Dodaj do ulubionych

W A Ż N E !!!!!

09.12.05, 15:02
Witajcie! Ja mam taką burzliwą hstorię. Moja Mama i Babcia bardzo odradzają mi
hormonalnej antykoncepcji.Same wiele przeszły i twierdza,że to bardzo zwiększa
ryzyko o którym my młode kobiety nei myślimy bo do 40 nam daleko. Sama biorę
Harmonet od niecałego meisiąca, wczesniej przez rok brałam LOGEST a ciut
wczesniej CILEST i ze 3 lata temu na regulowanie cyklu iz mian skórnych DIANE
35. Zacznę od początku: przy Diane podobno trzeba przejść na dietę-nie
poinformowano mnie o tym i z dziewczyny chudej jak szkapa z super przemianą
materii zmieniłam się w uwazająca na wszystko 10 kg cięższą
dziewczyną...nabrzmiałe piersi, agresywność wpadająca w melancholię. ODSTAWIŁAM
świństwo po 3 miesiącach! CILEST, agresja, przytycie, problemy ze snem,
nabrzmiałe piersi, nadwrażliwe sutki, okragły ból głowy... po 2 miesiącach
przeszłam na LOGEST..swoją drogą pani ginekolog omal mnei nei zlinczowała gdy
zadawałam pytania na temat tabletek innych niż CILEST...teraz podobno niedawnoi
wyjechała na wycieczkę na Malediwy za przepisanie rekordowej liczby CILESTU
Poznańskim studentkom..wink)) LOGEST był calkiem OK, co prawda spowodował
nadmierne wysuszenie i osłabienie libido..kochałam się z mym facetem raz na
miesiąc czasem!!!!a i tak sprawialo mi to ból!!!! odstawiłam tabletki na 2
miesiące...wiadomo,,wróciła cera nastolatkiwink ale SCHUDŁAM 4 KG! przyspieszyła
mi się przemiana materii i ogólnie mam wiecej energii... po 2 miesiącach
zaczełam brac Harmonet gdyż ma ten sam skład chemiczny co LOGEST i jest
tanszy...w mojej aptece 27.90zł(!)..jednak...spędzam wiele, wiele godzin w
internecie na poszukiwaniu PIGUŁKI SZCZĘŚCIA! i wiecie co... znalazłam cos
takiego cytat: "I generacji juz sie nie sprzedaje w Polsce, ale w USA i
Niemczech mozna je
jeszcze spotkac (ale rzadko)
II generacja - w Niemczech wiekszosc nalezy do tej generacji, w USA prawie
wszystkie, w Australii ponad 90% to II gen. a w Nowej Zelandii prawie 100%, a w
Polsce tylko Microgynon 21 = Stediril 30 = Rigevidon (maja identyczny sklad) i
Minisiston
III generacja - wszystkie pozostale pigulki w Polsce (czyli slynne Logest,
Harmonet, Novynette, Mercilon, Femoden, Minulet itp itd). Co ciekawe w
Australii, Nowej Zelandii zakazuja ich uzytkowania, podobnie jest w USA. A w
Niemczech zapisuja je tylko gdy kobieta nie toleruje II generacji.

Jesli chodzi o ryzyko zakrzepicy to przy III generacji jest 2x wieksze niz przy
II. Natomiast najgorsza pod tym wzgl. jest IV generacja (najwieksze ryzyko)."

Po zrobieniu małego śledztwa i przeglądzie stron zagranicznych , okazało się że
przy zażywaniu Yasmine na świecie zmarło ponad 50 kobiet na zakrzepicę, 50
dziewczyn w wieku od 19 do 29 lat!!!! Yasmine ma promocje w Polsce bo wszedzie
go wycofano!!!! To samo z LOGESTEM, Harmonetem itp.... DLACZEGO?????

Otóż zawierają one jako jeden ze składników GESTAGEn w róznej postaci..jednak
każdy z nich zawiera TESTOSTERON.. wpływa na: wypadanie włosów, agresję,
napadowość, częste zmiany nastrojów, wąsiki przy ustach, trądzik,
przetłuszczanie się włosów...etc etc....

Okazuje się,że na swiecie większość PIGUŁEK III generacji ma wadę ZŁY 2
składnik!Teraz trwają pracę nad jego zmianą, ale KONCENRY Farmaceutyczne mają
władzę!!! wmówią ,że to co zabija, wcale nei jest złe, że to był przypadek...

Szczerze wierzę, że 2 generacja PÓKI CO..jest bezpieczniejsza... mniejsze ryzyko
nadżerki a w dalszej kolejności stanów rakowych szyjki macicy...mneijsze
rozregulowanie systemu nerwowego..etc.

Sprawdzcie proszę swoich ginekologów... niech Wam zrobią wykład MEDYCZNY o tym
dlaczego TESTOSTERON źle wpływa na organizm kobiet i dlaczego zbyt niskie dawki
hormonów w coraz to nowszych pigułkach zabijaja coraz to więcej nawet młodych
już kobiet!

Ja już to zrobiłam, przyniosłam mojej ginekolog wydruk 10 artykułów z
internetu...była zszokowana, raz oburzona,ze ją pouczam, ale potem
podziękowała..i się ucieszyła, że dbam o swoje zdrowie! Poleciła mi tabletki 2
generacji ale zanim mi powie które musi to poważnie przestudiować!

Nie wszyscy ginekolodzy wiedzą wszystko NIE BÓJCIE sie miec wątpliwości by
szukać i pytac co jest najlepsze dla Waszego zdrowia!!!

Serdecznie pozdrawiam!!!!smile))))))))
Obserwuj wątek
    • california89 Re: W A Ż N E !!!!! 09.12.05, 17:56
      Dobrze ze dbasz o to co bierzesz bo wiekszosc ludzi tylko wierzy lekarzom a
      niestety lekarze to tez ludzie i bledy popelniaja. Jesli chodzi o mnie to
      Harmonet byl fantastyczny jak bralam..........w porownaniu do innych ktore
      mialam przepisane U siebie w USA to nawet nie ma co mowic. Harmonet naprawde
      byl dobry ale kazda z nas jest inna i tez zmieniamy sie hormonalnie zawszze
      wiec to co odpowiada dzisaj za miesiac moze nie. DOdam tylko ze nie ktore
      kobiety wola tabletki z testosteronem dlatego zie nie za bardzo toleruje dawki
      tabletek z tylo estrogenem i innymi bardziej popularnymi rzeczami w
      standartowych tabletkach.
    • 83kimi Re: W A Ż N E !!!!! 10.12.05, 12:56
      Mnie lekarz przepisał rigevidon i się zastanawiałam, czy dobrze zrobił, bo się
      naczytałam w necie opinii dziewczyn, które uważają, że te tabletki zawierają
      dużo hormonów i nie są dobre. Ale rigevidon należy do II generacji. Myślisz, że
      nie zmieniać? Czuje się dobrze, tylko cera mi się nie poprawia.
      • mayrah1 Re: W A Ż N E !!!!! 10.12.05, 14:29
        Kimi! Cięzko powiedzieć... to zalezy o ile wiecej ma tych hormonów... wiesz,
        kazda ingerencja hormonalna w Twój organizm to bardzo poważna sprawa i nei
        powinna być pochopna... ja na przyklad bardz rzadko wspolzyje z mym chlopakiem
        (moze nawet z powodu objawow tych niekorzystnych przy braniu pigułek) iz
        astanawiam czy warto w siebie pchac tyle chemii dla kilku zbliżen
        miesięcznie...??? Co prawda z gumką nei jest tak cudnie jak bez..ale poważnie
        sie zaczynam zastanawiac...

Co do rigevidonu... jak jego składniki maja się do proporcji pigułek 3
        generacji? jakie mają hormony w sobie? musisz sie tego dowiedziec i poszperac
        troche w necie o przede wszystkim ubocznych skutkach ich zażywania... ale tych
        dalekosiężnych, na przyszłość.

CEra nie zawsze jest odzwierciedleniem hormonalnego stanu. Na przykład ja
        dostałam diane na cere i regulacje miesiączki a źle się to skonczyło.
        Okazuje sie,że nei moge pić w polsce wody z kranu , która jest bardzo
        chlorowana. Gotuj wodę na herbatę bardzo bardzo długo, albo gotuj wode mineralna
        np. z Biedronki 5l 1,5zł i zobaczysz co to jest po pierwsze dobra herbata a po
        drugie po pewnym czasie cera na pewno sie poprawi.
        Wiem, że nei moge z abardzo jesc słodeyczy na czekoladzie i ogole słodyczy jak
        najmniej i przede wszystkim uwazac trzeba na alkohol!!!!

Poniewaz bierzesz pigułki , Twoja wątroba jest bardzo obciązona, dlatego
        dodatkowe rzeczy typu alkohol słodycze, czekolada!!! bardzo ja obciązaja i Twoja
        cera nei wyglada wtedy najlepiej: oprocz tradzika, plamy, strupki z nie wiadomo
        jakiego powodu.. itp.

Mówię Ci.. spróbuj systematycznei pic inna wode i nei myc twarzy wodą a tylko
        tonikami i odrazu Ci sie poprawi!

Niedawno byłam na Slowacji w uzdrowisku tam była cudna woda i moja buzia tez
        cudnie wygladala! Najmneijszej plamki i wyprysku! Wierzę,że to wina wody która w
        celach oczyszczenia jest chemizowana bardziej niz nam sie wszystkim wydaje!

Pozdrawiam smile))
        • monalisa.pl Re: W A Ż N E !!!!! 10.12.05, 16:16
          mam prosbeL: jak juz bedziesz wiedziala jakie Tobie lekarka prepisala proszki
          napisz mi prosze na maila priv - bardzo mnie zaciekawila Twoja opowiesc i tez
          mam teraz problem z proszkami bo odstawilam po 4 latach minisiston gdyz mam
          zerowe libido suchosc bole glowy sennosc i utylam 5 kg (wszystko w przeciagu
          pol roku ostatniego) musze zrobic teraz przerwe na 4,5 mies ale pozniej wracam
          koniecznie do pigulek (musze sie jeszcze zabezpieczac jakos jeszcze przez 2
          lata a guma odpada )i nie wiem tylko do jakich - mam metlik w glowie takze
          napisz zmi jakie tobie przepisze dzieki pozdrawiam
        • 83kimi Re: W A Ż N E !!!!! 10.12.05, 16:25
          Bardzo dziękuję. Rigevidon zawiera 0,03 mg etynolestradolu i 0,15 mg
          levonorestradolu. Pierwszy hormon w wielu tabletkach występuje w takiej samej
          ilości, natomiast drugi jest w wielu zastępowany innym. Ech... nie znam się na
          tym z abardzo i nie wiem, co o tym mysleć. Ale też sie przyłączam do prośby-
          jak lekaraka dobierze Ci tabletki, to daj znac jakie.
          • mayrah1 Re: W A Ż N E !!!!! 11.12.05, 11:00
            Oczywiście ,ze pozdielę się swoimi informacjami..jeszcze zdis poszukam akiego
            zestawienia odnosnie skladu chemicznego wszyskich tabletek.Kiedys cos takiego
            udało mi się znaleźć ale teraz tego nigdzie nie ma. Do lekarza ide we wtorek
            wieczorem wiec pewnie tego samego dnia dam Wam znac... papapa
            • 83kimi Re: W A Ż N E !!!!! 11.12.05, 12:50
              www.kobietaintymna.atupartner.pl/antykoncepcja/ilosc%20hormonow.html
              • mayrah1 Re: W A Ż N E !!!!! 11.12.05, 23:35
                KIMI SWIETNA tabela!!! WIELKIE DZIĘKI!!!!GDzies to wyszperała ja tego szukam od
                2 dni!!!!
                • 83kimi Re: W A Ż N E !!!!! 13.12.05, 19:04
                  w google... smile zajęło mi to 2 minuty...
                  • mayrah1 Re: W A Ż N E !!!!! 13.12.05, 23:06
                    no wiec bylam dzis u Pani doktor.. i przy moich dolegliwosciach ona powiedziała
                    mi zeby najlepiej odstawic je na dłuższy czas i poobserwowac organizm i to jak
                    sie bede czuc, powiedziala tez ,ze o pigułkahc ginekolodzy wiedza tylko tyle,
                    ile powiedza im przedstawiciele medyczni, ktorzy je tylko zachwalają...
                    przyznała się ,ż e nie zna innego składu chemicznego niz na ulotce informacyjnej
                    ( iinego składu znaczy bardziej złożonego, bo GESTODEN to nei jest pojedynczy
                    hormon! a złożenie )
                    , tak wiec najpierw zostane przy Harmonecie, potem go odstawie na jakis czas.
                    Powiedziala,zeby zrobic dokladne badanie krzepliwosci krwi i szczelosci naczyn
                    krwionosnych, a takze brac pałeczki kwasu mlekowego ( na nawracające infekcje
                    które są powodowane prawdopodobnie przez pigułki). Twierdzi,ze musialabym zrobic
                    tez dokladne badania hormonow płciowych ale nie moz emi tego przepisac bo NIE
                    JESTEM ZAGROZONA NIEPLODNOSCIA!!!!takei głupie niby przepisy, a jak sobie
                    zrobilbym to badanie to by mi ze 100 zł z hakiem ubyło z kieszeni a nie moge
                    tyle wydacsad((( tak wiec..bez wyraznych zmian... swoja droga poprosila mnei o te
                    tabele , które tu sobie kazda z nas zazajem podsyła bo ONA czegos takiego nie
                    ma, podobnie jak wielu innych ginekologów!!!!
                    Pozdrawiam papa
                    ... sunshine ...
                    • ekler.ka Re: W A Ż N E !!!!! 14.12.05, 00:02
                      ta tabela jest nie do konca zgodna z tym,co rzeczywiscie jest w polsce
                      dostepne.aktualny spis tabletek macie tu: www.antyforum.pl/viewtopic.php?t=11
    • ekler.ka Re: W A Ż N E !!!!! 11.12.05, 11:52
      bzdura z tym testosteronem...jesli chodzi o skutki typu wypadanie
      wlosow,przetluszczanie cery itd. to wieksze ich prawdopodobienstwo jest wlasnie
      przy II generacji,bo dzialaja bardziej androgennie.fakt,ze II jest
      najbezpieczniejsza pod katem zakrzepicy,z drugiej strony moze jednak podnosic
      poziom cholesterolu.polecam strone: www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/ ,
      jest tam mowa o ewentualnych tabletkowych powiklaniach.to prawda,ze w usa nie ma
      III generacji,z drugiej strony yasmin z IV jest tam jedna z bardziej popularnych
      pigulek,jest tez dostepna w wiekszosci krajow europejskich,wycofana zostala
      jedynie w Holandii.kazdy lek niesie za soba pewne ryzyko,a nie kazda kobieta
      dobrze reaguje na II generacje,to bardzo indywidualna sprawa.nie siej paniki.
      • mayrah1 Re: W A Ż N E !!!!! 11.12.05, 23:34
        tabletki YASMIN !!! ZOSTAŁY WYCOFANE wręcz zabronione w USA<KANADZIE< WIELKIEJ
        BRYTANII , AUSTRALII I NOWEJ ZELANDII!!!! TO SPRAWDZONE INFORMACJE!!!

tabletki 3 generacji podawane sa w tych krajach tylko i wyłącznie w przypadku
        gdy kobieta nei toleruje wyzszych dawek hormonow z 2 generacji!

osobiscie mam kolezanke(wspollokatorka) ktora bierze tabletki od 6 lat i Yasmin
        u waza za najgorsze swinstwo: Wyglada jak smierc, ciągle chce sie jej pic, ma
        suchą tragicznie skórę...jej i wielu innym dziewczynom poprostu to nei tyle co
        nie słuzy co SZKODZI!

Androgenne hormony to przecież właśnie TESTOSTERON... u niektorych kobiet
        powoduje nawet zmiane glosu na niższy , przerzedzanie sie włosów na głowie a za
        to zaczynaja rosnąć włoski wokół sutków!!! o to tu chodzi!

Pozdrawiam
        • ekler.ka Re: W A Ż N E !!!!! 12.12.05, 10:13
          zapewniam cie,ze w usa,kanadzie,wlk. brytanii yasmin sa dostepne.
          druga sprawa:yasmin najwyrazniej nie sluzy twojej kolezance,wiec nie rozumiem,po
          co je bierze?zebys mogla opowiadac jakie to swinstwo?skoro tak dobrze znasz sie
          na tabletkach,to powinnas jakos na nia wplynac,zeby odstawila...
          a co do androgennych hormonow,to napisalam wyraznie,ze bardziej androgennie
          dzialaja wlasnie te z II generacji...
          II generacja: EE + norethisteron,
          octan norethisteronu
          lewonorgestrel

=>preparaty mało wybiórcze, z zaznaczonymi objawami ubocznymi pod postacią
          androgenizacji

nie sa wksazane dla kobiet, ktore maja problemy z cera, owlosieniem typu
          meskiego => objawami androgenizacji. powazny wyjatek stanowi tu diane 35 (z
          octanem), ktora jest (od alt 90-tych) oficjalnie uznana za lek przeciwko objawom
          androgenizacji, stosowana dlugotrwale daje porzadane efekty. pigulki II gen. sa
          stosowane w leczeniu roznych schorzen, stad tez sa refundowane (microgynon,
          stediril, rigevidon, diane).
          i zeby bylo jasne,ja nie jestem wrogiem II generacji,bo faktycznie jesli chodzi
          o zakrzepice,jest najbezpieczniejsza.ale nie kazda kobieta musi sie dobrze na
          niej czuc.
          • mayrah1 Re: W A Ż N E !!!!! 12.12.05, 12:59
            droga eklerko w kwestii androgenizacji masz rację ,jednak musze powiedziec,ze
            nei twierdze iz bardzo dobrze znam sie na pigułkach. Poprostu spędzam wiele
            godzin na poszukiwaniu złotego środka w całym tym pigułkowym świecie. Trafiam
            podobnie jka Ty na różne strony internetowe. Jedne wychwalają pigułki, które sa
            przeklinane na innych stronach. Co do kolezanki to bierze te tabletki do konca
            opakowania i zmiana bedzie na pewno. Napisałam maila do Shering w sprawie
            Yasmin. Odpowiedz dostalam,że nie zostały one wycofane z rynku w żadnymz e
            wspomnianych ze mnie krajow. Ja jednak mam te informacje od znajomych z
            Australii i Nowej Zelandii, a kolezanka w Wielkiej Brytanii zostala
            poinformowana przez lekarza o zaprzestaniu kampanii reklamowej Yasmin w tamtym
            kraju. Szukam materiałów nawet na zagranicznych stronach..w koncu znajde słow a,
            które potwierdzą te informacje.

Serdecznie pozdrawiam

Mayrah1
            • ekler.ka Re: W A Ż N E !!!!! 12.12.05, 14:10
              mayrah1 napisała:

>Poprostu spędzam wiele
              > godzin na poszukiwaniu złotego środka w całym tym pigułkowym świecie.

dla kazdej kobiety bedzie to inny zloty srodek,pamietaj o tym.

Trafiam
              > podobnie jka Ty na różne strony internetowe. Jedne wychwalają pigułki, które sa
              > przeklinane na innych stronach.

dokladnie.bo to bardzo indywidualna sprawa.

Ja jednak mam te informacje od znajomych z
              > Australii i Nowej Zelandii, a kolezanka w Wielkiej Brytanii zostala
              > poinformowana przez lekarza o zaprzestaniu kampanii reklamowej Yasmin w tamtym
              > kraju.

nie przecze w sprawie australii i nowej zelandii,nie wiem jak jest w uk,ale
              wiem,ze sa dostepne.
              • olenka.k Cos tu nie gra >-/ ?!? 12.12.05, 17:34
                Biorę Regulon (0.03 ethynyloestradiolu i 0.15 dezogestrelu), dkładny odpowiednik
                Marvelonu i prawie Mercilonu (ten zawiera ethynyloestradiolu o jedną jednostke
                mniej)-preparat II generacji i nie rozumiem jak ma on działać androgennie skoro
                w ultce I folderku reklamowy jest napisane ja byk że wykazuje działanie
                ANTYandrogenne!!!!!!! I co wy na to? Albo ktos tu nie ma racji albo ja nic z
                tego nie rozumiem wink
                Pozdrawiam!
    • fragola_di_giardino Re: W A Ż N E !!!!! 12.12.05, 13:00
      Czy ja dobrze rozumiem?
      Piszesz, że III generacja zawiera TESTOSTERON????
      Przecież tabletki tej generacji zawierają etynyloestradiol i gestoden.
      Pierwszy to syntetyczny estrogen, a drugi to progestagen, czyli pochodna
      PROGESTERONU.
      Pozdrawiam!
      • yvona73pol Re: W A Ż N E !!!!! 13.12.05, 06:19

nie wiem skad masz info o zakazaniu Minuletu w Australii, skoro mi je
        przepisuja i nabywam je legalnie w aptece, a raczej czegos zakazanego by nie
        sprzedawali? byc moze Yasmin, nie wiem, ja o nim w ogole nie slyszalam (a
        jezeli juz to na tym forum i raczej nie na plus)
        • mrs.doubtfire Re: W A Ż N E !!!!! 19.12.05, 23:33
          Moge Was zapewnic, ze Yasmin w USA i Kanadzie jest i ma sie dobrze, jest czesto
          przepisywany i nie slychac o jego wycofaniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka