Dodaj do ulubionych

Pióro i Pazur 2012

18.09.12, 08:51
bardzo jestem ciekawa tego festiwalu - jak się odbędzie i z jakim wynikiem.

Nominowane książki:
NOMINACJE JURY:
Festiwal Literatury Kobiecej - kategoria PIÓRO

Hanna Kowalewska "Przelot bocianów" (Wyd. Zysk i S-ka)

Teresa Anna Aleksandrowicz "Cudowne życie Staśka i innych aniołów" (Wyd. Prószyński i S-ka)

Magdalena Kawka "Rzeka zimna" (Wyd. SOL)

Karolina Wilczyńska "Ta druga" (Wyd. Replika)

Jolanta Kwiatkowska "Rozsypane wspomnienia" (Wyd. MG)

Festiwal Literatury Kobiecej - kategoria PAZUR
Danuta Noszczyńska "Pod dwiema kosami, czyli przedśmiertne zapiski Żywotnego Mariana" (Wyd. SOL)

Olga Rudnicka "Natalii 5" (Wyd. Prószyński i S-ka)

Magdalena Kordel "Okno z widokiem" (Wyd. SOL)

(W kategorii PAZUR jury nominowało tylko trzy powieści)

NAGRODY CZYTELNICZEK
(pierwsza piątka najwyżej ocenionych powieści przez selekcyjną grupę czytelniczek - bez rozróżnienia na kategorie, miejsca IV i V ex aequo z jednakową punktacją)

1. Lucie di Angeli-Ilovan "Żniwo gniewu" (Wyd. Zysk i S-ka)

2. Karolina Wilczyńska "Ta druga" (Wyd. Replika)

3. Małgorzata Gutowska-Adamczyk "Cukiernia pod Amorem. Hryciowie" (Wyd. Nasza Księgarnia)

4. (ex) Katarzyna Enerlich "Kiedyś przy Błękitnym Księżycu" (Wyd. MG)

Joanna Miszczuk "Matki, żony, czarownice" (Wyd. Prószyński i S-ka)

5. (ex) Maria Ulatowska "Domek nad morzem" (Wyd. Prószyński i S-ka)

Jolanta Kwiatkowska "Rozsypane wspomnienia" (Wyd. MG)

Więcej tu: www.flk.siedlce.pl/?p=102
Może to szansa na odczarowanie "literatury kobiecej" postrzeganej wyłącznie jako tej gorszej, mniej wartościowej?
Obserwuj wątek
    • zielonamysz Re: Pióro i Pazur 2012 - zapraszamy do Siedlec. 18.09.12, 22:00
      Będzie tam prawdziwy zjazd pisarek. Niektóre ponoć nawet przylecą. Na miotlach.
      Będzie panel dyskusyjny na którym się zastanowimy jaka jest ta literatura popularna, i co zrobić byla lepsza. Zatem zapraszamy wielbicieli i wielbicielki gatunku, lowców przygód, autografow i ksiażek.
    • easz Re: Pióro i Pazur 2012 18.09.12, 22:50
      Tak mi sie jakos przypomniala 'feministyczna nagroda literacka', wreczona przed paru laty juz chyba i tylko raz. Sluch potem o niej zaginal, a ja nawet teraz nie pamietam jaka ksiazka ja wtedy dostala. To moze rokowac srednio, jesli o podobne przedsiewziecia chodzi, no ale moze to nie jest podobne ;) Nie ma tego okropnego slowa w nazwie i literatura wcale nie taka ciezka...
      Powodzenia :)
      • ada08 Re: Pióro i Pazur 2012 19.09.12, 07:45
        easz napisała:

> nawet teraz nie pamietam jaka ksiazka ja wtedy dostala.

Grażyna Kubica "Siostry Malinowskiego". O kobietach nowoczesnych na początku XX wieku. Dobra książka.
        a.
      • zona_mi Re: Pióro i Pazur 2012 19.09.12, 10:34
        Wystarczy spojrzeć na tytuły, by się tu przestać obawiać zuego feminizmu :)
        • gazeta_mi_placi Re: Pióro i Pazur 2012 24.09.12, 20:58
          A czy jest męski odpowiednik konkursu np. Pióro i Mięśnie?
    • zona_mi Re: Pióro i Pazur 2012 24.09.12, 18:24
      Nie wiem, jak inni, ale ja uważam festiwal - dodam, że to była pierwsza edycja - za wspaniale udany.
      www.tvsiedlce.pl/8,1665-festiwal_literatury_kobiecej.html
    • gazeta_mi_placi Re: Pióro i Pazur 2012 24.09.12, 20:57
      Czytałam tylko "Tę drugą", muszę przyznać że dość dobra.
      A co do Olgi Rudnickiej czytałam "Stalkera", bardzo trzymająca w napięciu powieść, mam nadzieję, że nominowana książka równie dobra.
      • zona_mi Re: Pióro i Pazur 2012 24.09.12, 22:01
        Wilczyńskiej dotąd czytałam Performens - bardzo mi się podobała. Rudnickiej jeszcze nie znam, ale podobno pisze nieźle. Na Staśka i tego żywotnego mam ochotę - też spośród nominowanych.
        Podobało mi się to, że jury - częściowo tylko pokrywając się z wyborem pań niezajmujących się zawodowo literaturą, tylko jej czytaniem - nominowało i nagrodziło książki nie tylko poczytne, ale dobre. Popularna literatura kobieca, jakkolwiek by jej nie klasyfikować, skoro jest, skoro czytelniczki jej potrzebuję, niech zaspokaja ich gusta, ale także - koniecznie - niech będzie dobra, dobrze napisana, zredagowana, opatrzona dobrymi okładkami. To jest także cel tego festiwalu i bardzo dobrze.
        • gazeta_mi_placi Re: Pióro i Pazur 2012 25.09.12, 10:02
          A przepraszam, Olgi Rudnickiej jest powieść "Cichy wielbiciel" opowiadająca o stalkerze nękającym młodą kobietę, stąd moja pomyłka.
          Szczerze polecam, bardzo wciągająca.
          • Gość: zielonamysz Re: Pióro i Pazur 2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.12, 08:27
            Festiwal udał się znakomicie. Było ponad trzysta osób na sali i kilkadziesiąt pisarek:)
            Nie zapominając o wydawcach i dziennikarzach. Wysokie jury nagrodziło Magdalenę Kawkę za Rzekę Zimna i Danutę Noszczyńską za Pod dwiema Kosami. Czytelniczki, w tym festiwalu bardzo ważne- to one dokonywały preselekcji, swoją nagrodę przyznały Lucie di Angelo Ilowan za Żniwo Gniewu i Karolinie Wilczyńskiej za Tą Drugą.

www.siedlce.pl/index.php?option=16&action=news_show&news_id=1290
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka