awidyna 01.02.15, 09:59 Jaume Cabre "Wyznaję". Ciekawe opinie o niej słyszałam więc zobaczymy ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maniaczytania Re: Co czytamy w lutym? 01.02.15, 12:40 plan lutowy to dokończenie "Szpiegów PRL-u", "Pudełka z przepisami" oraz "Akademii pana Kleksa" ;) , a także "Stulecie Winnych" Ałbeny Grabowskiej (tom I), "Pochłaniacz" K. Bondy i "Miasto cudów" E. Mendozy. Uff, ciekawe, czy dam radę ;) i co innego przeczytam zamiast zaplanowanych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ana119 Re: Co czytamy w lutym? 02.02.15, 10:43 musze wrócić do czytania Mendozy Stulatek który wyskoczył przez okno opowiadania Tolstoja dzis odbieram z biblioteki któraś z książek Kolakowskiego. Tytułu nie mam pod ręką Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Co czytamy w lutym? 02.02.15, 14:18 > dzis odbieram z biblioteki któraś z książek Kolakowskiego. Tytułu nie mam pod r > ęką Kołakowski to zbój i wampir energetyczny. Czytam "A jeśli nie ma Boga?" od września po kawałku. Nie jestem w stanie wziąć naraz więcej niż dwudziestu stron, a po tych dwudziestu stronach dumam o światach i postrzeganiu przez następny tydzień. Nie mogę więcej, bo stracę z oczu rzeczywistość taką, jaką ją widzą inni ludzie, i zamkną mnie w psychiatryku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ana119 Re: Co czytamy w lutym? 02.02.15, 18:53 O tak lepiej być bezmyślnym😯 moja to "Moje słuszne poglądy na wszystko" Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Co czytamy w lutym? 02.02.15, 19:48 Fajny tytuł, jak za rok skończę tę, co czytam, też może zajrzę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mokrzyk247 Re: Co czytamy w lutym? 02.02.15, 11:25 Szkuner Kolumb :) - masakryczna opowieść szpiegowska z epoki ZSRR Odpowiedz Link Zgłoś
ame_belge34 Re: Co czytamy w lutym? 02.02.15, 12:25 Zaczełam "Reguły moskwy", zobaczymy, bo nic jeszcze Silvy nie czytałam, pewnie miedzy czasie pójdzie na warsztat kolejna Lackberg, dzis dostałam Kwiaty na poddaszu, pół firmy cały cykl czyta, warto ? no i Dwudziestolecie oczami Miłosza . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akira Re: Co czytamy w lutym? IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.15, 15:27 No ja mam listę zaległości jak stąd do honolulu :) Właściwie nie tyle zaległości bo nowe książki, z gatunków które mnie interesują pochłaniam na bieżąco, co listę książek do których chciałbym po latach a często i dekadzie i dwóch wrócić.Najbardziej do całości Kurta Vonneguta, którego czytałem za czasów uczelnianych, także do Philipa Dicka, którego odłożyłem na półkę na dobrą dekadę. Z okazji drugiej ekranizacji Carrie Kinga chyba znów przeczytam w lutym i książkę, Forteca w Cieniu Glena Cooka się na tej liście też znajduje, Lód Dukaja kusi by do niego wrócić :-) -------------------------------------------------------------------------- przeczytane.org | artykuły & recenzje www.przeczytane.org/marquez-nie-ma?-do-pulkownika/ www.przeczytane.org/graham-masterton-kostnica/ Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Co czytamy w lutym? 10.02.15, 13:44 > dzis dostałam Kwiaty na poddaszu, pół firmy cały cykl czyta, warto ? rzecz gustu, było sporo opinii na plus i sporo na minus na tym forum ogólnie - ponad 20 lat temu film zrobił na mnie wrażenie i książka też, ale już kilka lat później nie dałam rady ponownie strawić :) Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Stulecie Winnych 12.02.15, 21:39 maniaczytania napisała: > plan lutowy to dokończenie "Szpiegów PRL-u", "Pudełka z przepisami" oraz "Akademii pana Kleksa" ;) , a także "Stulecie Winnych" Ałbeny Grabowskiej (tom I), "Pochłaniacz" K. Bondy i "Miasto cudów" E. Mendozy. > Uff, ciekawe, czy dam radę ;) i co innego przeczytam zamiast zaplanowanych ;) Taak, nie musiałam długo czekać na zmianę planów ;) Przeczytałam "Akademię ..." i "Stulecie Winnych" - to jest naprawdę dobra saga rodzinna, tom I zaczyna się w 1914r., kończy 1 września 1939. Historia polskiej rodziny z Brwinowa, z różnymi aspektami życia (i nie jest cukierkowo, oj nie). Tak mi się spodobała, że od wczoraj czytam II tom (nie wytrzymałam i we wtorek pobiegłam do księgarni ;) ). Odpowiedz Link Zgłoś
kat_ka_75 Re: Co czytamy w lutym? 03.02.15, 09:25 A ja podpowiadam: Małgorzata Halber "Najgorszy człowiek na świecie" Odpowiedz Link Zgłoś
kot.86 Re: Co czytamy w lutym? 07.02.15, 11:15 Ja zaczęłam "Dracha", ale jakoś ciężko mi idzie i nie wiem czy czytać dalej, czy odłożyć... Jakie jest Wasze zdanie? Warto przeczytać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Co czytamy w lutym? IP: *.unknown.vectranet.pl 08.02.15, 00:22 Za mną: Wet (Gamble'a) W trakcie: Marsjanin (Andy Weir), Kraina jaskiń (Auel), Wieści z nieznanego świata (Schatzing) oraz Jak umysł rośnie w siłę gdy mózg się starzeje (Elkhonom). W planach: Filozof i wilk (Rowlands) Odpowiedz Link Zgłoś
ninek04 Re: "Pół życia". J. Picoult. nt 08.02.15, 15:06 "Na górze cisza" Gerbrand Bakker.Bardzo oszczędna w treści, właściwie bez zarysowanej akcji,ale ta lakoniczność i niespieszność narracji urzeka i wywołuje czasem uśmiech. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Co czytamy w lutym? 09.02.15, 23:44 Zaczęłam kryminałami Karin Fossum i Helene Tursten, i będę kontynuować te serie. Poza tym skończyłam wreszcie "Pure" (nie wciągnęło mnie, męczyłam się, czytając, może ze względu na temat). Teraz natomiast czytam wyjątkowo interesującą książkę "The Book of Silence" Sary Maitland. Coś wspaniałego. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Co czytamy w lutym? 12.02.15, 19:32 Skończyłam Ani śladu Elizabeth - bardzo polecam. Słodkogorzkie wyznania starszej bohaterki cierpiącej na demencję. Teraźniejszość płynnie przechodzi we wspomnienia, a to co było nagle okazuje się tym co trwa teraz. Tu i tam są tajemnice do rozwiązania. Ładnie napisana, momentami bardzo wzruszająca. Zaczęłam Koronę sniegu i krwi - jest jak cegła i pewnie zajmie mi ze 2 tygodnie. Poza tym wyczekuję Analfabetki, która potrafiła liczyć, bardzo liczę na to że dorówna Stulatkowi, który wyskoczył przez okno ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kat_ka_75 Re: Co czytamy w lutym? 13.02.15, 13:29 "Ślepnąc od świateł" - perfekt. Odpowiedz Link Zgłoś
ana119 Re: Co czytamy w lutym? 13.02.15, 16:40 Stulatek ma w sobie coś takiego ze kiedy nie czytam nie tęsknię ale kiedy czytam to odstępuję się. może to kwestia ze koniec wyprawy i tak nastąpi ale to nie najważniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Re: Co czytamy w lutym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.15, 20:59 Kilka dni temu była premiera Królowej Tearlingu Eriki Johansen. Myślę, że to fajny pomysł na weekend z fantasy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma Re: Co czytamy w lutym? 17.02.15, 13:23 przeczytałam Miłoszewskiego "Uwikłanie" i "Ziarno prawdy" E-book "Gniew" juz zakupiony i czeka. A na razie odskocznia w inne tematy: Sue Monk Kidd "Czarne skrzydła" (XIX w. Ameryka, niewolnicy, pani i słuząca). A potem pewnie będzie jeszcze "Długi Mars" Pratchetta i Baxtera, bo poprzednie 2 cześci wciągnęły mnie mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: "Zaginiona dziewczyna". G. Flynn. nt 18.02.15, 11:14 Skończyłam "Domofon" Miłoszewskiego, czytam "Głowę Minotaura" Krajewskiego. Czeka "Stulatek" i dwie pozycje Agathy Christie. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Co czytamy w lutym? 18.02.15, 11:32 Za mną "Biała lwica" Mankella, teraz męczę nieszczęśnika Greya i łkam. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Co czytamy w lutym? 18.02.15, 12:09 angazetka napisała: > Za mną "Biała lwica" Mankella, teraz męczę nieszczęśnika Greya i łkam. mam nadzieję, że ze śmiechu. Łkasz, rzecz jasna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ninek04 Re: Co czytamy w lutym? 20.02.15, 19:23 Zaczęłam "Nocne zwierzęta"P.Pustkowiak. Czytaliscie?Na razie jestem pod wrazeniem,podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
akiriusz Re: Co czytamy w lutym? 21.02.15, 13:26 Ja w związku z czarną sytuacją w Europie wracam do Kurta Vonneguta. Oglądając wiadomości muszę stwierdzić że tylko Haszek z Jego Dobrym Wojakiem Szwejkiem, Vonnegut i Joseph Haller tu już pasują. Reszta zbyt miękka jak na sytuację na około :D Daje do myślenia lektura antologii opowiadań Czerwone Dywany.. Rafała Ziemkiewicza a szczególnie napisane 20 lat temu opowiadania o wojnie na Ukrainie. To się czyta jakby było parę miesięcy temu napisane. Głównie chodzi mi o opowiadanie "Śpiąca Królewna". To jest wg mnie żelazna pozycja. Akiriusz przeczytane.org | artykuły i recenzje www.przeczytane.org/stanislaw-lem-astronauci/ Odpowiedz Link Zgłoś
adkonn Re: Co czytamy w lutym? 21.02.15, 16:22 Czy ktoś czytał i czy ciekawe są ksiązki Sheili Jeffreys? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damianmann Re: Co czytamy w lutym? IP: *.play-internet.pl 21.02.15, 19:59 Książka "Go-go club" zaczytani.pl/ksiazka/gogo_club,druk Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 "Ostre przedmioty". Gillian Flynn. 22.02.15, 18:31 Tak mi się spodobała jej "Zaginiona dziewczyna", że teraz sięgnęłam po to. Odpowiedz Link Zgłoś
cz_ekolada Re: "Ostre przedmioty". Gillian Flynn. 22.02.15, 21:58 Ja też myślałam o tek książce po przeczytaniu "Zaginionej dziewczyny" - daj znać czy Ci się podoba. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: "Ostre przedmioty". Gillian Flynn. 23.02.15, 13:05 jestem w prawie połowie i bardzo mi się podoba, chociaż tematyka ciężka,ale klimat , styl, jej obserwacje psychologiczne. Tak, podoba mi się bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: "Ostre przedmioty". Gillian Flynn. 26.02.15, 08:22 napisałam więcej o książce tu: chiara76.blox.pl/2015/02/Ostre-przedmioty-Gillian-Flynn.html Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Co czytamy w lutym? 23.02.15, 19:13 skończyłam "Pudełko z przepisami", 12 tom Agathy Raisin i 2 tom Stulecia Winnych - równie dobry jak 1! Szpiedzy i Pochłaniacz na razie idą na bok, na pierwszy plan wyszły "Pod jednym dachem, pod jednym niebem" Fleszarowej-Muskat oraz "Domek dla lalek" Hewsona. Odpowiedz Link Zgłoś
ana119 Re: Co czytamy w lutym? 23.02.15, 20:10 O matko FM skąd ja wykopalas? Mam do niej sentyment bo kiedyś ja czytałam chodząc po mieście. A drugie wspomnienie to leżę przeziębienia w łóżku i znowu czytam jak zakręcona ale coś mnie mdli. to była wina cuchnacej farby drukarskiej. książka prosto z księgarni Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Co czytamy w lutym? 23.02.15, 22:48 bodajże rok temu albo ciut więcej było wydane sporo jej książek w takiej specjalnej kolekcji :) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 "Mroczny zakątek". Gillian Flynn. 25.02.15, 12:13 Wciągnęły mnie jej książki niesamowicie i oto trzecia i jak na razie ostatnia , na tapecie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
asadanoite Re: "Mroczny zakątek". Gillian Flynn. 26.02.15, 13:59 Mam ochotę na jakiś dobry kryminał. Mam nadzieję, że ta książka taka będzie. Jak na razie czekam, zamówiłam sobie ją w bibliotece. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Re: "Mroczny zakątek". Gillian Flynn. 01.03.15, 03:07 Jesli lubisz beznadziejne, ciemne , gorzkie i przygnebiajace ksiazki o patologicznych rodzinach, niewytlumaczalnym okrucienstwie i z odrazajacymi bohaterami - to wlasnie trafilas. To ta ksiazka. Ale...co kto lubi. Probowalam jej debiutanckiej ksiazki 'Sharp Objects', ale po dwoch stronach odrzucilam. Tego juz bylo za wiele i nie zmoglam. Na szczescie autorka w pore sie opamietala w dozowaniu ohydy, krwi i brudu bo uderzyla w subtelniejszy ton w "Gone Girl". To zdecydowanie jej najlepsza pozycja. Trzeba przyznac, ze choc "Dark places" to nie jest przyjemna lektura ale napisana zostala dosc zrecznie, a napewno miesiscie;) Ciekawa jestem wrazen. Odpowiedz Link Zgłoś
asadanoite Re: "Mroczny zakątek". Gillian Flynn. 01.03.15, 12:47 Właściwie to nie lubię takich tematów, ale widziałam film Zaginiona dziewczyna i mam ochotę na książkę z wciągającą fabułą po prostu, więc pomyślałam, że może coś pani Flynn mi się spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 "Mroczny zakątek" Gillian Flynn w wersji filmowej 06.03.15, 18:39 asadanoite napisała: > Właściwie to nie lubię takich tematów, ale widziałam film[...] Masz szanse zobaczyc drugi film wg Flynn, wlasnie "Mroczne zakatki". Za rezyserie zabral sie Francuz Gilles Paquet-Brenner, a glowna bohaterke, paskudna Libby odtwarza piekna Charlize Theron. Tu link do artykulu i trailera: www.i4u.com/2015/03/89277/charlize-theron-features-next-gillian-flynn-hit-dark-places Odpowiedz Link Zgłoś
hermi_ona Re: Co czytamy w lutym? 26.02.15, 14:14 Hiszpańscy autorzy jak zawsze nie zawodzą - ja ostatnio przeczytałam "Dzień gniewu" Artura Pereza-Reverte (reedycja w Znaku) i wciąż nie mogę zapomnieć. Autor przedstawia wojnę bez żadnych upiększeń, bez heroizmu, bez fałszu. Pisze o hiszpańskim powstaniu na początku XIX wieku, ten okres historii jest bardzo ciekawy, chociaż wcześniej interesowałam się raczej historią XX-wieczną. Odpowiedz Link Zgłoś
brytyjka Re: Co czytamy w lutym? 26.02.15, 16:56 Za mną "Dzika droga" Cheryl Strayed. Teraz kończę zbiór opowiadań ZZ Packer "Pijąc kawę gdzie indziej". Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Co czytamy w lutym? 26.02.15, 23:26 Mało czytam w tym miesiącu ale głównie "Zrób sobie raj" Szczygła, kończę Trociny, Krystynę córkę Lavransa - nic mnie za bardzo nie wkręciło :( Odpowiedz Link Zgłoś