Dodaj do ulubionych

Tak mało tych hormonów...

26.01.06, 13:40
Zastanawiam się jak to jest ze skutecznością tabletek a ich składem.
Konkretnie chodzi mi o Harmonet ma przecież tak mało hormonów: 0,02 i 0,075
podczas gdy skład innych tabletek to przeważnie 0,03 i 0.15. Czy to jakoś
wpływa na zabezpieczenie bo biorę harmonet i nie chcę być na razie w ciąży
Obserwuj wątek
    • the_kami Re: Tak mało tych hormonów... 26.01.06, 13:48
      Spokojnie.
      Tak niska zawartość hormonów może powodować mniejszą kontrolę nad cyklem (czyli
      np.: poplamianie), ale ciąża (owulacja!) nie jest możliwa.
      • malwes Re: Tak mało tych hormonów... 28.01.06, 21:17
        Jest kilka tabletek (Meliane Light=Minesse, Loette), które już są
        zarejestrowane w Polsce choć jeszcze nie ma ich w aptekach a mają jeszcze
        niższą dawkę hormonów (i "estrogenu" i "progesteronu") niż Harmonet. Więc można
        jeszcze zejść z tej dawki i zachować skuteczność.
        • 83kimi Re: Tak mało tych hormonów... 31.01.06, 12:28
          Nie wiecie, czy loette pojawi się kiedys w aptekach w Polsce? Loette zawiera
          takie same hormony jak rigevidon, tylko w mniejszej ilości, więc myslę, że dla
          mojego zdrowia lepiej byłoby brać loette, a nie rogevidon...
    • saba76 Re: Tak mało tych hormonów... 31.01.06, 17:26
      to zależy od organizmu ,ja miałam owulacje na hormonecie ,ale i u mnie organizm
      potrzebuje więcej hormonow ,zeby być zabwezpieczoną, dobrze ,ze wtedy nie
      wpadłam ,bo i oprocz owulacji żle znosiłam te pig.
      • olenka.k Re: Tak mało tych hormonów... 31.01.06, 21:19
        saba, a skąd wiedziałaś o tych owulacjach? Robiłaś sobie jakieś testy, gdy np.
        czułaś że coś jest nie tak? Trochę mnie to zaintrygowało, bo z tego co wiem, w
        tabletkach (każdych) jest wystarczająca dawka hormonów by powstrzymać owulację.
        W ogóle nie wiele ich trzeba dla zabezpieczenia, a to co łykamy jest
        kilkukrotnie nieraz większą ilością od tej wymaganej minimalnej. Większa ilość
        hormonów potrzebna jest dla kontroli i regulacji cyklu, by
        uniknąć "nadprogramowych" między krwawień. No chyba, że się mylę.
        Pytam z czystej ciekawości i pozdrawiam.

ps. a może się tabletka nie wchłaniała jak powinna i stąd te
        owulacje "tabletkowe"?
        • saba76 Re: Tak mało tych hormonów... 01.02.06, 12:13
          chodze jednoczesnie do 2wuch ginek ,jeden ten co mi przepisal H, wypisuje
          recepty jak to by byly witaminy-panstwowy ,a raz 2x do roku jeżdze do
          prywatnej pani gin, ktora robi USG w czasie badania, Kolezanka tam jechala więc
          zabralam sie z nią ( inne misto) i ta podczas USG stwierdzila ,ze wlasnie
          zaczyna sie owulacja.
        • saba76 PS. dodam że 01.02.06, 12:16
          Dodam że u mnie dochodzi jeszcze do zależności między hormonami tarczycy i
          pig.. Choruje na nadczynności tarczycy i tabletki które biorę na obniżenie
          powodowały większe zapotrzebowanie na hormony zawarte w pig. błędne koło
          Dla tego zrezygnowałam z antyk. Hormonalnej.
          • olenka.k aha ... 01.02.06, 18:03
            ... hmm no żeczywiście, słyszałam, że z nadczynnością tarczycy i pigułkami są
            jakieś hece. Dzięki za info. i pozdrawiam!
          • malwes Do Saby... 01.02.06, 18:50
            Saba - a co dokłądnie się działo. Ja też mam nadczynność tarczycy (już
            uregulowaną, bo to była poporodowa). Brałam Thyrozol (ostatnio z dawką 5) i
            żaden z dwóch prowadzących mnie endokrynologów (i jeden gin-endo) nic nie mówił
            o jakichkolwiek interakcjach - a brałam Logest więc najniższą dawkę. Wszyscy
            mówili, że mogę go brac i nie ma problemów ze skutecznością. No i od 1,5 roku
            Thyrozolu i Logestu nic się nie stało. Co Tobie lekarz powiedział?
            • saba76 do malwes 02.02.06, 09:14
              Lekarz mi wytłumaczył reakcje do jakiś może dojść przy braniu pig. I Metizolu-
              bo taki właśnie brałam.
              Ja przy niskich dawkach hormonow miamlam cos takiego jak stany depresyjny ,przy
              H to były prawie non stop, więc hm działały podwójnie. Nie wiem czy każdy lek
              tak wpływa ,Thyrozol ma troszkę inny skład niż Metizol więc może są i inne
              reakcje. Ogólnie Endo-gin. Powiedziała coś takiego:
              Im większa nadczynność i potrzeba jej likwidowania tym większe zapotrzebowanie
              na hormony w pig ,żeby nie było tych stanów depresyjnych ,lękliwych i owulacji-
              co powiedziała że zdarza! się rzadko!!, więc nie powiedziane ,ze akurat u
              ciebie też.
              Ja na koniec moich przygód z pig brałam przez rok [pig trójfazową – już teraz
              nie wiem jak się nazywała ,ale była najlepsza- chyba. Teraz od paru miesięcy
              mam wkładkę i jestem zadowolona ,bo i poziom TSH jest bardziej normalny i
              wymaga mniejszego brania tabletek, wiec jakaś reakcja musiała być.

Wiec bez paniki ,jeśli dobrze się czujesz nic nie normalnego nie zaobserwowałaś
              to u ciebie działa wszystko normalnie
    • florencja29 Do saby76 02.02.06, 09:27
      Ale u Ciebie była to jednak specyficzna sytuacja. Brałaś jakieś dodatkowe leki,
      których działanie w połączeniu z pigułkami spowodowało owulację. Ma to jakieś
      logiczne wytłumaczenie.
      Czytałam gdzieś, że owulacja może czasem wystąpić prz tabl. z tak małą il.
      estrogenów u dziewczyn ze znaczną nadwagą, bodajże o wadze ponad 90 kg.
      • saba76 Re: Do saby76 02.02.06, 12:04
        nad nadwage nie cierpie- chyba jest to raczej malo prawdopodobne przy
        nadczynoności ( chudne na potege) ,ale fakt faktem moglo to tez mieć znaczenie -
        nie analizowałam tego dalej, poprostu po miesiacu zmienilma pig
        • zoska85 ale czy działają... 03.02.06, 10:18
          jeśli jest się osobą zdrową - nie biorę żadnych leków, nie ma się nadwagi???
          bo bardzo dobrze się czuję przy stosowaniu Harmonetu i w zasadzie mi odpowiada,
          ale muszę mieć pewność, że działa tzn hamuje owulację. wczesniej( pół roku
          temu) stosowałam Diane-35 która miała końską dawkę hormonów i stąd moje obawy
          • saba76 Re: ale czy działają... 03.02.06, 13:30
            a na to pytanie w odniesieniu do twojego organizmu nikt na 100% nie odpowie

Jesli nie masz schorzeń ,nie bierzesz na stale leków to pewnie dziala
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka