Dodaj do ulubionych

Szukam czytnika - ebook

IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.12, 17:10
Dzień dobry,

ostatnio poważnie myślę o zakupie czytnika ebooków, przeglądam sieć, szukam czegoś dobrego. No i właśnie - co jest dobre? Zależy mi na:
- wyświetlaczu e-ink (żadne LCD itp)
- mile widziane aplikacje typu kalendarz, notatnik, słownik, możliwość zaznaczania w tekście, zakładki
- musi mieć przyciski, ale oprócz nich może być dotykowy. Byle nie tylko dotykowy
- różne formaty, bateria dobra, wiadomo:)
- no i żeby nie zbankrutować przy tym:)

Bardzo mi się podoba PocketBook Basic New (613), ma wszystko co bym chciała, cena rozsądna. Tylko żadnych opinii nie mogę znaleźć. Ktoś coś wie na jego temat?
Podobno Onyx jest dobry, ale widzę, że trochę drogi...

Może ktoś podpowie coś jeszcze innego?
Jakie macie wrażenia z używania czytników?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Szukam czytnika - ebook 19.10.12, 20:44
      Mam onyxa- fakt, drogi, ale jestem bardzo zadowolona, używam od 1,5 roku.
      Mam taki
      • Gość: elliee Re: Szukam czytnika - ebook IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.12, 21:01
        wygląda nieźle
        a masz do niego jakieś zastrzeżenia?
    • jeepwdyzlu Re: Szukam czytnika - ebook 20.10.12, 16:06
      kindla kup
      najlepszy stosunek cena/wartość

a od roku - wszystkie polskie ebooki dostępne w mobi - nie trzeba nic konwertować
      Poza tym - za rok wchodzi polski amazon i pozamiata.
      Pozdrawiam
      jeep
      • Gość: elliee Re: Szukam czytnika - ebook IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.12, 19:46
        hmm akurat kindla nie bardzo bym chciała... nie chcę być zależna od jednej "księgarni"

nikt nic nie wie o Pockecie?:(
        • scoutek Re: Szukam czytnika - ebook 20.10.12, 20:43

Gość portalu: elliee napisał(a):

> hmm akurat kindla nie bardzo bym chciała... nie chcę być zależna od jednej "ksi
          > ęgarni"

mając kindla nie jesteś zależna od jednej księgarni
          mam kindla od roku i ani jednej książki nie kupiłam w amazonie, a mam ich już ponad setkę
          ostatnio kupuję w publio
        • Gość: gość Re: Szukam czytnika - ebook IP: *.dynamic.mm.pl 10.01.14, 20:17
          ja mam Pocketbook 622 Touch z empiku.
          Dotyku raczej nie polecam. Działa albo za szybko, albo za wolno, ale do przewracania stron ma również klawisze.
          Najważniejszą zaletą mojego czytnika jest to, że czyta w powiększeniu pdf-y. Najwięcejdarmowych książek w sieci jest właśnie w pdf.
          W innych czytnikach wprawdzie można czytać pdf-y, ale bez powiększenia. Jeśli się powiększy, to tekst wychodzi poza ramkę czytnika.
          W moim czytniku nie można organizować książek w foldery. W Pocketbook 613 można, a jest to chyba starszy model.
          A może moje oprogramowanie jest brandowane i dlatego. Czy ktoś też tak ma?
      • pavvka Re: Szukam czytnika - ebook 24.10.12, 15:13
        jeepwdyzlu napisał:

> za rok wchodzi polski amazon i pozamiata.

Rok temu pisali że wejdzie za kilka miesięcy... a tu ani widu ani słychu
    • Gość: gosiak Re: Szukam czytnika - ebook IP: *.toya.net.pl 23.10.12, 11:48
      A czy na tych wszystkich czytnikach można też otworzyć normalny dokument worda? Np. żeby czytać dokumenty z pracy?
      • Gość: elliee Re: Szukam czytnika - ebook IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 16:54
        nie na każdym, ale niektóre oferują taką możliwość
        mój wymarzony Pocket taką funkcję ma:)
        podobno Onyx też ma mieć, ale nie wiem który ani kiedy
        • Gość: Maciek Re: Szukam czytnika - ebook IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.10.12, 20:45
          Wystarczy zapisac plik jako rtf. Widze, ze panna niewiele wie o czytnikach sadzac po pytaniach jakie zadala. Czytac, czytac i jeszcze raz czytac, a dopiero potem dopytywac. Po co sie chwalic wlasna niewiedza..
          • Gość: elliee Re: Szukam czytnika - ebook IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 20:59
            No cóż... czytałam w różnych miejscach, ale teraz pytam raczej o konkret - opinia na temat danego, wybranego produktu, a nie sposób działania, technologię itp. I zadanie takiego pytania jest chwaleniem się niewiedzą... Gdzie pytać jak nie w miejscu, gdzie ktoś może mieć taki sprzęt?
            • eeela Re: Szukam czytnika - ebook 24.10.12, 10:50
              To już wiesz, że to twój wymarzony produkt, ale jeszcze nie wiesz jak działa? :-D
              • Gość: elliee Re: Szukam czytnika - ebook IP: *.dynamic.chello.pl 24.10.12, 14:52
                proponuję jeszcze raz przeczytać na co odpowiadasz:) NIE proszę o wyjaśnienie jak działa tylko o OPINIĘ kogoś, kto ten konkretny sprzęt już ma
            • Gość: Maciek Re: Szukam czytnika - ebook IP: *.dynamic.lte.plus.pl 24.10.12, 11:19
              elliee zadajesz GLUPIE pytania, po prostu glupie. Jak juz bedziesz miala czytnik to zrozumiesz jak glupie. Szkoda czasu na tlumaczenie ci podstawowych rzeczy na temat czytnikow skoro Tobie sie nawet nie chce siegnac do informacji dostepnej w internecie.
              • Gość: elliee Re: Szukam czytnika - ebook IP: *.dynamic.chello.pl 24.10.12, 14:50
                szanowny Maćku, nie proszę o tłumaczenie podstawowych rzeczy, tylko o OPINIĘ na temat JEDNEGO czytnika. Wybacz proszę, że śmiem przeszkadzać Ci pytaniem i nie pobiegłam jeszcze kupić.
                Szkoda, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem.
                Lepiej kogoś mieszać z błotem niż odpowiedzieć na proste pytanie.
                Możemy zakończyć tę bezsensowną wymianę zdań?
                • Gość: Maciek Re: Szukam czytnika - ebook IP: *.dynamic.lte.plus.pl 24.10.12, 15:09
                  Dokladnie przeczytalem to co napisalas.
                  Wymienilas swoje oczekiwania odnosnie ereadera.
                  Spodobal ci sie Pocket ale nie mozesz znalezc w sieci opinii o nim.
                  Dalej "Może ktoś podpowie coś jeszcze innego? Jakie macie wrażenia z używania czytników?"

Twierdzisz, ze w tym poscie chodzi ci "tylko o OPINIĘ na temat JEDNEGO czytnika"... i zarzucasz mi "nie umiesz czytać ze zrozumieniem. "
                  • Gość: elliee Re: Szukam czytnika - ebook IP: *.dynamic.chello.pl 24.10.12, 16:50
                    W porządku, nie sposób zaprzeczyć, na początku pytałam dość ogólnie.
                    Ale potem pytam o ten jeden wybrany...
                    Tak, była prośba o podpowiedzenie czegoś, wrażenia - co innego przeczytać "ten sprzęt ma to i to" co innego zapytać człowieka. Ale nie odpowiadasz na te pytania, w ogóle jeśli jeśli brać pod uwagę schemat tego forum, tego wątku, to nawet nie odpowiadasz na post o którym mówisz...

No i nie zmuszam nikogo do odpowiadania, szczególnie, jeśli coś się w pytaniu nie podoba.

I w taki sposób zrobił się duży off.
                    • Gość: ewa Re: Szukam czytnika - ebook IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.12, 22:16
                      Mam irivera story hd kupionego za 400 zł ze Stanów. Za tą cenę naprawdę było warto.
                      A odnośnie czytników - skarbnicą wiedzy jest forum eksiazki.org - jest tam nawet chyba test pocketa o którego pytasz
    • yanga Re: Szukam czytnika - ebook 05.11.12, 12:09
      Kindle jest związany z Amazonem w najbardziej pozytywnym sensie: po zakupie książki w dowolnej księgarni można ją wysłać na swój czytnik, korzystając ze specjalnego adresu, a wtedy pozostaje ona już na wieki w amazonowym archiwum, skąd można ją w dowolnej chwili ściągnąć. Wszystkie funkcje Kindla (są różne rodzaje) opisane są na stronie Amazona, ale oczywiście po angielsku. Kto nie czyta w tym języku, powinien jednak zamówić czytnik innej firmy, bo nie zrozumie instrukcji obsługi.
    • Gość: wistus Re: Szukam czytnika - ebook IP: 83.142.186.* 08.11.12, 14:05
      www.wasserman.pl/pl/p/Ebook-Vedia-K10-ekono-_papier-elektroniczny-O-paper-e-papier-INK/2747 ciekawe ebook readery proponuje także Vedia - tutaj masz za niecałe 350 złotych dobry ebook z technologią e-papieru czy jak to się tam fachowo nazywa. Lekki i cienki, więc zmieści się w torebce czy nawet w kieszeni
    • capraia Re: Szukam czytnika - ebook 12.11.12, 07:00
      Mam Kindle'a, klasycznego, o czarnobiałym ekranie e-ink, jest świetny i polecam! Czyta się zupełnie jak papierową książkę! Wystarczy na kompie zainstalować program Calibre za pomocą którego automatycznie skonwertujemy i wyślemy na urządzenie książki ściągnięte w różnych formatach. Najlepiej ściągać w formacie rtf bądź mobi. Niektóre księgarnie - np. Publio.pl oferują od razu format kindla:) Oczywiście, urządzenie czyta też pdf, ale wiadomo wtedy są mniejsze możliwości zmiany formatu czcionki przy czytaniu, itp:) Kindle jest idealny na wakacyjny wyjazd, albo jeśli ktoś np. dojeżdża do pracy pociągiem - super sprawa:)

--
      Włochy
      • dzioucha_z_lasu Re: Szukam czytnika - ebook 12.11.12, 11:21
        Plik w pdf też się przepuszcza przez Calibrę i wtedy go normalnie na czytniku obsługujesz - ustawiasz format strony, wielkość czcionki itp.
        • Gość: elliee Re: Szukam czytnika - ebook IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.12, 21:04
          dużo dobrych opinii na temat Kindla sprawiło, że choć na początku odrzucałam to teraz poważnie się nad nim zastanawiam. I jednak dodaję w pełni dotykowy do branych pod uwagę, miałam okazję "pobawić się" takim i obawy jakie były okazały się niezasadne.
          Tu pasuje Kindle Touch. Jedynie cena taka sobie...
          Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym produktem?
          Z tego co czytałam, można ustawić polskie menu?
          • dzioucha_z_lasu Re: Szukam czytnika - ebook 14.11.12, 13:27
            Mam Kindle 4 w tej tańszej wersji z reklamami. Zastanawiałam się nad Touch, ale nie widzę sensu, i cena wysoka i ten ekran dotykowy by mnie wkurzał. W czwórce obsługa jest całkiem wygodna. Menu jest angielskie, ale obsługa jest tak prosta, intuicyjna, że nawet jak ktoś nie zna języka - nie ma problemu. Obecność reklam również jest symboliczna i polega na tym, że reklama jakiejś nowej książki czy filmu wyświetla się jako wygaszacz po wyłączeniu czytnika i jako wąziutki pasek na dole strony w głównym menu. W czasie czytania reklam nie ma. W zasadzie to widzę je jedynie jak wyłączam czytnik, a niektóre są całkiem ładne. Wydaje mi się, że nie ma sensu przepłacać za bajery. Czytnik kupiłam na Amazonie, po 5 dniach od zakupu był już u mnie. W tej chwili kosztuje 69$. Wychodzi taniej niż na allegro.
          • capraia Re: Szukam czytnika - ebook 15.11.12, 10:49
            Tak na marinesie, mam tą wersję Kindla wifi+3g. Co to daje? Otóż, jeśli jesteśmy w zasięgu sieci wifi, możemy wejść na net, użyć "ubogiej" przeglądarki, coś tam sprawdzić zobaczyć, czy kupić książke. A co jesteśmy na jakiś "zadupiu", plaży, lesie czy gdziekolwiek i to za granicą?
            Tutaj z pomocą przychodzi magiczne "3g", otóż w tym kindlu jest karta sim amerykańskiej sieci Sprint, i jeśli tylko jesteśmy w zasięgu dowolnej sieci komórkowej, to mamy DARMOWY dostęp do internetu! Nic się za to nie płaci! Działa to eksperymentalnie, jak to określił Amazon w ponad 100 krajach świata.
        • Gość: Elche Re: Szukam czytnika - ebook IP: 93.159.165.* 30.12.12, 16:53
          Tak w szczególności jak teskt jest w kolumnach, to się tak pięknie w skonwertowanym posypie, że zdania nie odczytasz.
      • lumbago_bumbago Re: Szukam czytnika - ebook 21.11.12, 21:46
        a ja chciałam zapytać o kindle'a. moja siostra kiedyś wspominała, że bardzo chciałaby mieć. akurat zbliżają się jej urodziny. początkowo co prawda o tym nie myślałam, bo spodziewałam się, że cena mnie zabije, ale znalazłam w promocji w tesco taki - www.tesco.pl/boze-narodzenie-2012/prezenty/multimedia/czytnik-e-book-amazon-kindle-5.php
        totalnie się na tym nie znam, czy to jest dobry model? cenowo chyba nie wygląda tak źle? można prosić o pomoc?
        • Gość: Elche Jest to wersja IP: 93.159.165.* 30.12.12, 17:09
          Kindle w Tesco q wersja z reklamami. Amazon nie wysyła jej poza Stany Zjednoczone, gdzie kosztuje $69. Reklamy nie pojawiają się podczas czytania, tylko w menu głównym i jako wygaszacz. Jak kupowałem Kindle bezpośrednio w Amazon.com to wyszło ok. 430 zł.
          • dzioucha_z_lasu Re: Jest to wersja 17.01.13, 16:15
            Oczywiście że amazon wysyła wersję z reklamami. Sama kupiłam taki czytnik - bez żadnych problemów. I jest objęty gwarancją amazon. Wchodzisz na stronę, kupujesz, płacisz i za tydzień masz czytnik.
      • Gość: licci Re: Szukam czytnika - ebook IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.12, 11:58
        capraia, ja mam szybkie pytanko jeśli pozwolisz:
        czy do kindla jest potrzebny adapter do ładowarki, który oferują jako dodatek na amazonie?
        bo właśnie się zdecydowałam kupić kindla z amazonu i nie wiem czy mam też brać ten adapter.
        niby to tylko 10 dolców, ale po co kupować jeśli niepotrzebny...
        • Gość: Elche Ładowanie Kindle IP: 93.159.165.* 30.12.12, 17:12
          odbywa się przez kabel usb podpięty do komputera, trwa ok. 2-3 h. Jeśli osoba korzystająca nie ma gdzie podpiąć kabla do ładowania to ładowarka może się przydać.
        • aannaa6 Re: Szukam czytnika - ebook 03.01.13, 13:52
          Ja kindle ładuję ładowarką do komórki. Mniej w bagażu.
    • Gość: Mucka Re: Szukam czytnika - ebook IP: *.com.pl 12.11.12, 15:28
      Pytanie do ellie: też jestem zainteresowana onyxem . Na który się zdecydowałaś, bo również chciałabym oprócz dotykowego, taki na przyciski i najlepiej także na na palce,a nie tylko na rysik. Tylko chyba musiałabym ten 9,..., bo głównie do czytania pdfów z tabelkami ale trudno mi w opiniach stwierdzić coś na temat tych większych i ich funkcji-mało opini. Może Ty gdzieś wyczytałaś więcej. Już prwie byłam zdecydowana na Esspreso 61 a tu nowy tekst, że d o A4 skomplikowanych tylko 10. Ratunku, jestemm już starszą panią i nie mam wyczucia i wiedzy a to ma być prezent- niespodzianka dla córki.
      • Gość: elliee Re: Szukam czytnika - ebook IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.12, 21:17
        Ostatnio nawet nie miałam czasu na przeglądanie ofert, jeszcze nie podjęłam decyzji:)
        Co do przycisków/dotyku - nieco zmieniłam zdanie, w pełni dotykowy też wchodzi w grę.
        Z tego co wiem, rzeczywiście do tabelek, wykresów lepszy jest większy, ale więcej nie doradzę - w większych zupełnie się nie orientuję...
    • Gość: gość Re: Szukam czytnika - ebook IP: *.dynamic.mm.pl 10.01.14, 20:26
      dodam, że jak potrzebujesz czytać pdf-y w powiększeniu, to Kindle odpada. Chyba tylko najnowszy i najdroższy model je powiększa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka