Dodaj do ulubionych

Samson - potrzebna jest rewolucja

28.06.14, 17:17
Link do wywiadu z pisarką:
weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,16228637,Hanna_Samson___Jestem_za_rewolucja__ale_bezkrwawa_.html#TRwknd
Moje pierwsze wrażenie: pesymistka. Chyba nie sięgnę po książkę...
Obruszałem się - jeszcze niedawno - na kreowanie pojęcia literatury kobiecej.
Niemniej - zmieniam zdanie. Nie znajdziecie faceta, który zechce to przeczytać...
A może się mylę?
jeep
Obserwuj wątek
    • eeela Re: Samson - potrzebna jest rewolucja 29.06.14, 14:19
      > Moje pierwsze wrażenie: pesymistka. Chyba nie sięgnę po książkę...

Po książkę na pewno nie sięgnę, bo niespecjalnie interesują mnie opisy zmagań kobiet w korporacjach. Ale wywiad jest bardzo ciekawy, a autorka wydaje mi się realistką, nie pesymistką. Ma skłonności do uogólnień ("wszyscy", "zawsze"), ale wygłasza bardzo trafne w moim mniemaniu obserwacje. Zwłaszcza te o rynku i mediach.
      • jeepwdyzlu Re: Samson - potrzebna jest rewolucja 29.06.14, 15:45
        Ale wywiad jest bardzo ciekawy, a autorka wydaje mi się realistką, nie pesymistką. Ma skłonności do uogólnień ("wszyscy", "zawsze"), ale wygłasza bardzo trafne w moim mniemaniu obserwacje. Zwłaszcza te o rynku i mediach.
        --------
        :-)
        też mi się tak wydaje dlatego wkleiłem link
        co do pesymistów..
        wiesz, że to niedoinformowani optymiści...

a propos - credo polityków:
        nie ma ludzi uczciwych
        są tylko nienagrani

pozdrawiam
        jeep
        • jeepwdyzlu Re: Samson - potrzebna jest rewolucja 29.06.14, 15:47
          co do pesymistów..
          wiesz, że to niedoinformowani optymiści...
          --------
          oczywiście odwrotnie miało być...
          optymiści są niedoinformowani...

tak czy siak
          wywiad wart rzucenia okiem
          j.
          • eeela Re: Samson - potrzebna jest rewolucja 29.06.14, 18:37

> co do pesymistów..
            > wiesz, że to niedoinformowani optymiści...

To ja może odpowiem tak:

https://myquoty.com/pics/Realists-the-only-ones-who-really-knows-what-s-goinig-on-_--id4124-1.jpg

;-)

A co do tego:

> nie ma ludzi uczciwych
            > są tylko nienagrani

... to uważam, że jest to zbyt poważna sprawa, żebym mogła sobie pozwolić na dołączenie do żartów. Prawdopodobnie jako jedna z bardzo niewielu wysłuchałam całości rozmów, które są dostępne na youtube, i uważam, że bardzo ważne jest rozpowszechnianie wiedzy o tym, iż sposób raportowania "Wprost" rzeczywiście nadaje się pod sąd za zdradę stanu.
            • solaris_1971 Re: Samson - potrzebna jest rewolucja 29.06.14, 21:00
              Tasm nie wysluchalam ale w calosci przeczytalam. Tez uwazam, ze " Wprost" manipuluje rzeczywstoscia i czytelnikami i to jest karalne.

Co do pani Samson - to, ze zaden facet po to nie siegnie to dla mnie zaden argument.
              Ja pewnie tez nie bo sytuacja w korporacjach mnie nie interesuje i nie dotyczy.
              Natomiast pania Samson cenie jako osobe. Nie wyparla sie bylego meza,Andrzeja Samsona, nie zmienila nazwiska mimo ze ja za to wyrzucono z redakcji jednego z miesiecznikow dla kobiet, pomagala mu do konca zycia. To pewnie takie dzis staroswieckie wartosci.
            • ghrtth Re: Samson - potrzebna jest rewolucja 29.06.14, 21:28
              Również próbowałam wysłuchać, ale szumy i przypadkowe hałasy sprawiały, że rozumiałam co piate słowo. Masz może dostęp do jakiegoś trochę oczyszczonego źródła? Czy po prostu masz świetny słuch ;)?
              • eeela Re: Samson - potrzebna jest rewolucja 29.06.14, 21:51
                Belkę i Sienkiewicza wysłuchałam tutaj. Jakość jest rzeczywiście kiepska, ale podłączyłam dobrej jakości głośniki na full ;-) Sikorski i Rostowski są w niezłej jakości w czterech częściach:
                youtu.be/PW9iiUCgVJ4
                youtu.be/3L7XbAJW12Y
                youtu.be/bd1x8UI4YB4
                youtu.be/aA4OdiQuTLk
                Nowakiem sobie nie zawracałam głowy, bo opublikowane fragmenty były wystarczające, żeby przyjąć, że facet wlazł w g... niezależnie od okoliczności. Tyle że na mnie te jego próby załatwiania prywat pod stołem nie tylko nie były zaskakujące, ale wręcz ucieszyło mnie, że w całej tej szeroko zakrojonej akcji nie dano rady znaleźć nic poważniejszego na wejście. Nigdy nie byłam wyborcą Platformy i tradycyjnie polskim zwyczajem spodziewałam się po nich o wiele gorszych rzeczy. I aż dziwi mnie wybuch powszechnego oburzenia w społeczeństwie, które znam głównie od tej strony, że wszyscy wszystkich oskarżają o branie w łapę grubych milionów ;-)
            • jeepwdyzlu Re: Samson - potrzebna jest rewolucja 30.06.14, 11:16
              to uważam, że jest to zbyt poważna sprawa, żebym mogła sobie pozwolić na dołączenie do żartów.
              ---------------
              moim zdaniem można żartować na każdy temat
              ale jak poczułaś się urażona to przepraszam...

Prawdopodobnie jako jedna z bardzo niewielu wysłuchałam całości rozmów,
              ------------------
              Znaczna część rozmowy Sienkiewicza z Belką - dotycząca Bliskiego Wschodu, Turcji, pełzającej rewolucji - niezwykle ciekawa..
              Ale fragmenty dotyczące dymisji Rostowskiego, ustawy o NBP - katastrofa wołająca o dymisję...
              • eeela Re: Samson - potrzebna jest rewolucja 30.06.14, 12:20
                Nie poczułam się urażona (i nie rozumiem, dlaczego miałabym). Po prostu uważam, że powinnam zachować się odpowiedzialnie i podzielić się swoimi obserwacjami. Żartować można ze wszystkiego, ale dla ogólnego pożytku lepiej jednak od czasu do czasu porozmawiać poważnie.

Co do rozmowy o dymisji Rostowskiego - kompletnie się nie zgadzam. Dymisja Rostowskiego została zaproponowana, ponieważ nie było szansy na to, by przeprowadził on regulacje i rozwiązania, o których rozmawiano (regulacje niedozwolone w strefie euro, ale używane w wielu krajach, np. w UK, i użyte przez sam PiS w 2008). Owszem, panowie rozmówcy wspominają, że muszą ich wprowadzanie dopasować do terminu wyborów, ale główny nacisk w rozmowie położony jest na zabezpieczanie sytuacji finansowej państwa oraz na to, aby obywatele mogli wreszcie odczuć wzrost gospodarczy kraju. Żeby przeciętny Kowalski mógł to odczuć - tak się tam o tym dosłownie mówi.
                • jeepwdyzlu Re: Samson - potrzebna jest rewolucja 30.06.14, 12:30
                  Jeśli rozmawiałby Premier z Marszałkiem Sejmu, Prezydentem, kolegami posłami
                  wszystko było by ok
                  ale jak rozmawia minister SPRAW WEWNĘTRZNYCH z Prezesem NBP
                  i mowa jest o również o RYZYKU przejęcia władzy przez opozycję

to są to rozmowy niemoralne
                  i łamiące konstytucję

Zwracam uwagę, że rachunek zapłaciliśmy my - dokładnie NBP - czyli byłą to rozmowa służbowa.
                  Pozycja Belki legła w gruzach (Hausner nie zaszczycił go rozmową - chyba się nie dziwimy, prawda?) a Sienkiewicz i tak odejdzie. Premier odwleka ten moment, żeby dymisja byłą na jego a nie Wprost warunkach - co mogę zrozumieć. Ale odejście Sienkiewicza z polityki jest przesądzone.
                  Mam nadzieję, że nie polegnie Radek Sikorski - bo pomijając język - powiedział prawdę - a jest moim skromnym zdaniem naszym najlepszym ministrem pod lat... I materiałem na jeszcze wyższe funkcje..

jeep
                  • eeela Re: Samson - potrzebna jest rewolucja 30.06.14, 13:45
                    > Mam nadzieję, że nie polegnie Radek Sikorski - bo pomijając język - powiedział
                    > prawdę - a jest moim skromnym zdaniem naszym najlepszym ministrem pod lat... I
                    > materiałem na jeszcze wyższe funkcje..

Z tym się zgadzam w pełni. Natomiast w sprawie Sienkiewicza i Belki sama ich rozmowa zawiera polemikę z tym, co mówisz. I w ostatniej "Polityce" jest ciekawy artykuł na ten temat. Ta polemika zasadza się na tym, że współpraca prezesa NBP z rządem jest niezbędna, ponieważ w przeciwnym wypadku nie sposób zsynchronizować zaciskania śruby i rozwojowych inwestycji. Belka to obrazowo opisywał lata temu i jest to cytowane w "Polityce": jak jeden wioślarz wiosłuje za szybko, a drugi za wolno, łódka będzie się kręcić w miejscu. Czy tego chcemy? I właśnie o tym Belka z Sienkiewiczem rozmawiał.

Zupełnie mnie też ani nie dziwi, ani nie gorszy rozmowa o ryzyku przejęcia władzy przez opozycję. Od polityków wymaga się w tej kwestii po prostu niemożliwego: z jednej strony zapisują się oni do partii, bo uważają, że ta właśnie partia ma dobrą receptę na państwo, a potem oczekuje się od nich 'bezpartyjności'. No ale jak, u licha ciężkiego, domagać się od nich, żeby nie utożsamiali interesów partii z interesami kraju? Mają pod PiS rządzić, wedle ich interesów czy ideologii, bo tak się ludowi wydaje sprawiedliwie, a sprzecznie z własnymi poglądami, które przecież są (lub przynajmniej powinny być) podstawą ich partyjnej przynależności?
                    • jeepwdyzlu Re: Samson - potrzebna jest rewolucja 30.06.14, 13:50
                      Sienkiewicz może prowadzić dywagacje o PIS jakie chce
                      ale prezes NBP jest konstytucyjnie poza sporami politycznymi
                      Dlatego z tym fragmentem Twojej oceny sytuacji się nie zgadzam...
                      Mam też wrażenie, że przejęłaś optykę Belki w ocenie kierunku działań banku.
                      Owszem - bank musi współpracować z rządem. Ale po pierwsze - nie z ministrem spraw wewnętrznych a po drugie - nie nad NIE oddaniem władzy opozycyjnej partii.
                      Żeby było jasne - PIS mnie mierzi w największym stopniu. Ale rozmowy jak ich nie dopuścić do władzy - sa uprawnione wyłącznie wewnątrz obozu władzy.

j.
                      • eeela Re: Samson - potrzebna jest rewolucja 30.06.14, 14:58

> Mam też wrażenie, że przejęłaś optykę Belki w ocenie kierunku działań banku.

Owszem, ale nie uczyniłam tego bez przygotowania. Mam siostrę ekonomistkę, więc też ułatwiony dostęp do przystępnych analiz, z którymi się zapoznałam, zanim zdecydowałam się zgodzić z Belką :-)

Ale rozmowy jak ich ni
                        > e dopuścić do władzy - sa uprawnione wyłącznie wewnątrz obozu władzy.

Masz rację, ale jesteś w tym nierealistycznie optymistyczny ;-) Polityka nigdy nie będzie robiona wyłącznie na salonach i ja tego od polityków nie oczekuję. Dopóki widzę, że wkładają wysiłek w to, by rzeczywiście przysłużać się państwu, a nie je dzielić czy okradać, nie czuję potrzeby się czepiać. W wyciekniętych rozmowach można się przyczepić do szeregu rzeczy, ale w moich oczach są to sprawy niewspółmierne w swojej wadze do faktu, że widzę w nich również zaangażowanie w dobro państwa oraz kompetencję i realizm.

Ale moja perspektywa jest też skażona tym, że nigdy nie głosowałam na PO, więc nie czuję się oszukanym wyborcą, a raczej miło zaskoczonym sceptykiem :-)
                        • jeepwdyzlu Re: Samson - potrzebna jest rewolucja 30.06.14, 18:12
                          Ale moja perspektywa jest też skażona tym, że nigdy nie głosowałam na PO, więc nie czuję się oszukanym wyborcą, a raczej miło zaskoczonym sceptykiem :-)
                          -------
                          ja na nich głosuję od zawsze - jeszcze jak byli w KLD
                          Dlatego czuję się nie tyle oszukany
                          ile rozczarowany...

jeep
                          • eeela Re: Samson - potrzebna jest rewolucja 30.06.14, 20:38
                            Ja już od długiego czasu wolę mierzyć swoje oczekiwania podle realiów, więc i rozczarowania dzięki temu rzadziej przychodzą. Nie mówię też, że nie należy starać się tych realiów ulepszać, ale trzeba to robić z rozwagą. Nie uważam, żeby obalanie w miarę kompetentnego rządu za ośmiorniczki było właściwym w tę stronę posunięciem - nie tylko dlatego, że na scenie politycznej niestety nie ma wielu lepszych, ale też dlatego, że struktury państwowe nie powinny ulegać nielegalnym szantażom i spiskom. I nieważne, czy stoi za nim rosyjski wywiad, przemysł węglowy czy opozycja - żadna z tych sił nie powinna móc siać takiej destabilizacji.

Żeby na tych nagraniach były jeszcze jakieś naprawdę ciężkie sprawy, na pewno patrzyłabym na to wszystko inaczej. Ale nie widzę kupczenia stanowiskami, wyrządzania sobie wielomilionowych przysług czy faworyzowania korporacji. Widzę, to jest słyszę ludzi, którzy kombinują, jak mogą, żeby kraj się rozwijał a ludzie mieli jak najmniej powodów do narzekania, a to już moim zdaniem sporo znaczy w naszym upadłym świecie ;-)

Oczywiście nie zakładam, że cała PO jest taka godna i wspaniała, ale te parę osób zrobiło na mnie wrażenie. No i okropnie mnie zezłościł "Wprost", grzmiący w obronie słowa wielką solidarycą na okładce, ale jak zamieściłam na ich stronie komentarz odsyłający czytelników do źródeł (to jest wyżej cytowanych plików na Youtube), wraz z kulturalną i grzeczną zachętą, by sami skonsultowali się ze źródłami, komentarz został odrzucony przez moderację...
                            • jeepwdyzlu Re: Samson - potrzebna jest rewolucja 30.06.14, 20:42
                              Zgadzam się w całości - rząd się właśnie obronił i temat zamknięty..
                              Nie? To niech opozycja go obali - demokratyczna droga wolna...
                              Co do dymisji - Sienkiewicz moim zdaniem odejdzie szybciej niż myśli (on czy premier)

Ale nie widzę kupczenia stanowiskami, wyrządzania sobie wielomilionowych przysług czy faworyzowania korporacji.
                              -----------
                              nie widzisz (czy raczej nie słyszysz)
                              ale nie masz - mam nadzieję złudzeń - że takie targi się odbywają.
                              Zapewne wszędzie. I od zawsze...

No i zaraziłaś mnie swoim realizmem :-)
                              jeep
                              • eeela Re: Samson - potrzebna jest rewolucja 01.07.14, 01:06

> ale nie masz - mam nadzieję złudzeń - że takie targi się odbywają.
                                > Zapewne wszędzie. I od zawsze...

Tak zakładam, że jest. Ale nagrania dają nadzieję, że nie jest to proceder rozdmuchany do chorobliwych rozmiarów, jak w Meksyku czy na Ukrainie (o UK nie wspomnę, bo to jest obecnie innego rodzaju patologia). Jakby mieli coś lepszego, daliby to na wejście - tak mi się wydaje.
    • Gość: brnXB Re: Samson - potrzebna jest rewolucja IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.14, 18:10
      Ledwo przebrnąłem przez ten wywiad do końca, tyle truizmów. Do tego maniera wypowiadania się w liczbie mnogiej... Nie wiem może jest coś odkrywczego dla czytelników gazeta.pl w tekstach:

"media często zaburzają proporcje, wyciszają istotne tematy, a rozdmuchują błahostki. A przecież nasz obraz świata jest w dużym stopniu zależny od tego, co widzimy w telewizji czy na Facebooku. Gdzieś znika nasz krytycyzm, próba zobaczenia rzeczy własnymi oczami."

Chociaż zgadzam się z autorką, że potrzebna jest "rewolucja" to nie spodziewam się by miała nastąpić po to, żeby okiełznać rynek i by wszystkim żyło się lepiej. Nie po to ludzie porzucili egalitarny system kolektywnego braku dóbr jakim był komunizm, żeby teraz rezygnować z tego co tak lubią, czyli z rywalizacji i kolejnych marketów na co drugiej ulicy...
      • jeepwdyzlu Re: Samson - potrzebna jest rewolucja 30.06.14, 18:15
        ta rewolucja nadchodzi
        czy nawet - nadeszła...

internet zmienia wszystko
        dziś nie tygodniki opinii tylko memy z kwejka kształtują opinię milionów
        nie wywiad w telewizorze
        ile film na YouTubie

Czy to dobrze?
        Nie jestem pewien.
        Mam głębokie przeświadczenie, że nie ma darmowych obiadów
        więc DOBRA i rzetelna informacja - za darmo - praktycznie nie istnieje...

jeep

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka