Dodaj do ulubionych

WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie

• ivonne2 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 19.01.06, 10:23
      Hej. Udaru nie miałam, ale niestey mam dla wykluczenia guza zrobić tomografie.
      Lekarz stwierdził, ze tabletki mogły wywołać jakąs uśpioną chorobe, zobaczymy.
      póki co antykoncepcji mam dosyć.
      • justytka yasmin - w szczecinie 20.01.06, 15:38
        ktos wie, gdzie najtaniej?
        • johana19 Re: yasmin - w szczecinie 21.01.06, 19:06
          Ja mieszkam w Słupsku ale najtaniej znalazłam za 34,64 smile)) Taniej już chyba
          nie ma co? A w aptece koło mojego domu kosztują w jednej 39,95, a w drugiej
          42,00!!

Asia mama LENY (27-01-2005)

A Lenka ma już...
          • klamus Re: yasmin - w szczecinie 25.07.06, 21:17
            U mnie w mieście kosztują 31,50zł a w innej 43zł!! uncertain
            • kajmanka2 Re: yasmin - w szczecinie 02.08.06, 11:20
              W której aptece udało Ci sie kupić za 31,50??? Ja kupuje za 40zł..
        • anilewe82 Re: yasmin - w szczecinie 26.01.06, 10:28
          Ja najtaniej znalazłam w aptece pod Medicusem - przy Placu Zwyciesta.
          Zapłaciłam 37 zł.
          • wiola6 Re: yasmin - w szczecinie 26.01.06, 18:41
            witam.od 6 lat biorę cilest ale od 3 miesięcy mam plamienia i zle się czuję
            lekarz przepisał mi właśnie yasminę i po tym co czytam to sama już niewiem co
            lepsze tyle złych opini czy warto zmieniać czy zostać przy cileście.
            • jolus19.07 Re: yasmin 26.01.06, 19:30
              Jestem w połowie pierwszego opakowania. Suchość w ustach i częstsze oddawanie
              moczu. Poza tym żadnych bólów, jedynie mam wciąż lekkie plamienie. Czy to może
              jeszcze długo potrwać? Jestem przerażona, że większość z was urosły piersi. Mam
              je spore, a jak jeszcze urosną to się chyba załamię. Zobaczymy co czas pokaże.
              • kati_p Re: yasmin 27.01.06, 14:57
                ja mam piersi w rozmiarze F i po pigułkach nie urosły wink
                • mala_gonia Re: yasmin 28.01.06, 16:51
                  Czy ktoras z was sosujac yasmin ma skutek uboczny w postaci obfitej wydzieliny
                  z pochwy? caly cykl musze nosic wkladki, by nie brudzic bielizny.czekam na
                  okres z utesknieniem, bo to jedyny czas kiedy nie musze nosci wkladek, tylko
                  tampony. wczesniej uzywalam cilest, potem logest,ale czulam sie po nim okropnie
                  i chcialam wrocic do cilestu, ale lekarz zaproponowal mi yasmin. Zgodzilam sie
                  i czuje sie dobrze uzywajac yasmin, tylko te uplawy... nie pamietam zebym miala
                  takie objawy przy cilest. Zastanawiam sie nad powrotem do cilestu. Czy ktoras z
                  was ma podobne doswiadczenia? Prosze o rade. Pozdrawiam!
                  • setorika Re: yasmin 31.01.06, 19:05
                    Czytam te wypowiedzi i w zasadzie nie można z nich wyciągnąć żadnego słusznego
                    wniosku. Chyba tylko jeden się nasuwa:
                    trzeba przetestować na sobie.

Co do skutków ubocznych ze śmiertelnym włącznie: nie należy wpadać w panikę,
                    przeczytajcie sobie dokładnie ulotkę zwykłych środków przeciwbólowych czy innych
                    specyfików bez recepty.
                    • piksel85 Re: yasmin 29.05.06, 10:05
                      setorika napisała:

> Czytam te wypowiedzi i w zasadzie nie można z nich wyciągnąć żadnego słusznego
                      > wniosku. Chyba tylko jeden się nasuwa:
                      > trzeba przetestować na sobie.
                      >
                      > Co do skutków ubocznych ze śmiertelnym włącznie: nie należy wpadać w panikę,
                      > przeczytajcie sobie dokładnie ulotkę zwykłych środków przeciwbólowych czy innyc
                      > h
                      > specyfików bez recepty.

Tak tylko ze lekami antykonceopcyjnymi mieszacie sobie w gospodarce hormonalnej
                      i nikt do konca nie wie jak to jest przy dluzszym stosowaniu panike nalezy
                      wyeliminowac ale lepiej byc ostrozna bo moga byc z tego klopoty Powodzenia
                  • margo96 Re: yasmin 02.02.06, 09:34
                    Zażywam pierwsze opakowanie Yasmin.Też musze cały czas nosić wkładki ito wcale
                    nie w rozmiarze mini.Myślałam że to raczej objaw jakiejś nadciagajacej grzybicy
                    czy innego paskudztwa.Wczesniej prze 3 lata brałam Femoden.Czułam się OK,ale
                    ostatnio przytyło mi sie znacznie,biust ważył tonę,no i te bóle
                    głowy.Codziennie.No i mój ginekolog stwierdził że czas na zmianę.Nie wiem czy
                    to wyjdzie mi na dobre,bo mam zero ochoty na seks.Po prostu nic mnie nie rusza
    • justytka yasmin a brak krwawienia? 01.02.06, 09:35
      pierwsze opakowanie skonczylam w sobote, jest sroda i dalej nic.. to czeste czy
      jest to juz powod do zdenerwowania?
    • gwiazda_polarna Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 03.02.06, 12:29
      Kończę 4 opakowanie Jasmin, czuję się świetnie, jest tylko jedno ale...od
      momentu przyjmowania jasmine przytyłam 7 kilo!!!
      • portis3 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 30.08.07, 19:45
        gwiazda_polarna napisała:

> Kończę 4 opakowanie Jasmin, czuję się świetnie, jest tylko jedno
        ale...od
        > momentu przyjmowania jasmine przytyłam 7 kilo!!!

Tak, to sie zdarzasmile ja tez przytylam. A poniewaz to nie byl jedyny
        minus(niestety), wiec je odstawilam.
    • norka84 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 03.02.06, 13:35
      Otóż kilka dni temu na forum "Zdrowie Kobiety" przeczytałam wątek,
      dziewczynie spóźniał się okres i zrobiła dwa testy. Wszło jej, że jest w
      ciązy. Dziewczyna pisała, że nie wiem jak to możliwe bo brała proszki
      regularnie, o żadnej nie zapomniała, nie było wymiotów ani bigunek (to są jej
      słowa). Co o tym sądzicie? Ja także biore Yasmin i prawdę mówiąc podłapałam
      małą schizę... Zaufałam pigułkom, wszystko było dobrze i nagle natknęłam się
      na ten wątek. Ostatni raz współżyłam 27 grudnia, potem 4 stycznia (po 8
      dniach) dostałam krwawienia z odstawienia, teraz znowu mam krwawienie tylko
      jakoś takie mniej obfitsze mi się wydaje. Ale może to moje wymysły... Schiza
      pewnie... Sorry że was zamęczam pewnie i tak każda z Was ma własne
      problemy. uncertain W każdym razie dzięki za wysłuchanie.
      Pozdrawiam.
    • nimfetka23 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 04.02.06, 17:44
      Witajcie dziewczyny!
      Ja biorę Yasmine, pierwsze opakowanie. Po kilku pigułkach zaczęły mnie dręczyć
      straszne bóle głowy, dosłownie nie do wytrzymania. Tabletki przeciwbólowe nie
      pomagająsad Zostało mi jeszcze 5 dni mordęgi.... W przyszłym tygoidniu ide do
      lekarza po receptę na inne. Dodam, ze wcześniej brałam Cilest przez 4 miesiące.
      Dostałąm po nim strasznej grzybicy i bardzo popsuła mi się cera. Lekarz
      uprzedzał mnie, że może mnie boleć głowa po Yasmine. Ciekawe ile pacjentek juz
      mu sie skarżyło? Co do pragnienia, to po Yasmine mam straszne pragnienie. Dotąd
      nie wypijałam 1 litra dziennie a teraz wypijam chyba ze 3... Nie moge nigdzie w
      necie znaleźć informacji na temat skutków ubocznych Yasmine i jego potencjalnego
      wycofania, oprócz tego co piszecie na forum. Pozdrawiam!
      • nimfetka23 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 04.02.06, 17:46
        Aha, zapomniałam napisać, że po Yasmine mam strasznie obfite białe upławy i
        suchą skóre na całym ciele.
        Pozdrawiam!
        • the_sound_of_silence Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 07.02.06, 23:38
          W zeszłym miesiącu lekarz przepisał mi Yasmin. Dzisiaj wzięłam 7 tabletkę. Robię
          wszystko zgodnie ze wskazaniami lekarza. Wybieram się co prawda na kontrolę, ale
          kto wie, może któraś z was mi coś doradzi?
          Moje samopoczucie raczej nie uległo zmianie. No, może przez pierwsze dni byłam
          bardziej drażliwa, ale to raczej zbiegło mi się z innymi sprawami.
          Jestem - nie oszukujmy się - prawie cały czas narażona na stres, czasem ogromny
          stres; Yasmin zaczęłam brać, żeby nie jechać na opakowaniach ibupromu w trakcie
          okresów (niesamowity ból organów rodnych+w dolnych partiach kręgosłupa,
          uniemożliwiający normalne funkcjonowanie).
          No i wszystko cacy, w sumie od momentu wzięcia pierwszej tabletki odnośnie bólów
          było już tylko lepiej. Ale po jakichś 5ciu dniach (zapisałam, ale nie chce mi
          się sprawdzać) zaczęły mi się krwawienia. Całodobowe, jak normalna miesiączka. Z
          tym, że trwało to, włącznie z "krawieniem z odstawienia" ponad dwa tygodnie.
          Bezboleśnie co prawda i - teoretycznie - zgodnie z ulotką. Yasmin to moje
          pierwsze tabletki i jestem przed 20, więc trochę te krwawienia zbagatelizowałam.
          Lekarz nic mi o paleniu nie mówił, ani tym bardziej o tym, że tabletki są aż tak
          szkodliwe - a jest dobrym specjalistą; pomijam już fakt, że kolegą z pracy
          mojego stryja wink
          Cóż, co do skutków ubocznych, to z Yasmin wiążę tylko odzywające się co jakiś
          czas bóle brzucha (subtelne dość i tak), to krwawienie (z niecierpliwością
          czekam na przejście tego opakowania, bo może być wesołosmile) i podejrzewam, że
          wróciła mi grzybica - z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że może mieć to jakiś
          związek z tabletkami.
          Ja we Wrocławiu płacę 42,50. Ale będę szukać taniej (choć nierealna wydaje mi
          się opcja ok. 30 zł na placu św. Macieja)
          Pozdrawiam
          • tygrysek86 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 10.02.06, 18:11
            w kielcach, w aptece pod zegarem, swego czasu kosztowaly 30 zl; ale to byly
            piekne stare czasy i teraz pewnie kosztuja kolo 38 zl (nie orientuje sie
            dokladnie); w krakowie taniej niz za 38 nie znalazlam (apteka na lea; ms agh);
            ja yasmin biore juz dobre pol roku; wczesniej bralam jeanine, po ktorej
            drastycznie spadlo mi libido (+ suchosc w pochwie); ale pozbylam sie tradziku;
            po yasmin zaczely mi sie przetluszczac wlosy; jednoczesnie znacznie przesuszyla
            mi sie skore (chociaz nie moge wykluczyc, ze to po prostu wynik przeprowadzki i
            zmiany wody); ale libido przynajmniej troche mi skoczylo; okres pojawia sie
            dopiero 4-5 dnia po odstawieniu tabletek, jest niebolesny i dosyc skapy, z
            czego jestem b. happy smile))
            ogolnie nie narzekam; i jedne, i drugie tabletki tolerowalam calkiem niezle; w
            trakcie brania jeanine przytylam, ale raczej z obzarstwa niz od tabletek...
            biust jak mialam tak mam c;
            czytajac te komentarze tutaj to mozna tylko stwierdzic, co juz ktos zauwazyl,
            ze tabletki trzeba przetestowac na sobie, bo skutki bywaja skrajnie rozne
            • niunia9941 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 18.02.06, 18:24
              W Bydgoszczy można kupić Yasmin za 32zł., to chyba najtaniej gdziekolwiek
              widziałam, to apteka Alba na ulicy Marii Skłodowskiej-Curie. Osobiście nie
              polecam w ogóle tabletek antykoncepcujnych, w ciągu półtora roku przytyłam 7kg,
              a i tak już wczesniej przydałoby się zrzucić. Nie miałam aż tak wielkich
              problemow z waga po Novinette, przytyłam wtedy może 2kg, natomiast po Yasmin w
              krótkim czasie przybralam jeszcze 5kg. Stwierdziłam,że to już przesada i
              skończyłam jak na razie wszelkie przygody z tabletkami, które w mojej opinii są
              bardzo niezdrowe, a istnieją przecież inne metody. Może prezerwatywa nie jest
              komfortowa, ale na pewno zdrowsza.
    • zarra Re: Gdzie najtaniej w Warszawie ? 12.02.06, 17:23
      Wiem ze na Gocławiu , na Fieldorfa. To dla mnie drugi koniec światawink
      Gdzie jeszcze cena Yasmin spada ponizej 40 zł ?
      Tam na Fieldorfa podobno 32 złote.
      • secretly Re: Gdzie najtaniej w Warszawie ? 12.02.06, 19:54
        ul. Konopacka róg 11 listopada - praga północ. cena: ok. 33zł. do tego jesli
        masz na recepcie 3 opakowania - 4 dostajesz gratis!
        Lu
        • duli03 A gdzie najtaniej w Poznaniu? 13.02.06, 14:18
          Dziewczyny. A w Poznaniu to gdzie najlepiej kupić?
          Bo nie uśmiecha mi sie płacenie 42 złotych za opakowanie uncertain
          • zarra Re: A gdzie najtaniej w Poznaniu? 13.02.06, 19:34
            Secretly, ogromne dzięki smile)) Byłam , nabyłam.
            Mam 3 opakowania po 34 zł plus jedno gratis smile
            U mnie (Bemowo, Jelonki i okolice) ceny nie schodzą ponieżej 40 zł.
            Niewiem z czego to wynika,
            ale z tego co zauważyłam taniej jest na północy Warszawy.
            • aliya_uk przerazenie... 14.02.06, 23:46
              no ladnie, dzis kupilam pierwsze opakowanie i z ciekawosci przeczytalam
              ulotke,,, z minuty na minute bylam bardziej wystraszona, stwierdzilam ze wejde
              na forum, moze tutaj cos uspokajajacego.... a tutaj wiekszosc Waszych
              wypowiedzi jednak negatywna....
              ja i bez tabletek bole glowy mam... gorszych nie chce...
              ale chyba sprobuje bo ta Yasmin to bardziej jak lekarstwo na skore i te inne
              sprawy...najwyzej po kilku dniach przestane to brac jak bedzie zle... i chyba
              przez te kilka ndi nie bede palila... (nie pale duzo,,, 4-5 dziennie)..

kiedys bralam przez 3 lata diane... i pomogla troszke, nie mialam zadnych
              negatywnych skutkow ubocznych... zero... a jednak w tym samym czasie jedna z
              lekarek powiedziala ze diane zmienila mi caly uklad hormonalny... a wiele
              znajomych farmaceutek odradzalo bo twierdzily ze diane jest przestarzalym
              srodkiem i wyjatkowo niezdrowym...
              no i o tej Yasmin tak sie teraz naczytalam...juz sama nie wiem co robic
              ja dzis kupilam w Warszawie na pulawskiej (apteka calodobowa rog Willowej) za
              37zl za opakowanie.
              pozdrawiam
      • renatka22 Re: Gdzie najtaniej w Warszawie ? 21.03.06, 20:44
        w aptece akademickiej na krakowskim przedmiesciu 37 zl.Moze to nie jest
        supertanio alw wiekszosc cen z jakimi sie spotkalam w aptekach to 42 zl.
        • renatka22 Re: Gdzie najtaniej w Warszawie ? 27.03.06, 23:43
          to znow jasmileal niepodleglosci 107, wawa, apteka calodobowa- 30 zl
    • ewelita Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 15.02.06, 11:28
      Hmm, a ja mam mieszane uczucia. Zmieniłam Nowynette na Yasmin, bo tyle fajnego
      o niej czytałam. Jestem w trakcie trzeciego opakowania no i moje obserwacje:
      początkowo w pierwszym opakowaniu potworne bóle głowy i mdłosci, ciągle byłam
      głodna i chyba troszkę przybrałam, ale nie jestem pewna czy to od tabletek.
      Przy drugim troche przeszło, przy trzecim calkowicie. Urosły mi piersi, choć
      małe nie były, ale zmniejszyła się ich bolesnośc i teraz w zasadzie ich nie
      czuję.Jedno co mnie martwi to zmienne nastroje, miałam jakieś doły i
      płaczliwosc, mam nadzieję , że to minie. A co mnie cieszy? Wzrost libido ( choć
      przy poprzednich nie było małe)no i większe nawilżenie pochwy, ech tu widzę
      wyraźną poprawę. A i jeszcze okres mi się skrócił i stał bardziej skąpy, a to
      też dla mnie plus.
      Miałam kryzys i chciałam zmienic na Nowynette, ale teraz chyba juz nie.
      Przypilnuję tylko trochę wagę i poskromię apetyt ( wzmozony przez ok. pierwszy
      tydzien brania) i mam nadzieję bedzie ok.

Tabletki biorę od około 7 lat, brałam wiele Cilest, Mercilon, Novynette,
      najdłużej Minulet ale ten wywołał jakies stany przeddepresyjne więc odstawiłam.
      Mam porównanie i przy yasmin jest mi najlepiej.
    • johana19 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 15.02.06, 11:40
      Właśnie w piątek skończyłam pierwsze opakowanie. Też miałam wątpliwości gdy
      zaczęłam brać Yasmin. Ale w końcu się zdecydowałam. O każdych tabletkach zawsze
      będą opinie dobre i złe. Wystarczy na forum poczytać o pozostałych. Myślę, że
      należy się przekonać na własnej skórze czy coś nam służy czy nie.
      Ja u siebie nie zauważyłam jak do tej pory żadnych skutków ubocznych. Może
      trochę bardziej suchą skórę mam. I ze 2-3 razy bolała mnie głowa dość
      intensywnie ale nie mogę powiedzieć, że jestem pewna, że to od tabletek
      właśnie. W poniedziałek dostałam okres i zarówno przed jak i w trakcie
      przechodzi całkowicie bezboleśnie i niezauważalnie.
      Więc póki co jestem zadowolona smile))

A Lenka ma już...
      • afru Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 18.02.06, 23:03
        dzisiaj wybralam sie do mojej gin, powód: pms, przed okresem łapię takiego
        doła, ze nie mogę z sobą wytrzymać, ryczę niemalże non stop (ostatnio trwało
        to parę dni). Wcześniej zrobiłam sobie badanie na prolaktyne. No i mam
        podwyższoną trochę, i dlatego pani gin stwierdziła, ze z tego powodu te doły, a
        na to tylko tabletki i przepisała mi yasmin. Teraz czytam forum o yasmin... czy
        te tabletki wpływają pozytywnie nastrój? czy wam się poprawił? w sumie
        niewiele o tym tutaj jest (o nastroju) a na innych forach spotkałam się z
        postami w ktorych dziewczyny pisza o pogarszającym się nastroju..
        dzięki za jakąkolwiek odpowiedź.
        afru
        • piksel85 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 29.05.06, 11:00
          Sa rozne efekty psychiczne u roznych osob. Te tabletki sa po to zeby unikac
          ciazy przede wszystkim (juz o tym pisalem) one nie maja za zadanie poprawiac
          nastroju. Decyzja o przyjmowaniu lekow AK wiaze sie ze swiadomoscia zabawy na
          cienkim lodzie jakim jest tutaj niewatpliwie uklad hormonalny. I nie ma regoly
          ze te poprawiaja nastoj a inne pogarszaja. Nigdy do konca nie mozna powiedziec
          co sie po nich stanie.
    • dorek22 Plamienia? 20.02.06, 22:12
      Lekarka uprzedzala mnie o mogacych wystapic plamieniach...ale to co sie dzieje
      troche mnie niepokoi. Biore 13 tabletke i do tej pory utrzymuje si
      ekrwawienie...nie jest oczywiscie obfite..ale ta przyslowiowa wlkladke mam
      zalana. Tego chyba nie mozna nazwac plamieniem.Co sie dzieje..czy zazywanie
      antybiotyku moze miec w tym swoj udzial??
      • piksel85 Re: Plamienia? 29.05.06, 11:05
        Moja Kobieta tez uzywa Yasminek i gdy brala antybiotyki miala tak samo jak Ty, z
        reszta podobno powinno sie odstawic Yasminy przy antybuiotykach. Albo brac je w
        przerwach po 7 dni ale ciezko tak z choroba trafic. Nic sie nie lam Kobieto
        tylko sie obserwuj jak dziala Twoj org. na te pigulki.
    • aliya_uk Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 20.02.06, 22:55
      no to tak, po pierwszej tabletce (sobota godzina 22) rano w niedziele obudzilam
      sie ze zdretwiala i bolaca od tego zdretwienia reka..., po drugiej tabletce
      rosbolala mnie glowa po jakichs 30 minutach (ale to chyba jakas autosugestia bo
      watpie zeby tak to szybko wplynelo???) a dzis rano znowu obudzilam sie ze
      zdretwiala reka...
      jakies drobne bole brzucha mam wczoraj i dzis ale to chyba zmeczenie, bo od
      kilku dni jestem w roznych podrozach i .... mam nadzieje ze to wplyw tego a nie
      yasmin...

a jak to jest z tymi zatorami? jak sprawdzac aby tego sobie nie zalapac?
      • piksel85 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 29.05.06, 11:09
        Moga wystapic zatory w zylach i jest to dosyc grozne. Przedewszystkim musisz
        zmierzyc sobie pziom cholesterolu we krwi magnezu i jonow "K" i "Na" jesli
        wszystko bedzie w normie (a nawet mozesz odpuscic sobie te badania) kup sobie
        zwykla aspiryne bajerowska i wal co drugi dzien 0,5 tabletki (aspirynki) bo
        aspiryna a raczej kwas tworzacy ja rozrzedza krew co powoduje zmniejszenie szans
        na zator badz zawal serducha. Tylko nie mozna przesadzac z aspirynka bo juz
        jednokrotne przyjecie powoduje krwawienie w jelicie grubym. Warto zapytac
        lekarza nawet ginka POZDRAWIAM
    • rp.babler Yasmin a leki antyalergologiczne? 27.02.06, 13:48
      Biorę już przez dłuższy czas Yasmin, ale w tym miesiącu czuję się dziwnie,
      robiłam testy alergologiczne (plastry na plecach) a później brałam tabletki
      antyalergologiczne, czy one mogły zaburzyć działanie yasmin?
      • ekler.ka Re: Yasmin a leki antyalergologiczne? 27.02.06, 17:23
        nie.
    • wiolek26 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 28.02.06, 13:42
      Witam
      też dostałam od mojego ginekologa yasmin. wczesniej 5 lat miałam spirale, a
      przed nia pigulki ale tylam wiec zalozylam spirale. Teraz kiedy ja wyjelam
      poprosilam lekarza o takie pigulki po ktorych nie przytyje i dostalam yasmin.
      Miewam czeste migreny, a tu jak okazuje sie yasmin nie powinno sie zazywac
      przy migrenach o czym dowiedzialam sie z ulotki po kupnie tabletek.
      Odchorowalam to po zazyciu 3 tabletki dwudniowa migrena, sama nie wiedzialam
      czy to migrena czy grypa tak mna sponiewierało. Do tego w czasie okresu nabiera
      sie wody i u mnie wtedy waga podskakuje o 2-3 kilo co po skonczeniu miesiaczki
      znikia. jak zjadłam yasmin 3 kilo po miesiaczce nie chce zejsc. Do tego
      wszystkiego zero ochoty na seks. Wieczorami szybko jestem senna. Biust mam
      ciągle nabrzmiały i jędrny jak przy okresie. Juz zapomniałam jak to jest bo
      przy spirali mnie piersi nie bolały. Chce się często pić to może i dobrze.
      Jedynym plusem dla mnie jest to że normlanie jestem strasznie nerwowa osoba a
      yasmin mnie wyciszyla nawet mam wrażenie że czasami jest ospała, anemiczna. Ale
      jesli pozostale dolegliwosci nie mina to zjem drugie opakowanie ktore wykupilam
      i nie bede ich wiecej brała
    • pariss Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 02.03.06, 11:52
      prosze o pomoc! wczoraj o 21 wzielam tabletke, natomiast ok. 0.00 wystapily u
      mnie wymioty i ostra biegunka i tak ciagnie sie az do teraz... natosmiast w
      ulotce jest napisane, ze w takim przypadku tabletki moga nie dzialac
      odpowiednio - co mam zrobic? mam teraz wziac nastepna? nie robic przerwy (dzis
      mialam wziac ostatnia z opakowania)? prosze o rade!
      • margaretka2002 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 02.03.06, 12:26
        3 godziny na wchloniecie sie tabletki to duzo. Wydaje mi sie, ze wystarcza 2.
        Poza tym ostatnia tabletka nie jest az taka wazna, bo przeciez za pare dni
        dostaniesz okres, wiec taka plodna to znowu nie jestes smile.
        Nie przejmuj sie, zrob przerwe normalnie.
        M.
    • danab71 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 02.03.06, 19:56
      dzisiaj lekarka zapisala mi yasmin wlasnie... czytam opinie... ile babek, tyl
      eopinii - pozyjemy zobaczymy...
      • hasynka2006 o Yasmin 04.03.06, 22:34
        Jak dla mnie Yasmin to cudowne tabletki. Zero skutkow uboczynch, ladnie urosly
        mi piersi z C na D, zero plamien, podwyzszona libido, super samopoczucie. Nie
        stosowalam do tej pory innych tabletek wiec nie mam porownania, ale pan doktor
        dobrze trafil. "Moj usmiech tlumaczy wszystko" smile Pozdrawiam
        • zarra Re: o Yasmin 06.03.06, 22:39
          No cóz, rzeczywiście, ile kobiet tyle opini wink
          Ja po skończeniu pierwszego opakowania pokuszę się o opinię :
          Dla mnie bomba ! Poprzednio brałam Microgynon, miałam humory, było mi źle,
          miałam okropną cerę, byłam opuchnięta, nerwowa, wiecznie zmęczona,
          seks mógłby nie istnieć.
          Po zmianie na Yasmin jest o niebo lepiej :
          Czuję się lżejsza, normalna wink,
          mam więcej energii i dobrego nastroju.
          I włosy mi się mniej przetłuszczają.

• anna13131 Re: o Yasmin 07.03.06, 19:23
            Hello.Czytam tak te opinie i juz w mozgu sie lasuje.Mysle ze kazda inaczej
            zareaguje,bo kazdy organizm jest inny.Jestem na Yasmin kilka miesiecy,poza
            libido które spadło do chyba -10 i troche suchej skóry nie zauważyłam innych
            skutków ubocznych.Szczerze mówiąc brałabym je dalej,ale w momencie kiedy moja
            ochota na seks z chłopakiem(a własciwie brak tej ochoty)jest tak niska
            zdecydowałam sie odstawic.Mam shize na punkcie niechcianej ciązy,wiec nie wiem
            czym skutecznym sie zabezpieczyc.Innych tabsów wolałabym nie brac,bo nie chce
            sie juz truc,ale czyba psycha mi siadzie z nerwow.A propo:wiem ze nie mozna ale
            mam jedno opakowanie Yasmin za 30 zł-odstapie.Nr gg 8449947.
    • ollur Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 08.03.06, 20:42
      zblizam sie juz do konca pierwszego opakowania yasmin i od jakiegos tygodnia
      zauwazam ciagle nowe(!!) wypryski - na plecach?! nie jest to typowy tradzik.. w
      srodku tylko woda.wczesniej ok roku bralam jeanine i nic sie takiego nie dzialo.
      czy ktoras z was miala podobne rzeczy? moze to po prostu nie jest wina
      tabletek.. ale musze sie upewnic. czekam na odpowiedzi. a do lekarza pojde swoja
      droga.pozdrawiamsmile
      • ollur Re: najtaniej w krakowie 08.03.06, 20:45
        aaa zapomnialabymsmile najtansze w krakowie znalazlam na krowoderskich zuchow w
        niebieskim wiezowcu zaraz kolo petli 3,5,7,19,34. kosztuja 36pln.
        • kati_p Re: najtaniej w krakowie 12.03.06, 23:52
          tyle samo płaciłam na al. Pokoju, apteka w ośrodku zdrowia wink
        • nunuska1 Re: yasmin 13.03.06, 17:09
          cześć, ja yasmin kupuje za 29,90 ale w innej aptece tabletki kosztowały 39,80,
          nie wiem czemu taka różnica. biore 2 opakowanie i wszystko jest ok, czytałam ze
          niektórym rosnie biust, mi nie a szkodasmilepoprzednie brałam diane35 prze 18
          miesięcy i tez byłoby super ale przytyłam 3 kg. cilest dla mie był do kitu
          (częste plamienia), brałam jeszcze microgynon ale ginekolog powiedział ze to
          przestarzały lek i lepiej nie brać(w poprzedniej wypowiedzi czytałam ze
          microgynon jest lekiem II generacji i jest bardzo dobry i teraz sama nie wiem
          ilu ginekologów tyle opini) pozdrawiam
      • poeme7 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 14.03.06, 20:07
        to jest wina tabsow-mialam tak samo na femodenie. syfy jak ospa, a nie zwykly
        pozadnysmiletradzik
    • monalizz migreny 12.03.06, 23:05
      Mam taki problem, ze w czasie stosowania tabletek antykoncepcyjnych mam co
      jakis czas bardzo uciazliwe migreny. Bralam juz Harmonet, Cilest, Femoden i
      stosowalam plastry Evra, teraz juz od 3 miesiacy biore Yasmin i ogolnie czuje
      sie bardzo dobrze, ale znowu kilka dni temu mialam atak migreny. Jest to bardzo
      uciazliwe, bo mam wtedy dzien z glowy, a do tego carz bardziej mnie to martwi.
      Czy ktoras z Was miala moze podbne kolpoty?
      • aliya_uk Re: migreny 13.03.06, 19:02
        tak, ja miewam ataki strasznych bolow glowy... fakt ze miewalam je bez yasmin,
        ale nie az tak tragiczne,...
        w kazdym razie w pierwszym opakowaniu yasmin mialam "tylko" 2 takie dni...

jestem po pierwszym opakowaniu,,, i jakos nadal nie moge sie przekonac... skora
        jakby miala mi odpasc z zasuszenia mimo ze do szczuplych osob nie naleze a i
        lotionu nawilzajacego uzywam...sad

pozdrawiam
    • wroclawiankax Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 14.03.06, 14:34
      kochane "uzytkowniczki" Yasmine,czy mozecie mi podac sklad hormonow w tym leku?
      zamierzam zmienic Harmonet na jakies inne pigulki.radzicie mi Yasmine? po
      harmonecie troche przytylam i urosly mi piersi aha...i obnizylo libidosad wole
      tego uniknac przy nowych tabletkach.jakie macie doswiadczenia??
      • miss_sauron Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 15.03.06, 13:22
        skład yasmin:
        estrogen - 0,03 mg,
        progestagen (konkretnie Drospirenonum) - 3 mg (końska dawka...)

po yasmin teoretycznie nie powinno sie tyc (zastosowany progestagen
        przeciwdziala zatrzymywaniu wody w organizmie)
        przywrocily mi moje naturalne libido (totalnie wyzerowane przez jeanine)

• lusia79 Poradźcie! Proszę... 15.03.06, 22:35
      Babeczki! Dziś rano wzięłam 8 tabletkę Yasmin. Nigdy wcześniej nie stosowałam
      anty hormonalnej. 2 dni temu skończyła mi się @, a tu dziś wieczorem
      plamienie uncertain nudności, ból brzucha sad Czy to może być od tego specyfiku?
      • nunuska1 Re: Poradźcie! Proszę... 16.03.06, 09:35
        cześć, tak to może byc po yasmine, niektóre kobitki opisywały co przeszły
        biorąc yasmine(wątki wyżej), może ty ich nie możesz brać i trzeba zmienić na
        inne tabletki, dla nnie są ok, ale każda z nas jest inna, pozdrawiam
        • wroclawiankax yasmin tanio we wrocku? 16.03.06, 16:21
          hej,czy mozecie mi poradzic gdzie mozna jak najtaniej we wroclawiu kupic
          yasmin??dzis dostalam na niego recepte (jednak zamiast harmonetu). mam nadzieje
          ze wszystko po nim bedzie ok...
          • danab71 Re: yasmin tanio we wrocku? 16.03.06, 17:15
            dzisiaj po raz pierwszy wzięłam Yasmin. teraz ciekawa jestem reakcji mojego
            organizmu na tą pigułkę. coż, czas pokaże które posty w tym wątku będę mogła
            uznać za swoje, ale uprzejmie o tym doniosę...
        • lusia79 Re: Poradźcie! Proszę... 22.03.06, 06:52
          Hmmm - ponoć organizm potrzebuje czasu żeby się przyzwyczaić do ataku hormonków
          z zewnątrz. No i takie reakcje mogą trwać przez 3 m-ce niestety uncertain Nie
          pozostaje mni nic innego jak uzbroić się w cierpliwość...
    • agusia_1988 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 18.03.06, 13:36
      ja wczoraj wieczorem okolo 23 wzielam pierwsza tabletke.
      • danab71 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 19.03.06, 17:11
        jestem po 4 pigułce... dużo/mało...
        czuję sie generalnie świetnie, może tylko nieco bardziej jestem senna, ale nie
        mam pojęcia, czy to kwestia pigułek czy może trybu życia... do tego lekko
        "ciężkie" nogi, dwa pierwsze dni lekki ból głowy - teraz już jest ok... być może
        to tylko moja sugestia a być może kwestia pigułek - trudno ocenić... oczywiście
        po 4 dniach trudno wyrokować, trudno cokolwiek powiedzieć, na wszystko potrzeba
        nieco więcej czasu jak sądzę...
        coż, wypada tylko poczekać - przekonam się, co będzie dalej...
        • agusia_1988 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 19.03.06, 22:37
          no ja teraz wzielam 3 tabletke i dobrze sie czuje.w poludnie na troche sie zle
          czulam, ale to byla mala niedyspozycja(pewnie dlatego ze nie jadlam sniadania,
          co czesto mi sie zdarza)
    • johana19 Skutki uboczne... 21.03.06, 19:48
      Wczesniej zachwalałam, teraz muszę ponarzekać. Własnie w sobotę zaczęłam
      trzecie opakowanie. Od wczoraj czyli po zazyciu dwóch tabletek czuję się
      fatalnie. Wczoraj rano wstałam do córki i potwornie zakręciło mi się w głowie.
      miałam dreszcze i nie mogłam oddychać. Ledwo doszłam zpowrotem do łóżka po czym
      zasłabłam. Złe samopoczucie i osłabienie nie ustępowało przez cały dzień.
      Myślałam, że przejdzie, że to może przesilenie jakieś, skok ciśnienia itp.
      Dzisiaj rano znowu miałam silne zawroty głowy. Do tego już w nocy doszły
      potworne bóle nóg, a w zasadzie łydek, tak od kolana w dół. Jakbym ciągły
      skurcz miała albo mięśnie napięte, trudno to opisać. Poza tym od wczoraj nie
      ustępuje uporczywy ból głowy i uczucie kołowania. Ciężko jest mi się poruszać.
      Mam normalnie trudności z chodzeniem bo tak słabo się czuję i tak mnie wszystko
      boli. Koleżanka zasugerowała mi, że to może od tabletek właśnie. Nie brałam
      tego pod uwagę bo przez dwa miesiące nic mi nie dolegało ale sięgnęłam raz
      jeszcze po ulotkę i przeczytałam o działaniach niepożądanych, które
      niezwłocznie należy skonsultować z lekarzem. Mam właśnie większość z nich. Nie
      mam 100% pewności, że moje samopoczucie spowodowane jest właśnie braniem Yasmin
      ale są one głównym podejrzanym. Dlatego też jutro wybieram się z wizytą do
      lekarza rodzinnego by dał mi skierowanie na badania (przede wszystkim kompletna
      morfologia) oraz do gina by zadecydował co dalej z Yasmin. Odstawiać czy brać?
      Może to nie przez nie to wtedy szkoda by było odstawiać choć z drugiej strony
      tak sobie myślę, że chyba wrócę do sprawdzonego już Minisistonu... Trzymajcie
      kciuki. Dam znać co powiedzieli lekarze.

A Lenka ma już...
      • agusia_1988 Re: Skutki uboczne... 21.03.06, 23:51
        no jesli sie kobieta zle czuje, i to zle samopoczucie jest nie dozniesienia to
        mozna powiadomic swojego ginekologa i pojsc na konsultacje do zywklego czy tez
        do specjalisty ds mojego problemu no i odstawic pigulki.
      • johana19 Re: Skutki uboczne... 22.03.06, 22:34
        Byłam dziś u ogólnego lekarza, który też obstawia tabsy choć nie wyklucza, że
        mogę tak silnie odczuwać przesilenie wiosenne albo jeszcze co innego może mi
        dolegać. W każdym razie dostałam skierowanie na różne badania (pełna
        morfologia, mocz, cukier, jakieś minerały i mikroelementy itp.) Jutro idę do
        laboratorium. A w sprawie tabsów to kazała jeszcze skonsultować z ginem. U
        niego też dziś byłam. Powiedziałam co i jak i oznajmił mi tak: Jeżeli
        samopoczucie nie ulegnie zmianie na lepsze albo się wręcz pogorszy to odstawić
        tabletki natychmiast! A jeżeli uznam, że nie jest tak tragicznie i mi się choć
        trochę poprawia i będę chciała to mogę brać opakowanie do końca. Mam
        zadecydować bo sama wiem najlepiej jak się czuję. W każdym razie potem wracam
        do moich starych sprawdzonych tabsów czyli będę znowu brała Minisiston. Juz mam
        receptę. Mogę je w sumie już teraz zamiennie zacząć brać ale przez 2 tygodnie
        od zmiany i tak nie będę zabezpieczona więc ich łykanie byłoby bez sensu. Dziś
        już się czułam lepiej. Tzn. łeb mnie jeszcze bolał i rano lekko zakręciło mi
        się w głowie ale przeszedł ten ból nóg i chodzić mogłam. Mam nadzieję, że
        wszystko będzie dobrze!

A Lenka ma już...
    • danab71 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 23.03.06, 09:03
      być może dziwne moje pytanie, ale...

pierwszą pigułkę wzięłam w czwartek tj. 16 marca ( pierwszy dzień okresu ),
      ostatnią, czyli 21 pigułkę wezmę 5 kwietnia. Przerwa w braniu pigułek 7 dni -
      więc powinnam kolejne opakowanie rozpocząć 13 kwietnia ( czwartek, tak jak w
      przypadku pierwszego opakowania, czyli w dniu, kiedy rozpoczął się ostatni okres
      ), bez względu na to, czo okres będę jeszcze miała czy też juz się zakończy.
      Czy tak właśnie mam zrobić ? Wiem, na ulotce dołączonej do pigułek wszystko jest
      jasno opisane, ale prosze o podpowiedź, czy dobrze myślę w tym przypadku...
      • johana19 Do danab71 23.03.06, 09:11
        Tak, dobrze rozumujesz. Następne opakowanie zaczynasz też w czwartek tj. 13
        kwietnia. I tak już będzie. Zawsze kolejne opakowanie będziesz brała w czwartek
        chyba, że w międzyczasie sobie coś poprzesuwasz. Opakowanie zaczynasz
        niezaleznie od tego, czy pojawił Ci się okres czy też nie. Na początku może się
        tak zdarzyć, że nie pojawi się na czas choć zazwyczaj pojawia się w kilka dni
        po rozpoczęciu 7-dniowej przerwy. Tak samo postępujesz (tzn. rozpoczynasz
        kolejne opakowanie) w przypadku, kiedy krwawienie jeszcze trwa. Mam nadzieję,
        że jasno to wyjaśniłam smile

A Lenka ma już...
        • danab71 Re: Do danab71 23.03.06, 10:09
          dziękuję !
          pytam po prostu dla pewności, nie chciałabym popełnić jakiegos błędu...

dziękuję...
    • lou_lou Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 25.03.06, 23:51
      Zanim zaczelam brac Yasmine, przez 3 lata bralam Logest. Po odstawieniu Logestu
      (ktory powodowal u mnie wielkie migreny oraz suchosc pochwy i wielki spadek
      libido), lekarz kazal mi zrobic dwumiesieczna przerwe. Przy Logescie przytylam,
      ale nieduzo i dzialo sie to sukcesywnie-w ciagu calych trzech lat. Teraz-przy
      Yasmin czuje sie dobrze, nie mialam tak silnej migreny podczas okresu, lecz tepy
      bol glowy, z ktorym dalo sie jednak pracowac i chodzic. Nie widze na razie
      zadnej zmiany wagi- ani w jedna, ani w druga strone. Mam natomiast tradzik, na
      czole i policzkach. Co ciekawe-pojawil sie podczas okresu przy odstwieniu. Dzis
      zaczelam drugie opakowanie i czekam na reakcje. Podczas brania Logestu mialam
      idealna cere. Nie wiem, coz to za dziwna reakcja, skoro wszystkim cera sie
      oczyszcza. Zastanawiam sie , czy to na pewno wplyw Yasmin, czy moze np alergia
      na cos. Niestety, niedawno bylam zmuszona brac antybiotyki( na stan zapalny
      zeba). Byc moze dzialanie Yasmin zostalo zaklocone, stad ten tradzik? Nie biore
      tabletek w celach antykoncepcji, ale na uregulowanie cyklu i torbiele w
      piersiach, ktore zdaniem dwoch lekarzy powstaly wskutek wieloletnich
      nieregularnych okresow. Czy ktorakolwiek z was dostala tradziku? To mnie
      najbardziej martwi. Piersi sa pelniejsze, ale przesady nie ma. Cieszylabym sie
      gdybym troszke schudla, bo nalana i pelna wody jestem od lat..Pozdrawiam was.
      • bo.tak Re: do lou_lou 05.04.06, 09:52
        czesc lou_lou,

Masz racje, działanie antybiotyków moze zniwelowac działanie Yasmine. Chociaż
        trądzik może być reakcją na te tabletki, ja miałam taką przy Evrze, gin
        powiedział, ze czasem sie tak zdarza.
        Nie badałaś się zeby sprawdzić co jest przyczyną nieregularnych okresów?
        Tabletki tylko odsuwają ten problem w czasie, jak przestaniesz brac, to powroci.
        pozdrawiam
      • yennn [...] 17.05.06, 07:36
        Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
        • danab71 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 24.05.06, 17:16
          czy ktos moze mi poradzic, podpowiedziec...
          biorę juz kolejne opakowanie yasmin - chciałabym przesunąc okres - ostatnia
          pigulkę z opakowania wezmę we wtorek, od srody powinnam czekac na okres, ktorego
          tym razem nie chce miec w tym czasie - czy w związku z tym juz w srode powinnam
          zaczac nowe opakowanie pigulek, brac je do konca, czyli wszystkie pigulki z
          opakowania a potem postępwoac tak jak zwykle czyli zakonczyc we wtorek, od srody
          czekac na okres? czy na tym polega przesuniecie okresu ? byc moze pytanie
          banalne, ale potrzebuje podpowiedzi, po prostu... jak rozumiem ochrona przed
          ciaza jest tak jak zwykle, czyli pomimo ciaglego brania, bez okresy=u i przerwy
          nadal pigulki działaja tak, jak powinny, czy tak ? - prosze o kilka słów...
    • marriot papierosy i soczewki kontaktowe 27.03.06, 12:34
      czy są jakies przeciwskazania do stosowania Yasminu kiedy nosi sie soczewki
      kontaktowe i pali papierosy?
      • agusia_1988 Re: papierosy i soczewki kontaktowe 27.03.06, 17:13
        mozna uzywac soczewek, czytalam na ulotce diane(gdy bralam) ze moze byc nie
        tolerancja ich jesli sie bierze diane. palenie papierosow nie zmniejsza
        dzialania, jednak pigulki i papierosy zwiekszaja ryzyko zachorowan na zakrzepice
    • eva_84 Kto ma wzdęcia po Yasmine??Ratunku!Czy to możliwe? 30.03.06, 19:55
      Jestem w trakcie drugiego opakowania. I od paru dni czuje się jak BALON! to okropnie krępujące i
      uciążliwe. Dopiero kiedy przeczytałam posty dziewczyn na forum skojarzyłam fakty. Czy wy też tak
      macie?
    • moniqe7 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 31.03.06, 12:28
      witamja biore yasmin od 9dni, sa to moje pierwsze tabletki . Przed zazyciem
      bylam pelna obaw czytajac rozne skutki uboczne u innych kobiet, moze to jeszcze
      za wczesnie by cos mowic ale u mnie jest wszystko w jak najlepszym porzadku, nie
      mam zadnych negatywnych objawow...no moze oprocz tego jednego ze okres trwal nie
      4dni jak zawsze ale 8 dni , jednak nie byly to obfite krwawienia a raczej
      plamienia...a poza tym nie odczuwam bolacych piersi, raczej przyjemne
      nabrzmienie, ujedrnienie.....narazie jest ok zobaczymy jak dalej, oby tak
      pozostalo....
      pamietajcie ze kazda z nas jest inna....jedynym skutecznym sposobem przekonania
      sie do tabletek jest odpowiednie ich dobranie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka