Dodaj do ulubionych

książka grosa a prawda historyczna

IP: *.tktelekom.pl 23.03.11, 21:57
Osobiscie sprobuje przeczytac te ksiazke ale jej nie kupię.
Moja nieżyjaca babcia do 1945 mieszkala w Drohobyczu , byla ze wsi , wyjechala pracować do polskiego sklepu u rodziny, wbrew stereotypom nie wszystkie sklepy i kamienice byly żydowskie. Pomimo ze byla ze wsi nie byla analfabetka i prymitywna antysemitka wrecz przeciwnie była piekna i elegancka . nie wzyscy na tych terenach to byli jacys prymitywi i biedacy . Babcia opowiadala czasem o Żydach bo bylo ich w Drohobyczu duzo .nigdy w sposob antysemicki . zapamietalem wstrzsajace zdarzenie jak babcia byla swiadkiem co zrobil niemiecki zolnierz z zydowskim niemowlakiem , po prostu makabra ,babcia przy tym plakala.
ale pamietam ze tez wspominala o Polakach nie tylko w casi wojny jak chwytali Zydow za pejsy smiali sie z nich dokuczali.
nie wiem co mam myslec o tej ksiace i postawie Grosa i w ogole.
nie uwazam Polakow za antysemitow , choc jest duzo fobii . nie mozna tez np wnioskowc ze np kibole rzucaja hasla antyzydowskie to znaczy ze wszyscy Polacy sa prymitywnie antysemiccy.
duzo jest w polsce filosemityzmu , festiwali kultury zydowskiej , moda i snobizm na zydostwo , wiec to nie jest czarno biale
Obserwuj wątek
    • kubissimo Re: książka grosa a prawda historyczna 23.03.11, 23:55
      czy mamy rozumiec, ze osoba piekna nie moze byc analfabeta, a osoba elegancka nie moze byc antysemita? Bo z Twojej wypowiedzi wynika, ze te okreslenia sa antonimami :)

i owszem nie ma sensu rozciaganie hasla "antysemityzm" na caly narod (chociaz znam wiele osob, ktore mowia: "nie jestem antysemita, ale Żydzi..." i tu nastepuje cala litania wszystkiego co zle), ale tez nie wydaje mi sie, ze problem nalezy bagatelizowac, albo wrecz go wypierac, jak to niektorzy obecnie probuja robic :/
      • eeela Re: książka grosa a prawda historyczna 24.03.11, 00:29
        ale tez nie wydaje mi sie, ze problem nale
        > zy bagatelizowac, albo wrecz go wypierac, jak to niektorzy obecnie probuja robi
        > c :/

Zwłaszcza ujrzawszy choćby dyskusje na forach gazetowych. Rozumiem, że medium przyciąga różne typy oraz typki, zawsze będzie jakiś margines wyrazicieli takich pogladów. Ale mnie się wydaje, że on jest niepokojąco duży. Ten margines.
        • mala200333 Re: książka grosa a prawda historyczna 24.03.11, 15:13
          https://bi.gazeta.pl/im/1/9312/z9312611Z,-Tu-sprzedaja-antypolskie-ksiazki----kartka-naklejona.jpg

Przed wojna byly nalepiane na szybach(jak nie rozbijane) kartki z napisami:"Nie kupuj u Zyda".
          Teraz zas mamy takie kartki!
          • mala200333 Re: książka grosa a prawda historyczna 25.03.11, 00:02
            "- To jest straszna agresja na nasze dobre samopoczucie, na poczucie, ze jesteśmy niewinni i nie mamy się czego wstydzić. Ale możemy być dumni ze sprawiedliwych dopiero wtedy, gdy potępimy zbrodniarzy - tak Agnieszka Holland oceniła wkład książek Jana Tomasza Grossa o polskim udziale w Holokauście w świadomość historyczną Polaków.
            Według Agnieszki Holland, której ostatni film „Ukryci” opowiada o Polaku ukrywającym Żydów w lwowskich kanałach, książki Jana Tomasza Grossa pomogły Polakom lepiej zrozumieć własną historię, zwłaszcza te najbardziej bolesne i niewygodne fragmenty.

- Po „Sąsiadach” była ogromna dyskusja i całkowity odrzut tych faktów. Ale dzięki odwadze Grossa Polacy przeszli ogromną drogą. Jestem dumna z Polaków i ich odwagi moralnej, żeby konfrontować się z tą ciemną, bolesną i zaskakującą przeszłością – przyznała reżyserka."
            • jot6 Re: książka grosa a prawda historyczna 27.03.11, 15:23
              w Polsce antysemityzm jest bardzo głęboko zakorzeniony,i bardzo ,bardzo zadawniony,w różny sposób zresztą się przejawia - czy wiedzieliście np,że kiedyś na kleksa w zeszycie mówiono - aleś żyda usadził?
              • mala200333 Re: książka grosa a prawda historyczna 27.03.11, 16:11

Czy ktos jeszcze pamieta o "gettach lawkowych"?

Czy ktos jeszcze pamieta ze:

..."w 1934 roku w Polsce Obóz Narodowo-Radykalny wysunął projekt masowych deportacji, połączonych z konfiskatą majątku i żądaniem, żeby to sami Żydzi sfinansowali swoje wygnanie. I oenerowcy, i klerykalni antysemici domagali się też tworzenia otoczonych murem gett. Oba te życzenia spełnili.....pozniej gdy weszli na tereny Polski naziści."
                • mala200333 Re: książka grosa a prawda historyczna 27.03.11, 16:37
                  "93, LAURISTON STREET " - France - film
                  Francuzi w tym filmie rozliczaja sie ze swojej wojennej przeszlosci.

I nie boja sie tego!
                  I odpowiedzmy sobie na pytania. Dlaczego dopiero Amerykanie pokazali Polakom kim byla Irena Shindlerowa i Zegota? Ile osob w Polsce wie kim byl Karski?
                  • Gość: szypki Re: książka grosa a prawda historyczna IP: *.21.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 27.03.11, 20:00
                    A ja polecam Polacy, Żydzi Szwajcarzy.
                  • yanga Re: książka grosa a prawda historyczna 21.05.11, 17:29
                    Sendlerowa.
              • kubissimo Re: książka grosa a prawda historyczna 27.03.11, 21:42
                jot6 napisała:

> czy wiedzieliście np,że kiedyś na kleksa w zeszycie mówiono - aleś żyda usadził?

niektorzy chodzili do szkoly kiedy jeszcze sie czytalo lektury i pamietaja scene pisania listu w "Zemście" gdzie ów żyd sie pojawia :)
                • jot6 Re: książka grosa a prawda historyczna 28.03.11, 12:06
                  no właśnie,a już myślałam,że nikt takich staroci nie będzie pamiętał...:) :)
                  • mala200333 Re: książka grosa a prawda historyczna 28.03.11, 16:11
                    A ja pamietam wystawianie szopek z dziecinstwa. I kwestie :"Idz ty Zydzie, bos ty brzydki".
                  • yanga Re: książka grosa a prawda historyczna 21.05.11, 17:35
                    Niektórzy nawet pamiętają dokładnie:
                    "Cześnik: - Cóż to jest?
                    Dyndalski: - Żyd, jaśnie panie, lecz w literę go przerobię.
                    Cześnik: - Jak mi jeszcze kropla skapie, to cię trzepnę tak po łapie, że proformę wspomnisz sobie."
                    Btw., w niektórych rejonach Polski na karalucha mówiono francuz, a w innych prusak.
    • black_jotka Re: książka grosa a prawda historyczna 20.05.11, 18:28
      Kto z Was już przeczytał książkę Barbary Engelking?
      Czy teraz książki Grossa są niczym w porównaniu z tym horrorem który przedstawiła mam autorka?
      • Gość: transfuzja Re: hehe prawda prawda rezimowa IP: *.pools.arcor-ip.net 21.05.11, 14:00
        ja wole ksiazki Julii Orringer albo i przede wszystkim Erica Jong a nie kogos kto robi tani medialny ajwaj dla zysku
        • mala200333 Re: hehe prawda prawda rezimowa 21.05.11, 20:24

Barbara Teresa Engelking-Boni (ur. 1962 w Warszawie) – polska psycholog i socjolog.
          Zajmuje się badaniem historii getta warszawskiego, okupacyjnej Warszawy i zagłady Żydów. Jest autorką książek związanych z zagadnieniami holocaustu. Prowadzi bazę danych getta warszawskiego. Jest doc. dr hab. i kierownikiem Centrum Badań nad Zagładą Żydów Instytutu Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk.

Absolwentka VI Liceum Ogólnokształcącego im. Tadeusza Reytana w Warszawie. Ukończyła w 1988 Wydział Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego.

W 1993 uzyskała w IFiS PAN stopień doktora w zakresie nauk humanistycznych po obronie pracy doktorskiej pt. Doświadczenie Holocaustu i jego konsekwencje w relacjach autobiograficznych, przygotowanej pod kierunkiem Aldony Jawłowskiej-Konstanciak.

W 2002 uzyskała w IFiS PAN stopień doktora habilitowanego nauk humanistycznych w zakresie socjologii (specjalność: socjologia kultury) na podstawie rozprawy habilitacyjnej pt. "Getto warszawskie. Przewodnik po nieistniejącym mieście".
          Była asystentem i adiunktem w IFiS PAN, gdzie obecnie jest zatrudniona na stanowisku docenta.
          Córka matematyka Ryszarda Engelkinga. Żona Michała Boniego.

Stanisław Burzyński o tej ksiazce...
          Książka jest trudna dla Polaków. W dużym stopniu burzy mity o zakresie pomocy Żydom w czasie wojny i pokazuje fatalne zachowania bardzo dużej części społeczeństwa. Należy jednak pamiętać, że w innych krajach podejście do problemu żydowskiego było podobne o czym jest mowa i w tej książce. Książka pokazuje więc raczej kruchość "człowieczeństwa", które znikło tak łatwo w sytuacji panowania systemu zła. Bardzo martwi postawa kościoła i państwa podziemnego wobec tragicznego losu narodu żydowskiego.
          • moleslaw Re: hehe prawda prawda rezimowa 30.10.11, 08:49
            Nie rozumiem dlaczego stwierdzenie że Polacy wcale nie byli tacy kryształowi jak chcieliby siebie widzieć, a Niemcy wcale nie byli aż tak zli jakbyśmy chcieli uczyć wywołuje całą masę agresji. Wiadomo że dobrzy i zli byli po obu stronach. To że Gross pokazuje ciemniejszą stronę Polaków wcale jeszcze nie znaczy że że nie było ludzi dobrych, ryzykujących życiem by uratować innych,ale też nie oszukujmy się nie było tak że Polak to zawsze był prawy i gotowy do pomocy.A co do zarzutów stawianych autorowi choćby i w sprawie handlu w KL wystarczy dokładnie poczytać Borowskiego, wszak nie bez powodu miejsce w którym "pracował" nazywano "Kanadą". Przecież nikt nie twierdzi iż Żydzi wszyscy bez wyjątku byli święci a Polacy i Niemcy pospołu wyprani ze wszystkich pozytywnych cech. Zastanawiam się kiedy wreszcie zrozumiemy że ludzie jak i świnie ( tu przepraszam zwierzątka) byli i są wszędzie,niezależnie od narodu.
            • Gość: ... Re: hehe prawda prawda rezimowa IP: *.toya.net.pl 30.10.11, 20:45
              Jeśli ktoś ma możliwosć to serdecznie polecam "Dziennik z lat okupacji" Zygmunta Klukowskiego", ja mam egzemplarz z l. 50, ale jakiś czas temu wznowił to Ośrodek Karta ksiegarnia.karta.org.pl/product.php?action=show&id=656&page=1
              J.T. Gross oddał nam wielką przysługę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka