozdrawiam Odpowiedz Link
tygrysek86 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 10.02.06, 18:11 w kielcach, w aptece pod zegarem, swego czasu kosztowaly 30 zl; ale to byly piekne stare czasy i teraz pewnie kosztuja kolo 38 zl (nie orientuje sie dokladnie); w krakowie taniej niz za 38 nie znalazlam (apteka na lea; ms agh); ja yasmin biore juz dobre pol roku; wczesniej bralam jeanine, po ktorej drastycznie spadlo mi libido (+ suchosc w pochwie); ale pozbylam sie tradziku; po yasmin zaczely mi sie przetluszczac wlosy; jednoczesnie znacznie przesuszyla mi sie skore (chociaz nie moge wykluczyc, ze to po prostu wynik przeprowadzki i zmiany wody); ale libido przynajmniej troche mi skoczylo; okres pojawia sie dopiero 4-5 dnia po odstawieniu tabletek, jest niebolesny i dosyc skapy, z czego jestem b. happy )) ogolnie nie narzekam; i jedne, i drugie tabletki tolerowalam calkiem niezle; w trakcie brania jeanine przytylam, ale raczej z obzarstwa niz od tabletek... biust jak mialam tak mam c; czytajac te komentarze tutaj to mozna tylko stwierdzic, co juz ktos zauwazyl, ze tabletki trzeba przetestowac na sobie, bo skutki bywaja skrajnie rozne Odpowiedz Link
niunia9941 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 18.02.06, 18:24 W Bydgoszczy można kupić Yasmin za 32zł., to chyba najtaniej gdziekolwiek widziałam, to apteka Alba na ulicy Marii Skłodowskiej-Curie. Osobiście nie polecam w ogóle tabletek antykoncepcujnych, w ciągu półtora roku przytyłam 7kg, a i tak już wczesniej przydałoby się zrzucić. Nie miałam aż tak wielkich problemow z waga po Novinette, przytyłam wtedy może 2kg, natomiast po Yasmin w krótkim czasie przybralam jeszcze 5kg. Stwierdziłam,że to już przesada i skończyłam jak na razie wszelkie przygody z tabletkami, które w mojej opinii są bardzo niezdrowe, a istnieją przecież inne metody. Może prezerwatywa nie jest komfortowa, ale na pewno zdrowsza. Odpowiedz Link
zarra Re: Gdzie najtaniej w Warszawie ? 12.02.06, 17:23 Wiem ze na Gocławiu , na Fieldorfa. To dla mnie drugi koniec świata Gdzie jeszcze cena Yasmin spada ponizej 40 zł ? Tam na Fieldorfa podobno 32 złote. Odpowiedz Link
secretly Re: Gdzie najtaniej w Warszawie ? 12.02.06, 19:54 ul. Konopacka róg 11 listopada - praga północ. cena: ok. 33zł. do tego jesli masz na recepcie 3 opakowania - 4 dostajesz gratis! Lu Odpowiedz Link
duli03 A gdzie najtaniej w Poznaniu? 13.02.06, 14:18 Dziewczyny. A w Poznaniu to gdzie najlepiej kupić? Bo nie uśmiecha mi sie płacenie 42 złotych za opakowanie Odpowiedz Link
zarra Re: A gdzie najtaniej w Poznaniu? 13.02.06, 19:34 Secretly, ogromne dzięki )) Byłam , nabyłam. Mam 3 opakowania po 34 zł plus jedno gratis U mnie (Bemowo, Jelonki i okolice) ceny nie schodzą ponieżej 40 zł. Niewiem z czego to wynika, ale z tego co zauważyłam taniej jest na północy Warszawy. Odpowiedz Link
aliya_uk przerazenie... 14.02.06, 23:46 no ladnie, dzis kupilam pierwsze opakowanie i z ciekawosci przeczytalam ulotke,,, z minuty na minute bylam bardziej wystraszona, stwierdzilam ze wejde na forum, moze tutaj cos uspokajajacego.... a tutaj wiekszosc Waszych wypowiedzi jednak negatywna.... ja i bez tabletek bole glowy mam... gorszych nie chce... ale chyba sprobuje bo ta Yasmin to bardziej jak lekarstwo na skore i te inne sprawy...najwyzej po kilku dniach przestane to brac jak bedzie zle... i chyba przez te kilka ndi nie bede palila... (nie pale duzo,,, 4-5 dziennie).. kiedys bralam przez 3 lata diane... i pomogla troszke, nie mialam zadnych negatywnych skutkow ubocznych... zero... a jednak w tym samym czasie jedna z lekarek powiedziala ze diane zmienila mi caly uklad hormonalny... a wiele znajomych farmaceutek odradzalo bo twierdzily ze diane jest przestarzalym srodkiem i wyjatkowo niezdrowym... no i o tej Yasmin tak sie teraz naczytalam...juz sama nie wiem co robic ja dzis kupilam w Warszawie na pulawskiej (apteka calodobowa rog Willowej) za 37zl za opakowanie. pozdrawiam Odpowiedz Link
renatka22 Re: Gdzie najtaniej w Warszawie ? 21.03.06, 20:44 w aptece akademickiej na krakowskim przedmiesciu 37 zl.Moze to nie jest supertanio alw wiekszosc cen z jakimi sie spotkalam w aptekach to 42 zl. Odpowiedz Link
renatka22 Re: Gdzie najtaniej w Warszawie ? 27.03.06, 23:43 to znow jaal niepodleglosci 107, wawa, apteka calodobowa- 30 zl Odpowiedz Link
ewelita Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 15.02.06, 11:28 Hmm, a ja mam mieszane uczucia. Zmieniłam Nowynette na Yasmin, bo tyle fajnego o niej czytałam. Jestem w trakcie trzeciego opakowania no i moje obserwacje: początkowo w pierwszym opakowaniu potworne bóle głowy i mdłosci, ciągle byłam głodna i chyba troszkę przybrałam, ale nie jestem pewna czy to od tabletek. Przy drugim troche przeszło, przy trzecim calkowicie. Urosły mi piersi, choć małe nie były, ale zmniejszyła się ich bolesnośc i teraz w zasadzie ich nie czuję.Jedno co mnie martwi to zmienne nastroje, miałam jakieś doły i płaczliwosc, mam nadzieję , że to minie. A co mnie cieszy? Wzrost libido ( choć przy poprzednich nie było małe)no i większe nawilżenie pochwy, ech tu widzę wyraźną poprawę. A i jeszcze okres mi się skrócił i stał bardziej skąpy, a to też dla mnie plus. Miałam kryzys i chciałam zmienic na Nowynette, ale teraz chyba juz nie. Przypilnuję tylko trochę wagę i poskromię apetyt ( wzmozony przez ok. pierwszy tydzien brania) i mam nadzieję bedzie ok. Tabletki biorę od około 7 lat, brałam wiele Cilest, Mercilon, Novynette, najdłużej Minulet ale ten wywołał jakies stany przeddepresyjne więc odstawiłam. Mam porównanie i przy yasmin jest mi najlepiej. Odpowiedz Link
johana19 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 15.02.06, 11:40 Właśnie w piątek skończyłam pierwsze opakowanie. Też miałam wątpliwości gdy zaczęłam brać Yasmin. Ale w końcu się zdecydowałam. O każdych tabletkach zawsze będą opinie dobre i złe. Wystarczy na forum poczytać o pozostałych. Myślę, że należy się przekonać na własnej skórze czy coś nam służy czy nie. Ja u siebie nie zauważyłam jak do tej pory żadnych skutków ubocznych. Może trochę bardziej suchą skórę mam. I ze 2-3 razy bolała mnie głowa dość intensywnie ale nie mogę powiedzieć, że jestem pewna, że to od tabletek właśnie. W poniedziałek dostałam okres i zarówno przed jak i w trakcie przechodzi całkowicie bezboleśnie i niezauważalnie. Więc póki co jestem zadowolona )) Asia mama LENY (27-01-2005) A Lenka ma już... Odpowiedz Link
afru Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 18.02.06, 23:03 dzisiaj wybralam sie do mojej gin, powód: pms, przed okresem łapię takiego doła, ze nie mogę z sobą wytrzymać, ryczę niemalże non stop (ostatnio trwało to parę dni). Wcześniej zrobiłam sobie badanie na prolaktyne. No i mam podwyższoną trochę, i dlatego pani gin stwierdziła, ze z tego powodu te doły, a na to tylko tabletki i przepisała mi yasmin. Teraz czytam forum o yasmin... czy te tabletki wpływają pozytywnie nastrój? czy wam się poprawił? w sumie niewiele o tym tutaj jest (o nastroju) a na innych forach spotkałam się z postami w ktorych dziewczyny pisza o pogarszającym się nastroju.. dzięki za jakąkolwiek odpowiedź. afru Odpowiedz Link
piksel85 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 29.05.06, 11:00 Sa rozne efekty psychiczne u roznych osob. Te tabletki sa po to zeby unikac ciazy przede wszystkim (juz o tym pisalem) one nie maja za zadanie poprawiac nastroju. Decyzja o przyjmowaniu lekow AK wiaze sie ze swiadomoscia zabawy na cienkim lodzie jakim jest tutaj niewatpliwie uklad hormonalny. I nie ma regoly ze te poprawiaja nastoj a inne pogarszaja. Nigdy do konca nie mozna powiedziec co sie po nich stanie. Odpowiedz Link
dorek22 Plamienia? 20.02.06, 22:12 Lekarka uprzedzala mnie o mogacych wystapic plamieniach...ale to co sie dzieje troche mnie niepokoi. Biore 13 tabletke i do tej pory utrzymuje si ekrwawienie...nie jest oczywiscie obfite..ale ta przyslowiowa wlkladke mam zalana. Tego chyba nie mozna nazwac plamieniem.Co sie dzieje..czy zazywanie antybiotyku moze miec w tym swoj udzial?? Odpowiedz Link
piksel85 Re: Plamienia? 29.05.06, 11:05 Moja Kobieta tez uzywa Yasminek i gdy brala antybiotyki miala tak samo jak Ty, z reszta podobno powinno sie odstawic Yasminy przy antybuiotykach. Albo brac je w przerwach po 7 dni ale ciezko tak z choroba trafic. Nic sie nie lam Kobieto tylko sie obserwuj jak dziala Twoj org. na te pigulki. Odpowiedz Link
aliya_uk Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 20.02.06, 22:55 no to tak, po pierwszej tabletce (sobota godzina 22) rano w niedziele obudzilam sie ze zdretwiala i bolaca od tego zdretwienia reka..., po drugiej tabletce rosbolala mnie glowa po jakichs 30 minutach (ale to chyba jakas autosugestia bo watpie zeby tak to szybko wplynelo???) a dzis rano znowu obudzilam sie ze zdretwiala reka... jakies drobne bole brzucha mam wczoraj i dzis ale to chyba zmeczenie, bo od kilku dni jestem w roznych podrozach i .... mam nadzieje ze to wplyw tego a nie yasmin... a jak to jest z tymi zatorami? jak sprawdzac aby tego sobie nie zalapac? Odpowiedz Link
piksel85 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 29.05.06, 11:09 Moga wystapic zatory w zylach i jest to dosyc grozne. Przedewszystkim musisz zmierzyc sobie pziom cholesterolu we krwi magnezu i jonow "K" i "Na" jesli wszystko bedzie w normie (a nawet mozesz odpuscic sobie te badania) kup sobie zwykla aspiryne bajerowska i wal co drugi dzien 0,5 tabletki (aspirynki) bo aspiryna a raczej kwas tworzacy ja rozrzedza krew co powoduje zmniejszenie szans na zator badz zawal serducha. Tylko nie mozna przesadzac z aspirynka bo juz jednokrotne przyjecie powoduje krwawienie w jelicie grubym. Warto zapytac lekarza nawet ginka POZDRAWIAM Odpowiedz Link
rp.babler Yasmin a leki antyalergologiczne? 27.02.06, 13:48 Biorę już przez dłuższy czas Yasmin, ale w tym miesiącu czuję się dziwnie, robiłam testy alergologiczne (plastry na plecach) a później brałam tabletki antyalergologiczne, czy one mogły zaburzyć działanie yasmin? Odpowiedz Link
wiolek26 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 28.02.06, 13:42 Witam też dostałam od mojego ginekologa yasmin. wczesniej 5 lat miałam spirale, a przed nia pigulki ale tylam wiec zalozylam spirale. Teraz kiedy ja wyjelam poprosilam lekarza o takie pigulki po ktorych nie przytyje i dostalam yasmin. Miewam czeste migreny, a tu jak okazuje sie yasmin nie powinno sie zazywac przy migrenach o czym dowiedzialam sie z ulotki po kupnie tabletek. Odchorowalam to po zazyciu 3 tabletki dwudniowa migrena, sama nie wiedzialam czy to migrena czy grypa tak mna sponiewierało. Do tego w czasie okresu nabiera sie wody i u mnie wtedy waga podskakuje o 2-3 kilo co po skonczeniu miesiaczki znikia. jak zjadłam yasmin 3 kilo po miesiaczce nie chce zejsc. Do tego wszystkiego zero ochoty na seks. Wieczorami szybko jestem senna. Biust mam ciągle nabrzmiały i jędrny jak przy okresie. Juz zapomniałam jak to jest bo przy spirali mnie piersi nie bolały. Chce się często pić to może i dobrze. Jedynym plusem dla mnie jest to że normlanie jestem strasznie nerwowa osoba a yasmin mnie wyciszyla nawet mam wrażenie że czasami jest ospała, anemiczna. Ale jesli pozostale dolegliwosci nie mina to zjem drugie opakowanie ktore wykupilam i nie bede ich wiecej brała Odpowiedz Link
pariss Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 02.03.06, 11:52 prosze o pomoc! wczoraj o 21 wzielam tabletke, natomiast ok. 0.00 wystapily u mnie wymioty i ostra biegunka i tak ciagnie sie az do teraz... natosmiast w ulotce jest napisane, ze w takim przypadku tabletki moga nie dzialac odpowiednio - co mam zrobic? mam teraz wziac nastepna? nie robic przerwy (dzis mialam wziac ostatnia z opakowania)? prosze o rade! Odpowiedz Link
margaretka2002 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 02.03.06, 12:26 3 godziny na wchloniecie sie tabletki to duzo. Wydaje mi sie, ze wystarcza 2. Poza tym ostatnia tabletka nie jest az taka wazna, bo przeciez za pare dni dostaniesz okres, wiec taka plodna to znowu nie jestes . Nie przejmuj sie, zrob przerwe normalnie. M. Odpowiedz Link
danab71 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 02.03.06, 19:56 dzisiaj lekarka zapisala mi yasmin wlasnie... czytam opinie... ile babek, tyl eopinii - pozyjemy zobaczymy... Odpowiedz Link
hasynka2006 o Yasmin 04.03.06, 22:34 Jak dla mnie Yasmin to cudowne tabletki. Zero skutkow uboczynch, ladnie urosly mi piersi z C na D, zero plamien, podwyzszona libido, super samopoczucie. Nie stosowalam do tej pory innych tabletek wiec nie mam porownania, ale pan doktor dobrze trafil. "Moj usmiech tlumaczy wszystko" Pozdrawiam Odpowiedz Link
zarra Re: o Yasmin 06.03.06, 22:39 No cóz, rzeczywiście, ile kobiet tyle opini Ja po skończeniu pierwszego opakowania pokuszę się o opinię : Dla mnie bomba ! Poprzednio brałam Microgynon, miałam humory, było mi źle, miałam okropną cerę, byłam opuchnięta, nerwowa, wiecznie zmęczona, seks mógłby nie istnieć. Po zmianie na Yasmin jest o niebo lepiej : Czuję się lżejsza, normalna , mam więcej energii i dobrego nastroju. I włosy mi się mniej przetłuszczają. Odpowiedz Link
anna13131 Re: o Yasmin 07.03.06, 19:23 Hello.Czytam tak te opinie i juz w mozgu sie lasuje.Mysle ze kazda inaczej zareaguje,bo kazdy organizm jest inny.Jestem na Yasmin kilka miesiecy,poza libido które spadło do chyba -10 i troche suchej skóry nie zauważyłam innych skutków ubocznych.Szczerze mówiąc brałabym je dalej,ale w momencie kiedy moja ochota na seks z chłopakiem(a własciwie brak tej ochoty)jest tak niska zdecydowałam sie odstawic.Mam shize na punkcie niechcianej ciązy,wiec nie wiem czym skutecznym sie zabezpieczyc.Innych tabsów wolałabym nie brac,bo nie chce sie juz truc,ale czyba psycha mi siadzie z nerwow.A propo:wiem ze nie mozna ale mam jedno opakowanie Yasmin za 30 zł-odstapie.Nr gg 8449947. Odpowiedz Link
ollur Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 08.03.06, 20:42 zblizam sie juz do konca pierwszego opakowania yasmin i od jakiegos tygodnia zauwazam ciagle nowe(!!) wypryski - na plecach?! nie jest to typowy tradzik.. w srodku tylko woda.wczesniej ok roku bralam jeanine i nic sie takiego nie dzialo. czy ktoras z was miala podobne rzeczy? moze to po prostu nie jest wina tabletek.. ale musze sie upewnic. czekam na odpowiedzi. a do lekarza pojde swoja droga.pozdrawiam Odpowiedz Link
ollur Re: najtaniej w krakowie 08.03.06, 20:45 aaa zapomnialabym najtansze w krakowie znalazlam na krowoderskich zuchow w niebieskim wiezowcu zaraz kolo petli 3,5,7,19,34. kosztuja 36pln. Odpowiedz Link
kati_p Re: najtaniej w krakowie 12.03.06, 23:52 tyle samo płaciłam na al. Pokoju, apteka w ośrodku zdrowia Odpowiedz Link
nunuska1 Re: yasmin 13.03.06, 17:09 cześć, ja yasmin kupuje za 29,90 ale w innej aptece tabletki kosztowały 39,80, nie wiem czemu taka różnica. biore 2 opakowanie i wszystko jest ok, czytałam ze niektórym rosnie biust, mi nie a szkodapoprzednie brałam diane35 prze 18 miesięcy i tez byłoby super ale przytyłam 3 kg. cilest dla mie był do kitu (częste plamienia), brałam jeszcze microgynon ale ginekolog powiedział ze to przestarzały lek i lepiej nie brać(w poprzedniej wypowiedzi czytałam ze microgynon jest lekiem II generacji i jest bardzo dobry i teraz sama nie wiem ilu ginekologów tyle opini) pozdrawiam Odpowiedz Link
poeme7 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 14.03.06, 20:07 to jest wina tabsow-mialam tak samo na femodenie. syfy jak ospa, a nie zwykly pozadnytradzik Odpowiedz Link
monalizz migreny 12.03.06, 23:05 Mam taki problem, ze w czasie stosowania tabletek antykoncepcyjnych mam co jakis czas bardzo uciazliwe migreny. Bralam juz Harmonet, Cilest, Femoden i stosowalam plastry Evra, teraz juz od 3 miesiacy biore Yasmin i ogolnie czuje sie bardzo dobrze, ale znowu kilka dni temu mialam atak migreny. Jest to bardzo uciazliwe, bo mam wtedy dzien z glowy, a do tego carz bardziej mnie to martwi. Czy ktoras z Was miala moze podbne kolpoty? Odpowiedz Link
aliya_uk Re: migreny 13.03.06, 19:02 tak, ja miewam ataki strasznych bolow glowy... fakt ze miewalam je bez yasmin, ale nie az tak tragiczne,... w kazdym razie w pierwszym opakowaniu yasmin mialam "tylko" 2 takie dni... jestem po pierwszym opakowaniu,,, i jakos nadal nie moge sie przekonac... skora jakby miala mi odpasc z zasuszenia mimo ze do szczuplych osob nie naleze a i lotionu nawilzajacego uzywam... pozdrawiam Odpowiedz Link
wroclawiankax Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 14.03.06, 14:34 kochane "uzytkowniczki" Yasmine,czy mozecie mi podac sklad hormonow w tym leku? zamierzam zmienic Harmonet na jakies inne pigulki.radzicie mi Yasmine? po harmonecie troche przytylam i urosly mi piersi aha...i obnizylo libido wole tego uniknac przy nowych tabletkach.jakie macie doswiadczenia?? Odpowiedz Link
miss_sauron Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 15.03.06, 13:22 skład yasmin: estrogen - 0,03 mg, progestagen (konkretnie Drospirenonum) - 3 mg (końska dawka...) po yasmin teoretycznie nie powinno sie tyc (zastosowany progestagen przeciwdziala zatrzymywaniu wody w organizmie) przywrocily mi moje naturalne libido (totalnie wyzerowane przez jeanine) Odpowiedz Link
lusia79 Poradźcie! Proszę... 15.03.06, 22:35 Babeczki! Dziś rano wzięłam 8 tabletkę Yasmin. Nigdy wcześniej nie stosowałam anty hormonalnej. 2 dni temu skończyła mi się @, a tu dziś wieczorem plamienie nudności, ból brzucha Czy to może być od tego specyfiku? Odpowiedz Link
nunuska1 Re: Poradźcie! Proszę... 16.03.06, 09:35 cześć, tak to może byc po yasmine, niektóre kobitki opisywały co przeszły biorąc yasmine(wątki wyżej), może ty ich nie możesz brać i trzeba zmienić na inne tabletki, dla nnie są ok, ale każda z nas jest inna, pozdrawiam Odpowiedz Link
wroclawiankax yasmin tanio we wrocku? 16.03.06, 16:21 hej,czy mozecie mi poradzic gdzie mozna jak najtaniej we wroclawiu kupic yasmin??dzis dostalam na niego recepte (jednak zamiast harmonetu). mam nadzieje ze wszystko po nim bedzie ok... Odpowiedz Link
danab71 Re: yasmin tanio we wrocku? 16.03.06, 17:15 dzisiaj po raz pierwszy wzięłam Yasmin. teraz ciekawa jestem reakcji mojego organizmu na tą pigułkę. coż, czas pokaże które posty w tym wątku będę mogła uznać za swoje, ale uprzejmie o tym doniosę... Odpowiedz Link
lusia79 Re: Poradźcie! Proszę... 22.03.06, 06:52 Hmmm - ponoć organizm potrzebuje czasu żeby się przyzwyczaić do ataku hormonków z zewnątrz. No i takie reakcje mogą trwać przez 3 m-ce niestety Nie pozostaje mni nic innego jak uzbroić się w cierpliwość... Odpowiedz Link
agusia_1988 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 18.03.06, 13:36 ja wczoraj wieczorem okolo 23 wzielam pierwsza tabletke. Odpowiedz Link
danab71 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 19.03.06, 17:11 jestem po 4 pigułce... dużo/mało... czuję sie generalnie świetnie, może tylko nieco bardziej jestem senna, ale nie mam pojęcia, czy to kwestia pigułek czy może trybu życia... do tego lekko "ciężkie" nogi, dwa pierwsze dni lekki ból głowy - teraz już jest ok... być może to tylko moja sugestia a być może kwestia pigułek - trudno ocenić... oczywiście po 4 dniach trudno wyrokować, trudno cokolwiek powiedzieć, na wszystko potrzeba nieco więcej czasu jak sądzę... coż, wypada tylko poczekać - przekonam się, co będzie dalej... Odpowiedz Link
agusia_1988 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 19.03.06, 22:37 no ja teraz wzielam 3 tabletke i dobrze sie czuje.w poludnie na troche sie zle czulam, ale to byla mala niedyspozycja(pewnie dlatego ze nie jadlam sniadania, co czesto mi sie zdarza) Odpowiedz Link
johana19 Skutki uboczne... 21.03.06, 19:48 Wczesniej zachwalałam, teraz muszę ponarzekać. Własnie w sobotę zaczęłam trzecie opakowanie. Od wczoraj czyli po zazyciu dwóch tabletek czuję się fatalnie. Wczoraj rano wstałam do córki i potwornie zakręciło mi się w głowie. miałam dreszcze i nie mogłam oddychać. Ledwo doszłam zpowrotem do łóżka po czym zasłabłam. Złe samopoczucie i osłabienie nie ustępowało przez cały dzień. Myślałam, że przejdzie, że to może przesilenie jakieś, skok ciśnienia itp. Dzisiaj rano znowu miałam silne zawroty głowy. Do tego już w nocy doszły potworne bóle nóg, a w zasadzie łydek, tak od kolana w dół. Jakbym ciągły skurcz miała albo mięśnie napięte, trudno to opisać. Poza tym od wczoraj nie ustępuje uporczywy ból głowy i uczucie kołowania. Ciężko jest mi się poruszać. Mam normalnie trudności z chodzeniem bo tak słabo się czuję i tak mnie wszystko boli. Koleżanka zasugerowała mi, że to może od tabletek właśnie. Nie brałam tego pod uwagę bo przez dwa miesiące nic mi nie dolegało ale sięgnęłam raz jeszcze po ulotkę i przeczytałam o działaniach niepożądanych, które niezwłocznie należy skonsultować z lekarzem. Mam właśnie większość z nich. Nie mam 100% pewności, że moje samopoczucie spowodowane jest właśnie braniem Yasmin ale są one głównym podejrzanym. Dlatego też jutro wybieram się z wizytą do lekarza rodzinnego by dał mi skierowanie na badania (przede wszystkim kompletna morfologia) oraz do gina by zadecydował co dalej z Yasmin. Odstawiać czy brać? Może to nie przez nie to wtedy szkoda by było odstawiać choć z drugiej strony tak sobie myślę, że chyba wrócę do sprawdzonego już Minisistonu... Trzymajcie kciuki. Dam znać co powiedzieli lekarze. Asia mama LENY (27-01-2005) A Lenka ma już... Odpowiedz Link
agusia_1988 Re: Skutki uboczne... 21.03.06, 23:51 no jesli sie kobieta zle czuje, i to zle samopoczucie jest nie dozniesienia to mozna powiadomic swojego ginekologa i pojsc na konsultacje do zywklego czy tez do specjalisty ds mojego problemu no i odstawic pigulki. Odpowiedz Link
johana19 Re: Skutki uboczne... 22.03.06, 22:34 Byłam dziś u ogólnego lekarza, który też obstawia tabsy choć nie wyklucza, że mogę tak silnie odczuwać przesilenie wiosenne albo jeszcze co innego może mi dolegać. W każdym razie dostałam skierowanie na różne badania (pełna morfologia, mocz, cukier, jakieś minerały i mikroelementy itp.) Jutro idę do laboratorium. A w sprawie tabsów to kazała jeszcze skonsultować z ginem. U niego też dziś byłam. Powiedziałam co i jak i oznajmił mi tak: Jeżeli samopoczucie nie ulegnie zmianie na lepsze albo się wręcz pogorszy to odstawić tabletki natychmiast! A jeżeli uznam, że nie jest tak tragicznie i mi się choć trochę poprawia i będę chciała to mogę brać opakowanie do końca. Mam zadecydować bo sama wiem najlepiej jak się czuję. W każdym razie potem wracam do moich starych sprawdzonych tabsów czyli będę znowu brała Minisiston. Juz mam receptę. Mogę je w sumie już teraz zamiennie zacząć brać ale przez 2 tygodnie od zmiany i tak nie będę zabezpieczona więc ich łykanie byłoby bez sensu. Dziś już się czułam lepiej. Tzn. łeb mnie jeszcze bolał i rano lekko zakręciło mi się w głowie ale przeszedł ten ból nóg i chodzić mogłam. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze! Asia mama LENY (27-01-2005) A Lenka ma już... Odpowiedz Link
danab71 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 23.03.06, 09:03 być może dziwne moje pytanie, ale... pierwszą pigułkę wzięłam w czwartek tj. 16 marca ( pierwszy dzień okresu ), ostatnią, czyli 21 pigułkę wezmę 5 kwietnia. Przerwa w braniu pigułek 7 dni - więc powinnam kolejne opakowanie rozpocząć 13 kwietnia ( czwartek, tak jak w przypadku pierwszego opakowania, czyli w dniu, kiedy rozpoczął się ostatni okres ), bez względu na to, czo okres będę jeszcze miała czy też juz się zakończy. Czy tak właśnie mam zrobić ? Wiem, na ulotce dołączonej do pigułek wszystko jest jasno opisane, ale prosze o podpowiedź, czy dobrze myślę w tym przypadku... Odpowiedz Link
johana19 Do danab71 23.03.06, 09:11 Tak, dobrze rozumujesz. Następne opakowanie zaczynasz też w czwartek tj. 13 kwietnia. I tak już będzie. Zawsze kolejne opakowanie będziesz brała w czwartek chyba, że w międzyczasie sobie coś poprzesuwasz. Opakowanie zaczynasz niezaleznie od tego, czy pojawił Ci się okres czy też nie. Na początku może się tak zdarzyć, że nie pojawi się na czas choć zazwyczaj pojawia się w kilka dni po rozpoczęciu 7-dniowej przerwy. Tak samo postępujesz (tzn. rozpoczynasz kolejne opakowanie) w przypadku, kiedy krwawienie jeszcze trwa. Mam nadzieję, że jasno to wyjaśniłam Asia mama LENY (27-01-2005) A Lenka ma już... Odpowiedz Link
danab71 Re: Do danab71 23.03.06, 10:09 dziękuję ! pytam po prostu dla pewności, nie chciałabym popełnić jakiegos błędu... dziękuję... Odpowiedz Link
lou_lou Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 25.03.06, 23:51 Zanim zaczelam brac Yasmine, przez 3 lata bralam Logest. Po odstawieniu Logestu (ktory powodowal u mnie wielkie migreny oraz suchosc pochwy i wielki spadek libido), lekarz kazal mi zrobic dwumiesieczna przerwe. Przy Logescie przytylam, ale nieduzo i dzialo sie to sukcesywnie-w ciagu calych trzech lat. Teraz-przy Yasmin czuje sie dobrze, nie mialam tak silnej migreny podczas okresu, lecz tepy bol glowy, z ktorym dalo sie jednak pracowac i chodzic. Nie widze na razie zadnej zmiany wagi- ani w jedna, ani w druga strone. Mam natomiast tradzik, na czole i policzkach. Co ciekawe-pojawil sie podczas okresu przy odstwieniu. Dzis zaczelam drugie opakowanie i czekam na reakcje. Podczas brania Logestu mialam idealna cere. Nie wiem, coz to za dziwna reakcja, skoro wszystkim cera sie oczyszcza. Zastanawiam sie , czy to na pewno wplyw Yasmin, czy moze np alergia na cos. Niestety, niedawno bylam zmuszona brac antybiotyki( na stan zapalny zeba). Byc moze dzialanie Yasmin zostalo zaklocone, stad ten tradzik? Nie biore tabletek w celach antykoncepcji, ale na uregulowanie cyklu i torbiele w piersiach, ktore zdaniem dwoch lekarzy powstaly wskutek wieloletnich nieregularnych okresow. Czy ktorakolwiek z was dostala tradziku? To mnie najbardziej martwi. Piersi sa pelniejsze, ale przesady nie ma. Cieszylabym sie gdybym troszke schudla, bo nalana i pelna wody jestem od lat..Pozdrawiam was. Odpowiedz Link
bo.tak Re: do lou_lou 05.04.06, 09:52 czesc lou_lou, Masz racje, działanie antybiotyków moze zniwelowac działanie Yasmine. Chociaż trądzik może być reakcją na te tabletki, ja miałam taką przy Evrze, gin powiedział, ze czasem sie tak zdarza. Nie badałaś się zeby sprawdzić co jest przyczyną nieregularnych okresów? Tabletki tylko odsuwają ten problem w czasie, jak przestaniesz brac, to powroci. pozdrawiam Odpowiedz Link
yennn [...] 17.05.06, 07:36 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
danab71 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 24.05.06, 17:16 czy ktos moze mi poradzic, podpowiedziec... biorę juz kolejne opakowanie yasmin - chciałabym przesunąc okres - ostatnia pigulkę z opakowania wezmę we wtorek, od srody powinnam czekac na okres, ktorego tym razem nie chce miec w tym czasie - czy w związku z tym juz w srode powinnam zaczac nowe opakowanie pigulek, brac je do konca, czyli wszystkie pigulki z opakowania a potem postępwoac tak jak zwykle czyli zakonczyc we wtorek, od srody czekac na okres? czy na tym polega przesuniecie okresu ? byc moze pytanie banalne, ale potrzebuje podpowiedzi, po prostu... jak rozumiem ochrona przed ciaza jest tak jak zwykle, czyli pomimo ciaglego brania, bez okresy=u i przerwy nadal pigulki działaja tak, jak powinny, czy tak ? - prosze o kilka słów... Odpowiedz Link
marriot papierosy i soczewki kontaktowe 27.03.06, 12:34 czy są jakies przeciwskazania do stosowania Yasminu kiedy nosi sie soczewki kontaktowe i pali papierosy? Odpowiedz Link
agusia_1988 Re: papierosy i soczewki kontaktowe 27.03.06, 17:13 mozna uzywac soczewek, czytalam na ulotce diane(gdy bralam) ze moze byc nie tolerancja ich jesli sie bierze diane. palenie papierosow nie zmniejsza dzialania, jednak pigulki i papierosy zwiekszaja ryzyko zachorowan na zakrzepice Odpowiedz Link
eva_84 Kto ma wzdęcia po Yasmine??Ratunku!Czy to możliwe? 30.03.06, 19:55 Jestem w trakcie drugiego opakowania. I od paru dni czuje się jak BALON! to okropnie krępujące i uciążliwe. Dopiero kiedy przeczytałam posty dziewczyn na forum skojarzyłam fakty. Czy wy też tak macie? Odpowiedz Link
moniqe7 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 31.03.06, 12:28 witamja biore yasmin od 9dni, sa to moje pierwsze tabletki . Przed zazyciem bylam pelna obaw czytajac rozne skutki uboczne u innych kobiet, moze to jeszcze za wczesnie by cos mowic ale u mnie jest wszystko w jak najlepszym porzadku, nie mam zadnych negatywnych objawow...no moze oprocz tego jednego ze okres trwal nie 4dni jak zawsze ale 8 dni , jednak nie byly to obfite krwawienia a raczej plamienia...a poza tym nie odczuwam bolacych piersi, raczej przyjemne nabrzmienie, ujedrnienie.....narazie jest ok zobaczymy jak dalej, oby tak pozostalo.... pamietajcie ze kazda z nas jest inna....jedynym skutecznym sposobem przekonania sie do tabletek jest odpowiednie ich dobranie... Odpowiedz Link