atagha 03.08.04, 13:14 MójTato od długiego czasu poszukuje książek (poważnych) o kabalePrzeczytał wszystkie jakie były w mojej uniwersyteckiej bibliotece i jeszcze mu mało. Możę coś polecicie? Tato niestety nie zna angielskiego ani niemieckiego.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: Ksiązki o kabale 03.08.04, 13:51 ale skoro nie podajesz tytułów, jakie tata zna, to jak polecać coś, czego nie zna? :) przypuszczam, że scholema i najróżniejsze dzieła bugaja przeczytał? tam wszędzie są bibliografie, trzeba poszperać Odpowiedz Link Zgłoś
atagha Re: Ksiązki o kabale 03.08.04, 14:19 Dzięki! Jednak pomogłaś! Scholema oczywiście czytał ale o Bugaju nie słyszał. Moża rzucisz jakis tytuł albo chociaż jego imię. Tato czytał poza tym Wiercińskiego, Aczira, Ochmana i Ksiągę Jesirah. Bibliografie... owszem ale tam pozycje tylko po angielsku Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Ksiązki o kabale 03.08.04, 15:01 tzn. mam na myśli romana bugaja, historyk, sporo prac o alchemii głównie popełnił, w tym też popularnych, ale 'hermetyzm' mi sie skojarzył, bo troche tam można pożądanych przez ciebie info znaleźć pewności nie mam, ale podejrzewam, że gdyby przejrzeć bibliografie twórcze panów jerzego prokopiuka i ireneusza kani, to cuś by sie znalazło, zwłaszcza ten pierwszy a to ma być ściśle o kabale w sensie egzegez mistycznych czy np. o 'wpływologii' i literaturze? może by tatę na czytanie koyrego o 16wiecznych mistykach i alchemikach niemieckich zachęcić albo biografie jakuba boehmego czy swedenborga? :) Odpowiedz Link Zgłoś
atagha Re: Ksiązki o kabale 03.08.04, 15:11 Jeszcze raz dzięki. Przypomniało mi się, że Tato czytał Kani Opowieści Zoharu. Podpowiem mu Svedenborga i Boehmego, ale to chyba nie to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: Ksiązki o kabale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 19:22 Jest do czytania "Kabała" Mopsika: zakupy.wp.pl/rsklep.html?orgURL=http%3A%2F%2Fwww.inbook.pl%2Findex.php%3Frdir%3Dw%26a%3D_szczeg%26id%3D80857 A także kilka książek Jana Doktóra, o sabbataizmie i Jakóbie Franku Zobacz google: www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&q=Jan+Dokt%C3% B3r&lr=lang_pl Doktór wydał także pisma Jakuba Franka, "Księga Słów Pańskich" czy jakoś tak, a także inne rzeczy o zbliżonym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sf 'Tata' nie 'tato' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 03:35 Dlaczego używasz wołacza zamiast mianownika?! Studentce uniwersytetu to nie przystoi. Odpowiedz Link Zgłoś
atagha Re: 'Tata' nie 'tato' 06.08.04, 10:31 To taka prywatna forma zdrobnienia czy trochę czulszego powiedzenia tego samego (wiesz słodka dziewczynka i palec w buzi) i co z tego że niepoprawna! Odpowiedz Link Zgłoś