Dodaj do ulubionych

Gra o tron - pytanie

09.01.12, 22:02
Przeczytałam, podoba mi się... teraz czytam tom drugi. Mam pytanie innej natury niż to czy się Wam też twórczość Martina podoba :) Czy uważacie, że można tę książkę umieścić w bibliotece gimnazjum i śmiało namawiać uczniów do jej czytania?
Obserwuj wątek
    • eeela Re: Gra o tron - pytanie 09.01.12, 23:40
      Ja bym umieściła bez zastanowienia, ale podejrzewam, że co wrażliwsi czy bogobojni nauczyciele mogliby mieć z tym problem, bo tam tyle seksu i przemocy ;-)
      • nchyb Re: Gra o tron - pytanie 10.01.12, 12:53
        do gimnazjum chodzą najczęściej 13-16 latki. To wiek, w którym treści z gry o tron nie są już niczym śmiałym :-)
        Moje dziecię czytało właśnie w gimnazjum. Szkód na umyśle nie dostrzegłam ;-)

Moje zdanie podobne do Eeeli, może się trafić jakiś he he nawiedzeniec, któremu odpowiadać nie będzie, ale dla mnie wiek bezproblemowy na tę serię...
    • iontichy Re: Gra o tron - pytanie 10.01.12, 14:27
      W naszym najmoralniejszym kraju na świecie nawet za Harrym Potterem ciągnął się jakiś antykatolicki smrodek, więc pewnie ktoś Cię ukrzyżuje - i to raczej nie ksiądz, ale szkolny wazeliniarz.
      • shiva772 Re: Gra o tron - pytanie 10.01.12, 17:43
        Zobaczymy...książka jest dostępna, czekam z niepokojem na te pioruny, niestety obawiam sie, że spadną. Wezmę to na klatę ;) Wiedźmin też jest dla wszystkich chętnych a sceny też ma niczego sobie.
        W Grze o tron przeraża mnie nie tyle kazirodżtwo co te zboczenia Dothraków.
        • butters77 Re: Gra o tron - pytanie 10.01.12, 20:44
          Miejmy więc nadzieję, że purytanie nie przeczytają książki i nie odkryją potencjalnych zagrożeń :-)
          Mnie się wydaje, że dla gimnazjum to dobry wybór.
          • iwu Re: Gra o tron - pytanie 11.01.12, 20:59
            E tam, bez przesady.
            Pracuję w szkole, więc widzę jak nauczyciele interesują się nowościami w bibliotece. Ja sama rzadko tam zaglądam, bo zwykle sama sobie kupuję książki. Może poloniści są bardziej na bieżąco z nowościami, ale gdybym spytała ilu z nich czytało Grę o tron, to nie liczyłabym na las rąk w górze. Nie każdy gustuje w tego typu literaturze.
            • shiva772 Re: Gra o tron - pytanie 11.01.12, 21:22
              Hehhe, nie chodzi przecież o nauczycieli tylko o rodziców. Nauczycielom mogę uzasadnić choćby i XIII księgę PTadeusza ale jeżeli wśród uczniaków pójdzie fama, że pani bibliotekarka wypożycza zboczone książki...afera murowana.
              • iwu Re: Gra o tron - pytanie 12.01.12, 08:35
                Spoko, nie pójdzie. Nie będą chcieli, żeby ich pozbawiono takiej smakowitej lektury. :)
    • nchyb Shiva772 - pytanie 16.12.12, 11:20
      Minął prawie rok od tego wątku, przypomniałam sobie o nim, bo w innym wątku było zastanawianie się, czy Gra nie za wczesna dla 17-latka. I tak się zastanawiam, jak się w gimnazjum sytuacja rozwinęła, czy młodzież czyta, czy nie ma protestów rodziców bądź nauczycieli, że o księdzu nie wspomnę ;)
      Shiva daj znać, proszę :)
      • shiva772 Re: Shiva772 - pytanie 16.12.12, 18:10
        Gra o tron jest dostępna - wypożyczamy ją tylko uczniom trzeciej gimnazjum. Mamy też Starcie królów - każdy kto przeczytał Grę domagał się i dostał Starcie królów. Narazie cicho sza, nikt nie protestuje ale następnych tomów nie kupiliśmy, brak kasy :) Ksiądz i inni nauczyciele nie przeczytali książki więc nikt w zasadzie nie wie że taka "groźna" lektura jest w dostępna w bibliotece. Poczytność jest - wszyscy którzy lubią fantastykę ją przeczytali.
        • eeela Re: Shiva772 - pytanie 16.12.12, 21:27
          Super :-) Będę trzymać kciuki, żeby się kasa znalazła na kolejne tomy!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka