Dodaj do ulubionych

rząd napluł mi w twarz

IP: *.internetia.net.pl 01.01.11, 22:10
Przynajmniej tak się czuję z tą 5% stawką VATu na książki.
A Wy?

• Gość: czytaczka Re: rząd napluł mi w twarz IP: *.dynamic.chello.pl 01.01.11, 23:08
      Mnie też napluł.
      Niech się później nie dziwią, że coraz mniej ludzie czyta.
      Ciekawe, czy chociaż biblioteki będą miały większy budżet?

A może oto chodzi, żeby ludzie mniej czytali, mniej myśleli samodzielnie, bo takimi łatwiej manipulować? Wystarczą jakieś tabloidy (niektóre rozdawane za darmo), a w TV jakieś stabloidyzowane programy 'rozrykowe' oraz tani i dostępny przez 24 h/dobę alkohol ?
      O TO chodzi ?
      • minniemouse Re: rząd napluł mi w twarz 01.01.11, 23:59
        o jacy delikatni. wczoraj sie urodziliscie? moze powinniscie wiecej o rzadach poczytac...
        i przyzwyczaic do plucia w twarz??

Minnie
        • opty2 Re: rząd napluł mi w twarz 02.01.11, 09:17
          a co rząd miał do tego?
          trzeba było wykonać dyrektywę UE i tyle,
          szaraczki nie mogą się postawić
        • Gość: @ Re: rząd napluł mi w twarz IP: *.internetia.net.pl 02.01.11, 10:47
          > o jacy delikatni. wczoraj sie urodziliscie?

i kto tu jest delikatny, poszłaś po bandzie z tymi spacjami!! (debilna konwecja):

minniemouse napisała:

Uprzejmie prosze aby kazdy kto chce cos napisac na naszym forum
          postaral sie pamietac ze nam migrenikom wytezanie oczu moze
          szkodzic, czytanie ciasnego tekstu jest po prostu meczace i czasem
          nawet nie chce sie go czytac lub wrecz nie moze,
          wiec zeby stosowal nastepujace reguly pisac jakikolwiek tekst:

~ koniecznie nalezy zrobic przerwe przy pomocy klikniecia na space
          bar PO PRZECINKACH, KROPKACH i innych znakach interpunkcyjnych.
          • minniemouse Re: rząd napluł mi w twarz 03.01.11, 02:28
            i kto tu jest delikatny, poszłaś po bandzie z tymi spacjami!! (debilna konwecja):

no rzeczywscie - bo byly to raptem dwie krociutkie linijki ...,

ale

specjalnie dla ciebie

i z troska o twoje oczy

rozprowadze ten tekst tak,

abys mogl/a go wygodniej czytac:

~ nie mozemy przyczepic sie do meritum, to atakujemy autora, co ?????

Minnie
    • mietowe_loczki Re: rząd napluł mi w twarz 02.01.11, 15:20
      Ja nie. Za to niezmiennie dziwi mnie, że osoba, która twierdzi, że czyta, nie ma pojęcia, skąd wziął się ten podatek.
      • prazanka44 Re: rząd napluł mi w twarz 02.01.11, 22:03
        No i co to za jakieś plucie w twarz?! Co napiszecie, kiedy ktoś naprawdę napluje?
        Cokolwiek się zdarzy przykrego, to już jest "masakra", "koniec świata".
    • maitresse.d.un.francais Re: rząd napluł mi w twarz 02.01.11, 23:42
      ja czuję, że rząd ma mnie w dupie, ale to już od dawna.
    • qw994 Re: rząd napluł mi w twarz 04.01.11, 07:01
      A ja nie. Kto czytał, nadal będzie czytał. Kto nie czyta, nadal nie będzie czytał. Stawka VAT tego nie zmieni.
      • przemostegna Re: rząd napluł mi w twarz 04.01.11, 11:32
        do rzeczy powiedzianeqw994 napisała:

> A ja nie. Kto czytał, nadal będzie czytał. Kto nie czyta, nadal nie będzie czyt
        > ał. Stawka VAT tego nie zmieni.
        Ładnie i do rzeczy powiedziane... a reszta jak sobie nie radzi z rzeczywistością niech się weźmie za politykowanie, tacy wszyscy wykształceni i mądrzy... Platon (bodajże w Syrakuzach) próbował wprowadzić swoje "Państwo", oczywiście nic z tego nie wyszło.
    • Gość: bibliotekarka Re: rząd napluł mi w twarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 08:16
      są przecież biblioteki osiedlowe!!!!
      • spicy_orange Re: rząd napluł mi w twarz 21.01.11, 11:41
        i allegro z tysiącem książek: używanych, tanich, ale w świetnym stanie :)
    • Gość: lord Re: rząd napluł mi w twarz IP: *.chwarzno.pl 04.01.11, 10:56
      Juz niedlugo wybory. Można się zemścić...
      • claratrueba Re: rząd napluł mi w twarz 04.01.11, 12:06
        Nie czuję się opluta, choc generalnie zawiedziona sposobami jakich rząd szuka na łatanie dziury.
        Natomiast wpływu na czytelnictwo czy raczej nieczytelnictwo ten VAT miał nie będzie- róznica ceny rzędu złotówki nie zniechęci. Szczególnie, że i tak dużo czytający kupuja na allegro, w sklepach internetowych, antykwariatach, bibliotek też nie brakuje.
      • Gość: sorro Re: rząd napluł mi w twarz IP: *.pools.arcor-ip.net 23.01.11, 12:34
        forum.gazeta.pl/forum/w,63,121219310,121256587,Re_Forum_GL_wymiera_.html
    • malazabka.de Re: rząd napluł mi w twarz 04.01.11, 20:00
      ja place 19% i zyje
    • Gość: mól książkowy Re: rząd napluł mi w twarz IP: *.wagrowiec.vectranet.pl 05.01.11, 22:45
      Niech zrobią od razu podwyżkę rzędu 70% - nie będzie trzeba za jakiś czas aktualizować stawki z 5% na więcej ;-) Denerwuje mnie tylko, że zamiast tych 5% zrobi się więcej - bo 5% pewnie doliczy sobie wydawca, 5% hurtownia, 5% księgarnia i reszta ludzi, którzy żyją z pośrednictwa książkami.
      • jeepwdyzlu Re: rząd napluł mi w twarz 21.01.11, 13:23
        Denerwuje mnie tylko, że zamiast tych 5% zrobi się więcej - bo 5% pewnie doliczy sobie wydawca, 5% hurtownia, 5% księgarnia i reszta ludzi, którzy żyją z pośrednictwa książkami.
        -------
        mol musisz się trochę douczyć
        vat tak nie działa
        podatek płaci się - w wymiarze rzeczywistym tylko RAZ
        poprzednicy w łańcuchu - go ODLICZAJĄ
        płąci końcowy odbiorca i to nie jest wynik sumowania poprzednich operacji

Więc bez histerii
        Wszystkie branże ziałąją na vacie kiedyś 22 teraz 23% i jakoś żyją
        Przypomnę - że branża KORZYSTAŁA latami z zerowej stawki vat. To nie to samo co być zwolnionym z vat.
        Czyli NIE PŁACILI ale ODLCZALI.
        Mieli preferencję
        I dalej mają - w Niemczech jest nawet uwzględniając ilość ludności - 8 razy większe czytelnictwo - POMIMO że nie mają preferencji i każdy płaci (19% chyba) podatek

Tak więc - ceny nie wzrosną o 5%
        A czytelnictwo o 5% nie spadnie...

Histeryczny tytuł wątku, nieprawdziwe argumenty.. Jak w innych wątkach o pluciu..
        jeep
      • spacey1 Re: rząd napluł mi w twarz 24.01.11, 00:40
        poza tym wszystkim, co zostało już napisane w odpowiedzi na twoje obawy mnożenia kosztów VATu przez kolejne ogniwa łańcucha dystrybucji ksiązek, dodam jeszcze jedną rzecz. Uczestnicy rynku książki wcale nie dążą do podwyżek, bo to może znacznie obniżyc popyt na książki, a w efekcie obroty wszystkich firm. To nie jest produkt pierwszej potrzeby, gdzie cenę można w miarę bezkarnie podnosić (a i to niekoniecznie, w końcu istnieje konkurencja na rynku). Jak na razie to wszystcy kombinują jak tu nie podnosić cen ksiązek a jednocześnie zminimalizować koszt VATu (zwłaszcza na książkach już wprowadzonych na rynek, na które za kilka miesięcy też zacznie obowiązywać stawka 5%)
        • bdx63dwa Re: rząd napluł mi w twarz 01.02.11, 19:50
          mnie napluł nie tylko z powodu vat-u na książki - dużo, dużo wcześniej; ale to nie mój rząd, więc będę na złość czytać więcej i nie dam się zrobić w "ciemną tabakę" jak chce PO. Hough!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka