wiki9611 18.01.07, 19:12 Od 4 lat przyjmuje tabletki antykoncepcyjne logest nie mam do nich żadnych zastrzerzeń,dziś od lekarza dowiedziałam się że mam cukrzycę typu 2 .Dzięki ze każdą radę Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 19.01.07, 09:57 ale co mamy ci doradzić??? w jakim temacie?? cukrzycy czy tabletek czy czego?? ja to ci mogę doradzić - idź do lekarza i go zapytaj... Odpowiedz Link
wiki9611 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 19.01.07, 13:52 Niechodzi mi o informacje na temat cukrzycy ,bo od lekarza dowiedziałam się ,a jesli chodzi o tabletki antykoncapcyjne to wiem że nie bedę mogła ich przyjmować bo biorę insulinę myslałam że któraś z was miała też taki przypadek wiem że musze iść do lekarza nie wiem czy przy insulinie jakaś metoda antykoncepcji jest skuteczna . Odpowiedz Link
doral2 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 19.01.07, 14:35 tu jest co prawda o rigevidonie, a nie wiem jakie ty bierzesz tabletki, ale jest tam i o cukrzycy...cierpliwości, bo stron 19, ale o cukrzycy jest wspomniane.... i dlaczego na litość boską nie spytałaś lekarza o tabletki antykoncepcyjne, kiedy zakomunikował ci cukrzycę?? Odpowiedz Link
doral2 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 19.01.07, 14:36 ups, linki zapomniałam wkleić, poprawiam się... www.emea.eu.int/pdfs/human/referral/rigevidon/Rigevidon%20Annexes%20I-III%20pl.pdf Odpowiedz Link
wiki9611 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 20.01.07, 12:36 Jeśli chodzi o tabletki to pytałam lekarza nie mogę ich używać ,wiadomość o chorobie jest dla mnie jak wyrok nie mogę się z tym pogodzić . Odpowiedz Link
turzyca Re: Antykoncepcja a cukrzyca 20.01.07, 19:08 cukrzyca juz nie jest wyrokiem. A ze typ drugi to cukrzyca inuslinoniezalezna, to jedyne co Cie obowiazuje to szczegolna dieta. A z doswiadczenia wiem, ze jak sie do niej przyzwyczaisz to nie bedziesz zauwazac, ze jestes na diecie. Pigulki to tylko jedna metoda antykoncepcji, sa jeszcze spirale, prezerwatywy, globulki, npr. Nie wiem, czy plastry nie wchodza w gre. Na pewno dobierzesz jakas dobra dla Ciebie metode. Odpowiedz Link
justy1 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 20.01.07, 13:21 pigułki moga wpływać na skuteczność leków przeciwcukrzycowych. powinien się tu wypowiedzieć twój diabetolog. Odpowiedz Link
wiki9611 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 20.01.07, 19:09 Tak diabetolok powiedział ,że jesli się zdecuduję na przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych to na własną odpwiedzialność bo są dużo mniej skuteczne i nie zabespieczają tak jak powinny przed ciążą ,a w mojim przypadku ciąża to chyba bym musiała iść się i powiesić . Odpowiedz Link
justy1 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 21.01.07, 10:41 > antykoncepcyjnych to na własną odpwiedzialność bo są dużo mniej skuteczne i nie > > zabespieczają tak jak powinny przed ciążą to czym cię leczą??? nie kojarzę żadnego leku przeciwcukrzycowego, który jest w stanie obniżyć skuteczność pigułek. odwrotnie- pigułki zmniejszają skuteczność części leków przeciwcukrzycowych. Odpowiedz Link
wiki9611 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 21.01.07, 14:40 insulina obniża skuteczność antykoncapcyjnych tabletek Odpowiedz Link
justy1 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 21.01.07, 15:06 nie obniża. tutaj interakcja polega na czym innym- doustne środki antykoncepcyjne mogą zwiększać stężenie glukozy i zapotrzebowanie na insulinę lub inne leki przeciwcukrzycowe. Odpowiedz Link
wiki9611 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 23.01.07, 14:12 Wprowadziłaś mnie w błąd nie można przy insulinie zerzywać tabletek antykoncepcyjnych bo nie działają tak jak trzeba byłam u diabetologa i u ginekologa i oby dwaj to samo Mi powiedzieli to nie wiem czemu ty sie udzielasz w takich sprawach jak nie masz zielonego pojęcia. Odpowiedz Link
justy1 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 23.01.07, 15:39 przeczytaj sobie ulotkę pigułek i insuliny; fragment o interakcjach. podejrzewam, że żaden lekarz nie będzie ci chciał zapisać pigułek (są w końcu też i inne metody antykoncepcji), bo pigułki poważnie utrudniaja leczenie cukrzycy. ale przyczyną niechęci lekarzy nie jest osłabianie skuteczności pigułek przez insulinę. Odpowiedz Link
turzyca Re: Antykoncepcja a cukrzyca 23.01.07, 16:21 z ciekawosci: czy Twoj ginekolog powiedzial cos na tematow plastrow jako metodzie anty? Czyli innymi slowy mowiac, czy pigulki sa wykluczone przy cukrzycy ze wzgledu na hormony czy ze wzgledu na sposob przyjmowania? I z tegoz samego powodu: jaka metode antykoncepcji polecil Ci Twoj ginekolog? Odpowiedz Link
justy1 Re: Antykoncepcja a cukrzyca 23.01.07, 16:40 i jeszcze ciag dalszy, bo zarzucasz farmaceucie, że nie ma pojęcia o lekach. przykładowe linki dotyczące antykoncepcji hormonalnej u diabetyczek: www.infoforhealth.org/pr/a9/a9chap4_2.shtml 'Can women with diabetes use combined OCs? Diabetics, whose insulin response to increases in glucose is already suppressed, may still be able to use low-dose OCs, depending on the severity of their diabetes. If they are insulin-dependent, their insulin requirement may increase, although with low-dose pills this does not appear to happen often (48, 305). Diabetics with known vascular disease or women who have had diabetes for over 20 years (and therefore may have suffered vascular damage) generally should choose another family planning method (557). Women with a history of diabetes during pregnancy or a family history of diabetes can safely use combined OCs without special medical supervision" www.zdrowemiasto.pl/_zm/index.php?art=75 "Zaleca się prezerwatywy, środki plemnikobójcze, wkładki wewnątrzmaciczne (trzeba pamiętać o ryzyku infekcji w obrębie miednicy mniejszej) oraz ewentualnie tabletki antykoncepcyjne, ale tylko o bardzo niskich dawkach hormonów, kontrolując poziomy cukru, u chorych bez zmian naczyniowych." www.diabetyk.org.pl/?a&m_s%5Ba%5D=70&m_s%5Bd%5D=15 "Cukrzyca i antykoncepcja Generalnie dla kobiet, które jeszcze nie rodziły polecane są pigułki antykoncepcyjne zawierające niskie dawki hormonów lub mini-pigułki. Spirala wewnątrzmaciczna, pigułki zawierające niskie dawki hormonów lub mini-pigułki mogą być stosowane między kolejnymi ciążami. Pamiętaj także, że tylko prezerwatywa chroni przed chorobami przenoszonymi drogą płciową." www.gpsk.am.poznan.pl/ptg/rekomendacjacukrzyca.htm "5. Doustna antykoncepcja w cukrzycy Kobieta z cukrzycą pragnąca świadomie zaplanować macierzyństwo stoi przed trudnym dylematem. Ryzyko wiąże się bowiem nie tylko z nieplanowaną ciążą ale również ze stosowaniem doustnej antykoncepcji. Hormonalna antykoncepcja doustna może zwiększać ryzyko powikłań sercowo- naczyniowych poprzez wpływ na układ krzepnięcia, nadciśnienie, gospodarkę lipidową oraz węglowodanową (zwiększa zapotrzebowanie na insulinę, pogarsza nietolerancje glukozy). Ryzyko powikłań zakrzepowych zwiększa dodatkowo palenie papierosów, otyłość, trombofilia lub wywiad rodzinny w kierunku choroby zakrzepowej. Zaleca się aby podczas terapii hormonalnej u kobiet z cukrzycą monitorować ciśnienie tętnicze, masę ciała i profil lipidowy. Natomiast u kobiet bez cukrzycy, ale z przebytą cukrzycą ciążową, nadciśnieniem, otyłością lub cukrzycą w rodzinie powinno wykonywać się przesiewowe badanie poziomu glukozy co 3 lata. Podobna kontrola powinna dotyczyć kobiet z nietolerancją glukozy. Metodą z wyboru u kobiet z cukrzycą wydaje się być minitabletka gestagenna, której wpływ na gospodarkę węglowodanową jest znikomy bądź żaden. Nie powoduje ona konieczności zwiększania dawki insuliny, ani nie wpływa na częstość lub nasilenie retinopatii. Jedyne kontrowersje występują w stosunku do lewonorgestrelu ze względu na niewielkiego stopnia zaburzenia tolerancji glukozy i skłonność do hiperinsulinizmu. Nie zaleca się jednak minitabletki gestagennej w cukrzycy powikłanej angiopatią z powodu braku pewności, co do skutków metabolicznych.' weź pod uwagę, że w żaden sposób nie zachęcam cię do stosowania pigułek. jedynie sprostowałam błędną informację, że insulina zmniejsza skuteczność antykoncepcyjną pigułek. Odpowiedz Link