Dodaj do ulubionych

Jeffrey Eugenides

IP: *.unige.ch 22.04.04, 17:47
Czy ten autor byl tlumaczony ? Chodzi mi o jego dwie powiesci : Virgin
suicides i Middlesex - obydwie wedlug mnie, niezle. Jesli ktos czytal, jakie
ma o nich opinie? Na podstawie pierwszej wymienionej nakrecono film - czy
byl grany w Polsce ?
Obserwuj wątek
    • staua Re: Jeffrey Eugenides 22.04.04, 18:11
      Film byl. I jest dostepny na DVD i kasetach, wiec w Polsce tez mozna go kupic.
      O ksiazkach, niestety, nic nie wiem.
      Czy mozesz napisac cos wiecej o Middlesex? Dlaczego Ci sie podobala? Bo mnie
      The Virgin Suicides podobalo sie tak bardzo, ze rozwazam kupno Middlesex, choc
      na razie widze tylko w twardej oprawie...
      • Gość: radiostacja1 Re: Jeffrey Eugenides IP: *.gtech.com / 192.156.101.* 23.04.04, 10:11
        "Virgin Suecides" zostało wydane kilka lat temu przez Zysk i S-ka
        jako "Przeklenstwa niewinności". NAkład jest juz chyba wyczerpany.
        "Middlesex" zostało wydane kilka dni temu przez wydawnictwo Sonia Draga.
        Pozdrawiam, M.
    • Gość: lechis Re: Jeffrey Eugenides IP: *.unige.ch 23.04.04, 11:10
      Odpowiedz dla Staua : Skoro Middlesex wyszlo juz w Polsce, to najlepiej tam
      kupic. Ja sam mam wydanie amerykanskie w miekkiej okladce i kosztowalo to okolo
      50 zlotych polskich, zatem nie tak drogo i czcionka nieprzesadnie mala, dajaca
      sie czytac. Teraz masz wybor, albo w oryginale, jesli uwazasz, ze kazde
      tlumaczenie jest gorsze, albo w polskim przekladzie. Ja sam moze sie skusze
      jeszcze na tlumaczenie. Radze kupic tak czy tak, bo ksiazka jest dobra. Laczy
      zgrabnie epike (dzieje imigrantow Grekow wygnanych z Turcji) z psychologia,
      romansem, dramatem, a nawet kryminalem. Chwilami zeslizguje sie z fikcji w
      dokument, ale mozna to zniesc. Twoj nick kojarzy mi sie z Rumunia, Rebreanu i
      lasem wisielcow, to tak bez zwiazku z glownym tematem. Pozdrawiam.
      • Gość: Jan Halo Genewa, tu Berno! IP: *.shl / *.shl.bfh.ch 23.04.04, 13:49
        To nie na temat, ale dostrzeglem IP: *.unige.ch

Mialem to w reku, niezle sie rozkreca, ale bylo mi za grube.
        Lubie te tematy, kojarza sie troche z Kazanem (tzn. sprawy grecko-tureckie).

• staua Re: Halo Genewa, tu Berno! 23.04.04, 20:59
          Naprawde, Lechis, jestes z Genewy? Na Unige jest true_blue, znasz ja???
      • staua Re: Jeffrey Eugenides 23.04.04, 19:27
        Prawidlowo Ci sie kojarzy z Rumunia, aczkolwiek Rebreanu to zbyt pochlebne -
        po prostu steaua, gwiazda, i tyle. Z bledem w dodatku. Rumunski niestety staje
        sie powoli jezykiem uzywanym w moim domu...
        Kupie Middlesex po angielsku, lubie oryginaly ale chodzi raczej o latwiejszy
        dostep. Po prostu moge go kupic nawet dzisiaj, a z polskim musialabym
        kombinowac i czekac.
        Dzieki!
    • Gość: lechis Re: Jeffrey Eugenides IP: *.unige.ch 26.04.04, 09:11
      Wczoraj obejrzalem w starym kinie The virgin suicides i zaluje. Film chybiony
      (postacie malo wyraziste, narracja bez napiec, i zupelnie nie wiadomo, czemu
      one te samobojstwa popelnialy), rozumiem dlaczego w naszej Lemanii przeszedl
      niepostrzezenie. Taki film moze zabic powiesc, w moim wypadku nie mam juz
      nawet ochoty przeczytac do konca tej ksiazki, mimo ze zostalo mi moze z 10
      stron, i do tej pory wydawala mi sie ciekawa. A z drugiej strony gdy sie zna
      literacki pierwowzor, prawie kazdy film rozczarowuje. Czy znacie przypadki,
      kiedy bylo inaczej ? Dziekuje Bernenczykowi za zainteresowanie, szkoda jednak,
      ze sie zniechecil do Middlesex, wprawdzie konflikt grecko-turecki zajmuje tak
      niewiele miejsca, a Bernenczka to najbardziej interesowalo.Gwiezdzie (Steaua)
      odpowiadam, ze nie znam osoby uzywajacej nicku Blue trou, a i ona mnie chyba
      nie zna. Ale Îmi pare bine.
      • Gość: Jan Czas... IP: *.shl / *.inforesources.ch 26.04.04, 16:40
        Gość portalu: lechis napisał(a):
        > Dziekuje Bernenczykowi za zainteresowanie, szkoda jednak,
        > ze sie zniechecil do Middlesex...

Niestety przy pracy na 8+ godzin i rodzinie, do tego paru pomyslach na "zajecia
        pozaszkolne" niewiele czasu zostaje na czytanie. A jak wiesz, dobrych i waznych
        ksiazek napisano sporo. Dlatego moglbym wymienic cala liste tych, ktore czekaja
        na moja emeryture - zakladajac, ze bede mial wystarczajaco dobry wzrok ;-)
    • clevera będzie omawiany 27.04 26.04.04, 22:35
      kultura.org.pl/notka.php?nid=1334
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka