Dodaj do ulubionych

Literatura hiszpańska - co polecacie ?????

23.05.04, 13:24
Witam :)

Ostatnio przeczytałam kilka książek A.Perez-Reverte. Musze przyznać, że
bardzo mi się podobały.
Chciałabym jednak zapoznać się z innymi pisarzami hiszpańskiemi. Co możecie
polecić zarówno z literatury wspólczesnej jak i troszę starszej? Jakiego
pisarza i jakie książki?

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam :-)))
Obserwuj wątek
    • broch Re: Literatura hiszpańska - co polecacie ????? 23.05.04, 15:06
      Sprawa trudna bo podobal sie Reverte...
      Sproboj:
      Camilo Jose Cela: "Ul" oraz "Historia rodziny Pascual Duarte" ewentualnie
      "Mazurek dla dwoch nieboszczykow"
      Miguel Unamuno: "Mgla", "Milosc i pedagogika", "Święty Manuel Dobry, męczęnnik i
      trzy inne opowieści"
      Juan Benet: "Medytacje"
      Francisco Ayala: "Zdechnąć jak pies"
      Miguel Delibes: "Szczury"
      Ana Maria Matute: "Szalony Konik : opowiadania hiszpańskie", oraz "Pasażer na
      gapę z pokładu "Ulissesa"" niestety "Fiesta al Noroeste" chyba nie byla
      tlumaczona (czytalem po angielsku bo hiszpanskiego dopiero sie ucze)
      Juan Goytisolo: "Znaki tożsamości"
      Ramón J. Sender: "Krol i krolowa", "Z życia Ignacia Morel", "Zu, pływający anioł"
      Ze staroci: Cervantes, de Rojas, de la Barca, de Vega, Ibanez, Valera, Alas, De
      Queiros
      Mala uwaga wyzej wymienione pozycje sa bardo dalepie od "sztuki" Pereza. W
      kazdym razie wymienilem niektore bardziej watosciowe pozycje literatury
      hiszpanskiej. Nie jestem pewien czy znajdziesz drugiego Peraza.
      • joasia-ja somoza 23.05.04, 23:14
        z calego serca polecam - wspaniala, dziwna proza
        • Gość: Ewa Re: somoza IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 02.07.04, 13:35
          Przeczytałam "Klarę i półmrok" i mam wrażenie, że autor nie mógł się
          zdecydować, czy chce napisać niesamowity kryminał, czy traktat filozoficzny o
          granicach sztuki i człowieka. Wolałabym chyba to drugie. Co nie zmienia faktu,
          że książka jest bardzo oryginalna i dobrze sie czyta. Podziwiam umiejętnośc
          zbudowania calego świata społecznego wokół malarstwa hiperdramatycznego.

Polecacie pozostałe Somozy?
          • cecyl Re: somoza 03.07.04, 09:38
            Jak najbardziej, a jeśli lubisz (jak sugerujesz)tonacje filozficzne to namawiam
            rownież na Javiera Mariasa "Serce tak białe" i "Jutro w czas bitwy o mnie myśl".
    • Gość: czytelnik Re: Literatura hiszpańska - co polecacie ????? IP: *.realestate.net.pl 25.05.04, 18:16
      Z literatury współczesnej - fantastyczny Eduardo Mendoza "Przygoda fryzjera
      damskiego" i "Sekret hiszpańskiej pensjonarki" (z naciskiem na pierwszy tytuł)
      • a.adas Re: Literatura hiszpańska - co polecacie ????? 25.05.04, 19:14
        Trochę przekornie proponuję Włocha piszącego o Portugalii:
        Antonio Tabucchi "Zaginiona głowa Damascena Monteira"
        • Gość: kubu Re: Literatura hiszpańska - co polecacie ????? IP: *.chello.pl 03.07.04, 10:18
          oj
          tabucchiego to ja osobiscie bym nie polecal
          podchodzilem kilka razy i mnie nie przekonal, po +/- 50 stronach zawsze sie
          poddawalem
          moze to kwestia polskiego przekladu?

natomiast slyszalem BARDZO pozytywne rzeczy o Mariasie i jak tylko skoncze moja
          prmgr to sie za niego biore

pzdr
          • a.adas Re: Literatura hiszpańska - co polecacie ????? 05.07.04, 01:17
            "Głowa", dlatego że w temacie wątku jest Reverte - powieść Tabucchiego ma
            podobne założenie co choćby "Ostatnia bitwa templariusza".
            Swoją drogą, w literaturze okołohiszpańskiej obrodziło ostatnio pisarzami
            pastiszujacymi kryminał:
            Sepulveda (Chile) "Historia sentymentalnego kilera"
            czy zdecydowanie najlepszy w tym kręgu
            Eduardo Mendoza
    • Gość: przedostatni_don Re: Literatura hiszpańska - co polecacie ????? IP: *.interkam.pl / *.interkam.pl 25.05.04, 21:20
      ja Hiszpanią zainteresowałem sie po Hemingwayu - "Komu bije dzwon" jest w mojej
      pierwszej 10 (a może 5) ulubionych.
      • cecyl Re: Literatura hiszpańska - co polecacie ????? 26.05.04, 13:58
        Drugiego Perez Reverte w literaturze hiszpańskiej tłuamczonej na język polski
        już nie znajdziesz (proponowany Somoza jest najbliższy, ale to tylko sztafaż,
        bo Somozie zawsze chodzi o coś więcej niż Perez Revertowi) za to jest wielu
        znakomitych i bardzo różnych pisarzy np. zupełnie zwariowana Cuca Canals
        ("Długa Berta", "Ałtorka", "Płacz, Radosna"), jest Manuel Rivas z Galicji
        ("Ołowek stolarza" niezwykła poetycka proza o zupełnie nie poetyckim czasie po
        wojnie domowej - wielka powieść zupełnie w Polsce nie zauwazona), jest Munoz
        Molina (np. "Jeździec polski"), jest Manuel Vicent (Pieśń morza - sugestywna
        zabawa z mitem Odyseusza) i jest Javier Marias (np. "Serce tak białe"
        czy "Jutro w czas bitwy o mnie myśl", ale to dla miłosników prozy ocierającej
        się o eseistyke filozoficzną - wielki pisarz, wielkie powieści, ale dla
        wybrańców). I jeszcze jest wielu innych - zaczyna się chyba b. dużo tłuamczyć.
    • sutekh1 Re: Literatura hiszpańska - co polecacie ????? 21.07.04, 13:16
      OWIAŁY LOPEZ ZDRADY
      perez rev. głownie- dla mnie-ze względu na cytaty co je włącza w rozp'y
      rozdziałów.marias to jest klasa! aaaj! niesamowity nowoczesny hiszpański
      szekspir jak go się też określa dla mnie mistrz długich zdań(długich sztyletów
      po prostu-to celna metafora)zaryzykowałbym stwierdzenie że w jego powieściach
      jest więcej bólu niż u almodovara..mistrzem jest też oczywiście pan piekarz
      przekładający doskonały carlos marrodan casas.volpi podobno też jest świetny
      może ktoś czytał?
    • harriet_makepeace Re: Literatura hiszpańska - co polecacie ????? 21.07.04, 15:04
      jest jeszcze rosa montero - stad do tartaru i corka kanibala - nie pamietam czy
      obydwie sa przelozone na polski bo czytalam je w orginale . nie jest t
      oliteratura wysokich lotow ale moze byc.
      javiera mariasa b. polecam. ale zdecydowanie trzeba go czytac uwaznie. Niestety
      mimo ze hiszpanski znam dobrze "Mezczyzna sentymentalny" czytany w orginale
      mnie strasznie zmeczyl. ale Serce tak biale jest swietne.
      polecam literature iberoamerykanska. tam to dopiera sa perelki :)
      • Gość: Druss Montero IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 01:33
        Oj, a czemu Montero nie jest wysokich lotów? Moim skromnym zdaniem z tego
        pułapu widać bardzo wiele... Obie powieści przetłumaczono na polski
        Ukłony,
        Druss
    • gintonic a ja kiedyś czytałam 21.07.04, 20:49
      Juan Jose Millas "ostatnia wizja topielca" i b. mi się podobała
      • buntownik_z_wyboru "Porządek alfabetyczny" 23.07.04, 08:15
        autor jak wyżej
    • smutnybelg Re: Literatura hiszpańska - co polecacie ????? 22.07.04, 11:10
      Polecam przede wszystkim Javiera Mariasa : "Corazon tan blanco". (Nie wiem,
      czy przetlumaczono na polski. Poza tym polecam inna ksiazke tego samego autora:
      Jutro, w czas bitwy, o mnie mysl. Oto, co napisala o niej jedna z osob na
      stronach ksiegarni merlin.pl:
      "Wreszcie mądra, a nie udziwniana książka.
      Przeczytawszy tę książkę, nie miałam ochoty sięgać po żadną nastepną, żeby
      sobie nie popsuć smaku. Rzadko mi się to zdarza. Dawno nie miałam w ręku
      powieści, która bez silenia się na akademicki intelektualizm, wymyślność,
      innowacyjność, szokowanie, kombinacje z formą czy stylem, poruszyła mnie tak
      bardzo. Marias to dojrzały, mądry pisarz, świeże spojrzenie, bystry obserwator."
      • Gość: jot6 Re: Literatura hiszpańska - co polecacie ????? IP: *.chello.pl 22.07.04, 11:35
        dzień dobry
        spróbujcie odnależć w dawno wydanych książkach dwie, które mnie urzekły swoją
        poezją:
        Juan Ramon Jimenez: Srebrzynek i ja, elegia andaluzyjska. Wydane w 1962,
        tłumaczenie Janusz Strasburger. Poeta, wieś i tytułowy Srebrzynek,mały osiołek.
        i druga:
        Rafael Sanchez Ferlosio: Doświadczenia i wędrówki chłopca Alfanui. Wydanw w
        1973, tłumacxzenie Zofii Szleyen. Dla tych,którzy cenią realizm magiczny,
        trochę taki jak w Alicji w krainie czarów, baśń dla dorosłych.
    • Gość: Kasienia OPOWIADANIA BASKIJSKIE IP: 81.15.254.* 27.07.04, 20:24
      Jest to zbiór opowiadań i przypowieści, anonimowych z tego co pamiętam.
      polecam, magiczne pod każdym względem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka