Dodaj do ulubionych

katolicki smrodek

21.07.04, 13:34
Obserwuj wątek
    • pampelune Re: katolicki smrodek 21.07.04, 13:41
      o pardon, sam tytuł we świat posłałam, zawsze się zastanawiałam, jak inni to
      robią, to już wiem.
      poszukuję tytułów książek polskich, pierwszo- lub drugoligowych autorów,
      niedługich, takich którymi można katować dzieci, obdarzonych cechą podaną w
      tytule wątku. przykład: "powrót taty" adama m. proza lub poezja może być.
      • Gość: baba Re: katolicki smrodek IP: *.acn.waw.pl 21.07.04, 14:41

Takie slodkopierdzace ?
        Musi byc koniecznie katolicka ?Dlaczego chcesz czyms podobnym katowac dzieci ,
        W ramach nawracania na ateizm :-)?
        Jesli interesuja Cie wiersze, to sa takie zestawy dla dzieci komunijnych z lat
        70-tych, czasem w duzych antykwariatach.Najlepsze perelki sa natomiast w
        biblitekach parafialnych- zywoty swietych wyd lata 40-te.Nadziwic sie nie moge
        do czego moze prowadzic nadgorliwosc...
        • Gość: aa Re: katolicki smrodek IP: 80.51.242.* 21.07.04, 15:53
          Polecam "Dzieci z Leszzzczynowej Górki"
          • klymenystra Re: katolicki smrodek 21.07.04, 16:20
            uo matko, jakiez to strrraszne bylo...
            • virginia77 Re: katolicki smrodek 21.07.04, 22:26
              A przypomnijcie, o czym to było, bo dam łeb, że czytałam, a za czorta przypomnieć sobie nie mogę. (Może takie to traumatyczne było, że wyparłam...)
              • staua Re: katolicki smrodek 21.07.04, 22:34
                No, to chyba wierszyki Jachowicza beda odpowiednie?
              • klymenystra Re: katolicki smrodek 22.07.04, 20:46
                o jakis dzieciach.. one rozne dziwne rzeczy robily, w ogole momentami ten
                koszmarek chyba byl pisany wierszem i juz wtedy te rymy wydawaly mi sie
                tragiczne ;>
      • cosima Z bibljoteki prababci... :-) 24.07.04, 22:51
        Marja Kączkowska: "Litka", wyd. Warszawa 1929, s.? (u mnie urywa się na 46)
        Wstęp: Opowiadanie zostało zaczerpnięte z życia małej Francuzki ur. 1920 r. a
        zmarłej 1926. Życie jej opisał V. Marmoiton T.J. w książce p.t. "Lucette"

Marja Kączkowska: "Dziecięce lata O. Wiljama Doyla", wyd. Warszawa 1928, s. 48
        Wstęp: Wiadomości o życiu Ojca Wiljama Doyla z Towarzystwa Jezusowego
        zaczerpnięte zostały z dzieła A. O'Rahilly p.t. "Życie Ojca Wiljama Doyla";
        tłumaczenie francuskie wyd. w Paryżu w r. 1927

(aut. nieznany): "Maleńka służka Boża Marja Aniela 1913-1919", wyd. Kraków
        1934, Wydawnictwo Księży Jezuitów, seria "Młodzi ulubieńcy Jezusa" tomik XII
        Nota: Obrazki z życia małej dziewczynki francuskiej, Marji Anieli zostały
        napisane na podstawie książki Pauliny Fleury Cives, przeznaczonej głównie do
        użytku matek i wychowawczyń.

----------------------------------
        Może w biblioteczkach parafialnych drzemią i inne takie kwiatki?
        Powodzenia! Pozdrawiam!
    • Gość: Nu! protestancki smrodek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 01:16
      jest o wiele wiele wiele gorszy.

podobnie jak te filmy niby religijne, seriale
      "na kanwie" Starego czy Nowego Testamentu, amerykańskie.

Z tytułów nasuwa mi się legendarna skąd inąd "Szata".

A "Quo VVadis" (przykład)- nie jest takie znowu smrodliwe.
      • pampelune Re: protestancki smrodek 22.07.04, 08:19
        dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział*.
        Babie odpowiadam - nie, nie słodkopierdzące, w każdym razie niekoniecznie, i
        wyjaśniam: nie potrzebuję dla nazbyt religijnych dzieci, które należy od wiary
        odwieść, tylko do pracy.
        interesują mnie formy krótkie.
        nie chodzi o to, żeby utwór był o "tematyce religijnej", tylko o bogobojne
        przesłanie.
        sama wymyśliłam przez noc niektóre rzeczy z "na skalnym podhalu" i opowiadanie
        prusa "sen". i takich poszukuję więcej.
        w jachowiczu są jakieś dewocyjne wierszyki, czy same o dobrym mieszczańskim
        lifestyle?

*nie mam tu bynajmniej na myśli wzięcia udziału w znaczeniu Boyo-Żeleńskim :-)
        • Gość: baba Re: protestancki smrodek IP: *.acn.waw.pl 22.07.04, 08:28

To poszukaj w Chlopach Reymonta- tam sa tzw opowiadania ludowe zdaje sie
          opowiadane przez Rocha i Dominikowa- jesli na Skalnym Podhalu to jest to,
          to Reymont tez bedzie OK.
          Slowo "katolicki smrodek", w ogole mi sie z nimi nie kojarzy, tylko z
          przeslodzonymi do granic mozliwosci grafomanskimi utworami religijnymi...
    • braineater Re: katolicki smrodek 22.07.04, 19:15
      Poszukaj BN-ki - było coś pod tytułem Antologia bajki dla dzieci - i tamoj od
      groma moralniaków, jako i również z tego wydania Antologia poezji dziecięcej,
      gdzie również wiele pozytecznych mądrości odnaleźć można...
      Pozdrowienia:)
    • yanga Re: katolicki smrodek 24.07.04, 14:03
      A na ten przykład Buyno-Arctowa? Np. "Słoneczko"... Albo "Mała księżniczka"
      Burnett, ale bohaterka była Angielką, więc raczej nie katolickie, ale
      chrześcijańskie jak najbardziej.
    • Gość: as Re: katolicki smrodek IP: 80.51.242.* 24.07.04, 21:20
      A gdzie w Słoneczku katolicki smrodek.PPSiaczka to pisała. Czy te dzieci tam
      sie modla, czy do koscioła chodzą ? Nie pamietam. Pracuja i "sa dzielne"
      A Mała księzniczka" to z religią miała tez niewiele wspólnego. W pierwszej
      parze do koscioła chodziła (a ze jej matka była Francuzką, to zapewne Sara
      była katoliczką, ale nie jest podane). I szczurkowi na imię Melchizedek dała.
      • yanga Re: katolicki smrodek 25.07.04, 13:05
        No to co, że pepeesiaczka? Chodzi o przesłanie. Czytałam to jako dziecko, nic
        nie wiedząc o autorce, ale zrozumiałam, że trzeba cierpieć w milczeniu, za zło
        płacić dobrem, nadstawiać drugi policzek itp... Czyż to nie katolicka postawa?
        Zresztą bohaterki "Słoneczka" nie znosiłam już wtedy.
        • Gość: as Re: katolicki smrodek IP: 80.51.242.* 25.07.04, 13:27
          No ale katolickiego smrdku tam nie ma, a o to chodziło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka