09.01.11, 21:46
Witam! Chciałabym się poradzić. Ostatnio doszłam do wniosku, że brakuje mi książek, których nie zapominałabym szybko (tak jak to robię po przeczytaniu kryminałów, oczywiście nie wszystkich). Takich trochę ambitniejszych, ale nie nużących, dołujących. Np. Kochałam Tyberiusza, Dziwne losy Jane Eyre.
Będę wdzięczna i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • maniaczytania Re: klasyka 09.01.11, 21:53
      Kocie - zapraszam tutaj : Klasyka literatury popularnej- moze cos znajdziesz?
      • kot_w_butach1984 Re: klasyka 09.01.11, 22:17
        Dziękuję :-)) Super stronka właśnie się po niej "panoszę"
        Pozdrawiam ciepło
        • vertigo5 Re: klasyka 10.01.11, 12:54
          Polecam Ivo Andricia - "Konsulowie ich cesarskich mości".
          Dla mnie rewelacja. Długa powieść, napisana świetnym, starannym, ale jak najbardziej zrozumiałym językiem. Od czasów odkrycia Paula Austera (2004) żadna proza tak mnie nie zafascynowała jak "Konsulowie...".
          • kot_w_butach1984 Re: klasyka 11.01.11, 12:33
            :-)) Dziękuję, już sprawdzam czy jest dostępna, dobrego dnia! :-)
            • vertigo5 Re: klasyka 11.01.11, 13:25
              W księgarniach nie ma, ale na Allegro do kupienia za grosze :-)
              • kot_w_butach1984 Re: klasyka 11.01.11, 21:15
                Może się uda na UJ, całkiem sporo książek tam mają, nawet takich nowszych.
                Dziękuję za rady :-))
                • vertigo5 Re: klasyka 12.01.11, 08:12
                  UJ -fajna uczelnia, biblioteka jeszcze fajniejsza. Znam ją doskonale :-)
    • Gość: Kacha Re: klasyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.11, 14:26
      "Rebeka" Daphne Du Maurier
    • marytaria Re: klasyka 11.01.11, 10:58
      Sięgnij po Dostojewskiego. "Braci Karamazow" czyta się przyjemnie, a na pewno na długo zapadają w pamięci. Kiedy chcę czegoś klasycznego, sięgam po Jane Austen- wiem, że jest w pewnym sensie kiczowata, ale nie odmóżdża tak jak niektóre pozycje współczesnej literatury określanej jako "kobieca".
    • vipavka Re: klasyka 11.01.11, 11:44
      Nie wiem, czy można to pod klasykę podciągnąć, ale z całego serca polecam "Pożegnanie z lękiem" Tomi Keitlen (współpraca Norman M.Lobsenc).
      A z "klasycznej klasyki" to pokochałam opowiadania Jarosława Iwaszkiewicza :) Aż wstyd, że tak późno...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka