Dodaj do ulubionych

stara książka

27.02.14, 12:25
jeśli temat nie nadaję się na forum, bardzo proszę o niewyrzucanie go bez uprzedniego zawiadomienia albo informacji, gdzie wątek został przeniesiony :)

mam kilkadziesiąt starych książek, najstarsze pochodzą z XVIII w. to moje hobby, odkurzam je, dbam sobie o nie, przekładam z staropolskiego i je kocham. ale nie umiem ich porządnie odrenowować. nie odnalazłam jeszcze ścieżki, w jaki sposób można stać się konserwatorem starych książek. wiem, że jest pewna specjalizacja na ASP, ale to też nie do końca to (poza tym kończenie ASP dla ww. wymienionego powodu? nie bardzo wchodzi w grę). może nauczyć się tej sztuki od kogoś? no ale właśnie tu jest problem - od kogo :) proszę, pomóżcie, jeśli znacie się na rzeczy albo macie jakieś ciekawe linki, informacje.

serdeczności, skryta
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: stara książka 27.02.14, 17:13
      stawiałabym na jakiś kurs introligatorski
    • geisterseher25 Re: stara książka 10.03.14, 13:15
      warto skontaktować się z kims z biblioteki. Np. biblioteka jagiellońska często organizuje różne kursy: myślę, że gdyby tam znaleźć kogoś i podpytać, mogliby udzielić jakiejś pomocy.
      Na pewno jednak obstawiałabym instytucje, które zajmują się konkretnie starymi drukami, bo to jest dużo bardziej zaawansowana gałąź biblioznawstwa.

z xviii wieku, nic z nimi nie robiłaś i jeszcze się trzymają? łał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka