Dodaj do ulubionych

Waris Dirie

27.05.12, 17:19
Prosba do czytelnika :czy warto przeczytac "kwiat pustyni" oraz
"czarna kobieta biaŁy kraj" ?
Obserwuj wątek
    • kaska82 Re: Waris Dirie 27.05.12, 18:29
      Przeczytałam obie. Kwiat pustyni wiele lat temu kiedy to nie miałam jeszcze tak "wyrobionego" gustu jak teraz. Pamiętam, że płakałam na końcu. W "Czarnej kobiecie" Waris często się powtarza, opowiada o mieszkaniu w Gdańsku, drugiej ciąży, pracy swojej fundacji, pisze swoje recepty na uzdrowienie Afryki, opowiada o pracy nad filmem. Nie jest to literatura wysokich lotów, ale to niezły przerywnik, lektura "do pociągu" i jednak czegoś o Afryce człowiek się dowiaduje. "Kwiat" zdecydowanie ciekawszy. Można przeczytać, ale znam ciekawsze książki.
      • kaska82 Re: Waris Dirie 27.05.12, 18:35
        Chciałam jeszcze dodać, że ogólnie nie jestem zwolenniczką tego typu książek i może wpływa to na moją ocenę. Ostatnio na rynku jest zatrzęsienie wspomnień "żon arabów które musiały przed mężem uciekać", "Afganek nie godzących się na noszenie burki i mających przez to problemy z konserwatywnymi ojcami" i tak dalej. Książki Waris i ona sama wpisują się w ten nurt. Człowiek to czyta i często jego jedyna refleksja to "dobrze, że urodziłam się w Europie".
        • lidka449 Re: Waris Dirie 27.05.12, 18:47
          dzieki za opinie,zastanawialam sie czy siegnac po lekture w/w
          choc jak nadmieniasz wysokie loty to nie sa,tak z ciekawosci
          i problem jest taki czy kupic ksiązke czy wypozyczyc (druga opcja bylaby dla mnie
          lepsza ale czy rejonowa biblioteka robi zakupy takich pozycji ?)
        • kaska82 Re: Waris Dirie 27.05.12, 22:14
          Jeżeli mieszkasz w dużym mieście to na luzaku w MBP znajdziesz "Kwiat pustyni". Książka nie jest przecież nowa. "Czarna kobieta, biały kraj" dopiero trafiła do księgarń i w bibliotekach pewnie jej nie ma. Lepiej wypożyczyć, tak jak już wspominałam znam lepsze tytuły godne zainwestowania 30 złotych. Kwestia gustu.
    • aneladgam Re: Waris Dirie 27.05.12, 21:18
      kupiłam swego czasu "Kwiat Pustyni" na prezent dla mamy. na szczęście przeczytałam i... nie wręczyłam. przestał kilka lat na półce, w końcu ofiarowałam jakiejś bibliotece. NIE DAŁO się tego czytać. historia jest oczywiście poruszająca, ale nie byłam w stanie znieść języka, jakim to zostało napisane. może to kwestia sztywnego tłumaczenia? nie wiem. czytało się jak szkolną rozprawkę.
      • minniemouse Re: Waris Dirie 28.05.12, 02:00
        dzieki za opinie,zastanawialam sie czy siegnac po lekture w/w

oczywiscie ze warto bo nawet jesli nie jest to literatura wysokiego lotu,
        to niemniej poznaje sie inna kulture, religie, inny swiat a to zawsze warto bo
        ksztalci i rozszerza horyzonty.
        szczegolnie nam, Polkom (ale nie tylko)

Minnie
        • nchyb Re: Waris Dirie 28.05.12, 06:36
          Minnie, zgadzam się z główną tezą, że warto dla rozszerzania horyzontów, poznawania świata itp Zgadzam się z opinią wyżej - że językowo po tłumaczeniu na polski (w oryginale nie czytałam, więc nie wiem) bardzo słabe, ale dla fabuły warto. Ale Minnie, dlaczego szczególnie nam Polkom? Uważasz, że mamy bardziej ograniczone horyzonty od innych nacji? Z tym to już się nie zgodzę i mam obserwacje, że ani wśród nas lepiej, ani gorzej... :-)
          • minniemouse Re: Waris Dirie 29.05.12, 00:23
            Ale Minnie, dlaczego szczególnie nam Polkom? Uważasz, że mamy bardziej ograniczone horyzonty od innych nacji? Z tym to już się nie zgodzę i mam obserwacje, że ani wśród nas lepiej, ani gorzej... :-)

hahaha
            nie , dlatego ze my zyjemy w tak innym swiecie, mamy tyle wolnosci.

malo ktora zdaje sobie sprawe jak naprawde
            wyglada zycie kobiety jak Waris, Hirsi Ali w zapadlym swiecie arabskim lub afrykanskim,
            do tego czesto muzulmanskim.

Minnie
            • nchyb Re: Waris Dirie 08.06.12, 12:29
              >> [i]Ale Minnie, dlaczego szczególnie nam Polkom? (...)

> nie , dlatego ze my zyjemy w tak innym swiecie, mamy tyle wolnosci.
              >
              > malo ktora zdaje sobie sprawe jak naprawde
              > wyglada zycie kobiety jak Waris,

Minnie, sądzisz, ze tylko Polki mają tę wolność i nie wiedzą? Naprawdę myślisz, że przeciętna mieszkanka Francji, czy też Kanady, czy chociaży np Grecji - wie więcej o plemiennych obyczajach somalijskich więcej niż Polki? Nie sądzę :-)
              • minniemouse Re: Waris Dirie 10.06.12, 10:48
                nchyb napisała:
                Minnie, sądzisz, ze tylko Polki mają tę wolność i nie wiedzą? Naprawdę myślisz, że przeciętna mieszkanka Francji, czy też Kanady, czy chociaży np Grecji - wie więcej o plemiennych obyczajach somalijskich więcej niż Polki? Nie sądzę

sorry, mialam rozlaczony komputer przez dluzszy czas.
                nie wiem czy mnie naprawde znowu nie rozumiesz, czy tak kokieteryjnie prowokujesz? :)

przeciez to nie ma kompletnie znaczenia czy Polka czy Francuzka czy Kanadyjka czy sam diabel ;)

Polka pyta, czy warto przeczytac..... itd, napisalam ze tak, poniewaz jest tam przedstawiony
                zupelnie inny swiat o ktorym Polki zazwyczaj nie maja pojecia, bo skad - inna kultura, inna religia, inne zwyczaje, nawet inna geografia, swiat raczej ukryty dla zachodu.
                nic innego nie malam na mysli.

ale skoro juz pytasz czy np. przecietna Kanadyjka .. itd- tez nie bo skad??? chyba ze jest stamtad
                albo zna kogos stamtad abo byla tam.
                albo czytala o tym :)

Minnie
                • nchyb Re: Waris Dirie 10.06.12, 15:46
                  Minnie, a gdyby to pytanie padło na forum kanadyjskim - odpisałabyś, że szczególnie warto ją polecić Kanadyjkom? Przyznaję, to nie kokieteria, ale niezrozumienie takiego toku myślenia. Tego podkreślenia, ze szczególnie warto tej właśnie nacji która pyta...

a co do znajomości tych kultur, myślę że przeciętna czytelniczka literatury popularnej wie obecnie o wiele więcej na temat odmiennych kultur, niż np. jeszcze dwadzieścia, trzydzieści lat temu. I to niezależnie od tego, czy mieszka w Polsce, w innych krajac Europy, czy też za oceanem... :-)
                  • minniemouse Re: Waris Dirie 10.06.12, 22:42
                    nchyb napisała:

> Minnie, a gdyby to pytanie padło na forum kanadyjskim - odpisałabyś, że szczegó
                    > lnie warto ją polecić Kanadyjkom?

no tak, oczywscie, a ty zupelnie niepotrzebnie robisz z tego "igly - widly",
                    pomysl tylko :)
                    rozmowa toczy sie przeciez w konkretnym gronie - polskim forum.

czy 20.. lat wiedzieli mniej? zapewne znacznie mniej, ale i teraz tez bardzo duzo wciaz
                    nie wiadomo, tak czy siak. gotowa jestem zalozyc sie ze wciaz przecietna Polka
                    (czy Greczynka, czy Wloszka, czy Kanadyjka) o kobietach z krajow muzulmanskich i podobnych Wris Dirie wie tak naprawde malutko.

bo oprocz ogolnikow jak ze "sa gnebione, bite i ponizane", to konkretnie - co?

Minnie

• koza_w_rajtuzach Re: Waris Dirie 28.05.12, 19:37
      "Kwiat pustyni" nie tak dawno czytałam, a właściwie to słuchałam poprzez audiobook. Polecam, na chomikuj można za darmo odsłuchać i jest to fajny sposób, aby umilić sobie wykonywanie codziennych domowych obowiązków. Mi słuchało się dobrze tej książki, może nie jest to literatura najwyższych lotów, ale jednak dość ciekawa, szczególnie początek, dzieciństwo Waris.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka