Gość: Tyda IP: *.9.175.46.ng.pl 01.03.14, 11:20 Dziedzictwo Philippy Gregory Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Co czytamy w marcu? 01.03.14, 15:43 "Ciemno, prawie noc". W połowie mniej więcej jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyda Re: Co czytamy w marcu? IP: *.9.175.46.ng.pl 01.03.14, 16:51 I jak wrazenia? Ja właśnie skończyłam Ciemno, prawie noc i jestem zawiedziona. Chmurdalia podobała mi się o wiele bardziej, a ta książka mnie niestety zmęczyla... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Co czytamy w marcu? 01.03.14, 17:20 Mam podobnie. I - o zgrozo - zaczynam rozumieć, co miała na myśli Kalicińska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyda Re: Co czytamy w marcu? IP: *.9.175.46.ng.pl 01.03.14, 18:55 A co miała na myśli Kalicińska? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
geisterseher25 Re: Co czytamy w marcu? 03.03.14, 12:21 w książkę wpada się jak w bagno, ciężki klimat, ciężkie sprawy, ogólnie depresyjny nastrój. ale warto przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 Re: Co czytamy w marcu? 23.03.14, 11:22 E tam bagno - gotycyzm:) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Co czytamy w marcu? 02.03.14, 00:40 Dziś rano skończyłam "Imperium Wilków" Grange'a. Rzadko sięgam po ten tyk literatury, ale ta książka bardzo mnie wciągnęła, świetnie napisana (i przetłumaczona na angielski). A po południu zaczęłam Gail Godwin "The Odd Woman". Czytałam już dwie książki tej autorki, o córce pastora, bardzo dobre, więc teraz też nastawiam się na coś ciekawego. Odpowiedz Link Zgłoś
ame_belge34 Re: Co czytamy w marcu? 03.03.14, 08:45 "Prywatne zycie elit artystycznych Drugiej RP" już za mną, ksiązka mnie wprost wchłonęła :) Teraz na tapecie kolejna pozycja Pana Kopra "Gwiazdy Drugiej RP" i w planie "Kroniki tygodniowe" Słonimskiego. J Joannę Bator kupiła, czekają na swoja kolej na parapecie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Co czytamy w marcu? 22.03.14, 19:55 Teraz skończyłam "Gulasz z turula" Vargi i zaczęłam jego następną książkę - "Nagrobek z lastryko" która czekała na półce od kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w marcu? 03.03.14, 08:16 Skończyłem zaczęte jeszcze w lutym "Wichrowe Wzgórza". Teraz czytam Krzysztofa Mroziewicza, a konkretnie jego książkę "Korespondent, czyli jak opisać pełzający koniec świata". Odpowiedz Link Zgłoś
zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w marcu? 07.03.14, 13:58 Po Mroziewiczu przeczytałem lekkie czytadełko dla mężczyzn, czyli "Flashmana" George'a MacDonalda Frasera. Teraz czytam "Słodką przynętę" McEwana... Odpowiedz Link Zgłoś
gabadoroszkiewicz Re: Co czytamy w marcu? 05.03.14, 01:52 Olga Tokarczuk - Moment niedźwiedzia Odpowiedz Link Zgłoś
porzeczk_a Re: Co czytamy w marcu? 05.03.14, 09:26 "Beksińscy - portret podwójny" M. Grzebałkowska "Wołanie kukułki" Rowling jako Robert Galbraith oraz "Tarantula" Thierry Jonquet. Odpowiedz Link Zgłoś
aria.na Re: Co czytamy w marcu? 05.03.14, 10:42 Kończę "Pod Mocnym Aniołem" Pilcha, następna w kolejce "Służące" Kathryn Stockett. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyda Re: Co czytamy w marcu? IP: *.9.175.46.ng.pl 05.03.14, 16:18 Zazdroszczę, ze Służące przed Tobą;) uwielbiam tę książkę Odpowiedz Link Zgłoś
ame_belge34 Re: Co czytamy w marcu? 07.03.14, 12:59 "Gwiazdy Drugiej RP" świetne, mnóstwo smaczków o swiecie filmu, teatru i kabaretu przedwojennej Warszawy i Lwowa. --- Kobieta jest w połowie małą prawdą, w połowie małym kłamstwem, a w całości wielką niewiadomą! Odpowiedz Link Zgłoś
aria.na Re: Co czytamy w marcu? 11.03.14, 16:00 "Służące" nadal czekają, a czytam teraz "Dziewczynę na Times Square" Paulliny Simons, bo tą książkę muszę szybko oddać. I o ile trylogia o Tatianie i Aleksandrze zupełnie mnie nie wciągnęła (skończyłam przygodę z tą trylogią w połowie Jeźdźca Miedzianego):), to "Dziewczynę..." czyta się zupełnie dobrze. Mam jeszcze na uwadze "Ciemno, prawie noc" Joanny Bator, ale to już chyba wypadnie w kwietniu... Odpowiedz Link Zgłoś
sisterofmercy007 Re: Paul Russell - "Zmyślone życie Sergieja 08.03.14, 09:57 Nabokova ". Historia, której nigdy nie opowiedział Vladimir Nabokov. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Józef Hen 13.03.14, 10:57 Przeczytałam "Pomnik" Biggle'a, "Nowolipie" J. Hena teraz czytam "Najpiękniejsze lata" też Hena. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Teraz: Ziemia i chmury 20.03.14, 01:23 Teraz czytam: Ziemia i chmury rozmowa z Szewachem Weissem na zmianę z Zamień chemię na jedzenie - Julity Bator. Obie świetne, choć z innej bajki. ------------------------------------------------------------ Inteligentny wszystko zauważa, głupi wszystko komentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w marcu? 13.03.14, 11:02 Przeczytana "Słodka przynęta" Iana McEwana - wielka rekomendacja! Teraz wziąłem się za polecane na tym forum wspomnienia Karola Modzelewskiego "Zajeździmy kobyłę historii"... Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Co czytamy w marcu? 13.03.14, 15:00 Teraz wziąłem > się za polecane na tym forum wspomnienia Karola Modzelewskiego "Zajeździmy kob > yłę historii"... Czekam z niecierpliwością na Twoją opinię :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w marcu? 18.03.14, 10:33 Skończyłem. Prawdziwy wykład z historii najnowszej pozbawiony nienawiści i rozliczania na siłę - tym bardziej wartościowy, że będący świadectwem osoby znajdującej się w samym centrum zmian. Gorzka trochę refleksja - z autora historyka właśnie historia najbardziej zadrwiła... Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Co czytamy w marcu? 20.03.14, 18:26 Gorzka trochę refleksja - z autora historyka wł > aśnie historia najbardziej zadrwiła... A co masz na myśli dokładnie? To, że osiągnął nie to, co próbował? Odpowiedz Link Zgłoś
zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w marcu? 20.03.14, 19:07 > A co masz na myśli dokładnie? To, że osiągnął nie to, co próbował? Właśnie. Osiągnął wiele, jego rola jest nie do przecenienia. Ale Polska wygląda dziś pewnie inaczej, niż sobie wyobrażał. Koszty społeczne przemian były zbyt wysokie. Wiesz, ja kiedyś byłem wielkim orędownikiem planu Balcerowicza, cenię go do dziś jako człowieka. Ale im jestem starszy, tym bardziej krytycznie oceniam pierwsze lata transformacji. U Modzelewskiego znalazłem echa swych własnych przemyśleń... Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Co czytamy w marcu? 20.03.14, 20:06 Wiesz, ja kiedyś byłem wielkim orędownikiem planu Balcerowicza, cenię > go do dziś jako człowieka. Ale im jestem starszy, tym bardziej krytycznie oceni > am pierwsze lata transformacji. U Modzelewskiego znalazłem echa swych własnych > przemyśleń... W swoich przemyśleniach przebyłam identyczną drogę :-) Dziś też nie należę do ludzi głoszących, że "Balcerowicz musi odejść", bo jest on niewątpliwie znawcą ekonomii, jakich mało, i jednak polska gospodarka naprawdę się w ciągu tych 25 lat imponująco rozwinęła, ale z drugiej strony społeczne koszty tego eksperymentu płacimy do dziś (może nie Ty i nie ja, ale wielu ludzi do dziś płaci słono). A rozgoryczenie i radykalizacja nastrojów tej szczególnie obarczonej konsekwencjami reformy grupy mogą nam się szczególnie odbić czkawką, jeśli nasz drogi bratni sąsiad rzeczywiście planuje więcej niż deklaruje. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Śnieżka musi umrzeć 18.03.14, 10:54 Wciąga jak nie wiem, nie mogę się odkleić od lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
katarinakot Re: Co czytamy w marcu? 19.03.14, 20:28 Wczoraj skończyłam czytać "Wymarzony dom" Magdaleny Kordel. Na początku byłam do niej sceptycznie nastawiona, nigdy jakoś taka literatura mnie nie pociągała. W końcu jednak się przemogłam i muszę stwierdzić, że ta powieść nie jest taka zła. Czyta się ją lekko i przyjemnie, nastawia optymistycznie, poprawia nastrój. Jak dla mnie książka idealna na wieczór, zwłaszcza gdy za oknem tylko chmury i ciągle pada deszcz :) Odpowiedz Link Zgłoś
lled Re: Co czytamy w marcu? 22.03.14, 23:54 Breaking with Moscow - Arkady Shevchenko Odpowiedz Link Zgłoś
zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w marcu? 24.03.14, 07:43 Przeczytałem Zimową opowieść Helprina. Z jednej strony wiem już, że ekranizacji raczej nie obejrzę, bo tego nie da się sfilmować, a z drugiej... Kiedyś ta poetyka by mnie zachwyciła, autor pisze pięknie i klimatycznie - taka baśniowość w kostiumie urban fantasy. Ale jednak czegoś mi zabrakło, jakiejś wiodącej myśli, wewnętrznego uporządkowania. A teraz czytam - zachęcony na tym forum - Błękitny zamek Montgomery ;-) Traktuję tę lekturę jako element szerszego planu. To taka z góry skazana na klęskę i trwająca już od wielu lat próba zrozumienia kobiecej natury...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Co czytamy w marcu? 28.03.14, 23:49 To taka z góry skazana na klęskę i t > rwająca już od wielu lat próba zrozumienia kobiecej natury...;-) I co, dowiedziałeś się o niej czegoś nowego? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w marcu? 29.03.14, 10:24 > I co, dowiedziałeś się o niej czegoś nowego? ;-) Trochę lepiej rozumiem Wasz bunt przeciwko normom kulturowym ;-) Ale muszę coś zaznaczyć - w moim podejściu do zagadki kobiecości kryje się radość badacza obcych kultur. Jesteście Sfinksami i Enigmami - to właśnie sprawia, że obcowanie z Wami jest tak fascynujące, bo przyciąga mnie Tajemnica, której odkrycie jest nagrodą. Ale zawsze pozostaje kolejna zagadka i kolejny sekretny ogród - w tym sensie próba zrozumienia kobiecej natury skazana jest na klęskę. I bardzo dobrze, że się tak dzieje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Co czytamy w marcu? 28.03.14, 18:44 Zaczęłam czytać Story of a Secret State Karskiego i zapowiada się niesamowicie. Elegancki, barwny styl, wielka szczegółowość, sugestywne emocje - mocna lektura. Odpowiedz Link Zgłoś
amel.ina Re: Co czytamy w marcu? 31.03.14, 20:21 Ja odkryłam ostatnio świetną pisarkę Katarzynę Michalak. Jej książki są takie pozytywne i idealne na wiosenne popołudnie z książką na tarasie :) Odpowiedz Link Zgłoś
zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w marcu? 31.03.14, 21:34 Polecam tej autorki Grę o Ferrin. Udane wykorzystanie motywów tolkienowskich, lecz Michalak lepiej niż Tolkien pisze o miłości...:-)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Co czytamy w marcu? 31.03.14, 22:11 zwany_kiedys_drussem napisał: > Polecam tej autorki Grę o Ferrin. Udane wykorzystanie motywów tolkienowskich, l > ecz Michalak lepiej niż Tolkien pisze o miłości...:-)))))))))) > Dałeś radę? Odpowiedz Link Zgłoś
zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w marcu? 01.04.14, 08:34 > Dałeś radę? Nie ;-) Czytałem fragmenty... Ale kiedyś, gdy ogarnie mnie masochistyczna faza, kiedy pogrążę się w bezdennej depresji - wtedy przeczytam Grę o Ferrin i stanę się innym człowiekiem ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w marcu? 01.04.14, 11:09 Lubię składać życzenia imieninowe, czy świąteczne dzień przed - jest wtedy szansa, że będzie się pierwszym ;-) Poza tym wyliczyłem, że ten post będzie dziś właśnie przeczytany :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zooba Re: Co czytamy w marcu? 01.04.14, 11:16 Myślałam, że samą książkę też zmyśliłeś, a tu proszę faktycznie istnieje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w marcu? 01.04.14, 12:15 Och, ta książka naprawdę istnieje ;-) Zastanawiam się nawet nad ufundowaniem specjalnej nagrody (może np. mój ostatni zbiór opowiadań z dedykacją) dla osoby, która ją naprawdę przeczyta. Ale byłoby to z mojej strony straszne (kto wie, czy nie podwójnie straszne) okrucieństwo :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
zooba Re: Co czytamy w marcu? 01.04.14, 12:22 Poczytałam sobie o niej, rzeczywiście byłoby to wyzwanie, chociaż książka wydaje się 'czytalna', natomiast zostawia ślady na psychice czytelników. Odpowiedz Link Zgłoś