Dodaj do ulubionych

Zycie prywatne SS-mana

27.06.14, 19:47
Recenzja książki Piotra Neumanna

"Czarny Marsz: Zycie Prywatne SS-owca"

Tlumaczenie maszynowez moimi poprawkami

"Czarny Marsz," pamietnik napisany przez oficera SS Piotra Neumanna, jest ksiazka warta czytania. Opisuje on hitlerowski proces wychowania mlodziezy, przez ktory autor przeszedl, i jego karjere wojskowa na froncie wschodim, podczas II wojny światowej. Pierwszym opisywanym wydarzeniem (11 marca 1938) jest ceremonia zaprzysiężenia sześciuset członków Hitler Jugend. 17-letni Neumann, jak wszyscy inni, przysiegal wiernie sluzyc sprawie sformulowanej przez wodza kraju Adolfa Hitlera
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Zycie prywatne SS-mana 27.06.14, 23:39
      Peter byl osobą bardzo nietypową. Równie nietypowym był jego ojciec, niemiecki komunista, przed rokiem 1933. Ile dzieci byłych komunistów stało się oficerami SS?
      ---------------
      mnóstwo
      NSDAP było partią narodowo SOCJALISTYCZNĄ
      i po wygraniu wyborów w 33 - do ruchu nazistowskiego przyłączyło się kilka MILIONÓW byłych członków partii komunistycznej...

swoją drogą - czy to na pewno właściwe forum na info o tej - dość specyficznej pozycji?
      jeep
    • olka0306 Re: Zycie prywatne SS-mana 01.07.14, 10:25
      Zawsze chciałam przeczytać biografię Hitlera w której byłoby opisane jego dzieciństwo, relacje z rodzeństwem. Przeczytałam kiedyś, że jego bracia nie zdecydowali się nigdy na dzieci.
      • jeepwdyzlu Re: Zycie prywatne SS-mana 01.07.14, 10:44
        Zawsze chciałam przeczytać biografię Hitlera w której byłoby opisane jego dzieciństwo
        --------
        I dlaczego nie zrealizowałaś planów?

j.
        • olka0306 Re: Zycie prywatne SS-mana 01.07.14, 12:07
          Bo nie znalazłam takowej, ciekawa jestem jego relacji z rodzeństwem, jakim był uczniem, a może był zakochany w jakiejś Żydówce?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka