Dodaj do ulubionych

Kryminały Agathy Christie

IP: 2.4.STABLE* / 10.0.4.* 21.02.02, 15:30
Czy je lubicie ?
Ja uwielbiam.
Obserwuj wątek
    • agma Re: Kryminały Agathy Christie 21.02.02, 17:09
      Ja tez. Akurat jestem w "ciagu". Skonczylam "Tajemnicza historie w Styles",
      zaczelam "Kto zabil Rogera Ackroyda". A wolisz Poirota czy panne Murple?
      • Gość: agma Re: Kryminały Agathy Christie IP: *.chello.pl 21.02.02, 17:19
        Oczywiscie "ZABOJSTWO Rogera Ackroyda". tak sie zastanawialam, kto zabil, ze
        az sie pomylilam:))))
      • rubeus Re: Kryminały Agathy Christie 22.02.02, 17:23
        To zależy od nastroju w jakim sie znajduję.
        Te z panna Marple dostarczają mi "obrazki" z życia Angielskiej prowincji.
        Poza tym rozwiazania są bardziej zaskakujące.
        Ale w sumie nie preferuje nikogo.
        Btw. Czy czytałaś "Biografie Poriota" i "Biografie Panny Marple" ?
        Świetne książki - obraz życia zebrany z kawałków rozsypanych po powiesciach.
        Wydał je Prószyński i S-ka ( nadal mozna je kupic przez klub ksiażki ksiegarni
        krajowej - adres w interencie www.kkkk.pl )

Mam tez wykaz chronologiczny wszystkich ksiazek z udzialem poriota i panny
        marple.
        • agma Re: Kryminały Agathy Christie 22.02.02, 19:27

Ja chyba wole Poirota.. Bardziej mi sie w ogole podobaly starsze ksiazki Christie.
          Jesli zas chodzi o obraz angielskiej prowincji genialnie jest to opisane w
          Autobiografii, ktora zreszta bezskutecznie probuje kupic. Troche nietypowo, bo od
          niej wlasnie rozpoczelam moja przygode z Christie.
          Nie czytalam ksiazek, o ktorych piszesz, ale dzieki za info, sprobuje nabyc.
          Hm, a w jakiej formie masz ten wykaz wszystkich ksiazek z Poirotem i Marple?
          • Gość: rubeus Re: Kryminały Agathy Christie IP: *.noname.net.icm.edu.pl 25.02.02, 12:13
            mam je jako pliki tekstowe.
            co do biografi - zobacz też u prószyńskiego
            (www.proszynski.pl- spis wwzystkich ksiazek przez nich
            wydanych, a kupic mozna taniej pod adresem www.kkkk.com.pl)
            chyba oni to wydali
    • Gość: cebulkaa Re: Kryminały Agathy Christie IP: *.zawiercie.sdi.tpnet.pl 22.02.02, 20:49
      czy lubimy ??? co do mnie to ja ..........ubóstwiam .... swego czasu ,napisałam
      sobie liste wszystkich jej tytułow(przynajmniej tych o których słyszałam )i
      odchaczałam te co przeczytałam ,,,,,to było niesamoiwte przezycie ..:))
      oczywiscie czesto ,angielskie tytuły nie zgadzały sie z polskimi tłumaczeniami
      no i doprowadząło to do małego chaosu w moich "notatkach " no ale z czasem do
      tego przywykłam .....teraz juz mi troszke mineło szalenstwo ,ale nadal mam
      liste i gdy tylko jakas "pozycja " wpadnie mi w rece ,z ogromna przyjemoscia
      odchadzam kolejny tytuł ............. pozdrwiam
      • rika Re: Kryminały Agathy Christie 28.02.02, 22:10
        o hej bratnie dusze
        ja tez robilam spisy, porownywalam z oryginalnymi tytulami i zawsze czekalam
        niecierpliwie na polskie wydania
        a teraz mam juz chyba wszystkie i zaluje, ze to juz koniec
        autobiografia chyba jest to znalezienia w Proszynskim i chyba widzialam w
        Merlinie, jest bardzo optymistyczna, czyta sie rownie dobrze jak kryminaly
        a co do Poirota i Miss Marple to jednak Poirot jest lepszy, a najbardziej lubie
        Hastingsa
        hej, a moze ktos wie cos o jakiej nowej ksiazce?
      • siwa_mo.n.a Re: Kryminały Agathy Christie 15.07.02, 23:20
        Gość portalu: cebulkaa napisał(a):

> czy lubimy ??? co do mnie to ja ..........ubóstwiam .... swego
        czasu ,napisałam
        >
        > sobie liste wszystkich jej tytułow(przynajmniej tych o których słyszałam )i
        > odchaczałam te co przeczytałam ,,,,,to było niesamoiwte przezycie ..:))
        > oczywiscie czesto ,angielskie tytuły nie zgadzały sie z polskimi
        tłumaczeniami
        >
        > no i doprowadząło to do małego chaosu w moich "notatkach " no ale z czasem
        do
        > tego przywykłam .....teraz juz mi troszke mineło szalenstwo ,ale nadal mam
        > liste i gdy tylko jakas "pozycja " wpadnie mi w rece ,z ogromna
        przyjemoscia
        >
        > odchadzam kolejny tytuł ............. pozdrwiam

Ja robie dokladnie to samo-mam spis i odhaczam juz przeczytane! Wlasnie
        skonczylam "Morderstwo w zaulku"! Zawsze jak jade do szkoly-to czytam jej
        powiesci w pociagu!!! Uwielbiam jej tworczosc-choc niektore z jej powiesci
        (zdarzyly mi sie trzy takowe) momentami mnie nuza i przeskakuje pare stron albo
        juz totalnie na ostatnie strony, by juz sie dowiedziec kto jest winny...!
        Ogolnie jej tworczosc bardzo lubie, a moje ulubione historie to: Zwierciadlo
        peka w odlamkow stos, Morderstw w Blekitnym Expresie, Boze Narodzenie H. P.,
        Morderstwo na plebanii, Dziesieciu murzynkow, Trojkat na Rodos,...!
    • Gość: Rubeus Sztuka Teatralna - "Pułapka na myszy" IP: *.noname.net.icm.edu.pl 04.03.02, 19:07
      W warszawskim "teatrze polskim" w marcowe środy o godzinie 19.
      wystawiana jest "Pułapka na Myszy" - wybierma się zobaczyc.
      Wrażeniami sie podziele jak zobacze.
      • amidala Re: Sztuka Teatralna - 07.03.02, 11:18
        Mnie się średnio podobało. Zresztą sama Agatka twierdziła, że nienawidzi
        pracować nad adaptacjami swoich książek na sztuki. W "Pani McGinty nie żyje"
        włożyła dużo swoich żalów w usta pani Oliver, pisarki i chyba jej alter ego,
        która właśnie pracuje nad sztuką z nawiedzonym artystą. Płakałam ze śmiechu,
        gdy opisywała swojego bohatera: detektywa, Fina i wegetarianina, który musi
        wszędzie wozić ze sobą maszynkę do rozdrabniania rzepy. Klimaty jak z
        Chmielewskiej, którą zresztą też uwielbiam.
        • Gość: miranda wszystkie książki IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.03.02, 10:13
          Uwielbiam i kupuję wiernie co dwa tygodnie nową książkę wydawnictwa Hachette
          które obiecuję wydać wszystkie jej kryminały.
          Moje ulubione to :"Dlaczego nie zapytali Evans" "Kot wśród gołębi(?)" (tytuł
          przetłumaczony dowolnie) ora "Meżczyzna w brązowym garniturze".
    • Gość: marple Re: Kryminały Agathy Christie IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 12.03.02, 15:53
      przeczytałam tego mnóstwo i połowy nie pamiętam,wszystko mi się miesza,alewiem,
      że ogromne wrażenie zrobiła na mnie pułapka na myszy i dom zbrodni.
      przestraszylo mnie morderstwo wmezopotamii
      • Gość: Mila Re: Kryminały Agathy Christie IP: *.tnt11.me2.uunet.de 12.03.02, 22:50
        I ja bardzo, bardzo, bardzo lubie. I ja odhaczam namietnie i nawet w oryginale
        sobie czytam. Moja przygoda z Agata zaczela sie tez nietypowo bo od jej
        ostatniej ksiazki " Sleeping murder". Nie wiem zreszta czy nie mojej
        najulubienszej. Albo " The mirror cracked from side to side" - ten klimat....
        Strasznie lubie Miss Marple. A zauwazyliscie, ze Herkules na poczatku wciaz
        mowil po francusku a potem przyhamowal? Pozdrowka!
        • Gość: Goska Re: Kryminały Agathy Christie IP: *.ots.utexas.edu 23.03.02, 07:12
          Oj lubie lubie... co nie wiem dlaczego ale budzi zdziwienie wsrod calej mojej
          (kochanej) rodziny. Zeby nie miec "wyrzutow sumienia" przezucilam sie na
          czytanie Agathy w oryginale. Wlasnie czytam " Evil under the sun" (chociaz
          klasycznie swita mi w glowie, ze juz to czytalam...) i "The man in the brown
          suit (to akurat nic mi nie mowi wiec moze - jeszcze nie czytalam). A Hercule
          Poirot i p. Marple sa "the best".
          • blanka2 Re: Kryminały Agathy Christie 15.07.02, 23:47
            A co sadzicie o ksiazeczce "Entliczek Pentliczek"? czytalam ja dawno temu ale
            podobala mi sie bardzo.
            • Gość: jabłko Re: Kryminały Agathy Christie IP: *.biuro.kom / 10.101.1.* 06.08.02, 13:31
              od 'entliczek, pentliczek" zaczęła sie moja "kariera" czytania Christie, wtedy
              mialam 14 lat . Z przerwamia czytałam namiętnie do tego roku (mam 17 lat), tez
              sobie zaznaczałam kryminały juz przeczytane(podobnie jak ktoryś z
              poprzedników) , ale powoli chyba sie kończy ta fascynacja, czas na cos
              nowego ... Jeszce zaznacze, że moim ulubieńcem jest Poirot, mimo że nie lubie
              pedantów, a jednak zawsze zachwycał mnie swoją logiką i rozpatrywaniem
              czlowieka pod względem psychologicznym...Panny Marple nie potrafie
              zaakceptować. Moj ulubiony kryminał to "Morderstwo w Orient Express"i "pięć
              małych swinek"
              a tak na koniec dodam dla prawdziwych maniaków, że swietne są filmy na
              podstawie książek christie z davidem śuchetem w roli Poirota.
              pozdr jabłko
    • Gość: Yennefer 28 Re: Kryminały Agathy Christie IP: 62.29.137.* 06.08.02, 16:44
      Gość portalu: Rubeus napisał(a):

> Czy je lubicie ?
      > Ja uwielbiam.

hej
      ja również baaardzo lubię książki Agathy Christie ;-)
      a moim ulubieńcem jest Poirot...
    • Gość: pinslip Re: Kryminały Agathy Christie IP: *.stalowa-wola.sdi.tpnet.pl 06.08.02, 23:24
      uwielbiam "dziesieciu murzynkow"
    • Gość: Slawka Re: Kryminały Agathy Christie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.02, 00:36
      tak a propos Davida Sucheta, w telewizji Hallmark idą od czasu do czasu filmy z
      nim, wczoraj właśnie widziałam "Niemego świadka" - świetny film! Nie zasnęłam,
      mimo że skończył się o 3.00 nad ranem! Natomiast jutro (środa, 7 sierpnia) o
      20.00, jeśli się nie mylę, jest "Entliczek pentliczek". Oglądajcie!
      A tak w ogóle, to jestem miłośniczką kryminałów Agathy Christie, mam całą półkę
      Jej książek, i uważam że nikt nigdy Jej nie dorówna (chociaż książki Conan
      Doyle'a też są niezłe). W jej powieściach wszystko jest świetne - akcja jest
      poprowadzona po mistrzowsku, a rozwiązanie zawsze zaskakuje, poza tym postacie
      są wyraziste, wspaniale opisane, jest w tych książkach dużo inteligentnego
      humoru, ale są też piękne opisy krajobrazów, ludzi, etc. Najbardziej podoba mi
      się ten wspaniały klimat, którego nie spotka się w żadnej innej książce -
      ta "brytyjskość", ta atmosfera zarówno angielskiej prowincji, jak i
      arystokracji, te zwyczaje ludzi - poranna herbata, pudding na obiad etc... to
      tak się miło czyta, że mimo że po pzreczytaniu znam już mordercę, lubię wracać
      do jej książek (moje ulubione to "Tajemnica siedmiu zegarów", "Morderstwo w
      Orient Expresie" i "Zagadka Błękitnego Ekspresu").
      Czy udało Wam się kiedyś odgadnąć, kto jest mordercą? Mnie tylko raz,
      w "Morderstwie w Mezopotamii" ( innych książkach mimo myślenia na wszystkie
      sposoby i analizowania każdego szczzegółu nie udało się...) Napiszcie coś o tym!
      Pozdrawiam serdecznie wszystkich czytelników książek Agathy - Sławka (ale się
      rozpisałam......)
      P.S. Znam świetną stronę o książkach Agathy Christie -
      www25.brinkster.com/agathachristie - polecam!!!!!!!!!!!! ;)
    • wojtow Re: Kryminały Agathy Christie 09.08.02, 09:37
      Hej ja też uwielbiam! Przyznam się że koniec zawsze mnie zaskakuje i o to
      chodzi! Ostatnio czytałam "Tajemnicę siedmiu zegarów".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka