Dodaj do ulubionych

kindle touch - bateria

20.06.12, 12:48
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczką kindle 4 touch. Mam jednak wrażenie, że bateria nie ładuje dobrze. Pierwszy raz (po podłączeniu do laptopa) ładowała się prawie 24 h. Starczyło to na dwa tygodnie (nie używałam codziennie, ale sprawdzałam możliwości, tzn. odtwarzanie mp3, czytanie na głos itd.). Ponowne ładowanie (3 h) i właściwie zaraz po uruchomieniu znaczek baterii nie był pełny i w trakcie użycia widać spadek pojemności. Wg opisu urządzenia ładowanie powinno wystarczyć nawet na 2 mies. Może miał ktoś podobną sytuację? Będę wdzięczna za opinie.
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: kindle touch - bateria 20.06.12, 13:45
      mój działa miesiąc
      a ładuje się 60 minut
      reklamuj
      jeep
    • Gość: f Re: kindle touch - bateria IP: *.cnow.pl 20.06.12, 17:21
      Odtwarzanie MP3, czytanie na głos - te funkcje zużywają dużo energii, znacznie więcej, niż wyświetlanie tekstu. Prawdopodobnie właśnie to jest przyczyną szybszego zużycia akumulatorków.
      • ann_marie Re: kindle touch - bateria 20.06.12, 17:49
        Tak, ale od poniedziałkowego ładowania i ok. 1,5 godz. aktywności tylko na przewijaniu tekstu bateria jest zjedzona w 1/3. Wyjęłam go z okładki, może pomoże. A co z twardym resetem, czytałam gdzieś, że może pomóc.
        • Gość: f Re: kindle touch - bateria IP: *.cnow.pl 20.06.12, 18:35
          Zainteresował mnie problem, więc pogrzebałem trochę w sieci. Tu jest coś na temat: link. Znajdziesz tam jeszcze kilka wątków na ten temat.
          Podsumowując:
          Zapomniałem wspomnieć o prądożerności wi-fi i procesu indeksowania zawartości. Czy na pewno akumulatorki zostały naładowane do pełna (diodowy wskaźnik naładowania)? Nie jestem pewien, ale sądzę że akumulator w kindlu powinien być formowany (kilka cykli pełnego ładowania i rozładowania, jak w komórce). Tak, reset do ustawień fabrycznych może pomóc (potwierdzenie w podlinkowanym wątku). Niektórzy twierdzą, że aktualizacja firmware'u do najnowszej wersji zmniejsza prądożerność kindla, ale chyba tracisz wówczas całą zawartość pamięci (konieczny backup), no i nie wiem jak ma się to do zachowania warunków gwarancji.
          To tyle. Ja stawiam na reset.
          • Gość: f Re: kindle touch - bateria IP: *.cnow.pl 20.06.12, 18:37
            P.S.
            W pośpiechu trochę zamotałem. Zawartość pamięci tracisz przy resecie do ustawień fabrycznych.
            • ann_marie Re: kindle touch - bateria 20.06.12, 21:04
              Thank you, thank you, thank you... Na razie wyjęłam z etui i zrobiłam restart z menu (resetu trochę się obawiam i wszystko trzeba wgrywać od nowa). Przerzuciłam też (symulując czytanie) całą książkę i bateria pokazuje ok. 70% (może 60) naładowania. Zobaczymy...
              • jeepwdyzlu Re: kindle touch - bateria 21.06.12, 12:06
                nie przejmuj się wskaźnikiem
                jest mało precyzyjny
                jak długo działa - przekonaj się sama - naładuj na maksa, wyłącz wi fi i używaj aż padnie. Powinno Ci starczyć na minimum 4 tygodnie...
                jeep
                • Gość: Ramon Re: kindle touch - bateria IP: *.devs.futuro.pl 09.07.12, 13:30
                  Witam,
                  Czy ktoś może wie, czy kindle mają możliwość podpięcia pamięci zewnętrznej.
                  Czy kindle wyglądają pliki doc po konwersji?
                  Czy kindle może odtwarzać jedynie książki czy wszystkie "notatki"?

Pozdrawiam
                  • jeepwdyzlu Re: kindle touch - bateria 09.07.12, 14:42
                    pamięć zewnętrzna nie
                    dokumenty doc tak
                    notatki robione w tekście tak
                    jeep
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka