reptar 15.01.04, 19:07 Na 371 stronie drugiego woluminu "Przygód dobrego wojaka Szwejka" znalazłem takie coś: "Na tym urywa się rękopis Jaroslava Haška". I to mi nasunęło pomysł wątku "Książki urwane". Znacie inne budujące przykłady? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zdanka Re: Książki urwane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.04, 19:14 Cały ostatni,czwarty to "Człowieka bez właściwości" Musila to tylko projekt,niestety...I dzięki temu ta książka nie ma zakończenia,Musil zmarł w trakcie pisania...Ale nawet bez końca jest niesamowita...jak podróż bez końca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniamania Re: Książki urwane IP: *.lodz.mm.pl 15.01.04, 20:08 nie wiem, czy ten przykład do końca spełnia kryteria - bo to nie jest książka niedokończona - ale "W poszukiwaniu straconego czasu" nie zostało do końca poprawione przez Prousta - cztery pierwsze tomy przeszły korektę autorską, trzy pozostałe - nie, co powoduje że pewne wątki są troszkę niedopracowane, urywają się - no, to szczegóły takie, ale zawsze pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: Książki urwane 15.01.04, 22:23 ada08 napisała: > ''Powieść teatralna'' Bułhakowa Trzymałem "Powieść teatralną" jak asa w rękawie, na wypadek gdyby wątek nie chwycił i trzeba było samemu coś później dopisać   ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Książki urwane 15.01.04, 22:25 Czy chodzi o książki "urwane" z przyczyn, powiedzmy, technicznych, czy o pozostawione przez autora z rozmysłem niedokończone wątki? Klasycznym przykładem tej drugiej opcji jest np. "Lalka" i "Emancypantki". Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Książki urwane z przyczyn, powiedzmy, technicznych 07.02.04, 16:22 yanga napisała: > Czy chodzi o książki "urwane" z przyczyn, powiedzmy, technicznych, Już przy zakładaniu tego wątku przyszło mi do głowy, że "urwaność" jest co najmniej dwuznaczna. Mam trochę książek urwanych fizycznie - głównie są to słowniki, z którymi pracuję na co dzień. Jak ze sterty słowników jeden leci na podłogę, to się go czasem łapie, a jak się złapie niefortunnie, to i kartka w ręku zostanie   :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: Książki urwane 16.01.04, 09:02 "Kapitał" Karola Marksa. Choć czasem odnoszę wrażenie, że powinien się dawno skończyć :-) Socjologowie boleją nad tym, gdyż Marks pożegnał się z tym światem opisując właśnie czym według niego jest klasa społeczna (ciekawe, ze dzieło o antagonizmie klas społecznych przez tyle tomów obywało się bez definicji swojego podstawowego pojęcia). Na marginesie - do dziś istnieją różne szkoły tłumaczenia, o co chodziło Marksowi, gdy pisał "klasa społeczna"... Zdaje się, że "Czas i bycie" Heideggera również doczekało się jedynie szkicu (a może nawet tego nie? To dopiero ksiażka niedokończona - ledwie zaczęta...). m, .y. ---------------------------------- What is home without Plumtree's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
ktul.shystalker Re: Książki urwane 16.01.04, 10:54 1. Urwane formalnie (z obu stron spływu narracyjnego) jest Finnegans Wake Joyce'a. Ale nie jest urwane treściowo, pomimo oraz a jednak. 2. Urwana treściowo jest Poetyka Arystotelesa. Ale może być urwana fikcyjnie, a może historycznie, a na pewno nie intencjonalnie. 3. Po tytule: Niedokończone opowieści Tolkiena, i masa innych (o)powieści - niedokończonych / urwanych - głównie dlatego, że śmierć kończyła autora. 4. Wspomnę jeszcze o urwaniu fizycznym (przyłożeniu siły naruszającej książkę): - intencjonalnym, tzn. odautorskim - patrz: (O)patrzenie Bazarnik / Fajfera; lub - emocjonalnym, tzn. odczytelniczym tzn. ze złości ;) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Książki urwane 16.01.04, 11:35 Dziennik 1954 Tyrmanda. Urwany w połowie zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Książki urwane 16.01.04, 16:13 Chyba celowo? Przeciez Tyrmand przeredagowal go wiele razy, no i pisal specjalnie do publikacji... Odpowiedz Link Zgłoś
panchovilla Książki urwane z choinki 16.01.04, 11:39 każda książka pasuje do tej kategorii, bo wszystkie kiedyś się urywają. nasze życie też się kiedyś urwie, z zapowiedzią autora (wydawcy) lub bez zapowiedzi. a zatem nie ma chwili do stracenia, czytajmy, czytajmy, czytajmy... p.v. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d0mi Re: Książki urwane z choinki IP: *.jawnet.pl 16.01.04, 16:17 Tracisz formę... Odpowiedz Link Zgłoś
panchovilla nie mam formy... 21.01.04, 10:01 żadnej, wymyślili mnie specjaliści z IBLu, poto, żeby udowodnić jakieś tam swoje uczone twierdzenie o mądrości Polaków. p.v. Odpowiedz Link Zgłoś
griszah Re: Książki urwane 16.01.04, 14:05 "Zamek" F.Kafki pasuje do tematu wątku idealnie. Ale nie wiem co było przyczyną - brak "weny" czy może śmierć F.K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teodora "Ostatnia powiesc" Parnickiego IP: *.acn.pl 16.01.04, 23:23 "Ostatnia powiesc" Parnickiego. Tytuł zreszta tez nie odautorski, tylko posmiertne stwierdzenie faktu... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Książki urwane 17.01.04, 00:18 A Tyrmand? Przeciez jego Dziennik jest urwany:) Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: Książki urwane 21.01.04, 11:10 Niejaki Waldemar Łysiak przerwał "Milczące psy", bo już mu się ich pisać nie chciało. Ponieważ jednak pisarz był wtedy u szczytu popularności, wydawca i tak mu to wydał. Podrzucam więc to tomiszcze, choć nie wiem czy powinno znaleźć się w tak szacownym towarzystwie. Powiedzmy, że to ciekawostka:). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
solkeva Re: Książki urwane 22.01.04, 19:21 Bolą mnie urwane opowiadania Grochowiaka. I za kazdym razem nie mogę ich odsunąć na bok. Czytam do ostatniego słowa, urwanego akapitu, kropki nie postawionej. Mimo, że wiem jak badzo ciekawość będzie mnie zżerać - co by było dalej? Utwory urwane to dla mnie także książki teoretycznie dokończone ale nie wydane za życia pisarza, inedita. Bo kto może wiedzieć czy to miała być ostateczna forma? (choćby "Wyspy na Golfsztromie" Hemingwaya). Są też książki dopisane przez kogoś innego. Czy to dobry pomysł? czy tak się powinno robić? To nie ta sama ręka, nie ten sam umysł, nie ta sama wyobraźnia. czy warto? Dopisywać? Czytać? Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: Książki urwane 22.01.04, 19:46 F. Scott Fitzgerald - Ostatni z Wielkich G. Flaubert - Bouvard i Pecuchet T. Capote - Answered prayers C. Shields - When I do count the clock Ostatnia czesc D. Adamsa "Autostopem przez Galaktyke" pt "A Salmon of Doubt" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Książki urwane IP: *.czes.gazeta.pl 22.01.04, 20:26 Praktycznie wszystkie najważniejsze książki Kafki (Zamek, Proces, Ameryka) są nieukończone. Autor albo porzucił je w pewnym momencie, albo zabrakło mu czasu na dopracowanie zgodnie z pierwotną koncepcją. W efekcie nie chciał ich wydawać. Odpowiedz Link Zgłoś
gokart_nr_1 Re: Książki urwane 23.01.04, 17:12 . Now everybody -- [Th. Pynchon, Tęcza Grawitacji] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magg Re: Książki urwane IP: *.pool.mediaWays.net 23.01.04, 17:33 Ale i opowiadania - np. Jama w ostatnio wydanym zbiorze z kilkoma waznymi tekstami Kafki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: broch Re: Książki urwane IP: *.knology.net 07.02.04, 17:21 czy Finnegan's Wake jest ksiazka urwana? Ostatnie zdanie jest urwane w polowie a pierwsze zdanie jest kontynuacja. Odpowiedz Link Zgłoś