Dodaj do ulubionych

"Wiek zelaza" - Coetzee

IP: 195.150.114.* 06.09.04, 20:07
W Newsweeku widzialam recenzje tej ksiazki, czy ktos moze czytal, albo widzial
juz w ksiegarniach? Pytalam w empiku, jeszcze nie mieli. Bardzo czekam na te
powiesc, czytalam "Hanbe" Coetzee i bardzo mi sie podobala. Znajomy Anglik
strasznie polecal "Wiek zelaza", stwierdzil nawet, ze to najlepsza powiesc
tego pisarza. Znacie, czytaliscie? Lubicie Coetzee'go?
Obserwuj wątek
    • Gość: damian.d Re: "Wiek zelaza" - Coetzee IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.04, 21:36
      BARDZO LUBIE TEGO PISARZA,ALE WSPOMNIANA POWIEŚĆ WYCHODZI DOPIERO 13WRZEŚNIA!
      • Gość: outsider21 Re: "Wiek zelaza" - Coetzee IP: *.rybnet.pl 06.09.04, 23:37
        Ja tez z utęsknieniem czekam na "wiek żelaza" :)
    • Gość: kalambur Re: "Wiek zelaza" - Coetzee IP: 62.121.129.* 07.09.04, 09:41
      Lubie - to malo powiedziane. Niewielu jest takich pisarzy, ktorych ksiazki nie
      dawalyby spac, ktore burzylyby spokoj i kazaly gleboko zastanowic sie nad soba.
      Tez czekam na "Wiek zelaza", choc wiem, ze nie bedzie to latwa lektura.
      Pozdrawiam
    • pax_tibi Re: "Wiek zelaza" - Coetzee 07.09.04, 17:32
      wg merlina ma być dostępna od 13 września
    • Gość: katja Re: "Wiek zelaza" - Coetzee IP: 195.150.114.* 07.09.04, 22:25
      od trzynastego, dopiero... coz trzeba bedzie jeszcze troche poczekac. Widzialam
      okladke, robi wrazenie! dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam. Ktora ksiazka
      Coetzee podoba wam sie najbardziej? Co polecacie? (ja czytalam tylko Hanbe, byla
      swietna)
      • Gość: dvoicka Re: "Wiek zelaza" - Coetzee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 01:29
        mi bardziej niż "hańba" podobało się "czekając na barbarzyńców"
        i nie była to opinia odosobniona
        równie ciekawy bohater, chyba bardziej wyrafinowana fabuła
        a że 13go mamy rocznice ślubu, to chyba wiem, co kupię mężowi...
        • Gość: dorota Re: "Wiek zelaza" - Coetzee IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 09.09.04, 16:51
          Ja zaczęłam od "Hańby". Trochę mnie rozczarowała, bo po nobliście spodziewałam
          się niewiadomo czego. Ale "Czekając na barbarzyńców" wywarło na mnie duże
          wrażenie. Książka, która zmusza do myslenia i zastanowienia się nad kondycją
          ludzką. z niecierpliwoscią czekam na "Wiek żelaza"
    • Gość: Kasia Re: "Wiek zelaza" - Coetzee IP: 129.109.84.* 09.09.04, 17:06
      Ja przeczytalam "Hanbe" jeszcze zanim Coetzee dostal Nobla i pamietam, ze
      wszystkim wokol mowilam, ze ta ksiazka jest doskonala i zalsuguje na super
      nagrode, moze nawet na Nobla. I tak sie stalo. Potem przeczytalam "W sercu
      kraju" - ksiazka dobra, ale bardzo trudna i raczej wymaga porzadnego
      skupienia. "Czekajac na barbarzyncow" - rownie dobre jak "Hanba". Teraz mam
      jeszcze w planach jedna z ostatnich jego ksiazek "Elizabeth Costello", ale
      dopiero za jakies dwa tygodnie bede mogla powiedziec co o nije sadze.
      Pozdrawiam
      • Gość: katja Re: "Wiek zelaza" - Coetzee IP: 195.150.114.* 09.09.04, 19:17
        Tak rozbudziliscie we mnie ciekawosc, ze dzis kupilam sobie "Czekajac na
        barbarzyncow" :) Tak wiec czekajac na "Wiek zelaza" poczytam sobie co innego.
        Zaczelo sie super. Jak skoncze podziele sie wrazeniami. Pozdrawiam
    • dvoicka Re: "Wiek zelaza" - Coetzee 13.09.04, 18:12
      mial byc dzisiaj, ale nie ma
      w mojej ksiegarni dowiedzialam sie, ze w hurtowni nic o niej nie wiedza
      w empiku tez ani sladu
      i co teraz??
      • jelonek_k Re: "Wiek zelaza" - Coetzee 13.09.04, 18:18
        To może poszukaj jakiejś lepszej ksiegarni, ja znalazłam nie szukając
        • dvoicka Re: "Wiek zelaza" - Coetzee 13.09.04, 18:29
          obawiam się, że w moim mieście nie ma więcej księgarni prowadzących beletrystykę :(
          ale dzięki za uwagę, przynajmniej wiem gdzie wystąpił błąd
          • Gość: katja Re: "Wiek zelaza" - Coetzee IP: *.site.krakow.pl 15.09.04, 18:53
            a z jakiego miasta jestes? w krakowie ksiazka juz jest, w empiku nawet wylozona
            w nowosciach. popytaj, ponaciskaj na ksiegarza, to zamowi. pozdrawiam
            acha - ja juz kupilam i czytam - bardzo polecam.
    • Gość: monsignor martha Re: "Wiek zelaza" - Coetzee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 19:31
      Czy ktoś już to przeczytał. Znam już opinie krytyków, teraz chciałabym poznać
      waszą.
      • Gość: joanka Re: "Wiek zelaza" - Coetzee IP: *.site.krakow.pl 24.09.04, 11:26
        Jestem w trakcie czytania. Niesamowita ksiazka, az nieprawdopodobne jak Coetzee
        zna psychike kobiet. Gdybym nie wiedziala, ze to napisal mezczyzna, nie
        uwierzylabym. Swietnie napisane, przejmujaca lektura, az boli. Opis swiata,
        ktory chyli sie ku upadkowi i bezradnosc jednostki, samotnosc.
      • vilya1 Re: "Wiek zelaza" - Coetzee 27.09.04, 17:36
        Bardzo dobra książka. Interesująca w obu warstwach - psychologicznej i
        politycznej, które Coetzee ze sobą przeplata, wiąże, udowadnia ich
        współzależność, więc nie można o nich mówić rozdzielnie. Jednak, jesli miałabym
        podkreślić wątek dla mnie najciekawszy, byłoby nim na pewno obserwowanie
        przemian narratorki - wycofywanie się ze świata, baczne przyglądanie się mu i
        zaniepokojenie zmianami w nim zachodzącymi, świadomość, że jej odchodzenie
        zbiega się w czasie z końcem jakiejś epoki, której była klasyczną
        przedstawicielką. I jeszcze jedno - zainteresowanie cielesnością.
        Mam świadomość, że niewiele powiedziałam, ale ta książka wciąż mi się wymyka.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka