aldara.35 02.08.07, 11:57 Witajcie,już jestem po...i żyję .Jeśli ktoś chciałby popytać o szczególy,zapraszm. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jula1232 Re: Wróciłam z laparoskopii 02.08.07, 12:00 i co wyszło po laparo, jaka diagnoza? Odpowiedz Link
marta19841 Re: Wróciłam z laparoskopii 02.08.07, 12:26 Dobrze ze masz juz za soba:) nie bylo tak zle prawda:) pozdrawiam! i jaka diagnoza? Odpowiedz Link
aldara.35 Re: Wróciłam z laparoskopii 02.08.07, 12:55 Wiem tylko tyle że wycięto torbiel z częścią jajnika.Wygląda na endo ale nie było nigdzie żadnych innych ognisk.Mam pytanie czy zawsze przy tego typu zabiegach robi się badanie śródoperacyjnę?Boję się o ten wynik.Jeszcze jedno we wtorek miałam zabieg a w środe wieczorem dostałam okres, to normalne ? Odpowiedz Link
grendele Re: Wróciłam z laparoskopii 02.08.07, 12:57 badanie śródoperacyjnę? jeśli masz na myśli wynik histopatologiczny to tak. Odpowiedz Link
iwona2211 Re: Wróciłam z laparoskopii 02.08.07, 13:01 hej!i ja mialam niedawno laparo:P idzie przezyc;)a krwawienie podobno jest jak najbardziej normalne...ja jeszcze nie krwawilam ale moze to dlatego ze na laparo poszlam zaraz po miesiaczce...te badania wszystko powiedza tylko pamietaj ze trzeba pozytywnie myslec!!!pozdrawiam odpoczywaj duuuzo;) Odpowiedz Link
aldara.35 Re: Wróciłam z laparoskopii 02.08.07, 13:06 Ja się obawiam o wynik hist,ale jeśli robią badanie śródoperacyjne to chyba od razu wiadomo czy złośliwy czy nie prawda?Bo nie wiem czy wtedy skonczyłoby się ,,tylko,,na laparoskopii.A nie jestem pewna czy zawsze robią takie bad i dlatego się nadal trzęsę. Odpowiedz Link
gosiaczek557 krwawienie 02.08.07, 13:06 To krwawienie jest jak najbardziej "w normie", więc się nie martw. Ja miałam tak po obu laparo, ale za pierwszym razem nie wiedziałam,że tak będzie i nieźle się wystraszyłam:))) Co do badania śródoperacyjnego, to z tego co wiem, zawsze się je robi. Jeśli w badaniu śródoperacyjnym wychodzi, że zmiana jest złośliwa, to zmieniają tryb operacji i tną "po całości" niestety. Nie podpisywałaś przez laparo zgody na rozszerzenie zakresu operacji w przypadku takiej konieczności? Oprócz tego te pobrane wycinki są dalej badane i dostaniesz wynik histopatologii. Trzymam kciuki, żeby jednak nie znaleźli endo! Pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link
aldara.35 Re: krwawienie 02.08.07, 13:10 A czy po laparo stosowałyście coś zapobiegawczego,ja dostałam Biseptol 2xdz Odpowiedz Link
gosiaczek557 leki po laparo 02.08.07, 14:21 Nie, ja nic nie dostałam. Za pierwszym razem czułam się tak dobrze, że nawet leków przeciwbólowych nie brałam... i wszystko świetnie się goiło:) za drugim razem bolał mnie jakiś naciągnięty mięsień w plecach i wzięłam ze dwa Ibupromy ale nie na brzuch tylko na te plecy:) Odpowiedz Link
isza7 Re: krwawienie 02.08.07, 21:18 Cześć Aldara. Cieszę się, że już po i że jednak się obudziłaś. Przecież mówiłam, że będzie dobrze. Ja po laparo jeszcze w szpitalu dostawałam antybiotyk dożylnie a do domu właśnie biseptol 960 2xdz. To dlatego że miałam stan zapalny jajowodu który usunęli. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
aldara.35 Re: krwawienie 02.08.07, 22:50 Ha ,ha,sama jestem zdziwiona ze się obudziłam!Dziś zmieniałam opatrunki i zauważyłam ze blizna po stronie z torbielą jest minimalna a po przeciwnej stronie 3xwiększa!Oczywiście przyszła mi do głowy straszna myśl ze pomylili strony!!!!!Czy u Was też tak jest? Odpowiedz Link
iwona2211 Re: krwawienie 02.08.07, 23:46 tez takjestaczkolwiek ja wogole nie mialam opatrunkow sciagneli mi je w dobe po zabiegu i zabronili zakladac nowe Odpowiedz Link
gosiaczek557 ranki 03.08.07, 08:37 Nie martw się na pewno sie nie pomylili. Ja też mam różnej długości te nacięcia. Ale są jak cieniutki kreseczki... prawie ich nie widać:) Dziwię się tylko, że masz opatrunki. Mi zdjęli już następnego dnia po operacji i zabronili czymkolwiek zaklejać. Na "świeżym powietrzu" goi sie podobno najlepiej. M:) Odpowiedz Link
aldara.35 Re: ranki 03.08.07, 09:51 hej,rez mi kazano sciagnac,ale ja jeszcze na jeden dzien zakleilam bo boje sie aby mi bielizna nie zaczepiala o szwy.Mam długie i sterczące nitki i obawiam się ze podrażni, a rana jeczcze dość świerza.Ale dziś już chyba ściągnę całkiem. Odpowiedz Link
susie1791 Re: ranki 03.08.07, 10:12 wychodząc od lekarza ze skierowaniem na laparoskopie mająca wykluczyć (lub potwierdzić endometriozę) myslałam, ze to drobiazg, ale lektura Waszych listów sprawiła, ze obleciał mnie okropny strach. Rozumiem, ze nic nie wiem o tej chorobie. Może to na razie lepiej? Poczekam do zabiegu i wczesniej nie będe sie tym martwiła Odpowiedz Link
marta19841 Re: Wróciłam z laparoskopii 03.08.07, 11:17 hej aldara:) no widzisz mówiłam ze nie będzie tak źle:) wiesz co ja nastepnego dnia po operacji mialam juz zdjete opatrunki.. tak sie najlepiej goi, jest dostep powietrza:) a w domu chodze sobie w luznych spodniach lub sukience:) co do krwawienia to ja 3 dni po dostalam okres, i teraz niby juz mi sie skonczyl ale mam caly czas takie plamienia ale to chyba normalne.. Odpowiedz Link
yammay Re: Wróciłam z laparoskopii 03.08.07, 16:44 Ja też właśnie wrocilam - konkretnie dwa dni temu:) Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona samym zabiegiem i moim dobrym samopoczuciem "po" - zabieg byl w poniedzialek, a juz wczoraj wieczorem poszlam na kilkukilometrowy spacer. Blizny są jak zwykle 3 - każda ma niecaly centymetr i świetnie się goją:) Powiem Wam, że do niedawna prawie mdlałam na widok strzykawki - dziś jestem zahartowana i szpital mi nie straszny - może po prostu tak dobrze trafiłam...? Nie bójcie się laparoskopii - przede mną już tylko zdjęcie szwów i wreszcie nie boję się potwornych ataków bólu przed miesiączką, które nagle pojawiły się 2 m-ce temu...! Jednym słowem ulga! Odpowiedz Link
koralgolmis Re: Wróciłam z laparoskopii 04.08.07, 11:21 ja tez wróciłam. laparo mialam przedwczoraj. dla odmiany mam 4 dziury w brzuchu a sam zabieg trwal 3 godziny. oddzielili mi jajowody od macicy, macice od moczowodów i jelita, rozcieli zrosty z zatoce douglasas, któreej prawie nie bylo. lekarz powiedzial,ze zabieg był heroiczny i ,ze prawidłowej anatomii to u mnie nie bylo. niestety szanse na naturalna ciążę są minimalane, ale pocieszam sie tym, ze są przynajmniej jakies szanse na donoszenie in vitro, bo wczesnie j to i tego nie bylo. mialam tak nieruchoma macice, ze nie mogle jej łzka w czasie zabiegu podniesc, musieli wszystko poodcinac. ja niestety czuje sie fatalnie- boli mnie caly brzuch, jakbym miala wielki siniak w srodku i w dodatku w czasie operacji pekło mi jakies naczynie i sie wykrwawiłam,az mi hemoglobina do 8 spadła no i teraz mam srogą anemie , a co za tym idzie zawroty głowy i taka słabizna ze mnie, ze huhu. no , ale żyje i mam nadzieje, ze bedzie lepiej kazdego dnia. gdyby ktos mial jakies pytania to chętnie odpowiem Odpowiedz Link
marta19841 Re: Do koralgolmis 05.08.07, 11:08 Hej! a jaki stopien endometriozy masz? pozdrawiam! Odpowiedz Link
koralgolmis Re: Wróciłam z laparoskopii 05.08.07, 13:15 jeszce nie bylam na wizycie u lekarza po laparo,a wszpitalu nic mi na temat stopnia nie mówił.jesli cos mi powie to napisze. dziś 3 doba po zabiegu, czuje sie gorzej niz wczesniej, brzuch cały napęczniały, jakby mi gazy w srodku chodziły, tylko na zewnątrz nic sie wydostac nie chce. normalnie jakbym nadmuchana piłke w srodku miala. no i słabiutka nadal strasznie jestem, ale to przez ta anemie. dziewczyny jak sie czujecie? czy któraś miała podobne bóle po laparo? ile to będzie trwało, bo się martwię trochę. no i nadal sie nie wypróżniłam , czy to normalne? Odpowiedz Link
marta19841 Re: Wróciłam z laparoskopii 05.08.07, 13:42 Ja miałam tak samo, nie mogłam sie wypróżnic.. teraz jestem 1,5 tygodnia i jak no zjem troche więcej to czuje sie tak jak Ty jakbym miala piłke w brzuchu i jakbym zaraz miala pęknąć... ale to pewnie normalnie, w koncu to operacja. Ingerencja w powłoki brzuszne.. ale z dnia na dzien bedzie coraz lepiej:) ja odczuwam poprawe z kazdym dniem. Musisz isc jak najszybciej do lekarza zeby ustalic dalsze leczenie. Ja np juz w I dniu miesiączki mialam podany zastrzyk przeciwko endo. a za niecaly miesiac mam kontrole u lekarza. Musisz sie zapytac ktory stopien masz. Zaawansowanie choroby okreslaja wlasnie poprzez laparoskopie. Pobieraja tez wycinki i daja do badania. Ja za tydzien bede miala wyniki tego badania. Pozdrawiam:) Odpoczywaj:) Odpowiedz Link
aldara.35 Re: Wróciłam z laparoskopii 05.08.07, 14:29 Hej ,ja miałam we wtorek laparo,a w środe zaczęłam krwawić,napiszcie czy to jest normalna miesiączka ?Krwawilam do piątku i koniec,czyli 2 dni,to tak ma być.Jak na miesiączke to trochę za mało.Co do gazu ,ja go w ogóle nie czulam ,trochę mnie kłuło jak przechodził ale to trwa chwilkę.Natomiast brzuch miałam płaski nawet jak się obudziłam ,więc zupenie nie wiem o co chodzi z tymi bólami ramion i wzdętym brzuszkiem-na szczęscie:) Odpowiedz Link
isza7 Re: Wróciłam z laparoskopii 05.08.07, 18:28 Ja też krwawiłam tuż po laparo i trwało to ok 5 dni. Normalna miesiączka przyszła trochę spóźniona, ale raczej o czasie więc to jeszcze nie to. Odpowiedz Link
isza7 Re: Wróciłam z laparoskopii 05.08.07, 18:26 Ja miałam tak samo. Gazy mi chodziły po brzuchu parę dni i uciskały i też miałam cztery otwory bo pękło mi duże naczynie w trakcie laparo (podobno sikała fontanna do góry) więc na trzecią dobę zasłabłam i nie wypuścili mnie do domu. wypróżniłam się troszeczkę dopiero na czwarty dzień i trochę trwało zanim odzyskałam siły i uregulowały się wypróżnienia. Także się nie martw. Pozdrawiam Odpowiedz Link
iwona2211 Re: Wróciłam z laparoskopii 05.08.07, 22:34 hej sluchajcie ja mialam laparo 24 lipca i zadnego krwawienia jeszcze nie bylo myslicie ze to normalne ?dodam ze na zabieg poszlam od zarazu po miesiaczce moze to tez ma wplyw? Odpowiedz Link
koralgolmis Re: Wróciłam z laparoskopii 06.08.07, 11:04 jeśli poszłaś na laparo po miesiączce zaraz to jeszce chyba nie termin na następną?ja po pierwszej laparo dostałam okres normalnie, po miesiącu jak zawsze. teraz jestem na depo proverze wiec okresu nie widzialam juz huuuuhuu tak dawno. ale włsnie znowu dostałam lekkie krwawienie z peknietego naczynia w szyjce macicy, pekło mi w czasie zabiegu. ale z tego co wiem to po laparo nie powinno byc zadnego zaburzenia terminów miesiączkowania. dziewczyny a czy wy tez mialyście po zabiegu na brzuchu siniak wielkosci ok 20 na 20 cm bo ja sie zastanawiam skąd takie wielkie cos mi sie tam wzięło? pozdrawiam wszystkich i zycze powrotu do formy i zdrowia Odpowiedz Link
iwona2211 Re: Wróciłam z laparoskopii 06.08.07, 13:47 hej dzieki;P wiesz ja tez mialam sporego siniorka tak duzy nie byl ale ok 10cm pozdrawiam Odpowiedz Link
koralgolmis Re: Wróciłam z laparoskopii 07.08.07, 11:14 wiecie co dziewczyny? ja juz nic nie rozumiem.jestem na depo proverze.okresu nie mialam już nie wiem nawet sama ile miesiecy. a tu dziś 5 dzień po laparo a ja patrze i co? okres dostałam. taki normalny, wcale nie skąpy. no i teraz to juz nie wiem co myslec a wizyta pozabiegowa dopiero we czwratek. myslicie,ze ten okres to norma mimo hormonów? Odpowiedz Link
aldara.35 Re: Wróciłam z laparoskopii 07.08.07, 12:30 A czy podczas laparoskopii usunięto Ci chociaż część jajnika? Jeśli tak jest to usunięte zostaje też w części ciałko żółte które produkuje progesteron ,co skutkuje gwałtownym jego obniżeniem ,stąd krwawienie.Wyjaśnił mi to lekarz.Nie wiem czy bez naruszania jajnika mechanizm krwawienia jest taki sam. Odpowiedz Link
aldara.35 Re: Wróciłam z laparoskopii 11.08.07, 21:40 Hej,jak tam samopoczucie po operacjach.Ja już zapomniałam ze cokolwiek mi robili a jak u Was???? Odpowiedz Link
marta19841 Re: Wróciłam z laparoskopii 12.08.07, 11:00 Ja juz tydzien po zabiegu byłam na chodzie:) szybko sie dochodzi do siebie:) teraz jestem ponad 2 tygodnie po i chce mi sie skakac, biegac, pływać, ale chyba to jeszcze nie jest dobry pomysl... trzeba wypoczywac, choc siedzenie i nie przemęczanie się jest STRASZNIE MĘCZĄCE:/ Odpowiedz Link
aldara.35 Re: Wróciłam z laparoskopii 12.08.07, 17:30 Ja jestem 12 dni po zabiegu i prawie o nim zapomnialam.Niestety nadal czekam na wynik hist-pat,i trzęse się ze strachu. Odpowiedz Link
marta19841 Re: Wróciłam z laparoskopii 12.08.07, 19:00 Ja tez jeszcze nie mam wyników.. mam nadzieje ze bedzie wszystko dobrze:) a jakie leki masz przepisane?? i który stopien endo? pozdrawiam gorąco Odpowiedz Link
aldara.35 Re: Wróciłam z laparoskopii 12.08.07, 22:40 Hej,ja mam wyciętą torbiel która wyglądała na endo ale nie znaleziono innych wszczepów.Nie mam żadnych bóli w trakcie miesiączki,więc nie jestem pewna co to w końcu jest.Lekarz podejrzewa endometrioze ale nie mam żadnych leków przepisanych. Odpowiedz Link
iwona2211 Re: Wróciłam z laparoskopii 13.08.07, 07:39 witajcie u mnie to samo chcialoby sie cos zrobic ale przegialam juz kilka razy a potem mialam bole po prawej stronie gdzie byla torbiel;/ co do wyniku histop to mi w nim napisali cystis endometriotica ovarii et folliculi ovarici primarii nie wiem co to znaczy bo mi kurde nic nie powiedzieli w tym szpitalu buraki i odeslali na badanie kontrolne gdzie wszystkiego sie dowiem;/ech...najwaznijsze ze innego syfu nie ma;) pozdrawiam Odpowiedz Link
superanulka Re: Wróciłam z laparoskopii 14.08.07, 21:00 a jak duze byly Wasze torbiele ze mialyscie laparo?mnie wysylaja na normalne ciecie jestem zalamana moje torbiele sa dwie 4 i 8cm Odpowiedz Link
aldara.35 Re: Wróciłam z laparoskopii 14.08.07, 23:12 Hej,ja miałam jedną na lewym jajniku.Wymiary to 4,5na 5,5.Leczylam się od grudnia róznymi lekami ale nic nie pomogło a torbiel się zwiększyła bo początkowo miała ok3cm.Miałam laparoskopie i nie było mowy o innej ewentualności(chyba ze w przypadku komplikacji w trakcie laparo) Odpowiedz Link
ania-190 Re: Wróciłam z laparoskopii 22.08.07, 21:21 witajcie proszę powiedzcie mi czy zabieg laparoskopii musi być wykonany zaraz po miesiączce? cykl mam rozregulowany i juz drugi raz przesuwają mi termin laparoskopii. Odpowiedz Link
aldara.35 Re: Wróciłam z laparoskopii 23.08.07, 12:20 Hej,ja miałam laparo w 20 dc.Ordynator który mnie kierował na zabieg powiedział ze dlatego kierują po @ bo sie boją aby pacjentka nie była w ciązy.Ja zapewniłam go ze na pewno nie jestem i w moim przypadku dzień cyklu był obojętny.Pozdrawiam Odpowiedz Link
uli_1 Re: Wróciłam z laparoskopii 29.08.07, 14:02 Witajcie! Też jestem po laparoskopii. Wycieli mi torbiel lewego jajnika. Również męczę się odpoczywaniem i oszczędzaniem się. I niestety mam podobne objawy jak wiekszość forumek, czyli: wzdęty brzuch, plamienie. Pozdrawiam wszystkie koleżanki przed i po laparo... Trochę nas jest. Odpowiedz Link
aldara.35 Re: Wróciłam z laparoskopii 29.08.07, 16:07 Hej,w moim przypadku krwawienie po laparo okazało się miesiączką.Z dnia na dzień będzie coraz lepiej.Wzdętego brzucha nie mialam,ale wiem ze tak bywa.Pozdro! Odpowiedz Link
ancymon-22 Re: Wróciłam z laparoskopii 01.09.07, 20:50 Witam, ja mam termin na 29.09. Szczerze mówiąc jestem przerażona, ale nie spodziewam sie zbyt wiele po tym zabiegu.Lekarz powiedział że jajniki są tak "ponaciekane", że nic sie z tym nie da zrobić. Nie wiem czy mówił o torbieli czy to coś innego?i że jelito może być poprzerastane do przydatków, i że jajowody nie drożne...Sama nie wiem. Łez już nie mam do wypłakania, więc czekam na leczenie.Po 2 latach straconego czasu. Nie wiem czy mam jeszcze szanse na dzidzię, czy pozostaje mi in vitro? Odpowiedz Link
barbra25 do ancymon-22 19.09.07, 09:08 Cześć ancymon-22! Proszę powiedz czy miałaś robiony kiedyś już kiedyś rezonans magnetyczny... Odpowiedz Link
kasia2557 Re: Wróciłam z laparoskopii 27.09.07, 21:33 witam.mam mnostwo pytan.ccierpie na edometrioze i poniedzieli klade sie do szpiala na laparoskopie.cchcialabym uzyskac wiecej info na temat tej choroby i laparoskopii.pozdrawiam Odpowiedz Link
iwona2211 Re: Wróciłam z laparoskopii 28.09.07, 21:36 a co dokladniej chcialabys wiedziec? Odpowiedz Link