Dodaj do ulubionych

Gregory Philippa - potrzebuję porady

11.06.12, 08:14
Mam pytanie odnośnie twórczości Gregory Philippa.
Czy wszystkie wydane jej książki są oddzielnymi niezależnymi historiami?
Czy wiążą się miedzy sobą? Czy warto je czytać może w określonej kolejności?
Dziękuję z góry za podpowiedź.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Nell Re: Gregory Philippa - potrzebuję porady IP: *.radom.vectranet.pl 11.06.12, 11:27
      forum.gazeta.pl/forum/w,151,130613549,,Ksiazka_Philippy_Gregory_jaka_kolejnosc_czytania_.html?v=2
      • agnieszekp Re: Gregory Philippa - potrzebuję porady 11.06.12, 11:43
        dziękuję
        chwilę po tym jak rozpoczęłam wątek, trafiłam na temat, który już był
        zaczęłam "Dziedzictwo"
        to jest coś dla mnie :)
        polecam Tym, którzy się wahają
    • yanga Re: Gregory Philippa - potrzebuję porady 11.06.12, 13:32
      Phillippa G. napisała też kilka "pojedynczych" powieści, w których porusza różne problemy społeczne - ostatnio wyszła jedna z nich - nie pamiętam pod jakim tytułem, ale w oryginale to "The Little House". Jest też autorką rewelacyjnego thrillera "Fallen Skies", którego akcja toczy się po I wojnie - niestety do czytania tylko w oryginale. Poza Remarque'iem nie czytałam tak wnikliwego studium wpływu działań wojennych na ludzką psychikę.
      • Gość: tyda Re: Gregory Philippa - potrzebuję porady IP: *.9.175.181.ng.pl 11.06.12, 18:32
        Ja zaczęłam swoją przygodę z Philippą od jej najsłynniejszej książki "Kochanice króla", która bije na głowę film o tym samym tytule (z Johansson i Portman w rolach głównych). Po rewelacyjnych Kochanicach przeczytałam równie świetne "Dwie królowe" i - z rozpędu - kupiłam jeszcze "Wieczną księżniczkę", do której przymierzam się w najbliższym czasie, oraz "Kochanka dziewicy" (acha, w prezencie dostałam jeszcze Błazna królowej). Książki Gregory czyta się świetnie i - dzięki tej autorce - żywo zainteresowałam się dynastią Tudorów. Chętnie przeczytałabym jakąś niehistoryczną książkę tej autorki.
        Bardzo mnie zainteresowałaś, Yango, tą książką "Fallen skies". Z niecierpliwością czekam na polskie tłumaczenie tej książki...
        • yanga Re: Gregory Philippa - potrzebuję porady 11.06.12, 20:29
          Też jestem ciekawa, czy to kiedyś wydadzą. Proponowałam paru wydawnictwom, ale bezskutecznie. A co do historycznych, to ładnych kilka lat temu w wyd. Prószyński ukazały się "Ziemskie radości" - powieść o ogrodniku Karola I , który wprowadził do brytyjskich ogrodów kasztanowce i tulipany. John Tradescant był postacią autentyczną. Poza ogrodnictwem zajmował się także kolekcjonowaniem osobliwości i otworzył we własnej posiadłości coś w rodzaju muzeum (chyba pierwszego w Anglii). Miał syna, którego bardzo ciekawe dzieje przedstawiła Ph. G. w kolejnej powieści, "Virgin Earth", która niestety już się po polsku nie ukazała, chociaż została przetłumaczona. Jest jeszcze ciekawsza od poprzedniej, gdyż opisuje m.in początki osadnictwa brytyjskiego w Virginii, relacje z Indianami, a także początki rewolucji angielskiej z egzekucją Jakuba I włącznie. Nie mogę odżałować, że wydawnictwo skreśliło ją z planu.
          • Gość: tyda Re: Gregory Philippa - potrzebuję porady IP: *.9.175.181.ng.pl 12.06.12, 17:14
            A czytałaś może DOM CUDZYCH MARZEŃ? Ponoć jest to bardzo dobry thriller Gregory
          • Gość: nat Re: Gregory Philippa - potrzebuję porady IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.12, 18:26
            a ja je sobie właśnie dodałam do koszyka w Amazonie, wzięłam również na cel polecanego Staszewskiego.
            Bardzo cieszy mnie Yango każda Twoja polecanka, bo wielokrotnie się przekonałam, że trafiają do mnie w stu procentach :). A o wielu z tych książek pewnie inaczej nigdy bym się nie dowiedziała.
            • yanga Re: Gregory Philippa - potrzebuję porady 13.06.12, 14:08
              Znaczy, co konkretnie? Earthen Joys i Virgin Earth? Jeśli tak, to się nie zawiedziesz :-) Ja zaczęłam czytać cykl Tudorów od "Czerwonej królowej", ale niestety nie podobała mi się tak jak "Kochanice króla" - uważam, że autorka nie wysiliła się specjalnie: bardziej jest to zbeletryzowany podręcznik (a wiedzę to ona bezsprzecznie ma) niż powieść. Reszta cyklu czeka na Kindlu, ale teraz jakby przestało mi się śpieszyć. W każdym razie do tym o Tradescantach do pięt nie dorasta.
              Wiecie może jak ten "Dom cudzych marzeń" nazywa się w oryginale? Zmienianie tytułów to ostatnio istna plaga - wcale nie zawsze jest to konieczne.
              • Gość: tyda Re: Gregory Philippa - potrzebuję porady IP: *.9.175.181.ng.pl 13.06.12, 16:04
                Yango, Dom cudzych marzeń to w oryginale The Little House, o którym wcześniej pisałaś. Dopiero teraz sprawdziłam. Słyszałaś coś więcej o tej powieści?
                • yanga Re: Gregory Philippa - potrzebuję porady 13.06.12, 19:51
                  Tak, czytałam ją i nawet mam. Taka sobie, triller to za dużo powiedziane. Na tle aborcyjnym, z gatunku tych, które natychmiast wyrzuca się z głowy. "Fallen Skies" o niebo lepsze, że też ci wydawcy kupują byle co, a potem się dziwią, że autorka "nie schodzi".
                  • Gość: tyda Re: Gregory Philippa - potrzebuję porady IP: *.9.175.181.ng.pl 13.06.12, 20:20
                    To daj proszę na tym forum znać, jeśli zobaczysz gdzieś tłumaczenie Fallen Skies. bo narobiłaś mi strasznego apetytu na tę powieść...
                    • yanga Re: Gregory Philippa - potrzebuję porady 14.06.12, 11:35
                      No przecież napisałam: żadne wydawnictwo nie chce tego kupić :-( To znaczy, Książnica, która ma teraz monopol na Ph.G. nie odpowiada na maile, a inne mówią, że nie, bo tylko Książnica. Nie mogę nawet zrobić próbki i wysłać na zachętę, bo nie mam już egzemplarza.
                  • Gość: nowa Re: Gregory Philippa - potrzebuję porady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.12, 07:29
                    na jakim tle aborcyjnym? Czytałam "Dom cudzych marzeń" po polsku i są tam inne problemy (z zaborczą teściową, mężem zajętym własną karierą, zmęczeniem po porodzie i brakiem instynktu macierzyńskiego). Rzeczywiście, thriller to za dużo powiedziane, ale to poruszająca, mocna powieść i świetnie napisana. Lubię powieści historyczne Gregory, ale nie sądziłam, że napisała też bardzo dobrą współczesną powieść psychologiczno-obyczajową. Polecam młodym i starszym kobietom - jest nad czym myśleć po lekturze.
                    • yanga Re: Gregory Philippa - potrzebuję porady 27.10.12, 20:25
                      Przepraszam, masz rację. Czytałam bardzo dawno i kompletnie zapomniałam, pewnie pomyliło mi się z czymś innym, ale oczywiście powinnam sprawdzić przed napisaniem postu.
    • yanga Re: Gregory Philippa - potrzebuję porady 20.09.14, 13:49
      Powieść "Fallen Skies" właśnie wyszła po polsku pt. "Żona oficera". Wydała Książnica w przekładzie Urszuli Gardner. Ogromnie się cieszę!
      • Gość: Tyda Re: Gregory Philippa - potrzebuję porady IP: *.9.175.46.ng.pl 20.09.14, 17:12
        Super! Dziękuję za informację!! I wybieram się na poszukiwania;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka