Dodaj do ulubionych

Jajniki o cechach PCO

27.01.07, 19:03
Czy ktoś miał może podobną diagnozę?? Co to oznacza, poza tym ze może to być
zesoł policystycznych jajników. Dodam że lekarz stwierdził to po badaniu USG.
Jakie mogą być tego przyczyny?? Czy taka wstepna diagnoza przewaznie prowadzi
do calkowietego PCO??
Obserwuj wątek
    • niuniazg Re: Jajniki o cechach PCO 27.01.07, 21:50
      ja sie od kilku lat lecze na zespol policystycznych jajnikow, co chwile
      zmieniam lekarzy majac nadzieje, ze w jakis sposob mi pomoga. Mam pytanie do
      dziewczyn u ktorych lekarz tez wykrył PCO jak przebiega ich leczenie???? bo ja
      mam ciagle przepisywane tabletki antykoncepcyjne i lekarze twierdza ze to
      jedyny sposob do tego czasu az nie bede chciala miec dziecka.
    • agatka_to_ja Re: Jajniki o cechach PCO 27.01.07, 21:58
      Drogie Panie, obawiam sie, ze tu nie znajdziecie porady: polecam forum PCO
      pco.enarea.com/forum/
      i strona o PCO
      www.home.no/pco/pco/
      • goja_ma Re: Jajniki o cechach PCO 27.01.07, 22:13
        Moja przyjaciolka nabawila sie PCO poprzez branie pigulek antykoncepcyjnych -
        brala je prawie 5 lat. Do dzis leczy sie z tej okropnej choroby i niestety nie
        ma szans na calkowite wyleczenie. Niestety wszystko ma swoje dobre i zle strony
        takze i pigulki...
        • niuniazg Re: Jajniki o cechach PCO 27.01.07, 23:56
          nie wiem jak mogla sie nabawic PCO poprzez branie tabletek bo z tego co wiem
          jest to choroba genetyczna( tak przynajmniej mi gin mowil). A moge wiedziec w
          jaki sposob Twoja przyjaciolka sie leczy na ta chorobe???????
          • turzyca Re: Jajniki o cechach PCO 28.01.07, 01:38
            prawdopodobnie goja_ma wie, ze przyjaciolka ma PCO, ze nie moze sie wyleczyc i
            ze brala tabletki. Logiczne, ze tabletki musza byc przyczyna PCO, nie?
            • niuniazg Re: Jajniki o cechach PCO 28.01.07, 14:06
              logiczne hmmm juz wczesniej pisalam ze jest to choroba genetyczna wiec tabletki
              nie sa przyczyna PCO. Trzeba czytac ze zrozumieniem wszystkie odpowiedzi.
              pozdrawiam
              • turzyca Re: Jajniki o cechach PCO 28.01.07, 19:21
                Niunia, ja to wiem smile ale przestawiam Ci tok myslenia na podstawie ktorego ta
                bzdura powyzej zostala napisana. Zasada "kiszone ogorki powoduja smierc": Kazdy
                kto jadl kiszone ogorki umarl. Albo umrze. Czyli kiszone ogorki sa smiercionosne. big_grin
    • mielczanka_85 Re: Jajniki o cechach PCO 28.01.07, 08:38
      Jakis czas temu pani ginekolog stwierdziła po badaniu usg u mnie że mam PCO.
      Zapisała Duphaston i to wszystko.Jednak przy tej chorobie jest nadmiar hormonów
      męskich (tak wyczytałam) a mi to raczej nie dolega,nie zauważyłam u siebie
      objawów zewnętrznych jakie opisuje się przy tej chorobie.Nie mam nadwagi (jestem
      szczupła), nie mam nadmiernego owłosienia.Jedynie miesiączki mam nieregularne.
    • tictac10 Re: Jajniki o cechach PCO 29.01.07, 22:44
      Mi lekarz przepisał Diane35 i gynalgin(ale to chyba ze wzgledu na II w
      cytologii)
      • malwes Re: Jajniki o cechach PCO 01.02.07, 08:31
        Tak - ja mam PCO. Od 18go roku życia brałam pigułki. W miarę ich brania PCO na
        USG przestało byc widoczne. Może nie było mocno nasilone. Hormony przed
        pigułkami miałam nie najlepsze ale od momentu ich brania wszystko w normie
        (płciowe, testosteron, DHEA-S, tarczycy, itp) W ciążę zaszłam w pierwszym cyklu
        po odstawieniu tabletek, bez żadnych problemów.
        Mam łobuza - 3 latka smile
        Nadal biorę pigułki.
        Pozdr.
        • tictac10 Re: Jajniki o cechach PCO 05.02.07, 19:51

Łobuziaka gratulujesmile
          a co do Pco...to czy lekarz moze je stwierdzic tylko na podstawie usg?? nie dal
          mi zadnego skierowania na badania hormonalne, przepisal tylko diene 35. Czy
          powinnam isc do endokrynologa mimo wszytsko??
          • malwes Re: Jajniki o cechach PCO 10.02.07, 20:46
            Myślę, że tak - ja już w tej chwili nie pamiętam jak to było przed braniem
            tabletek (to znaczy które hormony miałam nie-w-normie ale powinnaś sprawdzić te
            płciowe, tarczycy (wszystkie 3), nadnerczy (DHEA-S), testosteron.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka