Dodaj do ulubionych

Majakowski Włodzimierz

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.09, 10:04
potrzebuję znaleźć (i kupić) biografię W. Majakowskiego
i po przejrzeniu oferty ksiegarni netowych okazało się, że nie ma
czegoś takiego! ba, w ogóle nie ma nawet jego wierszy

czy znacie może autora/ów biografii Majakowskiego?
czy w ogóle została napisana?
WAB przygotowuje "Z narażeniem zycia" - Bengta Jangfeldta ale
dopiero na marzec 2010 (tyle z netu sie dowiedziałam)
a może ktoś widział w księgarni w realu wiersze WM, wtedy
wybiorę się na zakupy :)
który tomik wart jest Prezentu ?

ps. na allegro sa tylko uzywane tomiki wierszy
Obserwuj wątek
    • temprana Re: Majakowski Włodzimierz 15.12.09, 12:42
      Jest, wbrew pozorom, w czym wybierać. Przy czym niektóre z tych książek o Majakowskim należałoby przemilczeć.

Polecam szczególnie niewielką biografię autorstwa Edwarda Balcerzana "Włodzimierz Majakowski" - sprawnie łączy to, co nazywamy grzecznie "historią życia" z interpretacjami. Bardzo ciekawą formą powiedzmy-że-biografii jest "Życie Majakowskiego" Wiktora Woroszylskiego. Tyle że to zbiór wypisów i wspomnień, które Woroszylski uporządkował, tworząc swoisty kolaż. Jego udział jest tam z premedytacją zminimalizowany, śladem komentarza są tylko wstępy do poszczególnych rozdziałów. Obie te książki zostały wydane już jednak dość dawno, szukać trzeba by ich na allegro lub w antykwariatach. Pojawiają się tam jednak regularnie i są dostępne także teraz.

Jeśli niekoniecznie ma być to biografia samego Majakowskiego, a może być coś, w czym Majakowski mocno jest obecny - można ewentualnie sięgnąć po "Uwodzicielkę: Życie Lili Brik" Arkadija Waksberga. Moim zdaniem jednak niekoniecznie warto. Lili Brik życie miała barwne i na tyle skandalizujące, że biografie z łatwością ześlizgują się w plotkę i snucie domysłów, które tę skandaliczność dodatkowo mogłyby uwypuklić.

Z wierszami kłopot jest większy - wydaje mi się, że nie ma żadnej współczesnej edycji i tym bardziej trzeba szukać w antykwariatach.

PS. Wdzięcznym dodatkiem do biografii mogłaby być, jak sądzę, korespondencja Majakowskiego z Lili Brik właśnie. Pokazuje go z zupełnie innej strony, a najciekawszą może jej częścią są ilustracje, którymi te listy uzupełniał. Ma to polskie wydanie, ale nie pamiętam w tej chwili tytułu.
      • Gość: seni Temprana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.09, 13:15
        Dziękuję za podpowiedzi :)
        • Gość: Lilla_Róża Re: Temprana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.09, 15:32
          Dodam jeszcze, że książki te można znaleźć w bibliotekach
          publicznych. Parę wierszy W. Majakowskiego mozna znaleźć w "Z liryki
          rosyjksiej XX wieku".
        • temprana Re: Temprana 16.12.09, 12:49
          Przypomniała mi się jeszcze jedna książka, do której szczególny mam sentyment. Nie jest to biografia Majakowskiego, lecz wspomnienia o rosyjskich futurystach. Spisał je w latach 30. Benedikt Liwszyc, tom ma tytuł "Półtoraoki strzelec" (w tłum. Adama Pomorskiego wydał to w 1995 roku Czytelnik). Barwne, świetnie napisane, a Majakowski siłą rzeczy jest jednym z głównych bohaterów. Również do znalezienia na allegro.
    • stachkonwa Re: Majakowski Włodzimierz 15.12.09, 18:34
      Biografię Majakowskiego napisał także Wiktor Woroszylski. Badrzo
      obszerna, mocno faktograficzna, chociaż czuc w niej ideologię, to
      jednak nadaje się do przeczytania, w dodatku oddaje atmosferę
      tamtych czasów, jeśli przeczyta się ją zodpowiednim dystansem.
      • Gość: DeKoster Re: Majakowski Włodzimierz IP: *.centertel.pl 18.12.09, 14:42
        Olej wszystkie poprzednie wypowiedzi.
        Jest tylko JEDNA słuszna biografia Majakowskiego.
        Napisana przez Wiktora Szkłowskiego, słynnego rosyjskiego literaturoznawcy.
        Tak więc-Wiktor Szkłowski- "O Majakowskim".
        To nie tylko najlepsza biografia Majakowskiego, to najlepsza biografia w ogóle.
        Artysta o artyście. Język poetycki użyty do opisu poety. Nie ma: taplania się w
        ekskrementach itp.
        • Gość: seni dzięki wszystkim za podpowiedzi :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.09, 11:07
          zanotowałam wszystko i będę szukać po świętach,
          na razie zamówiłam tom poezji :)
          pozdr.
    • reptar Re: Majakowski Włodzimierz 22.12.09, 21:26
      Sporo Majakowskiego i o Majakowskim jest w Księgarni Rosyjskiej
      na ul. Św. Krzyża w Krakowie (więc w Warszawie na Marszałkowskiej
      pewnie też będzie). Z tym że to po rosyjsku wszystko, jeśli Ci to
      nie przeszkadza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka