Gość: joka IP: *.swic.dialup.inetia.pl 09.08.04, 12:44 Czy moglibyście coś napisać o tej autorce i jej książkach. Będę wdzięczna ,bo nie wiem czy warto czytać. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yanga Re: a.s.byatt 09.08.04, 13:10 "Opętanie" i "Anioły i owady" to arcydzieła! Niemała w tym zasługa tłumaczki - Barbary Kopeć-Umiastowskiej. Ale już "Cień słońca" wydał mi się gniotowaty (tłumaczka też inna...). Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: a.s.byatt 09.08.04, 13:18 mam takie same odczucia jak yanga - przez Cień słońca przebrnęłam stalową siłą woli, a przecież takie Opętanie było dla mnie zjawiskiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druss Re: a.s.byatt IP: 81.210.22.* 09.08.04, 13:17 Witam, Przyłączam się do zachwytów nad Opetaniem... Warto poznać także krótsze formy - opowiadania zebrane w tomikach "Dżinn w oku słowika" oraz "Opowiadania z Matissem w tle". Bardzo malarska to proza, pełna odniesień do literatury i mitów, czy też właśnie do obrazów... I jest to pisanie nie tylko dla krótkotrwałego zachwytu barwami i opisami - zostaje coś więcej, nęka jeszcze długo po odlożeniu książki na półkę. Ukłony, Druss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: a.s.byatt IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 09.08.04, 13:27 "Opętanie" i jeszcze raz "Opętanie". Genialne. "Owady" tez dobre. Przez taką jej tetralogię - a może już pięcioksiąg? - w którym/ej śledzi przez lata losy jednej rodziny (tytuły wyfrunęły z głowy) nie mogłam przebrnąć. A tak a propos, wiecie, że Byatt jest siostrą Margaret Drabble? Zdolna rodzinka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joka Re: a.s.byatt IP: *.swic.dialup.inetia.pl 09.08.04, 14:17 Dziękuję bardzo. Nie jestem tylko pewna czy w księgarniach jeszcze będą te pozycje osiągalne, a zwłaszcza Opętanie - spróbuję poszukać. Jeśli to takie klimatyczna książka to proszę doradźcie coś w tym duchu. Będę ogromnie zobowiązana.Lubię jak posmak dobrej literatury tkwi we mnie długo i nie można zapomnieć tego w co ułożyły się słowa za pomocą dobrej ręki. pozdrowienia dla Was i dzięki za opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: a.s.byatt 09.08.04, 17:35 "Opętanie" jest wyczerpane! Możesz jednak wejść na stronę www.Proszynski.pl i po wyszukaniu autorki oraz uzyskaniu informacji o wyczerpanym nakładzie kliknąć, że pragniesz wznowienia. Jeśli znajdzie się więcej chętnych, to może przychylą się do prośby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: a.s.byatt IP: 81.219.184.* 10.08.04, 07:49 Witam wszystkich! Ja również nie omieszkam dopisać tutaj swojego zachwytu nad "Opętaniem". Choć pierwszą ksiązką pani Byatt jaką czytałam były "Opowiadania z Matissem w tle" i juz w nich wyczułam doskonałą rękę pisarki to "Opętaniem" po prostu mnie opętała:) Co za wspaniały język, jakie opisy oraz ciekawa akcja rozgrywająca się w czasach wiktoriańskiej Anglii oraz współcześnie połączona przez wątek wspaniałych listów dwojga poetów... Choć książka leży już po przeczytaniu odłożona na półce wciąz we mnie żyje i na długo pozostaje w pamięci. Nawet jeśli szczegóły ulecą w niepamięć piękno języka i gra nastrojem jeszcze przez długi czas mają wpływ na nasze postrzeganie świata. Pozdrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
jelonek_k Panna w ogrodzie 20.09.04, 20:53 A czy ktoś z Was czytał "Pannę w ogrodzie"? Jaką macie opinię o tej książce? Odpowiedz Link Zgłoś