Dodaj do ulubionych

pytanie o funkcjonalność czytników

IP: *.toya.net.pl 02.11.12, 22:26
chcę zakupić czytnik do ebooków i zastanawiam się, czy można na niego wgrać i czytać ebooki z komputera, które dostałam od koleżanki... Komputer bardzo męczy oczy i wolałabym narzędzie przeznaczone tylko do czytania. Czy w ogóle istnieje możliwość wymieniania się ebookami między czytnikami?
Obserwuj wątek
    • Gość: befffr Re: pytanie o funkcjonalność czytników IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.12, 02:10
      Pytasz czy czytnik ebooków ma funkcje umieszczenia w nim ebooków? ma.
    • donatta Re: pytanie o funkcjonalność czytników 03.11.12, 14:06
      Można wymieniać się plikami także pomiędzy niekompatybilnymi czytnikami, obsługującymi inne formaty. Wystarczy zainstalować sobie na komputerze program Calibre, a następnie konwertować pliki do odpowiednich formatów. Przesyłać można znajomym np. mailem, a następnie podłączać czytnik do kompa, konwertować, jeśli jest taka potrzeba, a następnie przenosić.
    • marzeka1 Re: pytanie o funkcjonalność czytników 03.11.12, 14:45
      Tak, możesz wgrywać sobie ebooki, które masz na kompie; mam OnyxBooksa60- moje pierwsze ebooki to były te, które dostałam od koleżanki.
    • eeela Re: pytanie o funkcjonalność czytników 03.11.12, 14:52
      Czy w ogóle istnieje
      > możliwość wymieniania się ebookami między czytnikami?

Istnieje. Ale przenoszenie plików z książkami z jednego urządzenia na drugie wiąże się z opanowaniem pewnej wiedzy, o różnym stopniu zaawansowania, w zależności od źródła pochodzenia pliku i związanych z tym zabezpieczeniami. Weź więc pod uwagę, że będziesz potrzebowała albo sama się dokształcić w zakresie konwersji plików i ewentualnie zdejmowania zabezpieczeń, albo znaleźć kogoś, kto ci w tym pomoże.
      • dzioucha_z_lasu Re: pytanie o funkcjonalność czytników 05.11.12, 11:52
        Co za głupoty wypisujesz? Wystarczy zainstalować Calibrę. Nawet analfabeta potrafi ten program obsługiwać
        • maszmi Re: pytanie o funkcjonalność czytników 11.11.12, 20:08
          Czy Calibra jest płatna, czy for free?
          • dzioucha_z_lasu Re: pytanie o funkcjonalność czytników 12.11.12, 11:18
            Darmowa.
        • eeela Re: pytanie o funkcjonalność czytników 08.07.13, 08:58

> Co za głupoty wypisujesz? Wystarczy zainstalować Calibrę. Nawet analfabeta potr
          > afi ten program obsługiwać

Calibre nie konwertuje plików z założonymi zabezpieczeniami.
          • jeepwdyzlu Re: pytanie o funkcjonalność czytników 08.07.13, 12:20
            Calibre nie konwertuje plików z założonymi zabezpieczeniami.
            ---------
            konwertuje
            trzeba wgrać powszechnie dostępne plug-iny
            jest ich sporo zwłaszcza na format epub z DRM'em
            Gorzej z PDFami z zabezpieczeniami, ale PDF jest w ogóle najgorszy dla czytników...
            jeep
            • eeela Re: pytanie o funkcjonalność czytników 08.07.13, 12:41
              To prawda, trzeba wgrać odpowiednie pluginy, a najpierw ich poszukać, znaleźć te odpowiadające typowi zabezpieczenia, ściągnąć i zainstalować. W wielu przypadkach w celu zdjęcia zabezpieczenia plik trzeba uruchomić z pluginu, a nie z Calibre. To już nie jest obsługa, z którą analfabeta nie będzie miał problemów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka