Gość: iwi IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 12.02.04, 19:00 znacie te autorke? polecacie? o czym ona pisze? od jakiego tytulu zaczac znajomosc z nia? dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam iwi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rozaola Re: Fleur Jaeggy 12.02.04, 19:52 Znam i bardzo polecam. W Polsce wyszly w wydawnictwie Noir Sur Blanc trzy jej ksiazki, dwie powiesci i jeden zbior opowiadan. Radzilabym ci zaczac od opowiadan, zbey wejsc w jej klimat, potem powiesc "Szczesliwe lata udreki", a na koniec Proleterka. Chyba ze wolisz zaczac od najlepszego - w tkaim wypadku najpierw "Szczesliwe lata...". Jaeggy pisze wlasciwie ciagle o tym samym - o samotnosci i niemozliwosci komunikacji miedzy ludzmi. Ale jej powiesci nie sa ponure. jej styl jest chlodny, precyzyjny, oszczedny, w wielu miejscach czyta sie to jak najpiekniejsza poezje. To niezwykla proza, dziwne ze w Polsce prawie nieznana, na stronach wydawnictwa mozna kupic ksiazki Jaeggy prawie za bezcen. Pozdrowienia Roza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwi Re: Fleur Jaeggy IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 13.02.04, 11:26 dziekuje bardzo za odpowiedzi! napewno siegne po te ksiazki! wzbudziliscie we mnie ciekawosc... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadkowie Re: Fleur Jaeggy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 09:16 mnie sie nie spodobala, byc moze to wina tulli, ktora ja tlumaczy... jezeli mieszkasz w wawie moge Ci odstapic 'szczesliwe lata...' Odpowiedz Link Zgłoś
rozaola Re: Fleur Jaeggy 13.02.04, 12:24 Gość portalu: dziadkowie napisał(a): > mnie sie nie spodobala, byc moze to wina tulli, ktora ja tlumaczy... mysle, ze to kwestia twojego odbioru, a nie tulli, mnie sie jej tlumaczenie wydaje dobre. pozdrowienia Roza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadkowie Re: Fleur Jaeggy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 12:51 lubie dobre ksiazki a ta wydaje mi sie mialka i pusta...zupelnie nie rozumiem entuzjastycznej opinii brodskiego /a dlatego po szczesliwe lata siegnalem/...a tulli? ani proust ani flaubert w jej tlumaczeniu nie brzmia najlepiej, dla mnie, moze i do jaeggy mozna inaczej podejsc... Odpowiedz Link Zgłoś
outsiderka Re: Fleur Jaeggy 13.02.04, 10:39 "Gniew niebios" - siedem mrocznych opowiadań z ultramieszczańską Szwajcarią w tle. Opisywane historie dotyczą przeważnie kobiet, pogrążonych w bólu i nie znajdujących sobie miejsca w otaczającym świecie. "Szczęśliwe lata udręki" - to powieść o dojrzewaniu, jej narratorką jest czternastoletnia uczennica elitarnej szkoły dla dziewcząt. Klimat książki niczym jednak nie przypomina np. "Ani z Zielonego Wzgórza", za dużo goryczy itp. Josif Brodski powiedział o tej książce, że czyta się ją około czterech godzin, ale pamięć o niej pozostaje na resztę życia. Wydanej w ubiegłym roku "Proleterki" nie miałam jeszcze w rękach, ale pierwsze dwie pozycje polecam (tym bardziej, że krótkie, a cena niewygórowana). Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Fleur Jaeggy 16.02.04, 22:16 A mnie się "Szczęśliwe lata udreki" nie podobały. Książka jest moim zdaniem "o niczym", nie ma w niej żadnej nowości. Przeczytałam tylko 1/3 a resztę przerzuciłam, bo mnie zupełnie nie wciągnęła. Wydaje mi się trochę naciągana i infantylna, a najbardziej mi się nie podobało, że narratorka nie pamiętała imienia swojej współlokatorki, a pamiętała imiona jakichś pobocznych koleżanek (i pamiętała, gdzie tamta chowała jaką część swojej garderoby). To mnie narbajdziej odrzuciło, bo było takie jakieś wydumane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwi Re: Fleur Jaeggy IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 17.02.04, 11:32 dzieki za twoja opinie! i ona zachecila mnie do poznania tej autorki, bo jedni ja wprost uwielbiaja a drudzy z trudem docieraja do polowy ksiazki. ciekawa jestem jakie na mnie zrobi wrazenie. dlatego sprubuje! Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: Fleur Jaeggy 17.02.04, 12:01 przeczytałam wczoraj PROLETERKĘ. byłam niemile rozczarowana. mam wrażenie, że to jest hermetyczna ksiązka, do której nikt czytelnikanie zaprasza i czuje się on przez to tak samo niechciany i zawiedziony, jak głowna bohaterka :) niestety to nie jst ksiązka, która by do mnie przemawiala :( Odpowiedz Link Zgłoś