jakobe.mansztajn 16.05.04, 17:21 "na wiwat do piachu języki maszerują na egekucję słowa" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kinsky Re: o czym to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 17:35 ciekawe. mi sie wydaję, że chodzi o to, że język ludzki w pewnym sensie zabija slowa, bo sprowadza je do jakiejs wyrywkowej postaci, inaczej - zamyka je w wiezieniu zdania:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateo_24 Re: o czym to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 17:37 chodzi chyba o to, że języka błędnie się używa, czyli "na wiwat", zabiając w ten sposob prawdziwe znaczenie, czyli "do piachu", a tak własnie robimy, gdy "na wiwat języki maszerują". a czyje to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc w dom Re: o czym to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 17:38 mialo byc "egzekucję" chyba? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc w dom Re: o czym to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 17:39 "egzekucję" chyba? Odpowiedz Link Zgłoś
jakobe.mansztajn Re: o czym to? 16.05.04, 17:52 co wy tak niemiłościwie z tym "chyba"?! przecież to nie lekcja ze znajomości "co autor miał na myśli", ani ja nie jestem panią z linijką, dla której "słowacki wielkim poetą był". buzia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: horacy Re: o czym to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 20:22 nie wiem, ale ciekawe, CHYBA!:)) i powtarzam pytanie: czyje to? ps. ale pojechales z tym "najgorszym pisarzem", za milo poczytac:)) serdecznosci Odpowiedz Link Zgłoś
pax_tibi Re: o czym to? 16.05.04, 22:08 a ja mam dwie propozycje interpretacji: 1. ludziom brakuje słów, żeby wyrazić wszystko, co chcą, więc zaczynają uważać "starych" słów w zupełnie nowych znaczeniach, więc tak naprwadę zabijają słowa, poszerzając ich zakres, ponieważ słowa tracą jednoznaczność; a niektórzy cieszą się z tego, bo język rzekomo się rozwija i jest żywym organizmem 2. tak bardziej politycznie: ludzie wiwatują na cześć jakiejś idei, jakiegoś ruchu i walczą o jego dojście do władzy, a potem to, o co walczyli, zamyka im usta i zaczyna ich ograniczać, narzucając np. cenzurę; czyli ludzie krzyczą i wznoszą wiwaty, popierając nieświadomie coż, co potem ich ogrniacza (egzekucja słowa) to takie pierwsze interpretacje, które nasunęły mi się na poczekaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mini_morris o cenzurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 22:20 to utwor/fragment o cenzurze. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cya nevra Re: o czym to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 15:27 zgadzam sie, ze to o cenzurze slowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elizza o niczym;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 20:07 zartuje. dla mnie to wiersz, dokladnie haiku (jesli ktos wie co to jest) o grzebaniu słow wiwatem. kiedy jezyka uzywa sie blednie, wtedy sie go zabija. podoba mi sie tez interpretacja, ze to o cenzurze. Odpowiedz Link Zgłoś
pax_tibi Re: o niczym;) 18.05.04, 20:27 widzę, że nie doceniasz froumowiczów, tego, co to jest haiku uczą wg normalnego programie nauczania w liceum, chyba nie wydaje ci się, że rozmawiasz z ludźmi, którzy nie skończyli podstawówki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! A może tak? IP: *.gce.gliwice.pl 19.05.04, 14:46 "na wiwat do piachu słowa maszerują na egekucję języka" :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gajowy Re: A może tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 18:23 mnie sie bardziej podoba oryginal. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateo_24 Re: A może tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 19:57 a ja sobie myśle tak: jeśli się ludzi odpowiednio poobraza, to się ich sprowokuje do wypowiedzi nie tylko na tematy, gdzie nie trzeba myslec, ale i na te, gdzie trzeba troche glowka ruszyc. ave Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mail Re: o czym to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 00:40 dobry antykomunistyczny wiersz - haiku o cenzurze, oczywiście. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś