Dodaj do ulubionych

Keret - Topor

IP: *.ame.net.pl 13.02.04, 19:42
Hej!
Ciekawa jestem czy i Wy zastanawiacie się nad lansowanymi związkami Kereta i
Topora? Mam tu małą sprzeczkę z koleżanką. Która z książek("Pizzeria
Kamikadze" czy "Gaza Blues") podobała się Wam bardziej?
Nie ukrywam, że zależy mi na opinii Braineatera (chyba Katowiczanina, jak
ja), ale oczywiście, nie tylko.
Pozdrawiam gorąco w ten mróóózzzz.
Obserwuj wątek
    • braineater Re: Keret - Topor 14.02.04, 14:58
      :)
      Keret - przede wszystkim teksty Buty Ischaaka Rabina i Szlomo-Homo pizda w domu - nic lepszego nie napisał; Z wymienionych przez Ciebie tekstów lepsza jest Pizzeria, bo daje głębszy wgląd w Keretowe obsesje - samobójstwo, alienacja, brak porozumienia (jest także rewelacyjny komiks zrobiony przez Kereta na podstawie tego tekstu) - więcej o Kerecie - Esensja 2002 kwiecień: Rzydzi górom! (www.esensja.pl)
      A Topor? ten od zawsze był moim bogiem - i niezbyt da się go porównywać z Keretem - u topora dużo większą rolę odgrywa plastyczna wyobraźnia i niezmożony talent do tworzenia totalnego absurdu - stypendium wyliczane w kilogramach gówna, czy polowanie na jelenia w hotelu palace. - Jeśli już miałbym z kim Rolanda porównywać to tylko i wyłącznie z ujaranym F. Kafką - te same podejście do człowieka, przefiltrowane przez lekko zawichrowane podejście do rzeczywistości.
      • Gość: kalliope1 Re: Keret - Topor IP: *.ame.net.pl 14.02.04, 22:20
        Hej!
        Dzięki za odpowiedź. Z Kereta znam tylko to co wymieniłam, a z Topora "Hotel
        palace" i "Najpiękniejszą parę piersi na świecie", ale obiecuję nadrobić
        zaległości jak tylko skończę czytać wszystkie dziwadła do swojej magisterki.
        Szczerze mówiąc, nie znam tekstów, króre wymieniłeś, ale wciągnę je na listę
        życzeń na później.
        Dzięki też za link.
    • braineater http://esensja.pl/magazyn/2002/07/iso/13_17.html 14.02.04, 16:19

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka