Dodaj do ulubionych

ile książek przeczytaliście w swoim życiu?

IP: *.hochtief.de 09.01.14, 13:11
oczywiście wiem, że czytanie nie powinno przekładać się na ilość, ale na jakość i zrozumienie tego co się czyta, ale ostatnio przy sięganiu po kolejną książkę próbowałem zastanowić się która to już książka w moim życiu i niestety za nic nie byłem w stanie tego dokładnie policzyć.
myśleliście kiedyś o tym? czy jest to dla Was nie istotne?
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 09.01.14, 13:44
      > nie byłem w stanie tego dokładnie policzyć.
      > myśleliście kiedyś o tym? czy jest to dla Was nie istotne?

nie myślałam o tym, nie liczyłam, ale sadząc po ilości książek w domu i fakcie, ze dużo pożyczam z bibliotek - chyba sporo :)
      Ale przyznaję, ze nie jest to dla mnie ważne...
    • inez21 Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 09.01.14, 13:44
      Ja od kiedy zaczęłam bywać na forach czytelniczych zaczęłam liczyć:) Teraz mam półki na lubimyczytac.pl i tam wychodzi mi w ostatnich latach ok 60 książek rocznie. Ale wcześniej kiedy nie byłam ograniczona czasowo dziećmi,mężem i pracą czytałam grubo ponad 100 rocznie.
      Tak więc licząc od 6 roku życia do 26 ok 2000 a potem ok 840 tak więc na oko około 3000 do chwili obecnej:) Ale nie sa to pewnie dokładne rachunki. Teraz niestety przez internet i inne wypełniacze czasu czasu co raz mniej:((
      Podziwiam ludzi którzy sa w stanie przeczytać więcej niż 200 rocznie:)
    • zwany_kiedys_drussem Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 09.01.14, 13:53
      Szacunkowo jakieś 4,5 tys. Może to dużo, ale nawet w porównaniu z liczbą wydawanych rocznie tytułów to śmieszna wartość. Nie przeczytasz świata...
      D.
    • Gość: brnXB Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? IP: *.mikoland.net 09.01.14, 13:55
      >która to już książka w moim życiu i niestety za nic
      > nie byłem w stanie tego dokładnie policzyć.
      > myśleliście kiedyś o tym? czy jest to dla Was nie istotne?

Dla mnie nieistotne. Ale policzyć można spróbować.

Książki mają w większości od 100 do 700 stron, załóżmy, że przeciętna ma 350. Jak ktoś ma czas i lektura wciągająca- łyknie w 1 dzień. Jeśli czasu mniej, lektura nierówna to utknie dłużej.

Zakładając, że człowiek lubiący czytać chłonie jedną 350-stronicową książkę tygodniowo wychodzi, że w ciągu roku przeczyta około 50. Więc 500 zaliczy w 10 lat.

Wiadomo, to tylko liczby... Inna sprawa, że ludzie zawracają sobie głowie np. "Czarodziejską Górą" zamiast czerpać radość z "50 Twarzy Greja"
      • nchyb Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 09.01.14, 14:30
        > Wiadomo, to tylko liczby... Inna sprawa, że ludzie zawracają sobie głowie np. "
        > Czarodziejską Górą" zamiast czerpać radość z "50 Twarzy Greja"

próbowałam przebrnąć Greya, ok. połowy i fragmenty reszty dałam radę. Z trudem. O czerpaniu radości z lektury tegoż "dziełka" nie ma w moim przypadku mowy
        Ale to oczywiście rzecz gustu. M.in. czytelniczego :)
        • maitresse.d.un.francais nchyb 09.01.14, 16:35
          to była klisza: nadęci jajogłowi nad "Czarodziejską Górą" kontra zwykli ludzie czytający to, co ich cieszy.
          • nchyb Re: nchyb 09.01.14, 18:20
            a jak kogoś cieszy czytanie Czarodziejskiej góry to ma płakać?...
            są tacy, co właśnie w tym znajdą przyjemność i tyle...
          • Gość: brnXB Re: maitresse.d.un.francais IP: *.mikoland.net 10.01.14, 10:36
            @maitresse.d.un.francais

No klisza i ironia, która nikogo chyba nie rozbawiła :) Mnie za to bawią ludzie którzy mają po koło 30 lat i twierdzą, że przeczytali "kilka tysięcy książek". Chyba, że zawsze lekturę kończyli w 2-3 dni i tak każdą kolejną, bez przerw przez 20 lat - wtedy owszem, zwracam honor.
            • zwany_kiedys_drussem brnXB 10.01.14, 13:19
              Hmm. ja nie twierdziłem, tylko dodałem określenie o "szacunkach". Wiem, ile mam pozycji w księgozbiorze, ile z nich przeczytałem, dodaję szacunkową liczbę książek pożyczanych z bibliotek, utraconych przy przeprowadzkach itp. Dysponuję danymi i wspomnieniami z ostatnich 25 lat, w podstawówce czytałem mnóstwo książek, lecz nie pamiętam ile. Być może czytałem wtedy mniej niż teraz, chociaż chyba by mnie to zdziwiło.
              I mam nieco więcej niż 30 lat ;-)
              Pozdrawiam,
              D.
    • eeela Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 09.01.14, 15:17
      Kiedyś myślałam, że robienie listy na Goodreads umożliwi mi uzyskanie odpowiedzi na to pytanie, ale przestałam się łudzić. Wciąż brakuje tam wielu książek z dzieciństwa i młodości, które mi się czasami przypominają, a czasami pozostają w odmętach niepamięci. Nie wiem też, jak mam liczyć książki pracowe, i czy w ogóle, chociaż w zasadzie książki jak każde inne i pewnie powinny się liczyć, jak mam oceniać swój przemiał. Ale z wielu książek do pracy po prostu korzystam, a nie czytam od deski do deski, a tych, z którymi choć raz się konsultowałam, może być tysiące. I nie wszystkie mam w bibliografiach :-)

Ale nie nurtuje mnie zbytnio ten problem. Myślałam, że się da policzyć, ale się nie da, no i trudno. Nie jest to wiedza mi niezbędna ;-)
      • solaris_1971 Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 09.01.14, 16:30
        Zupelnie mnie to nie interesuje. Kiedys , w dziecinstwie, owszem. Mialam na kazdy rok notesik i zapisywalam kazda przeczytana ksiazke. Ostatnio az mi sie lza w oku zakrecila gdy znalazlam taki notesik.
        Teraz tez sporzadzam notatki, ale dotyczy to raczej ksiazek , ktore mam zamiar przeczytac.

Co do Inez - chapeau bas !!! 60 ksiazek rocznie przy pracy, mezu i dzieciach wydaje mi sie na granicy mozliwosci.
        • inez21 Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 10.01.14, 10:22
          No co ty :) Zajrzyj do tego wątku:forum.gazeta.pl/forum/w,63251,117412133,,Ile_ksiazek_przeczytaliscie_w_tym_roku_.html?v=2
          tam ludziska się chwalą że i po 200 czytają:)) wymiękłam normalnie:))
          JA czytam włąsciwie wszędzie gdzie się da w poczekalni u lekarza, na nocnym dyżurze w pracy i w innych ciekawych miejscach:) Gdybym jeszcze nie siedziała bez sensu na necie tyle czasu to czytałabym duuużo więcej. Codziennie obiecuję sobie,że odstawię kompa ale nie jest to łatwe niestety:))
    • izawiniecka Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 09.01.14, 18:27
      całe mnóstwo, nie do policzenia
    • Gość: Pokrak Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.14, 22:55
      Ja tylko jedną, ale za to często.
      Była najważniejszą książką mojego życia.
      To była książeczka czekowa taty.
    • donatta Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 10.01.14, 09:24
      Też się nad tym zastanawiałam.
      W kiepskich latach (ostatnio) czytam po ok. 70 książek rocznie. W dobrych było ich 100-200. Ale trafiały się też lata tragiczne. Myślę, że kilka tysięcy, ale czy to raczej 2500 czy ponad 4000 - tego już nie wiem.
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 10.01.14, 13:28
        Wow.

Ja czytam wolno. Były lata, kiedy mało czytałam. Zresztą zależy w jakim języku czytam, bo w obcych dużo wolniej. No i zależy od książki. Nie jestem w stanie przeczytać ze zrozumieniem lektury filozoficznej w tydzień. Takiego Derridę męczę od roku, czytam na raty, zarzucam, wracam. Właśnie, dobrze powrócić;)

Ale 70 rocznie ?- dla mnie niewykonalne.
        • Gość: brnXB Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? IP: *.mikoland.net 10.01.14, 14:55
          Dekonstruktywiści dziewczyno zabiorą Ci czas, jeden akapit tarmosiłem czasem po kilka minut... i robił się z tego jeszcze większy szałot. Polecam dla odreagowania innego żabojada, podobno idola Nietzschego:
          La Rochefoucauld maksymy i rozważania moralne. Coś jak Myśli tyle, ze Pascal przy tym to (choć poczciwy i romantyczny) ale suchar.
          • grzeczna_dziewczynka15 Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 10.01.14, 22:01
            > Dekonstruktywiści dziewczyno zabiorą Ci czas, jeden akapit tarmosiłem czasem po
            > kilka minut... i robił się z tego jeszcze większy szałot.

Minut?? Szacun. Ja paragrafów w ogóle nie rozumiałam na początku. Ale wracam i jest lepiej. Miałam już 2 podejścia do Logiki sensu, myślę, że pora na to trzecie;) Za drugim razem, po półrocznej przerwie już udało mi się coś wydobywać z tych paragrafów, ale może 80 stron poszło. Z Nowym Rokiem i entuzjazmem, wrócę.
            • eeela Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 10.01.14, 22:19
              Ja Derridy czytałam tylko The Archive Fever, ale myślę, że to całkiem niezła próbka stylu i argumentacji, a przede wszystkim nie jest długa :-) Parę dni mi zajął, i tylko dlatego tak mało, że akurat miałam dużo wolnego czasu. Musiałam się mocno skupiać, żeby ogarnąć cały ten impresjonistyczny, rozintelektualizowany słowotok ;-)
            • spinoff Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 10.01.14, 23:04
              grzeczna_dziewczynka15 napisała:

> ych paragrafów, ale może 80 stron poszło. Z Nowym Rokiem i entuzjazmem, wrócę.

Ale po cholerę?
              • grzeczna_dziewczynka15 Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 29.01.14, 13:14
                :) Dobre pytanie. Też sobie je czasem zadaję.

Więc tak: dla kasy;) (może i marnej, ale przyjemniej niż zarabianej na inne sposoby)

Wolę czytać Derridę w spokoju dla pieniędzy niż nauczać młodzież w hałasie, a tym bardziej niż zostać np. analityczką finansową w korpo, albo coś w tym stylu, bo gdzie indziej ludzie po humanie pracę mogą dostać? Nie wspomnę już o innych desperackich robotach jeszcze gorzej płatnych, a do tego śmiertelnie nudnych i wymagających wykonywania czyichś poleceń.
    • alinka_li Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 10.01.14, 14:27
      Nie wiem, ile w życiu, ale w 2013 roku równo 44. Moim zdaniem to dość mało jak na mnie, no ale pocieszam się tym, że w tym było 6 tomów "Pieśni lodu i ognia", wcale nie cienkich;)
      Kiedyś, jeszcze w liceum, notowałam sobie przez jeden rok wszystkie tytuły i coś kojarzę, że wyszło chyba ok 200, ale czy to możliwe? Ale to były lata 90-te, bez netu i miliona kanałów w TV. Dużo tez czytałam jak urodziło mi się dziecko, które karmiłam w nocy często i długo, a żeby się nie nudzić czytałam przy tym:D Dbałam tylko, by nie było to nic Kinga;D
      Czytam już 35 lat, więc ile przeczytałam? Nie wiem.
    • dagmaratopolska Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 10.01.14, 20:53
      kilkaset na pewno
      • Gość: kuronekone Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? IP: *.adsl.szeptel.net.pl 11.01.14, 18:30
        Mam 18 lat. W swoim życiu myślę, że około 200. Dwa lata temu założyłam konto na portalu LubimyCzytać żeby przypomnieć sobie trochę tytułów z początków mojego czytelnictwa, ale wielu ciągle jeszcze nie pamiętam i nie mogę odnaleźć. Nie czytam "regularnie" są okresy w których dajmy na to (w wakacje, jakieś wolne, czy nawet w normalne robocze dni) jestem w stanie przeczytać nawet 14 książek w dwa tygodnie, tj. jedną dziennie, bo taką mam chęć na czytanie, a później z kolei mogę nie czytać w ogóle przez nawet kilka miesięcy. Gdyby nie komputer czytałabym na pewno więcej. Pamiętam jak w ubiegłe wakacje byłam miesiąc bez internetu i pobiłam chyba wtedy mój czytelniczy rekord. Nie czytam dla ilości, ale czasami miło się czuje kiedy mam świadomość, że jestem poza jakimś przeciętnymi statystykami, w których czyta się jedną książkę rocznie. Chociaż na moim LC jest póki co więcej książek, które chciałabym przeczytać i ciągle ich przybywa. Jest to całkiem fajny profil, gdyby nie ta strona do tej pory nie wiedziałabym o wielu ciekawych książkach które przeczytałam
    • dagaolawska Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 11.01.14, 19:25
      na pewno ponad pięćset, albo więcej :))
    • white_lake Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 12.01.14, 22:08
      trudno powiedzieć, bo np. mam wiele takich, które czytałam kilka razy - i jak to policzyć?
      ale na pewno przeczytałam o wiele za mało
      • nioma Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 13.01.14, 09:17
        Nie wiem... zaczęłam czytac jak miałam ok 5 lat.
        Bardzo dużo książek dla dzieci dostawałam od Babci, nie mam pojęcia ile mogłam przeczytać będąc dzieckiem.
        W szkole podstawowej byłam zapisana do biblioteki i pozyczałam praktycznie non stop, nie jestem jednak w stanie tego określić... w przybliżeniu, mogło to byc ok 2 książek tygodniowo.
        Gdyby tak to rocznie 96.
        Biorąc pod uwagę długość życia, przeliczając te 96 na lata to mozna przyjąć, że przeczytałam ok. 3,5 tysiaca książek. Ale były tez okresy kiedy czytałam zdecydowanie mniej więc bardziej prawdopodobna będzie liczba ok. 2,7 - 3 tysiące.
        • nioma Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 13.01.14, 09:21
          Dodam tylko, że nie jest dla mnie problemem w jeden dzień przeczytać 500 stron.
          Jesli tylko mam czas.
          Mój urlop od lat wygląda tak samo: ciepłe strony, liczba książek = liczba dni pobytowych + 2 na zapas. Rano na plażę z książką i tak cały dzień... W ciagu urlopu potrafię przeczytać 10-14 książek.
          • nchyb Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 13.01.14, 10:19
            > Mój urlop od lat wygląda tak samo: ciepłe strony, liczba książek = liczba dni p
            > obytowych + 2 na zapas. Rano na plażę z książką i tak cały dzień... W ciagu url
            > opu potrafię przeczytać 10-14 książek.

Nioma, jak ja lubię takie urlopy, zdarza mi się podobnie, a przy tym daję radę jeszcze coś w okolicy zwiedzić :)
          • eeela Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 13.01.14, 10:29
            > Dodam tylko, że nie jest dla mnie problemem w jeden dzień przeczytać 500 stron.

Takie liczby osiągałam tylko na studiach magisterskich ;-) Przedtem też czytałam jakoś bardziej hurtowo. A potem się zajęłam na serio badaniami historycznymi i to mnie skrzywiło na całe życie - teraz już nie umiem tak szybko czytać, przestawiłam się na styl refleksyjny ;-)
            • nioma Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 13.01.14, 11:22
              W moim przypadku chyba nie tyle o szybkość chodzi co o czas.
              Jak mam go więcej to po prostu kilka godzin poświęcam tylko na czytanie.
              Niestety takich dni jest coraz mniej.
              • eeela Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 13.01.14, 12:45
                Potrafię spędzić czasami cały dzień na czytaniu, od rana do wieczora, ale 500 stron w tym czasie nie przeczytam.
                • nioma Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 13.01.14, 13:24
                  to może ja szybko czytam? nie wiem.
                  jesli czytam od rana do wieczora to mogę przeczytać więcej niz 500 stron.
                  Moj syn czyta bardzo szybko.
                  Na trylogię Larssona potrzebował trzy dni.
                  • nchyb Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 13.01.14, 13:31
                    > to może ja szybko czytam? nie wiem.
                    > jesli czytam od rana do wieczora to mogę przeczytać więcej niz 500 stron.

mam podobnie, ale szybkie czytanie (bez kursów itp) wcale nie jest takim dobrodziejstwem, bo ono sprawia, że szybko brak czegoś do czytania :)
                    • nioma Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 13.01.14, 14:20
                      ja mam czasami takie przestoje, że nic mi nie pasuje, nie wiem za co sie zabrać.. a potem jest zaskok i znów znikam.
    • antychreza Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 15.01.14, 14:25
      Zawzięłam się i próbuję zrobić biblioteczkę na lubimy czytać. Wyjdzie pewnie ze 2-3 tysiące przeczytanych :)
    • adaniewska Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 15.01.14, 23:47
      ciężko policzyć, ale raczej sporo
    • dariaes Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 15.01.14, 23:54
      myślę, że przeczytałam od groma i trochę :)
    • gabrielkawitkowska Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 16.01.14, 00:00
      bardzo dużo przeczytałam, cokolwiek to oznacza
    • premkowska Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 16.01.14, 00:10
      prawdopodobnie sporo, ale nie sposób policzyć
    • majkamielan Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 22.01.14, 00:12
      myślę, że bardzo dużo, albo przynajmniej na średnim poziomie :)
    • elizawitkowska Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 27.01.14, 23:41
      chyba dużo, ale nie sądzę by ilość przeczytanych książek przekładała się na coś, czy czegoś dowodziła, ale oczywiście warto czytać jak najwięcej i dobrych książek
    • galene_ra bez kozery powiem pińćset! :) 29.01.14, 14:20
      Tyle, mniej więcej, przynajmniej przypomniało mi się od ręki przy tworzeniu biblioteczki w serwisie czytelniczym.;)
    • jowitamazurek Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 16.02.14, 00:37
      podejrzewam, że całkiem sporo, ale pewnie przydałoby się więcej :)
    • gabadoroszkiewicz Re: ile książek przeczytaliście w swoim życiu? 05.03.14, 01:55
      prawdopodobnie za mało, jest mnóstwo dzieł, po które jeszcze nie sięgnęłam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka