Dodaj do ulubionych

Najgorsza i najlepsza lektura z LO

• aredhela Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO 17.08.04, 22:48
      najgorsza: dlugo by wymieniać, calusieńki romantyzm i Potop
      najlepsza: Dżuma, Lalka
    • Gość: joaqi Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO IP: 80.51.234.* 18.08.04, 11:57
      najlepsze:Dzuma,Zbrodnia i kara,Proces,Rok1984...
      najgorsze:Pan Tadeusz,Granica,Nad Niemnem...
    • Gość: Asia Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO IP: *.migutmedia.pl 18.08.04, 13:37
      Ja skończyłam już ładnych parę lat temu. Najlepsza ; Pieśń Kata
      najgorsza; Cierpienia mlodego Wertera - przeczytać, przeczytałam ale przybiła
      mnie !!

pozdr
    • Gość: endo Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO IP: *.vnet.pl / 81.219.98.* 18.08.04, 14:24
      najgorsza-"Lord Jim","Sklepy cynamonowe"
      najlepsza-"Mistrz i Małgorzata","Granica","Początek","Szewcy","W małym dworku"
    • natalicja Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO 20.08.04, 23:58
      Z tych, ktorych bym pewnie nie przeczytala, gdyby nie byly lekturami, to najlepsza byl "Poczatek", a najgorsza Zeromski i "Granica".
      A z tych, ktore czytalam wczesniej to chyba najlepsza byla "Lalka", a moze "Mistrz i Malgorzata", a najgorszych nie bylo:)
      • Gość: paulgray Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 21.08.04, 09:38
        najlepsza: Zbrodnia i kara
        najgorsza: pan tadeusz (ta maupa z polskiego orgazmu dostawała jak czytała fragmenty), cały żeromski, cała poezja...
        nad niemnem nie wiem, bo nie czytałem w ogóle..

BTW: teraz idę do 3 klasy liceum, żeby nie było żem nieuk i nie lubię polskiego to średnia 4,8, na teście gim hum 49/50 pkt... Tylko że jestem politechnik z zamiłowania ;)
    • Gość: abc Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO IP: *.citysat.com.pl / *.citysat.com.pl 21.08.04, 09:33
      Tytuł tego wątku powinien brzmieć: ulubiona i znienawidzona lektura. Co to
      znaczy najlepsza? Jak widać z zapisów, jest to kwestia gustu i wiedzy.
    • Gość: esaga Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO IP: *.telsten.com / 195.85.209.* 22.08.04, 17:25
      Przyznam, że ze zdziwieniem czytam niektóre typy. Myslę, że wiele zależy od
      tego, jak książkę potraktuje nauczyciel. Niedawno skończyłam polonistykę i mam
      odmienne zadnie na temat wielu książek; po prostu kiedyś (w LO) nie umiałam ich
      czytać. Przyznam, że koszmarem jest Granica, ta książka to tani romans tamtych
      lat. Nie należy na siłę szukać w niej pewnych motywów.
      Wiele książek jest znakomitych (m.in. wymieniany często Żeromski, Reymont,
      Prus, w zasadzie 90% z listy lektur), ale nauczyciele niepotrzebnie omawiają je
      wg starych schematów. Należy w każdej znaleźć coś, co dzisiaj może się
      spodobać. Radzę wszystkim narzekającym, aby spróbowali czytać dla siebie, a nie
      dla nauczyciela. I aby nie traktowali serio całego romantyzmu, bo naprawdę
      można mieć na niego alergię.
      • Gość: Admete Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO IP: *.zetosa.com.pl 07.02.05, 20:34
        A Twoja "najgorsza" lektura polonistyczna ze studiów? Bo moja to "Pałuba"
        Irzykowskiego - przeczytałam, ale przypłaciłam to rozstrojem nerwowym ;-) I
        nawet nie dało się tego traktować z przymrużeniem oka jak na przykład powieści
        Berenta.
    • billyboyd Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO 22.08.04, 17:31
      Najlepsza: "Zbrodnia i kara"
      Najgorsza: "Ludzie bezdomni" i "Szewcy"
      • billyboyd Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO 22.08.04, 17:35
        A co do "Nad Niemnem" -to moim zdaniem jest naprawdę niezłe.
        • billyboyd Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO 04.09.04, 21:38
          A tak w ogóle, to w liceum jest wiele świetnych lektur, ale większość z nich
          traci na swojej renomie, bo jest... lekturą. Rewelacyjne książki to także
          (np): "Chłopi", "Potop", "Ferdydurke", "Konrad Wallenrod", "Dziady" (ale tylko
          część II), "Lord Jim", "Ojciec Goriot", "Opowiadania" Borowskiego, "Cierpienia
          młodego Wertera", "Monachomachia", "Proces" -no i wiele, wiele innych.
          Tragiczne lektury -prawie całe średniowiecze i większość Mickiewicza. Prawie
          cała literatura powojenna. No i Witkacy z Żeromskim i Nałkowską.
    • Gość: Jarma Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 21:22
      Najlepsza: Inny swiat (swietna bo prawdziwa), 1984
      Najgorsza: tradycyjnie - Nad Niemnem
    • Gość: Fela-Mela Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.09.04, 21:38
      Najgorsza: pozytywiści i Granica!
      Najlepsza: a tu was może zaskoczę że miałam to w lekturach, Portret Doriana
      Greya
      • ssara Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO 02.09.04, 01:15
        najgorsza : Ferdydurke, Potop
        najlepsza: Inny swiat

Nad Niemnem
        - Skad tyle swiata przyrody u orzeszkowej ?
        - ..bo dziwny jest ten swiat ;)
    • Gość: Wonderwall Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO IP: *.net.autocom.pl 02.09.04, 20:13
      Najlepsza : Mistrz i Małgorzata;Lalka
      Najgorsza: Potop,cały romantyzm,Zbrodnia i kara,Jądro ciemności(to czego nie
      przeczytałam).
      Nie rozumiem tej niechęci wymierzonej w Nad Niemnem...rzeczywiście opisy
      przyrody męczą,ale fabuła niczego sobie.
      • charade Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO 02.09.04, 21:33
        Najlepsza: Rok 1984
        Najgorsza: Dziady i tym podobne cierpiące Wertery (zaznaczam, że wiem, ze to
        nie to samo ;)
        • Gość: mara Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 22:25
          najlepsza - ludzie bezdomni, początek
          najgorsza - nad niemnem, chociaz film... super, oglądałam chyba 7 razy i
          jeszcze bym obejrzała.
      • bastard_bloodwritten Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO 14.12.04, 10:47
        Z tego rozumiem, że Nad Niemnem ma lepszą fabułę niż Potop czy Zbrodnia i
        Kara ???
    • tomqpl Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO 03.09.04, 10:36
      Najlepsze: "Początek" , "Inny świat", "Przedwiośnie", "Kartoteka", "Mistrz i Małgorzata", "Proces", "Ferdydurke", "Folwark zwierzęcy", "Zbrodnia i kara"
      Najgorsze: "Chłopi", "Nad Niemnem", prawie całe średniowiecze, większa część romantyzmu
    • powrot_do_itaki Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO 03.09.04, 18:53
      najlepsze : Początek, Inny świat
      najgorsze: Nad Niemnem, Potop i wiele innych
      • Gość: sama Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.04, 23:08
        hehe, jak to fajnie pomyslec, ze ktos sie meczy lo, a ja juz nie musze:)))
        ulubiona: "Zbrodnia i kara", "Nad Niemnem":)
        najgorsze: "Ferdydurke", "Dziady", "Szewcy"
        • Gość: Alicja Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO IP: 149.156.76.* 05.09.04, 19:09
          Najlepsze: Mistrz i Małgorzata, Hamlet, Ferdydurke, Folwark zwierzęcy, Dżuma,
          Najgorsze: Zapiski więzienne (horror!), Potop, Ludzie bezdomni, Przedwiośnie,
          Popioły. Nienawidzę Żeromskiego! Uważam, że w liceum powinien być większy
          nacisk na literaturę powszechną.
    • Gość: michaŁ Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 16:06
      Moje typy:
      Najgorsze - "Ludzie bezdomni", "Przedwiośnie", "Granica", "Potop"
      Najlepsze - "Inny świat", "Sklepy cynamonowe/Sanatorium pod
      klepsydrą", "Początek", "Kartoteka", "1984" i "Chłopi"

"Nad Niemnem" nie czytałem, ta książka nie była w mojej klasie przerabiana
      (natomiast Żeromskiego wałkowano dłuuugo)
      • ramm.stein Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO 13.12.04, 12:11
        Nikt nie wymienił "Rozmów z katem", a to świetna książka!
        Nie rozumiem nienawiści do "Chłopów", ja to przeczytałam jednym tchem.
        Ale faktem jest, że listę lektur należałoby mocno przewietrzyć...
    • Gość: nuuuda Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO IP: *.acn.waw.pl 13.12.04, 21:18
      Najlepsze:
      - "Chłopi" (gdy tylko ominąć opisy przyrody),
      - "Zbrodnia i kara"
      - "Mistrz i Małgorzata" (wątek Wolanda i jego świty, bo historia Piłata i
      Jeszuy trochę mnie nudziła),
      - "Inny świat"
      - "Zdąrzyć przed Panem Bogiem"
      - "Medaliony"
      - opowiadania Hłaski

Najgorsze:
      - "Przedwiośnie" i pozostałe Żeromskiego
      - "Lord Jim" (nigdy nie doczytałam)
      - i wszystko co było przed pozytywizmem, wszelkie "Cierpienia młodego
      Wertera", "Kordiany", "Konrady, i inne Dziady", "Dekamerony" itd...
    • Gość: Daniel Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO IP: *.piotrkow.net.pl 14.12.04, 00:27
      Najgorsza: Granica
      Najlepsza: Ferdydurke
    • Gość: ma Mistrz i Małgorzata IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.12.04, 00:48
      Łojezuśku, już dajcie spokój z tym ruskim grafomaństwem. Na kilometr to
      śmierdzi mi ruskim kabaretem, wg mnie beznadziejne.
      Nad Niemnem jest piękne tylko trzeba trochę rozumieć z tego co się czyta.
    • bz.yk Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO 14.12.04, 09:48
      najlepsza: "Lalka", "Medaliony", opowiadania Hłaski
      najgorsza: nie mam takiej...
      • chomskybornagain1 Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO 14.12.04, 10:26
        Najgorsze jest dla mnie to czego nie rzoumialem czytajac np Kordian. Reszta
        romantyzmu jest super trzeba tylko lubic poezje. Jak ktos nie lubi poezji
        rymtnicznej i rymowanej to mu sie romantyzm (ani wszystko co przed nim) nie
        spodoba, nie ma mocnych.
        nie wiem czy to tez lektura ale Faraon Prusa zrobil na mnie potezne wrazenie,
        ale czytalem to po dopiero studiach.
        • bastard_bloodwritten Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO 14.12.04, 11:03
          chomskybornagain1 napisał:
          > Najgorsze jest dla mnie to czego nie rzoumialem czytajac np Kordian

a co jest niezrozumiałe w Kordianie ???

• Gość: ktos Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO IP: *.pl 14.12.04, 12:13
            najlepsze...ferdydurke, mistrz i malgorzata, dzuma, potop, rok 1984.
            najgorsze...prus, zeromski
            • chomskybornagain1 Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO 14.12.04, 14:37
              nie rozumialem o co w Kordianie chodzilo dopoki nie zaczelismy tego przerabiac i
              polonistka nie wyjasnila aluzji do Walkenrieda i takich tam.
              Na przyklad wstep gdzie czarownice tam sobie sprawiaja tych carow i innych
              zbojow zaborczych. jak to czytalem po raz pierwszy to widzialem w tym tylko
              jakies czary i zupelnie nie widzialem zwiazku z reszta. Stopniem aluzji kordian
              bije nawet Ziemie Jalowa Eliota - Eliota latwiej zrozumiec bo krotszy i mozna
              ogarnosc szybciej.
              Szkoda ze nie przerabia sie jakis normalnych dramatow Slowackiego jak np Mazepa.
    • desjudi Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO 14.12.04, 17:36
      wiele było tych świetnych, niewiele złych lektur utkwiło mi w pamięci. Najlepsze
      to na pewno:
      -Mistrz i Małgorzata
      -Sklepy Cynamonowe
      -Szewcy
      -1984
      -Proces
      -Zbrodnia i kara
      -Ferdydurke
      może jeszcze kilka, lecz te pamiętam najlepiej i zdarza mi się do nich co jakiś
      czas powrócić.
      Nigdy nie potrafiłem docenić sienkiewiczowskiej Trylogii, bo to tania
      historyczna sensacja. I romantyzmu nie polubiłem, choć poezję cenię bardzo.
      "Kordian", "Nie-boska komedia", "Dziady"... przeczytać można, bez przyjemności
      jednak. Całkiem możliwe, że to wina przestarzałych metod nauczania [6 lat
      minęło, chyba za wiele się nie zmieniło] :)
    • Gość: Kaja Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO IP: *.ssnet.pl 31.12.04, 00:35
      Ja do LO jeszcze ciągle chodzę, ale jak do tej pory:
      Najlepsza - "lalka"
      Najgorsza - "Sklepy cynamonowe" po prostu tego nie kapuję, a zwłaszcza tego
      traktatu o manekinach, może ktoś wie, o co w tym chodziło?
    • czytajaca1 Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO 31.12.04, 01:12
      Więcej było tych lepszych, ciekawszych, zajmujących- na szczęście.
      I od nich właśnie zacznę.

Najlepsze:
      1)'Granica'- Nałkowska jak dla mnie fenomenalna, scena z psem przywiązanym do
      budy wycisnęła ze mnie morze szczerych łez wzruszenia, doskonałe opisy,
      m.in.starzenia się kobiet. Naprawdę dobra, potrzebna lektura. :)
      2)'Lalka'- bo wiadomo, że każda z nas ma w sobie trochę Izabeli, i każda marzy
      o bezgranicznej miłości mężczyzny.Doskonałe portrety psychologiczne postaci.
      3)'Mistrz i Małgorzata'- kot Behemot śnił mi się po nocach! ;) Naprawdę!
      Przeczytałam jednym tchem, wkrótce ponowię lekturę, dzięki kolekcji GW

Najgorsze:
      1)'Przedwiośnie'- nigdy nie przeczytałam całości. Gdy mnie pytano ze znajomości
      tej nieszczęsnej lektury- łgałam jak pies, posiłkując się brykami. ;)
      2)'Lord Jim'- jak wyżej

więcej na dzień dzisiejszy- nie pamiętam.:)
      • czytajaca1 Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO 31.12.04, 01:15
        no tak!
        przeczytałam kilka powyższych komentarzy i stwierdziłam, że muszę dodać-bo nie
        zasnę!-
        do najgorszych: 'Trylogię' Sienkiewicza
        do najlepszych: 'Zbrodnię i karę' Dostojewskiego.
        No!
    • dorota_snooker Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO 31.12.04, 09:44
      Najlepsza - Macbeth
      Najgorsza - brak ;)
    • Gość: hredef Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO IP: *.icpnet.pl 01.01.05, 17:17
      NAJLEPSZE - ZBRODNIA I KARA, LALKA, PROCES, MISTRZ I MALGORZATA...

NAJGORSZE - NAD NIEMNEM

A CO DO SZEWCOW- NIE POWINNO ICH SIE PRZERABIAC W L.O., WITKACY JEST ZA TRUDNY
      NA TEN OKRES (POMIJAJAC JEDNOSTKI WYJATKOWE)
    • Gość: rebus Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 17:28
      najlepsza: zbrodnia i kara
      najgorsza: szewcy
    • Gość: Ania Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 22:53
      Skończyłam LO trzy lata temu najgorszą lekturą było zdecydowanie Nad Niemnem do
      dziś niewiem o co chodzi oprócz tego można zaliczyć do najgorszych Dziady każdą
      część.Najlepsze to zdecydowanie Ludzie Bezdomnii, Grnica, Rozmowy z
      Katem,Zdążyć Przed Panem Bogiem czytalam z milion razy i wszystkich domowników
      zaraziłam tą lekturą!!!!Ale najlepsza była Dżuma i Medaliony!!!!!
      • marekpfef Re: Najgorsza i najlepsza lektura z LO 05.01.05, 03:11
        Najlepsze: Proces i Zdążyć przed Panem Bogiem
        Najgorsze: Potop i Chłopi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka