Dodaj do ulubionych

Moglas byc Anna

08.10.09, 16:18
Czytal ktos? Bo slyszalam i ze swietne czytadlo i ze grafomanska chala. Wiec
jak ktos zna to prosze o opinie (subiektywna, jasna rzecz, ale z
uzasadnieniem). Nie wiem czy mam tego szukac czy odpuscic.
Obserwuj wątek
    • autumna "Moglas byc Anna" - czyli macierzyństwo po 40 09.10.09, 09:04
      Na razie dostępna tylko u wydawcy (papierowa i ebook), więc nie lataj po księgarniach.
      Książka moim zdaniem świetna, aczkolwiek nie polecam ciężarnym/starającym się, bo mogą się zdołować albo spanikować.

Wyjęłaś mi ten wątek prosto z głowy, bo właśnie chciałam zacząć dyskusję o motywie późnego macierzyństwa, więc tu się wcisnę.

No więc u Szwai w ciążę zachodzą około czterdziestoletnie Marcelina i Michalina, u Musierowicz - Ida. Zero problemów z poczęciem i z ciążą, wszystko różowo.

W "Mogłaś być Anną" chyba bardziej realistycznie. Bardzo fajnie, "niepłasko" skonstruowana główna bohaterka - tzn. czasem się jej współczuje, czasem ma się ochotę prać w głupi dziób i patrzeć, czy równo puchnie. Problematyka bardzo współczesna - późna decyzja o macierzyństwie, strach przed wypadnięciem z obiegu zawodowego, kłopoty z płodnością. Potem, już w ciąży, problem z zaakceptowaniem zmieniającego się ciała (uch, ten kult idealnej figury).

Wydaje mi się, że autorka trafiła w niszę tematyczną, i poszła trochę pod prąd. Bo czytadło raczej cierpko-gorzkie niż słodkie. Nie ma poszukiwania "mężczyzny swego życia", ani "swojego miejsca na Ziemi". Czyta się gładko, ale nie jest to bajeczka dla odprężenia. Ładny język, bez wulgaryzmów, powinno się podobać tym, których drażnią "cipki" u Kalicińskiej itp.
      • skajstop Re: "Moglas byc Anna" - czyli macierzyństwo po 40 09.10.09, 09:47
        I to są takie chwile, kiedy się wkurzam na działalność wydawnictw typu MB
        jeszcze bardziej niż zwykle.
        Przeczytałbym tę książkę, kupiłbym ją. Wygląda z opisu ciekawie, a autorka o
        sobie i swojej twórczości pisze z sensem na swojej autorskiej stronie.
        Ale ja nie kupuję kota w worku. Chciałbym zobaczyć książkę w jakiejś księgarni,
        poczytać fragment wybrany przeze mnie...

Uch!

A swoją drogą, czy naprawdę nikt nie chce wydawać takich książek normalnie? :(
    • maadzik3 Re: Moglas byc Anna 09.10.09, 10:58
      Dzieki, to chyba sie skusze
    • autumna Re: Moglas byc Anna 22.10.09, 12:20
      I co, skusił się ktoś, bo nie mam z kim pogadać o temacie? W księgarniach faktycznie nie można sobie przekartkować, ale dwa bardzo obszerne fragmenty są dostępne w sieci;
      www.mybook.pl/22/0/bid/209
      biblionetka.pl/art.aspx?id=94561
    • Gość: My Book "Moglaś być Anną" do wygrania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.10, 14:40
      Szanowni Czytelnicy

Zapraszamy serdecznie do udziału w konkursie zorganizowanym przez patrona medialnego książki Aleksandry Mak "Mogłaś być Anną" (opis, recenzja i obszerne fragmenty są dostępne na stronach wydawnictwa oraz w Biblionetce). Do wygrania jest 10 egzemplarzy powyższej książki.

www.planujemydziecko.pl/index.php/Ciekawostki/Konkursy/Konkurs-Wielkie-gotowanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka