Dodaj do ulubionych

Co czytamy w lutym?

01.02.14, 15:37
Nie udalo mi sie w styczniu skonczyc dwoch zaczetych, wiec na razie czytam je:

"Slady zbrodni" Richard A. Grzybowski, Piotr Litka
"Agatha Raisin i martwa znachorka" MC Beaton
Obserwuj wątek
    • Gość: tyda Re: Co czytamy w lutym? IP: *.9.175.46.ng.pl 01.02.14, 17:34
      W styczniu udało mi się przeczytać tylko Zlodziejkę książek Zusaka. W lutym planuję Ostatnią królową Gortnera i Ciemno, prawie noc Bator.
      • aderydy Re: Co czytamy w lutym? 01.02.14, 20:13
        Małgorzaty Kalacinskiej powieści kilka, zachęcona wpisami o niej na tym forum właśnie...
    • 0mirka2 Re: Co czytamy w lutym? 01.02.14, 20:40
      Dziś skończyłam znakomite "Świniobicie" Magdy Szabó (polecam wszystkie jej książki), a zaraz zacznę "Mroczne sekrety" M.Birkbecka.
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: Co czytamy w lutym? 02.02.14, 06:16
        Ja sie zabieram za Laurie R. King "The Beekeeper's Aprentice"
        "Uczennica pasiecznika"

czyli Sherlock Holmes przerabiany ad noveau-nauseam. nie wiem kto byl pierwszy,
        Laurie King czy Elementary ale znam (chyba) wszystkie dziela oryginalego Holmesa,
        wiec.. chetnie przecwicze go z innej beczki.

btw. Elementary z Lucy Liu jako Watson z poczatku za dobrze ze mna "nie siedziala",
        ale im dluzej ogladam tym bardziej sie przyzwyczajam i polubilam.
        w koncu XXIw. Holmes nie musi byc wierne odbicie IXw Holmes, aco.
        bardzo lubie tez Rhys Ifans wiec obsadzenie go w roli Mycrofta tez mi bardzo przypasowalo.
        zdziwilam sie tylko ze tak mu ciala przybylo - uou...

1.35 min
        jezu jaki on byl chudi (i odwazny)

no ale zboczam z tematu..

Minnie
        • sil.wen Re: Co czytamy w lutym? 02.02.14, 22:49
          Własnie się zabrałam za "Lady Jane. Niewinna zdrajczyni" Alison Weir.
    • zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w lutym? 02.02.14, 11:27
      "Pokój" Gene'a Wolfe'a... Teoretycznie tylko powieść obyczajowa osnuta wokół historii życia mężczyzny dorastającego w latach 20. XX w. na amerykańskim Środkowym Zachodzie. A naprawdę - sam jeszcze nie wiem - jest tu jakaś niesamowitość wzmagana przez nielinearną fabułę - jakby opowiadający stopniowo tracił zmysły.
      • chiara76 Re: Co czytamy w lutym? 02.02.14, 21:13
        zwany_kiedys_drussem napisał:

> "Pokój" Gene'a Wolfe'a... Teoretycznie tylko powieść obyczajowa osnuta wokół hi
        > storii życia mężczyzny dorastającego w latach 20. XX w. na amerykańskim Środkow
        > ym Zachodzie. A naprawdę - sam jeszcze nie wiem - jest tu jakaś niesamowitość w
        > zmagana przez nielinearną fabułę - jakby opowiadający stopniowo tracił zmysły.
        >
        >

brzmi świetnie, zachęciłeś mnie!
        • zwany_kiedys_drussem "Pokój" 03.02.14, 07:32
          Ja jeszcze nie wiem, czy chcę do tej książki zachęcać :-) Na razie dotarłem do setnej strony i na pewno wymaga ona pewnego skupienia.
          • zwany_kiedys_drussem Re: "Pokój" 05.02.14, 08:46
            I skończyłem... Po namyśle zmieniam zdanie – tu nie chodzi o stopniowe osuwanie się w szaleństwo. Narrator po prostu chwilami kłamie. Jeżeli uda nam się odgadnąć, w których miejscach mija się z prawdą, możemy odkryć zupełnie nową warstwę fabuły. Gene Wolfe umieszcza sporą część swojej historii między wierszami, buduje też kolejne poziomy wielowarstwowej narracji, konstruując powieść szkatułkową. Za tymi opowieściami w opowieści kryje się także wiele niejednoznaczności. Podsumowując - książka, która czytana parokrotnie, za każdym razem odkryje nam coś nowego...
    • Gość: anna "Hiperprzestrzeń" Michio Kaku IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.02.14, 21:21
      W prosty sposób wyjaśnia trudne problemy. Prawie jak Hawking.
      • eeela Re: "Hiperprzestrzeń" Michio Kaku 02.02.14, 22:24
        Kaku jest super :-) Co prawda mocny fantasta, ale w sumie trudno się dziwić, skoro materia, o której traktuje, otwiera nieskończone możliwości dla spekulacji.
    • aniita Re: Co czytamy w lutym? 02.02.14, 23:11
      Meir Shalev - "Moja babcia z Rosji i jej odkurzacz z Ameryki", bardzo przyjemna i ciekawa - a nie przesłodzona - historia rodzinna, szczerze polecam...
      I jeszcze, od poprzedniego miesiąca - "Rodzina Połanieckich" Sienkiewicza (coś w tematy rodzinne wsiąkłam), rozwój akcji w tempie telenowelowym, ale czyta się...
      • gosiownik Re: Co czytamy w lutym? 14.02.14, 16:55
        aniita napisała:
        > Meir Shalev - "Moja babcia z Rosji i jej odkurzacz z Ameryki", bardzo przyjemna
        > i ciekawa - a nie przesłodzona - historia rodzinna, szczerze polecam...

O, to cos dla mnie, zapisuje.

A ja czytam "Pnina" Nabokova, "Czystopis" Lukjanienki i "Giants: The dwarfs of Auschvitz" Yehudy Corena.
    • bonasforza13 Re: Co czytamy w lutym? 03.02.14, 16:58
      Beśka Krzysztof - Ornat z krwi ;)
    • lipka02 Pasażer-J.C Grange 04.02.14, 10:07
      A ja w lutym postawiłam na dobry kryminał.Tym razem przeczytałam thriller francuskiego pisarze Grange pod tytułem Pasażer.Książka znakomita,polecam ją każdemu.
      • zwany_kiedys_drussem Re: Pasażer-J.C Grange 04.02.14, 10:56
        Zgadzam się. A pomysł z wykorzystaniem fugi dysocjacyjnej wyśmienity :-)
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: Pasażer-J.C Grange 05.02.14, 05:47
        lipka02 napisała:
        Grange pod tytułem Pasażer.

rzeczywscie brzmi ciekawie.

w ten desen to przypomina mi sie Monk i Memento.. podobne..
        i jeszcze taki film byl z Gregory Peck jak stracil pamiec..

Minnie
        • lipka02 Tatiana i Aleksander- Paullina Simons 05.02.14, 21:18
          Druga część "Jeźdźca miedzianego".Dalsze losy Tatiany i Aleksandra. Kolejna dawka wielkiej miłości,która potrafi przetrwać wszystko.Trochę to przesłodzone ale potrafi poprawić humor i przed walentynkami w sam raz.
    • chiara76 "Grecka mozaika". H. Cygler. 05.02.14, 09:20
      wcześniej Panosamochodzikowałam się do woli i także czytałam "Twoja kompetentna rodzina" Juula. Teraz to, czyli po trochu i rozmaitości;)
    • hermi_ona Re: Co czytamy w lutym? 05.02.14, 11:26
      Ja właśnie tuż przed chwilą skończyłam czytać "Anioły jedzą trzy razy dziennie. 147 dni w psychiatryku" Grażyny Jagielskiej (żony reportera Wojciecha Jagielskiego). Bardzo poruszająca książka, opowiada o pobycie autorki w szpitalu psychiatrycznym, ale nie jest pisana jak reportaż czy dziennik, ma bardzo ciekawy styl i zaskakująco wciąga. No i jak już wspominałam, naprawdę porusza i wstrząsa.
    • lipka02 Houston mamy problem-Grochola 10.02.14, 16:26
      Nuży mnie już ten dowcip Pani Grocholi.Co za dużo to nie zdrowo. A tym razem jest już nas wyraz przesadzone.
    • koronka2012 Re: Co czytamy w lutym? 10.02.14, 20:32
      Skończyłam Dom Służących, skuszona rzekomą bestsellerowością - mega rozczarowanie.
    • maniaczytania Re: Co czytamy w lutym? 10.02.14, 22:24
      Agathy Raisin jeszcze nie skonczylam, ale dokladam trzy:

"Flush" V. Woolf
      "Kobiety Lazarza" M. Stepnova
      "Harry Potter i kamien filozoficzny" J. K. Rowling - pierwszy raz ;)
    • zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w lutym? 11.02.14, 06:57
      Po dawce niezbędnego dla życia horroru ("Pan Potwór") czytam symultanicznie "Agathę Raisin i wrednego weterynarza" MC Beaton oraz wspomnianego wyżej Michio Kaku, a konkretniej jego pozycję pt. "Fizyka rzeczy niemożliwych" - rzecz godną polecenia. Autor z poziomu współczesnej fizyki rozpatruje prawdopodobieństwo pojawienia się wynalazków znanych ze science-fiction: teleportacji, pól siłowych, mieczy świetlnych ;-)
      • eeela Re: Co czytamy w lutym? 11.02.14, 15:12
        Autor z poziomu współczesnej fizyki rozpatruje prawdopodobieństwo poj
        > awienia się wynalazków znanych ze science-fiction: teleportacji, pól siłowych,
        > mieczy świetlnych ;-)

O, będę musiała zajrzeć :-) Czytałam tylko jego Parallel Worlds i, kurde, muszę przyznać, że było to dla mnie wręcz mistyczne doświadczenie. On tam oczywiście opisuje zupełnie fantastyczne spekulacje, ale w sumie po co się ograniczać? ;-) Przy tej lekturze należy jednak pamiętać, że teoria strun traci zwolenników, a postulat istnienia wieloświata jest jedynie hipotezą, a nie teorią naukową. Całkiem niedawno zapytałam kolegów fizyków na forum Doktorat-Nauka-Uczelnia o ich osobistą opinię na ten temat, i odpowiedziano mi, że pytanie o osobistą opinię na temat wieloświata to jak pytanie o osobistą opinię na temat istnienia Boga ;-)
        • zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w lutym? 11.02.14, 15:24
          Cóż, dopiero zacząłem czytać i na razie autor opisuje tzw. "niemożliwości pierwszego stopnia", w dalszej części ma zamiar odnieść się do tych bardziej nierealnych... A co do tych fizyków: czy chodziło im o to, że to zbyt prywatne pytanie, czy też raczej o niemożliwość udowodnienia istnienia wielości światów? :-)
          • eeela Re: Co czytamy w lutym? 11.02.14, 15:52
            O niemożliwość. "Wieloświata nie da się naukowo ani potwierdzić, ani obalić, przynajmniej obecnie i w wyobrażalnej przyszłości" - tak mi odpowiedziano. Cały wątek jest zresztą dość ciekawy.
    • chiara76 Re: Co czytamy w lutym? 11.02.14, 15:40
      kończę "Rublowkę" Walerija Paniuszkina, dawno nie miałam tak udanej lektury na temat współczesnej Rosji...
    • angazetka Re: Co czytamy w lutym? 11.02.14, 15:52
      Skończyłam "Dziewczęta i kobiety" Munro (uwielbiam!), teraz w kolejce "W bagnie", czyli kryminał po islandzku.
    • justyna.kolodziejczyk Re: Co czytamy w lutym? 11.02.14, 19:07
      Ja aktualnie czytam "Marylin ostatnie seanse".
      Nie zachwyca, ale podaje wiele faktów z życia gwiazdy :)
      Natomiast wcześniej przeczytałam dwie genialne książki Erica-Emmanuela Schmitta - poleca każdemu! Po więcej info odsyłam na: sto65cm.blog.pl/
      • flurcia Re: Co czytamy w lutym? 12.02.14, 12:00
        "Bezcenny" Zygmunta Miłoszewskiego
    • Gość: timetotime Re: Co czytamy w lutym? IP: *.play-internet.pl 12.02.14, 12:47
      ja sięgnęłam po nowość Znaku, czyli książkę Małe cuda Strayed Cheryl. Przyznam, że mimo lekkiego sceptycyzmu do tego typu poradników, jak żyć, pochłonęłam ją jednym tchem. Świetnie się ją czyta. Świetna forma, bo listy czytelników i odpowiedzi autorki. Bardzo ciekawa, czasem smuci, wzrusza, ale jednak bardzo pozytywna.
      • joanna51 Re: Co czytamy w lutym? 13.02.14, 20:19
        Kupilam ostatnio ksiazke/biografie wg Malgorzaty Niemczynskiej:
        "Mrozek- Striptiz neurotyka".
        Jeszcze nie zaczelam, ale lezy juz na polce przy lampce.
        Joanna
    • chiara76 "Japoński wachlarz. Powroty". J. Bator. 13.02.14, 21:33
      Autorka wróciła w niej poniekąd do Japonii a ja wróciłam do książki, bo teraz czytam wznowienie a wcześniej pierwsze jej wydanie i chętnie weryfikuję sobie własną opinię o książce sprzed kilku lat.
    • jowitamazurek Re: Co czytamy w lutym? 16.02.14, 00:35
      "Kochanie, zabiłam nasze koty" Doroty Masłowskiej
    • staua Re: Co czytamy w lutym? 18.02.14, 03:09
      "Pałac" Myśliwskiego. Cudo. Delektuję się.
      • judytta Re: Co czytamy w lutym? 23.02.14, 17:27

"Mum to mum" Coleen Nolan
    • staua Re: Co czytamy w lutym? 24.02.14, 00:57
      Trudno uwierzyć, że ktoś piszący w ten sposób napisał i wydał książkę.
      Czy admini mogą zrobić porządek z tym spamem?
      • zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w lutym? 24.02.14, 07:18
        Trzeba to "rozwarzyc" w kategoriach zwiniętej czasoprzestrzeni, skoro luty już "miną" :-)
        • zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w lutym? 24.02.14, 07:21
          A ja sobie czytam "Rycerza siedmiu królestw" Martina. To opowiadania toczące się w świecie "Gry o tron". I co? Zarzekałem się, że nie będę czytał cyklu, zanim nie pojawi się jego ostatnia część (przerwałem po trzecim tomie). Ale nie ma szans, wracam niebawem do Pieśni Lodu i Ognia :-)
          • zwany_kiedys_drussem Rycerz siedmiu królestw 25.02.14, 21:49
            Skończyłem. Uczucia mam mieszane, bo te opowiadania prezentują jednak niższy poziom, niż Pieśń Lodu i Ognia. W zasadzie to takie lekkie opowiastki z nieco nużącym po pewnym czasie poczuciem humoru - naprawdę miałem chwilami dość czytania o obrywaniu przez Jajo w ucho, albo o tym, że Dunk jest "tępy jak buzdygan". Ale za tamtym światem, za tym wielkim Martinem, jednak zatęskniłem...
            A teraz czytam "List z powstania" Anny Klejzerowicz.
            • eeela Re: Rycerz siedmiu królestw 28.02.14, 19:37
              Uczucia mam mieszane, bo te opowiadania prezentują jednak niższy po
              > ziom, niż Pieśń Lodu i Ognia. W zasadzie to takie lekkie opowiastki z nieco nuż
              > ącym po pewnym czasie poczuciem humoru

Czytałam je parę lat temu i miałam podobne odczucia. To chyba było w ogóle wydane na odczep, pewnie z jakichś okołotematycznych notatek, jak Martinowi gromy się sypały na głowę za spóźnienia z pisaniem dzieła właściwego. Sandkings rzeczywiście są zdecydowanie lepszym opowiadaniem i tylko ze względu na nie powstrzymuję się od werdyktu, że Martin nie umie pisać zarazem dobrze i krótko ;-)
    • gosiownik Re: Co czytamy w lutym? 24.02.14, 11:41
      elzbietaostrowska napisał(a):

> Witajcie Kochani jestem tutaj nowa, a więc wszystkich serdecznie pozdrawiam. Lu
      > ty już miną , ale na styczeń i na kolejne miesiące polecam

To ciekawe, ze na Slasku styczen przychodzi po lutym, czy ktos ze Slaska moze potwierdzic? :)

A ja czytam "Bezcennego" Miloszewskiego (przeczytalam 100 stron i na razie szalu nie ma) i "Hitch-22" Hitchensa.
      • aria.na Re: Co czytamy w lutym? 24.02.14, 16:19
        gosiownik napisała:

> elzbietaostrowska napisał(a):
        >
        > > Witajcie Kochani jestem tutaj nowa, a więc wszystkich serdecznie pozdrawi
        > am. Lu
        > > ty już miną , ale na styczeń i na kolejne miesiące polecam
        >
        > To ciekawe, ze na Slasku styczen przychodzi po lutym, czy ktos ze Slaska moze p
        > otwierdzic? :)

Niestety nie:) Na Śląsku, podobnie jak w innych regionach kraju, styczeń przychodzi po grudniu. C'est la vie;))

Ja po Murakamim i jego "Bezbarwnym Tsukuru..." wpadłam w zupełnie inne rejony. Kończę "Gabrielę GABI Kownacką" Romana Dziewońskiego, w kolejce czeka "Pod Mocnym Aniołem" Pilcha.
    • xystos Re: Co czytamy w lutym? 24.02.14, 15:39

gazetawarszawska.com/2014/02/20/t-graczowa-swieta-rus-przeciwko-chazarii-cz-8/

przeczytajcie-polecam,jezeli zdazycie przed cenzorem

ZEN
    • chiara76 "Wołanie kukułki". R.Galbraith. 24.02.14, 19:29
      dopiero zaczęłam.
      • ame_belge34 dwie sroku za ogon :) 25.02.14, 08:44
        jak zwykle na jednej pozycji poprzestać nie mogę,, wiec czytam dwie na raz :)
        S. Koper Wpływowe kobiety Drugiej Rzeczpospolitej i Tyrmanda Życie towarzyskie i uczuciowe.
        • shiva772 Re: dwie sroku za ogon :) 26.02.14, 19:29
          Przeczytałam Białą wilczycę (T.Revay) oraz Modliszkę (Matuszkiewicz), teraz czytam Trafny wybór (J.K. Rowling).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka