Dodaj do ulubionych

Polećcie książkę

21.01.13, 15:15
Witam serdecznie
W przypływie czasu (dziecko odchowane, ustabilizowana sytuacja zawodowa :-)) postanowiłam sie ukulturalnić. Mąż znalazł swoje miejsce w literaturze, gustując w książkach Kinga, Mastertona i Koontz`a. Niestety ja szukam ...
Przejrzałam kilka forów i stron typu Lubimyczytac.pl, ponotowałam autorów, poszperałam w Empiku i... nic nie wiem.
Dlatego bardzo proszę o jakieś ukierunkowanie, propozycje. Co do moich preferencji, to w ostatnim czasie przeczytałam 3 pozycje (wiem, że diametralnie różne) ale na ich podstawie cos już wiem.
1) Masłowskiej - Kochanie zabiłam nasze koty (o dziwo nawet mi się spodobała, mimo, że do tej pory Masłowska kojarzyła mi się jedynie z filmem Wojna polsko-ruska...który wg mnie był pseudointeligenckim bełkotem) - ujęły mnie trafne i błyskotliwe opisy autorki, choć ksiązka w zasadzie o niczym, niemniej jednak fajne lekkie pióro. Moja ocena w skali 1-10 to 6
2) Rowling - Trafny wybór (nie znałam autorki harrypotterowo) - miejscami dłużyzna, ale książka podana w bardzo interesujący sposób - wszystko kleiło sie w jedną, nie naciąganą całość, barwne postaci, ocena: 8,5;
3) J. Bator - Chmurdalia - niby fajny, bo i taki polski i taki realistyczny, ale forma przekazu na dłuższą metę mnie drażnłai (brak monologów), momentami gubiłam sie wątkach, które zdawały sie nieistotne, miałam wrażenie, jakby książka silona na pewną swojskość. Moja ocena: 5,5.
Wiem jedno: nie dla mnie są ksiązki fantasy, horrory, poradnikowe, ale również romanse i stricte przygodowe. Lubię studium człowieka, o lekkim zabarwieniu psychologicznym, osadzone w rzeczywistości. Takie, które mogą opowiadać o czymś/kimś zza ściany, troszkę o zabarwieniu patologicznym.
Będę wdzęczna za jakiekolwiek sugestie, podpowiedzi, ku jakiemu autorowi mam się zwrócić.
Obserwuj wątek
    • zuzanna.rudnicka Re: Polećcie książkę 21.01.13, 15:27
      W kontekście ostatniego akapitu

Lubię studium człowieka, o lekkim zabarwieniu psy
      > chologicznym, osadzone w rzeczywistości. Takie, które mogą opowiadać o czymś/ki
      > mś zza ściany, troszkę o zabarwieniu patologicznym.
      > Będę wdzęczna za jakiekolwiek sugestie, podpowiedzi, ku jakiemu autorowi mam si
      > ę zwrócić.

polecam Morfinę Szczepana Twardocha
    • eeela Re: Polećcie książkę 21.01.13, 16:08
      Może spróbuj "Krakowską żałobę" Moniki Piątkowskiej?
    • little-body Re: Polećcie książkę 21.01.13, 17:45
      Madame - Antoni Libera
    • qw994 Re: Polećcie książkę 21.01.13, 18:34
      Moim zdaniem mistrzem studium człowieka jest Milan Kundera.
      • monikate Re: Polećcie książkę 21.01.13, 19:13
        Trochę by się tego znalazło. Przede wszystkim "Piaskowa Góra" Joanny Bator, bo to poprzedniczka "Chmurdalii", łagodnie przygotowuje na jej odbiór :)
        "LO story" i "Dżus i dżin" (w tej kolejności) Magdy Skubisz;
        "Lubiewo" Michała Witkowskiego;
        "Balzakiana" Jacka Dehnela;
        "Rodzinnych, ciepłych świąt" Magdy Parus;
        I moje niedawne odkrycie: "Coraz mniej olśnień" Ałbeny Grabowskiej-Grzyb.
        • Gość: Magda Re: Polećcie książkę IP: *.ip.netia.com.pl 21.01.13, 21:05
          "Dziewczyna z zapałkami" Janko, "Dziewczyny z Portofino" Plebanek,
    • milkavanilka Re: Polećcie książkę 22.01.13, 14:40
      - Majgull Axelsson- wszystko, mnie szczególnie zachwyciła "Kwietniowa czarownica", nie czytałam tylko "Domu Augusty",
      - Olga Tokarczuk "Prowadź swój pług przez kości umarłych".
    • 8n Re: Polećcie książkę 22.01.13, 18:39

" Lubię studium człowieka, o lekkim zabarwieniu psy
      > chologicznym, osadzone w rzeczywistości. Takie, które mogą opowiadać o czymś/ki
      > mś zza ściany, troszkę o zabarwieniu patologicznym."

zdecydowanie polecam "Cząstki elementarne" Michela Houellebecqa.
    • kluczowy11 Re: Polećcie książkę 25.01.13, 12:17
      Podobno warto "kobiety dyktatorów", chociaż jeszcze nie przeczytałem
    • kuku-na-muniu8 Re: Polećcie książkę 25.01.13, 14:55
      Może klasyka? 'proces', 'matka joanna od aniołów', 'postrzyżyny'?
      • 1borgia Re: Polećcie książkę 25.01.13, 17:05
        o jaki piekny watek, w sam raz dla mnie.
        poleccie prosze cos zagraniczego.
        matke joanne od aniolow znam:)
        borgia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka