Dodaj do ulubionych

Antykoncepcja a cukrzyca

18.01.07, 19:12
Od 4 lat przyjmuje tabletki antykoncepcyjne logest nie mam do nich żadnych
zastrzerzeń,dziś od lekarza dowiedziałam się że mam cukrzycę typu 2 .Dzięki
ze każdą radę
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 19.01.07, 09:57
      ale co mamy ci doradzić??? w jakim temacie?? cukrzycy czy tabletek czy czego??
      ja to ci mogę doradzić - idź do lekarza i go zapytaj...
    • wiki9611 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 19.01.07, 13:52
      Niechodzi mi o informacje na temat cukrzycy ,bo od lekarza dowiedziałam się ,a
      jesli chodzi o tabletki antykoncapcyjne to wiem że nie bedę mogła ich
      przyjmować bo biorę insulinę myslałam że któraś z was miała też taki przypadek
      wiem że musze iść do lekarza nie wiem czy przy insulinie jakaś metoda
      antykoncepcji jest skuteczna .
      • esmeralda_pl Re: Antykoncepcja a cukrzyca 19.01.07, 14:12
        prezerwatywa, npr itp
        • doral2 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 19.01.07, 14:35
          tu jest co prawda o rigevidonie, a nie wiem jakie ty bierzesz tabletki, ale
          jest tam i o cukrzycy...cierpliwości, bo stron 19, ale o cukrzycy jest
          wspomniane....
          i dlaczego na litość boską nie spytałaś lekarza o tabletki antykoncepcyjne,
          kiedy zakomunikował ci cukrzycę??
          • doral2 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 19.01.07, 14:36
            ups, linki zapomniałam wkleić, poprawiam się...

www.emea.eu.int/pdfs/human/referral/rigevidon/Rigevidon%20Annexes%20I-III%20pl.pdf
    • wiki9611 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 20.01.07, 12:36
      Jeśli chodzi o tabletki to pytałam lekarza nie mogę ich używać ,wiadomość o
      chorobie jest dla mnie jak wyrok nie mogę się z tym pogodzić .
      • turzyca Re: Antykoncepcja a cukrzyca 20.01.07, 19:08
        cukrzyca juz nie jest wyrokiem.
        A ze typ drugi to cukrzyca inuslinoniezalezna, to jedyne co Cie obowiazuje to
        szczegolna dieta. A z doswiadczenia wiem, ze jak sie do niej przyzwyczaisz to
        nie bedziesz zauwazac, ze jestes na diecie.
        Pigulki to tylko jedna metoda antykoncepcji, sa jeszcze spirale, prezerwatywy,
        globulki, npr. Nie wiem, czy plastry nie wchodza w gre. Na pewno dobierzesz
        jakas dobra dla Ciebie metode.
    • justy1 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 20.01.07, 13:21
      pigułki moga wpływać na skuteczność leków przeciwcukrzycowych. powinien się tu
      wypowiedzieć twój diabetolog.
      • wiki9611 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 20.01.07, 19:09
        Tak diabetolok powiedział ,że jesli się zdecuduję na przyjmowanie tabletek
        antykoncepcyjnych to na własną odpwiedzialność bo są dużo mniej skuteczne i nie
        zabespieczają tak jak powinny przed ciążą ,a w mojim przypadku ciąża to chyba
        bym musiała iść się i powiesić .
        • justy1 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 21.01.07, 10:41
          > antykoncepcyjnych to na własną odpwiedzialność bo są dużo mniej skuteczne i
          nie
          >
          > zabespieczają tak jak powinny przed ciążą

to czym cię leczą??? nie kojarzę żadnego leku przeciwcukrzycowego, który jest
          w stanie obniżyć skuteczność pigułek. odwrotnie- pigułki zmniejszają
          skuteczność części leków przeciwcukrzycowych.
          • wiki9611 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 21.01.07, 14:40
            insulina obniża skuteczność antykoncapcyjnych tabletek
            • justy1 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 21.01.07, 15:06
              nie obniża.
              tutaj interakcja polega na czym innym- doustne środki antykoncepcyjne mogą
              zwiększać stężenie glukozy i zapotrzebowanie na insulinę lub inne leki
              przeciwcukrzycowe.
              • wiki9611 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 22.01.07, 13:14
                Dzięki za informacje
    • wiki9611 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 23.01.07, 14:12
      Wprowadziłaś mnie w błąd nie można przy insulinie zerzywać tabletek
      antykoncepcyjnych bo nie działają tak jak trzeba byłam u diabetologa i u
      ginekologa i oby dwaj to samo Mi powiedzieli to nie wiem czemu ty sie udzielasz
      w takich sprawach jak nie masz zielonego pojęcia.
      • justy1 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 23.01.07, 15:39
        przeczytaj sobie ulotkę pigułek i insuliny; fragment o interakcjach.

podejrzewam, że żaden lekarz nie będzie ci chciał zapisać pigułek (są w końcu
        też i inne metody antykoncepcji), bo pigułki poważnie utrudniaja leczenie
        cukrzycy. ale przyczyną niechęci lekarzy nie jest osłabianie skuteczności
        pigułek przez insulinę.
      • turzyca Re: Antykoncepcja a cukrzyca 23.01.07, 16:21
        z ciekawosci: czy Twoj ginekolog powiedzial cos na tematow plastrow jako
        metodzie anty? Czyli innymi slowy mowiac, czy pigulki sa wykluczone przy
        cukrzycy ze wzgledu na hormony czy ze wzgledu na sposob przyjmowania?

I z tegoz samego powodu: jaka metode antykoncepcji polecil Ci Twoj ginekolog?
      • justy1 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 23.01.07, 16:40
        i jeszcze ciag dalszy, bo zarzucasz farmaceucie, że nie ma pojęcia o lekach.
        przykładowe linki dotyczące antykoncepcji hormonalnej u diabetyczek:

www.infoforhealth.org/pr/a9/a9chap4_2.shtml
        'Can women with diabetes use combined OCs?
        Diabetics, whose insulin response to increases in glucose is already
        suppressed, may still be able to use low-dose OCs, depending on the severity of
        their diabetes. If they are insulin-dependent, their insulin requirement may
        increase, although with low-dose pills this does not appear to happen often
        (48, 305). Diabetics with known vascular disease or women who have had diabetes
        for over 20 years (and therefore may have suffered vascular damage) generally
        should choose another family planning method (557). Women with a history of
        diabetes during pregnancy or a family history of diabetes can safely use
        combined OCs without special medical supervision"

www.zdrowemiasto.pl/_zm/index.php?art=75
        "Zaleca się prezerwatywy, środki plemnikobójcze, wkładki wewnątrzmaciczne
        (trzeba pamiętać o ryzyku infekcji w obrębie miednicy mniejszej) oraz
        ewentualnie tabletki antykoncepcyjne, ale tylko o bardzo niskich dawkach
        hormonów, kontrolując poziomy cukru, u chorych bez zmian naczyniowych."

www.diabetyk.org.pl/?a&m_s%5Ba%5D=70&m_s%5Bd%5D=15
        "Cukrzyca i antykoncepcja
        Generalnie dla kobiet, które jeszcze nie rodziły polecane są pigułki
        antykoncepcyjne zawierające niskie dawki hormonów lub mini-pigułki. Spirala
        wewnątrzmaciczna, pigułki zawierające niskie dawki hormonów lub mini-pigułki
        mogą być stosowane między kolejnymi ciążami. Pamiętaj także, że tylko
        prezerwatywa chroni przed chorobami przenoszonymi drogą płciową."

www.gpsk.am.poznan.pl/ptg/rekomendacjacukrzyca.htm
        "5. Doustna antykoncepcja w cukrzycy
        Kobieta z cukrzycą pragnąca świadomie zaplanować macierzyństwo stoi przed
        trudnym dylematem. Ryzyko wiąże się bowiem nie tylko z nieplanowaną ciążą ale
        również ze stosowaniem doustnej antykoncepcji.
        Hormonalna antykoncepcja doustna może zwiększać ryzyko powikłań sercowo-
        naczyniowych poprzez wpływ na układ krzepnięcia, nadciśnienie, gospodarkę
        lipidową oraz węglowodanową (zwiększa zapotrzebowanie na insulinę, pogarsza
        nietolerancje glukozy). Ryzyko powikłań zakrzepowych zwiększa dodatkowo palenie
        papierosów, otyłość, trombofilia lub wywiad rodzinny w kierunku choroby
        zakrzepowej.
        Zaleca się aby podczas terapii hormonalnej u kobiet z cukrzycą monitorować
        ciśnienie tętnicze, masę ciała i profil lipidowy. Natomiast u kobiet bez
        cukrzycy, ale z przebytą cukrzycą ciążową, nadciśnieniem, otyłością lub
        cukrzycą w rodzinie powinno wykonywać się przesiewowe badanie poziomu glukozy
        co 3 lata. Podobna kontrola powinna dotyczyć kobiet z nietolerancją glukozy.
        Metodą z wyboru u kobiet z cukrzycą wydaje się być minitabletka gestagenna,
        której wpływ na gospodarkę węglowodanową jest znikomy bądź żaden. Nie powoduje
        ona konieczności zwiększania dawki insuliny, ani nie wpływa na częstość lub
        nasilenie retinopatii. Jedyne kontrowersje występują w stosunku do
        lewonorgestrelu ze względu na niewielkiego stopnia zaburzenia tolerancji
        glukozy i skłonność do hiperinsulinizmu. Nie zaleca się jednak minitabletki
        gestagennej w cukrzycy powikłanej angiopatią z powodu braku pewności, co do
        skutków metabolicznych.'

weź pod uwagę, że w żaden sposób nie zachęcam cię do stosowania pigułek.
        jedynie sprostowałam błędną informację, że insulina zmniejsza skuteczność
        antykoncepcyjną pigułek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka